Keresés

Részletes keresés

Haszika Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1490
most mondjam azt, h 29-én születtem?!
Előzmény: Törölt nick (1485)
winemaster Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1489
Na, pedig nem beszéltünk össze, szóval ha ilyen mértékben foglalkoznak a sállopással, tizszer ekkora terjedelemben kellett volna foglalkozni a magyar média outsider, gyalázatos hozzáállásával Miki halála kapcsán. / hogy egyéb vezetőinkről ne is beszéljek/
Előzmény: drsb (1488)
drsb Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1488
több helyen sem tartom korrektnek.
1. nem kell hogy helyrebillenjen a magyar szurkolók becsülete, mert egy szar tolvaj miatt nem kell egy egész országnak szégyenkeznie. szar ember mindenhol van.kicsit unalmas ez a kollektív bűnösség elve....ennyire nem verhették bele a magyar emberekbe!
2. ez a kisajátítás, meg megosztás, nemtelen rivalizálás duma nagyon demagóg.ráadásul baromság. azért, mert ETO sálat tett oda?!
ekora marhaságot!
egyszerűen elvitte. meg sem fordult a fejében, hogy azért tegye, mert Miki magyar ember, és ezért ne legyen Benfica sál a fejfán.
Nem kellene megint napi politikát csempészni oda, ahol nincs helye.
3. összeférhetetlenség ősi magyar átka?
na ne! kommentálni sem akarom.

unom azt olvasni mindenhol, hogy egy teljes nemzetet, országot pocskondiáznak állandóan egyesek (egyébként túl sokan) a baj, hogy néhány ember miatt teszik, és mindezt magyar létükre. azt pedig egyenesen kikérem magamnak, hogy megint ezzel jöjjenek ezekben a napokban, egy ilyen tragédia kapcsán.

Előzmény: Lenny Nero (1486)
winemaster Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1487
A cikk korrekt de kicsit hiányos, ugyanis nem csak a sállopás miatt kell szégyenkezni sajnos, és főleg nem a szurkolóknak.
Előzmény: Lenny Nero (1486)
Lenny Nero Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1486
Egy korrekt cikk a mai Népszabadságból:

A Benfica piros sálja

NSZ • 2004. február 5. • Szerző: Hajba Ferenc

Fehér Miklós, a pályán meghalt 24 éves Benfica játékos győri sírjáról valaki – vagy valakik – ellopták azt a piros sálat, amit a portugál csapat delegációja hozott magával a temetésre. Mindez nagyjából akkor történhetett, amikor Liszabonban gyászmisét tartottak a válogatott magyar játékosért, a csapat vezetői pedig arról tájékoztatták a családot: a portugál stadionban és a ravatalozónál rengeteg fotó, emléktárgy gyűlt össze, ezeket gyorspostával elküldik Magyarországra.

Az ember szégyenkezve gondol arra: jobb lenne talán a Benfica múzeumában őrizni az ereklyéket. Ott nagyobb biztonságban volnának. Igaz, ezek az elküldött emléktárgyak már nem a győri temetőbe kerülnek, hanem valószínűleg a szülőkhöz, a csatár mezei közé.

A győri temetőből ellopott sálat – amit a Benfica címere ékesített – egyébként személyesen hozták el Győrbe a temetésre érkező, megrendült csapatot elkísérő portugál szurkolók. Azok, akik ott sírtak a ravatalozóban, megsimogatták a koporsót és fogadalmat tettek: Fehér Miklós emlékét mindörökre megőrzik. Nehéz elképzelni, hogyan lehet majd nekik megmagyarázni a temetői tolvajlást. Könnyen lehet, első pillanatban talán nem is értenék meg, hogy mi történt, s legfőképpen miért. Talán el kellene magyarázni nekik: Európának ezen a részén sok minden megtörténhet.

S miközben itthon szégyenkezhetünk azok helyett, akik már a temetői csendet sem képesek tisztelni. Közben a Benfica honlapján szobor felállítását is kezdeményezték Portugáliában Fehér Miklós tiszteletére. A drukkerek a Benfica-stadion egy részét is Fehérről szeretnék elnevezni.

A méltó emlékőrzés közben egy pillanatra sem sajátítják ki Fehér Miklóst a portugálok. A Benfica honlapjának nyitó oldalán most is Fehér Miklós fotója látható, s születési dátuma mellett ott van a magyar zászló. A portugálok úgy tartják magukénak a játékost, hogy fontosnak gondolják magyarságát is jelezni.

A Benfica sálja is jól megfért az ETO sáljával a friss síron. Legalábbis az első napokban. Aztán valaki úgy gondolta: a keresztet átölelő Benfica-sálat az ETO sáljával kell kicserélni. Vagyis kimondva-kimondatlanul megkezdődött a nemtelen rivalizálás. Kié is volt Fehér Miklós? Kié volt elsősorban? Győzött az összeférhetetlenség ősi magyar átka.

A sálcserélő azonban legalább nem vitte el a piros-fekete emléket, hanem a sírra terítette azt. Ebben a gesztusban benne volt már azonban a megosztás, a különbségtétel talán át sem gondolt, ösztönös szándéka.

Aztán azt a sálat, amit a Fehér Miklóst tisztelő portugálok az összetartozás és az örök emlékezés szimbólumaként hoztak, valamelyik szurkoló vagy ereklyegyűjtő a koszorúkon átgázolva elvitte a sírról.

Némelyek látni vélték, hogy a győri sétálóutcán mászkált valaki a piros-fekete Benfica-sálban. Mások arra várnak, hogy egy internetes árverező honlapon feltűnik majd a Benfica-ereklye, s liciten talán visszavásárolhatják a sírra.

Ennek persze igen kicsi a valószínűsége. Nem hinném, hogy pénzt csinálna belőle a tolvaj, mint ahogyan nyilván nem is a torkát szeretné melegíteni vele. Valószínűleg az emlékezést akarta privatizálni, tárgyiasítani. A nem tárgyiasult dolgoknak ugyanis igen kevés a becsülete Magyarországon.

Ha igaz a mondás, miszerint minden országban akkora tisztelet jut a halottaknak, amekkora az élőknek jár, sokszoros okunk van a szégyenkezésre.

A sáltolvaj a halott labdarúgó kegyeletét, és az élők tiszteletét is meggyalázta. A magyarokét és a portugálokét egyaránt. Azokét a sportemberekét, akiknek a társaságában sok világsztár megfordult, ám Fehér Miklóst mindenkivel egyenértékűnek tartották. Megmutatták, mi az az igazi csapatszellem: összetartozunk és ragaszkodunk a másikhoz, legyen bármelyik fokán a pillanatnyi ranglétrának, legyen az országának bármi a neve.

Tegnap este Fehér Miklós iskolájának, a Szabadhegyi Közoktatási Központnak a tanulói, tanárai, és a hozzájuk csatlakozók gyertyás kegyeleti sétán mentek el a sírhoz. Fehér Miklós Portugáliából is rendszeres kapcsolatot tartott egykori iskolájával. Testnevelő tanárát Portóba is kivitte magához, büszkén bemutatta ismert játékostársainak, az iskolájába pedig gyakran viszszajárt.

Az oktatási központ vezetői, pedagógusai arra vállalkoztak, hogy a kulturáltság, a szerénység, a becsületesség és a tehetség értékeit Fehér Miklós példáján át még közelebb hozzák a tanulókhoz. A kegyeleti séta után pedig a sállopás ürügyén a kegyeletről, az emlékezés méltóságáról is beszélgetnek a tanulókkal.

Fehér Miklós szülei pedig arra kérik az ismeretlen sáltolvajt: valami módon juttassa el hozzájuk az ereklyét. Cserébe megígérik, hogy szereznek neki egy másikat a Benficától.

A visszaszolgáltatott ereklyével együtt talán a magyar szurkolók becsülete is a helyére kerülne.

Törölt nick Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1485
jeordie!

Ne aggódj, én is elsírtam magam a video közben, pedig nem vagyok egy sírós fajta.
Vagyunk még egy páran így szerintem.
Nehéz elfelejteni, főleg, hogy 29. szám alatt lakom.

Előzmény: jeordie (1473)
Lenny Nero Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1484
Ami=aki
Előzmény: Lenny Nero (1483)
Lenny Nero Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1483
Ami szeretné letölteni a Közeli helyeken-t az megtalálja itt:
http://clientes.netvisao.pt/dread/Bikini - Kozeli helyeken.mp3
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1482
Gyorsan lementem az újságoshoz, elhoztam az utolsót.
Ez Magyarország.
Előzmény: Kcsita (1480)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1481
Talán inkább Benfica,mi sem szeretnénk ha Ferenkvárost mondanának.
Előzmény: mi61 (1474)
Kcsita Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1480
Ajánlom mindenki figyelmébe az e heti Sztár Sport cikkét a Miki Csodája cimmel. Egész meghatóm és valósáágosan igaz. Minden levan írva, amit MI itt megtapasztaltunk... Aki teheti azt vegye meg a Sztár Sportot+van egy poszter Mikiről.

Nem fogjuk SOHA elfejteni Mikit!

baelint Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1479
Leszedni nem lehet? csak megnézni tudom :(
Előzmény: Törölt nick (1477)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1478
én is csak ott láttam
így emlékezünk mi, zárójelben
Előzmény: Törölt nick (1477)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1477
korridor tv-n benne van
Előzmény: baelint (1476)
baelint Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1476
Igen, ez engem is érdekelne...
És az az összeállítás, ami tegnap volt a tv2-n a Tényekben a keddi Benfica-meccsről. Sajna lemaradtam róla, pedig állítólag viszonylag sokat mutattak belőle :(
Előzmény: FaberK (1468)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1475
thx
megdöbbentő
Előzmény: Vivienn (1472)
mi61 Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1474
Tegnap hallottam ill. láttam 2 hírt a híradóba:

1. Ellopták a Benfika sálat Fehér Miklós sírjáról!
2. A Benfika meccs képei: valamennyi játékos mezén ott volt a Fehér felirat, a nézők élő képe(29-es szám, piros-fehér-zöld zászló formátum), a játékosok kifeszítve hozták a mezét, a kivetítőn Fehér összefoglaló!

Ja, és megyünk Európába, visszük a jó hírünket!!!

jeordie Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1473
Sziasztok

Most írok ide először (indexre). Egyszer leregeltem magam, de írni nem írtam. Megint szerettem volna regisztrálni, de foglalt volt valamelyik adatom. Gondoltam kipróbálom a nicket +címet, hátha bejön. Bejött. Pedig sosem voltam ilyen egyszerű...
Bocsássatok meg a kitérőért, csak örülök ennek perpillanat.
3 hónapja nem történik velem semmi jó, tényleg teljesen padlón voltam/vagyok. Azért írtam így, mert kezdtem végre helyrebilleni, végre újra visszatérni az életbe. DE felkeltem 26-án, és már nem is tudom hogyan de eljutott hozzám a hír - ezután nagyon gyorsan peregtek az események, az elmúlt hétről csak foszlányok maradtak meg. Bevallom őszintén, nem ismertem Mikit. Tudtam, hogy van, egy válogatott labdarúgó, Fehér a vezetékneve, és a litvánok ellen az a csodás mesterhármas, nem tudnám most felidézni, hogy előtte ennél többet tudtam-e róla... az utóbbi időszakban elfordultam a focitól, nem érdekelt, a magyarok még annyira sem. Elkeseredett voltam, inkább nem néztem a meccseket.
Este a híradóban láttam a borzalmas képsorokat, és először csak döbbenten néztem, majd mikor ismételték már sírtam. Pedig nem ismertem, nem rajongtam érte. Mégis ennyire még nem ütött szíven egy ember halála. Talán az ahogyan...? Talán az, hogy fiatal, erős, szép...? Honfitársunk...? Mint eegy hős...? Igen. Azt hiszem mindegyik közrejátszott. Az az utolsó mosoly... itt van előttem mióta megláttam. Szinte leírhatatlan mennyi mindent láttam abban a mosolyban, nem a halálát, az utolsó pillanatot, hanem azt, hogy él, és ha kimegyek az utcára, akkor szembe fog jönni velem, ismerem ezt a mosolyt, kedves nekem ez a mosoly, és még mi mindent gondoltam akkor és azóta is. Tényleg földöntúli, és kicsit rémisztő is számomra. Azt hiszem nem fog tudatosulni igazán bennem soha, hogy nincs már többé. Nem ismertem, nem érzem úgy a hiányát mint azok, akik ismerték, mert ha ránézek egy képére, vagy csak előhívom magamban arcát, élni fog, mert nekem csak ezek az emlékek vannak róla, másnak ez semmi, nekem sokat jelent. Hiszen tényleg annyi mindent tükröz nekem ez az arc... tényleg mint egy festmény, vagy egy vers, amiből erőt merítesz. Bocsánat, de nehéz szavakba foglalnom az érzéseim, pedig szeretném leírni mert másokkal nem lennék képes megosztani, ugyanakkor kicsit nyom.
Azóta nem tudok aludni, se enni, a problémáimat nem felejtettem el, de nem is gondolok rájuk, nem bánkódom miattuk. Miki jár a fejemben.
Már világos van, nagyon szeretem a hajnalt. Ha szomorú vagyok sokat kémlelem az eget. Nem hiszek istenben. Ha felnézek az égre nekem teljesen mást jelent, úgy érzem ilyenkor messze ellátok, mindig segít, ilyenkor úgy érzem csak magam vagyok és az álmaim. Igen, Miki is ott van...

Ne haragudjatok, csak kiszerettem volna írni magamból.

Jó reggelt.

Vivienn Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1472
Vercors!Itt van a vers, amit linkeltél tegnap du.Kicsit töredezett a fordítás, mert portugál próbálta fordítani!Próbált "finoman" fogalmazni, de portugálul kicsit kemény a szöveg.

"Elmentél Hős

A látvány,
Amikor a fejed a földhöz ért,
A mosolyod,"Fehér"
Visszajátszódik,
Összetör a szívem
Mindig amikor újra látom,
Amikor a fejed a földhöz ért,
a nedves fűhöz.
Ez volt a küldetésed.
A média keselyűk nem tisztelnek,
És újra és újra mutatják
Amikor a fejed a földhöz ért.
És ez nem az édes mosolyod.
Az életed 1 példakép
Bárkivel voltál tisztelet
És boldogság övezett.
A küldetésed mosolya és a
Maximális tehetetlenség
Ott hever a hideg földön."

Kicsit nyers, de lényegre tapintó!

sempre83 Creative Commons License 2004.02.05 0 0 1471
pár olasz oldal ahol Mikivel foglalkoznak:

http://sascripts.rete.it/messageBoard.asp?idLingua=1&a=MessBoard&d=4&p=14351&topic=Feher%20Forum%20%28525%29

http://www.repubblica.it/2004/a/sezioni/sport/calcio/feher/feher/feher.html

http://www.tifonet.it/notizie/articolo.php?codice=9140&sn=tn

http://www.romaroma.it/en/forum_view.aspx?ID_Discussione=87

Törölt nick Creative Commons License 2004.02.04 0 0 1470
Érdemes megnézni a

http://www. sl-benfica.de
oldalt,aki nem érti annak nem kell végigolvasni a német szöveget, azt nézzétek meg a tegnapi mérkőzésen melyik két csapat játszott.

Ezek pedig németek.

Törölt nick Creative Commons License 2004.02.04 0 0 1469
Moonclown
Köszönöm.
Előzmény: Moonclown (1460)
FaberK Creative Commons License 2004.02.04 0 0 1468
Sztem már erről az ereklyegyűjtő, megtévedt emberre is több szót fecséreltünk, mint amennyit érdemelt.
Megvan vkinek a tegnapi meccs felvétele? Meg úgy általában az összes (vagy legalább minél több) megemlékezés?
Pac Creative Commons License 2004.02.04 0 0 1467
Nem.

Ez mindössze EGY szemét tolvaj.

Előzmény: kooti (1463)
szöszmösz Creative Commons License 2004.02.04 0 0 1466
Az a szomorú, hogy az ilyen barbár állatok miatt nekünk kell szégyenkezni.
Remélem azzal a sállal fel is kötötte magát a barom... :(
Előzmény: Giovanna (1464)
EdgE Creative Commons License 2004.02.04 0 0 1465
Gyalázatos ami történt!
Előzmény: _Danna_ (1461)
Giovanna Creative Commons License 2004.02.04 0 0 1464
Szégyen
:(
kooti Creative Commons License 2004.02.04 0 0 1463
Közhely, de tényleg: ez Magyarország :(
Edward the Great Creative Commons License 2004.02.04 0 0 1462
A pofám leszakad.
_Danna_ Creative Commons License 2004.02.04 0 0 1461
Ellopták Fehér sírjáról a Benfica emléksálját

Fehér Miklós győri sírjáról ellopták a Benfica szurkolók emléksálját. Mint ismert: egy hete temették el Győrött a válogatott focistát. Búcsúztatására utolsó csapatától, a portugál Benficától is klubvezetők, játékosok, szurkolók jöttek Győrbe. Emlék gyanánt pedig egy szurkolói sálat kötöttek Miklós fejfájára. A kisalföldi megyeszékhelyen óriási felháborodást váltott ki az ügy. A család és a szurkolók az ügyben a nyilvánosság segítségét kérik, és azt, hogy aki elvitte a sálat, vigye vissza a sírra.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!