Keresés

Részletes keresés

növénybubus Creative Commons License 2012.10.30 0 0 8370

AI, nálad aztán jó kis dzsungel van. Gyönyörűek!

Én most legszívesebben ezt a kis broméliás fát mutogatom, nekem annyira tetszik... És eddig még a növényeknek is, bár lehet, csak azért, mert minden nap párásítok nekik.

anblock_italia Creative Commons License 2012.10.30 0 0 8369

Jajj, ezeket a kaspókat nagyon szeretem, az Ikeában vettünk vagy tizet különböző méretekben még úgy 10 éve, folyamatosan cserélgetem őket a megfelelő növényekhez..., nem túl sok mániám van, de ez valahogy fontos nekem:-) 

Előzmény: Briell14 (8367)
anblock_italia Creative Commons License 2012.10.30 0 0 8368

Hát igen..., amikor úgy hozta a sors, hogy a másfél szoba / 5 fő után építkeztünk, akkor elég "nagyvonalúan" terveztük a nappalit és a csatolt részeket. Elmesélem nektek, hogy amikor abban a kis lakásban laktunk, nem igazán szerettem a növényeket, sőőőőt..., hisz alig fértünk..., de amint meglett a telek, én teljesen megvadultam, minden elfoglalható helyen, tán még a WC-ben is volt virág. Na mára azokból nem sok van, talán a filodendronok meg a lantlevelű fikusz és a diffenbachiák utódai, amik nem szeretnek itt annyira, mint szerettek a kis lakásban. Volt egy gyönyörű pálmánk, olyan vastagabb levelű, sötétebb színű, nem jut most az eszembe a neve, azt sajnos szétégette a férjem egy nyáron, hiába mondtam neki, hogy nyár közepén nem lehet kitenni...:-( A lényeg, hogy a nappali méretébe be voltak tervezve a növények, a növények mennyisége nálunk ritkán adott okot vitára..., sőt, ha néha valami feldobja a pacskert, akkor egyből kapom: na, már ezt is sikerült tönkretenned? Pedig ő azzal a pálmával igazán behozhatatlan:-(

Előzmény: Flanell (8366)
Briell14 Creative Commons License 2012.10.30 0 0 8367

Ez is szép nagyon. Meg a kaspó is. :)

Előzmény: anblock_italia (8364)
Flanell Creative Commons License 2012.10.30 0 0 8366

Na de az sem mindennapi, hogy mennyi helyed van a virágoxámára...  :)

Előzmény: anblock_italia (8364)
Flanell Creative Commons License 2012.10.30 0 0 8365

Olyan nekem is van (ha egyről beszélünk).

Meg veled az a probléma, hogy nem jársz erre, én meg Pestre is ritkán megyek, nemhogy Berlinbe...

Előzmény: taormina001 (8353)
anblock_italia Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8364

Régebben, amikor még sok olyan fikuszom volt, és nem ám kis csenevészek, hanem olyan 2 méteresek, akkor télen mindig pajzstetvesek lettek, tavasszal alaposan megmetszettem őket, és kinn voltak a kertben, ősszel agyonpermeteztem Bi58-al, de karácsonyra már csillogtak a tetűlétől..., és aztán bejött az Actara! Egy áldás, az meg hogy belocsolva is használható, az dupla áldás. Bár..., erre eddig sosem gondoltam, de azóta ugyan tetű nincs, de a fikuszok lassan elfogytak..., de nem hiszem, hogy az Actara ebben ludas lehetne. Mindenesetre amikor tetvesek voltak, sokkal szebbek voltak, mert kinn tartottam őket nyáron..., most nincs szívem kitenni, olyan üres nélküle a lakás.

Ez a fikusz viszont nagy kedvencem, és nem volt vele soha sok gond, bár picit kezdett pajzstetvesedni ez is, de szerencsére ilyen gondunk már nincs:-)

Előzmény: Briell14 (8363)
Briell14 Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8363

Amit eddig mutattál az mind-mind nagyon szép. :)

Nekem pont a ficus benjamina az, ami sosem marad meg. Ő nem szeret engem. :( Pedig nagyon tetszik. De nem adom fel, biztos csak jobb helyet kell neki találnom.

Múltkor kérdezte tőlem valaki, hogy ez a virágozás nálam mánia? Mondtam neki, hogy az csúnya szó, mondjuk inkább hogy hobbi, vagy szenvedély. :)))

Előzmény: anblock_italia (8362)
anblock_italia Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8362

Elég párás a lakás, ezért bizonyos növények jól érzik magukat, de nem minden, pl. a dracéna és a yucca katasztrófális..., de azért sajnálom őket kidobni. Mostanában kicsit csökkent az érdeklődésem a szobanövények iránt, de, talán épp a te kedves szavaid miatt, most belelkesedtem:-) Volt erdőnyi fikusz benjáminám, egy csomót magam szaporította, de ma már csak pár darab van, azok úgy tűnik nem mindent tolerálnak..., bár volt egy tél, amikor egyáltalán nem fűtöttünk a nappaliban (padlófűtés van), akkor elég nagy volt a veszteségem. Eleinte egyébként azt hittem, nem fogják szeretni a növények a padlófűtést, de kifejezetten szeretik! Mondjuk nem kifejezetten meleg sosem a padló, és amikor "rendesen" fűtöttünk, akkor sokkal jobban érezték magukat.

Előzmény: Briell14 (8354)
Briell14 Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8361

Ezt most találtam: Az elefántfül (Alocasia x amazonica) egyfajta alokázia, amelynek eredeti élőhelye Kelet-Indiában van. Mivel teljesen más éghajlathoz szokott nálunk különleges gondozást igényel, de a levélnövények szerelmesei biztosan nagy örömet találnak benne.

Előzmény: anblock_italia (8360)
anblock_italia Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8360

Háát, nem tudom, sajna nem simogattam még elefántfület:-( De azt tudom, hogy ha valami dzsungeles filmet látunk, akkor ezzel van tele a fák alatti bozót, csak ott háromszor akkora levelekkel, mint az enyém:-)

Előzmény: taormina001 (8357)
anblock_italia Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8359

Az enyém sem ilyen szép, ha benn van télen a lakásban. Ezt éppen akkor hoztam be a teraszról, szinte teljes árnyékból, amikor fényképeztem. Itt benn halványrózsaszín a virága. A levele ennek is ezüstösen zöld (bár eleinte harsány) és fehér pöttyös.

Előzmény: taormina001 (8353)
Briell14 Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8358

Amikor először írtál az elefántfülről, én rákerestem és olyat hozott ki, mint a tied. :)

Előzmény: anblock_italia (8356)
taormina001 Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8357

Hát csak gondolnám, hogy az elefánt füle inkább szörös mint nem..

Előzmény: anblock_italia (8356)
anblock_italia Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8356

Én nem vagyok valami nagy ismerője a virágneveknek, de a Rappai kertészetből ilyen néven vettem, azt gondolom, értenek hozzá..., úgyhogy az igazság kiderítése nem én rám vár, mert akkor várhat örökké:-)

Előzmény: taormina001 (8355)
taormina001 Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8355

érdekes, nálunk ezt nevezik Elefántfülnek, ami meg a képen van azt Allocasianak (vagy Collocasia? ezt sose tudom.)

Előzmény: anblock_italia (8352)
Briell14 Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8354

Hát, ezt  nem hiszem el! :))) Gyönyörű! Nálad minden ilyen hatalmasra megnő?

Imádnak téged a növények. ☺

Előzmény: anblock_italia (8352)
taormina001 Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8353

Van nekem; ennél szebb, nagyobb, ezüst pöttyös levelei vannak, a virága viszont nem ilyen szép. Könnyü kordában tartani, akár tövig is vissza lehet vágni. A szaporítása meg igazán gyerekjáték.

Előzmény: Flanell (8350)
anblock_italia Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8352

Régi őszi képeket keresgéltem, és közben találtam ezt a régebbi képet az Elefántfülről:

Előzmény: anblock_italia (8341)
anblock_italia Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8351

Szívesen küldök tavasszal bárkinek, azért ritkaság. hogy ilyen nagyra nőjön:-)

Flanell Creative Commons License 2012.10.29 0 0 8350

Hű, ez tényleg nagyon jól néz ki.

Kár, hogy ilyen nagy, különben én is beszereznék egyet.

Előzmény: anblock_italia (8342)
virág12 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 8349

Gyönyörú a Tamayajád ilyet még nem is láttam.

Egy darabkáját szivesen gondoznék.

Briell14 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 8348

Ezen a nyáron épült. A kazánház mellé építettük azzal a céllal, hogy ott telelnek a növényeim, ezért lett a neve virágház. :)

Üvegház nem lehet, mert nem abból van. :) Nem túl nagy, 3x3 méteres.

De jó világos, van két ablaka, egy nagy kétszárnyú üveges ajtaja felülvilágítóval, meg az egyik oldalon van néhány üvegtégla is.

Nem is tudom amúgy, hogy most hogy pakoltam volna be, ha nem épül meg. :)))

A citromfák meg a nagy leák elég térigényesek, és olyan sokat nőttek a nyáron.

Előzmény: anblock_italia (8347)
anblock_italia Creative Commons License 2012.10.28 0 0 8347

Majd segítek, hogy találj:-)

Virágház??? Az milyen úri sifraság?:-)

Előzmény: Briell14 (8346)
Briell14 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 8346

Ha ilyen könnyen lehet szaporítani, akkor szerzek én is. :)

Bár ma pakoltam be a növényeimet (leák, kaktuszok, és egyebek) a virágházba, és ki lehetne tenni egy táblát, hogy megtelt. :)))

Előzmény: anblock_italia (8345)
anblock_italia Creative Commons License 2012.10.27 0 0 8345

Rendkívül könnyű szaporítani, nekem a gallérián és a konyhában is mindig van belőle több cserép, csak be kell dugni a földbe a levágott hajtásokat, és egy ideig "normális " növénynek néz ki. Viszonylag párás lakásra és nagyon kevés fényre van szüksége, és úgy nő, mint a bambusz, másfél méteres ágakat hoz idővel, ezért a kicsiket folyamatosan frissítem, mert a konyhában nem nőhetnek olyan nagyra, és a gallérián is idővel elég hülyén néz ki. 

Előzmény: Briell14 (8344)
Briell14 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 8344

Hát erre a képre folyamatosan kattintgatok, hogy újra és újra megnézzem. Csodálatos. Még sohasem láttam, hogy ekkorára megnőtt volna valahol a begónia. Nagyon szeret téged ez a növény. (meg persze a többi is.) :))

Briell14 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 8343

Ez ötletes. Jól mutat és nem növi ki a szobát. :)

anblock_italia Creative Commons License 2012.10.27 0 0 8342

Ezt akartam még megmutatni, csak nem találtam a képet, ez a Tamaya nevő begónia fajta, így nézett ki, amikor pár hete behoztam. Na itt benn már halvány árnyéka csak magának, a szép sötét virágok lehullottak, a bent nyílottak haloványak, sok levél is lehull, szóval egész télen szemetel, aztán kitéve pillanatok alatt kiránynővé változik. Ezt és az elefántfület a Rappai kertészettől vettük rengeteg egyébbel, de nálunk csak ez a kettő maradt meg, ezek viszont kitesznek magukért:-) Ja, és még annyit, hogy a képen is látható kék kerámia cserépbe van egyenesen beültetve, ahogy a legtöbb szobanövényem, és egyiken sem igazán látom ennek hátrányát..., ha igen, talán abban, hogy óvatosabban locsolok, így esetleg vízhiányuk lehet néha.

anblock_italia Creative Commons License 2012.10.26 0 0 8341

Na, akkor pár kép..., az elefántfülem most sok piciből áll, nagyon össze volt már tömörödve, végre ez is szétszedésre, átültetésre került, lesz majd félméteres is egy-egy levele tél végére:-)

A vízben tartott diffenbachia..., a nagy vázán belül egy műanyag levágott fejű műanyag flakonba tettem, horábban egy szép fekete vázában jobban mutatott, de hely hiányában "átültettem":-) Ilyen a gyökere két év után. Nekem nagyon bejön, hogy ilyen kicsi.

Előzmény: Briell14 (8339)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!