En + hatarozottan tudom ,hogy
Hamar a nyugatot majmoljak,-juk ,ami azert inkabb tobbe, mint kevesbe igaz !
Es minden "szel , uj" nyugatrol ered , azaz arra a mintara epulget (pl. az ado-rendszer ,naes a demokracia is !)
Akkor a parbeszed ,kapcsolat ,vagy barminek is nevezzuk ,csak jobba teheti a dolgokat ,mert aki "kint el" az mar valahogy megtapasztalta tobboldalrol ,akarva akaratlan is ezeket .
Mert +eltunk ,mar mi olyat is ,hogy a segitseget a kulhoniaktol vartak el (termeszetesen!) ,de aztan bele,hozzaszolni ,(nemes egyszeuseggel ?!) ---- inkabb Kuss izu volt .
Ott abbol ,akkor roviden az volt szamomra a tanulsag ;hogy nem adakozni es ,nem belepofizni OTT ,ODA ,----- ,de persze szabadon mindenhol ,mindenrol lehet es Kell is beszelgetni ,szvsz .
Allitolag (ezt is az alabb emlitett cikkben olvastam) az anyaorszag kormanyanak kulhoni csoportokhoz valo hozzaallasa altalaban egy eleg flexibilis fogalom. Pl. Mexiko eseteben, ha valamit el akart erni Mexiko az USA-ban akkor sokszor nyiltan felvette az USA-ban elo Mexikoiakkal a kapcsolatot. Olyan idoszakokban mikor nem kellett semmi, akkor nem volt olyan eros a kapcsolat, ilyenkor felerosodtek az olyan velemenyek, hogy aki dobbantott az mar nem igazi
mexikoi, annak csak a jolet es a penz fontos, stb.
Magyarok eseteben en a kovetkezot vettem eszre. A kulhoni magyarok gyakran erosebben ragaszkodnak a magyar hagyomanyokhoz, mint az Mo.-n elok. A kint elok altalaban olyan partokat preferalnak melyek "magyar" hagyomanyokat tradicionalisabb ertekrendeket hivatottak kepviselni.
Erre szerintem van egy eleg egyszeru magyarazat, nevezetesen az, hogy a kulfoldi magyarnak szembe kell nezni megkulonboztetessel, esetleg diszkriminacioval abbol a tenybol kifolyolag, hogy o abban a kozossegben ahol el kulfoldi (masok a szokasai), esetleg pont azert is mert kelet-europai, vagy pont azert mert magyar. Az otthon elo magyar magyar kozegben van, ezert szamara ez a fogalom a mindennapi eletben egy olyan korulmeny amivel nem kell szamolni. Nem lesz megkulonboztetesnek resze vagy diszkriminacionak aldozata abbol a tenybol kifolyolag, hogy magyar vagy hogy kelet-europai. SZVSZ ezek a korulmenyek a kulfoldon elo magyarokban erositik a tradicioikhoz valo ragaszkodast, es az osszetartas letjogosultsagat. SZVSZ ez az alapveto tapasztalatbeli kulonbseg sokszor falat emel az otthon elok es a kulhoniak koze.
Nekem nincs eros meggyozodesem arrol, hogy mennyire erdemes hagyni a kulhoni magyarok politikai szervezeteit befolyasolni a hazai politikat. De ugy erzem, hogy otthon erdemes felismerni, hogy ha valamilyen dialogus folyik a ket csoport kozott, az mindket csoportnak elonyere valhat.
Szerintem a hovatartozas a fontos, nem pedig az, hogy ki, es hol fizeti az adot!
Es aki dobbantott,-teljesen mindegy, hogy mikor- es minden szabadidejet otthon tolti, ha egy mod van ra ne irja le senki egy vonassal!
En vallalok 24-oras utat azert, hogy a csaladi, es barati koromben elvezhessek ropke 10-14 napot.(Ha van ra alkalmam, evente 3-4 alkalommal.) Es, hogy sokan csak diszidensnek neveznek, es kizarnak mindenfele "beleszolas" lehetosegetol az egy kicsit furcsa.
En, szemely szerint nem valaszthatok ott ahol elek, de semmi eselyem sincs arra, hogy ezt a kozeljovoben otthon megtegyem.
Nem vagyok egyedul, es csak zart kapukat dongetunk!
Jo lenne, ha a kovetkezo Hatalom ezt napirendre tuzne, es valamilyen formaban lehetoseget biztositana a szavazas teren szamunkra.
Reszemrol, meg HAZA is utaznek, hogy ezt megtehessem!
Lehet, hogy ez elsore tobbre sikerult 1oazastol, bocsanat!
Nemreg olvastam egy hosszu cikket egy "Political Science Quarterly" cimu folyoiratban az USA-ban elo mexikoi bevandorlokrol, es anyaorszagukkal valo viszonyukrol. (A cikket egy izraeli politologia professzor, bizonyos Yossi Shain irta.)
A cikk rengeteg peldat hoz fel egy bizonyos jelensegre, melyet "transznacionalizmusnak" nevez. A jelenseg reszben abbol all, hogy nem az anyaorszagukban elo etnikai csoportok reszt vesznek az anyaorszaguk politikai, penzugyi es kulturalis eleteben, reszben pedig abbol, hogy az anyaorszag bizonyos elonyokre tesz szert a kivandorolt csoport altal teremtett egzisztencia altal (politikai vagy gazdasagi).
A cikkbol ugy tunt, hogy az ilyen osszetartas konstruktivan hat az anyaorszagra. SZVSZ reszben azert, mert a diaszpora tagjai hazaimportaljak valamilyen mertekben annak az orszagnak a mentalitasat es szokasait melyben elnek, es ezzel novelik az anyaorszagban elo emberek tajakozottsagat. Bizonyos szokasokat (melyek hasznosak) esetleg at is vesznek. Reszben pedig azert mert az ujhazaban letezo esetleges diaszpora halozat uj lehetosegeket nyit az anyaorszagban elok szamara. Konnyebb az ujhazaba kivandorolni. A diaszporahalozat segitsege nelkul nehezebben mennenek a beilleszkedesi folyamatok.
"Én is úgy gondolom, hogy aki magyarnak érzi és mondja magát, az többletjogokkal kell, hogy rendelkezzen az anyaországát illetően, mint egy másik náció tagja. De, hogy melyek legyenek ezek a többletjogok, azt közösen kellene meghatározni."
Úgy vagyok vele, hogy az ember döntse el "hova szól bele", ha több hazája van is. Nem lehet két országban szavazni, hogy mihez szól hozzá, mi mellett lobbizik, kit támogat, más kérdés. Azt hogy hol szavaz akkor dönti el, amikor beadja, vagy nem adja be a bevándorlási kérelmét.
(Én beadom. Bevándorlok, Magyarországra, bár nyolc éve itt vagyok már.)
Egyetertek veled az 1.-2. pontban .
a 3.-ban engem is az a kellemetlen erzest toltott volna el amit leirtal .
Csak az jut eszembe , hogy a jot hamarabb meglehet szokni ,mint a rosszat (ez is szakalas igazsag !)
Es valoban zongorazni lehetne sokmindenben a kulombseget ,de elfelejteni,levetkozni ,hogy honnan indult ,--- a gyokereket ! , --- HAT ???
A 4. pontoddal itt-ott meg vitatkoznek is ,mert eszembe jut az a kabare amiben ezt eloszor boncolgattak .
Csinnyan kell banni ,mondtak a komikasok ,mert holnapra eloallhat az is ,hogy hirtelen 6 millioval tobb magyar lesz - -(ezt remelem merted ?!) .
Es az a magyarsagtudat es az az indentitas ,MAS , nem egeszen sima ,neha van benne forditott is .
Az 5. pontot + egyaltalan nem , mintaznam , es meg tudnam indokolni ,azt is ,hogy miert .
Okos Mikulas
Te nem vagy Okos Mikulas, Te NAGYON Okos Mikulas vagy. Vegra valami positiv velemenyt is lehet olvasni. A kint elo magyarsag nagyon sok vonalon segit. Allando gyujtesek folynak az kulonbozo celokra. ( arviz karosultak stb. ) Meg egy kis masik pelda; a szegedi forumon mi kulfoldiek dobtuk ossze a penzt egy nyomoreknak az elmaradt szamlai kifizetesere. Magyar borokat iszunk, magyar befoteket veszunk, magyar savanyusagot eszunk, magyar villany rezsoval melegitem a kajat a meloba ( bocs melegitettem )
magyar villanykortet egetunk, ha kulfoldre megyunk, elso utunk magyar orszagra vezet es ott koltjuk a penzunket. Ugy erezzuk, hogy mi is egy kicsit oda tartozunk a magyar tarsadalomhoz es ezert szeretnenk, neha, mi is bekapcsolodni a magyar nep jovoenek kialakitasat illetoen. Ami az utolso 10 evben tortenik otthon, abban mi mar 44 eve elunk es van egy kis tapasztalatunk ezen a teren.
1. Szerintem aki 1956-ban behúzta fülét-farkát és nem volt félnivalója, persze, hogy nem ment ki. Aki bátor volt, az ellenállt, aztán vagy itthon maradt és leverték rajta (szó szoros értelmében), vagy meggyilkolták a kommunisták, vagy felmérte a helyzetet és meglépett.
2. Nem tudom elképzelni, hogy bárki közülük örült volna, hogy elhagyja hazáját. Volt, aki egy darab földet tett el emlékbe amit a mai napig a szíve fölött hord. Az, hogy ők jól megéltek kint, az számomra azt jelenti, hogy a magyar tehetséges nemzet, amely a világ bármely táján képes boldogulni. Ennek szerintem örülni kellene. És a kinti magyarok egy része (pl. Németországban) lobbizik a magyarság euro-atlanti integrációja mellett, ha mással nem azzal, hogy megismerteti a magyarság történelmével a külföldet.
3. Persze az is hozzá tartozik a képhez, hogy egy svájcban élő -már kinti állampolgár- magyar ismerősöm, hazajött és lefikázott mindent, hogy itt minden milyen koszos, milyen rendetlenség van és ez borzalom. A kritika egyáltalán nem javító szándékú volt, hanem durván összehasonlító. Mit tehet ilyenkor az ember, nyel egyet. Nekünk ez jutott, azon vagyunk, hogy oylan legyen, mint Svájcban.
4. Ezzel együtt azt mondom, hogy be kellene vezetni, hogy aki be tudja bizonyítani, hogy x felmenője magyar, az kaphasson bármikor olyan státust - melyet egyébként a környező országokban élő magyarságnak is adnék -, amivel szavazhat, szabadon közlekedhet. (a Schengeni Egyezmény aláírása után is)
5. Mindenképpen erősíteni kellene a kapcsolatot a kint élő magyarsággal és tanulva a zsidók példájából, erősíteni az összetartozást, Nem vagyunk olyan sokan, hogy megengedhessük magunknak a széthúzást.
Lenyegeben en semmi ujat nem tudok nektek mondani ! Talan csak annyit , a
komonizmus megszunese majdnem minden lehetoseget elvett a magyaroktol arra , hogy
valaha is nyugaton letelepedhessenek ! Ha csak nem igazan nagyeszu , vagy a
" Magyarok altal uldozott [ " Roma " ] "
Most nincs kedvem bizonyos iranyokba kiterjedni ! Ha valaki akar vitatkozni ,
akkor akkor allok elebe akarmelyik agon .
Kedves BEA,
És mi lett az illetovel?
Az elévülési idot törvény szabta meg, hogy még az általuk hozott törvényeket sem tartották be, az persze nem meglepo, de szerintem, ha politikailag nem volt "sáros" valaki, azzal nem sokat foglalkoztak, nem érte meg, túlbuzgók meg mindig voltak...
lcsaba!
Olyan statisztikakat olvastam, hogy Magyarorszag az alkoholizmus tekinteteben erosen vezeti a mezonyt.Nem kell nagyon korulnezned, mert akar a falusi kocsmak kornyeken jarsz, akar varosi utcakon, ennyi reszeg embert ritkan latsz, mint itthon.
A disszidalas, a disszidens fogalma pedig atertekelodott. "kulfoldre szakadt hazankfia," "kulfoldon elo magyarok".
Bizonyara fiatal korod miatt nem ismered a kulonbozo fogalmakat.
Nagyon jol emlekszem arra az idokre ( 56 ) es merem allitani, hogy joforman nem akadt egy ember sem aki nem foglalkozott a diszidalas gondolataval. Lehet, hogy most tagadjak ezt, de mindenki fejeben megfordult ez. A masik a kint elo magyarok nem ALLNAK OLYAN JOL mint ahogy otthon elkepzelik. Ha a zsidokat leszamitjuk kb a 90 szazaleka az allami nyugdijbol el, ami azt jelenti, hogy nincs mas jovedelmuk es asset szegenyek. Persze ha a ket orszag nyugdijjasait osszehasonlitjuk a kifizetett nyugdij osszege miatt jon elo a nagy kulonbseg es az a latszat, hogy itt mindenki " made it "
Nem lehet az embereket pusztán azáltal jellemezni, hogy külföldön él. Ettől se jobb, se rosszabb nem lesz, de mindenképpen más, hiszen más környezetben él, mások az ismeretei, problémái stb.
Elég ellenszenvesnek tartom a külföldön élő magyarok leszólását, hogy elmenekültek a süllyedő hajóról, stb. Azt se tartom bűnnek, ha valaki azért ment el, mert kint jobban tudott élni. Hát nem ez a célja mindenkinek?
Ha pl. egy tehetséges mérnök itthon éhbérért gürizett volna, de inkább kiment Amerikába, ott kreatív munkát végezhetett és meggazdagodott: igaza volt! Jól tette.
Mindenki gazdagít bennünket, a külföldi magyarok is.
Na itt van tobb fogalom .
---
70-es evek ,
disszidaltak ,;---- sima + forditott, azaz politikai ,gazdasagi
kulfoldi allampolgarsag , mit ad ,mitol ,mikor ved ?
"bunozo",?! ,milyen ?--- koztorvenyes , rablo,csalo,gyilkos
allamellenes ,-ami politikai,+ katonai es igy tovabb !
problemas ? ........
,de a tobbseg ....
A hetvenes evek vegefele gondolsz ,de miert ,mert 56+2x10 = 76 es ? .....ez is egy szam , + datumilag is jut-hat valami esetleg eszedbe .
Volt olyan "gazdasagi menekult " aki 87-ben mikor hazament a rendorsegen kellett jelentkeznie ,es (a hatterbol) elokerultek a szuleinek kintrol irodott levelei , es kerdorevontak ,miert ? ,hisz nem "csinalt" semmit ,mi a problema ? es ki vedte meg ? a felvett allampolgarsaga ? (szerinted !)
A besorolas szerint rahuzhato ;a disszidalt ,igy lett kulfoldi (is ),de sem nem politikai ,sem nem katonai ,sem bunozo sem ,problemas , csupan a bekes ,naiv 1 a tobbsegbol .
De azokat (56-osok ) az akkori szemlelet,hogy ne mondjam agymosoda is erosen megbelyegezte ,ebben azert naggyabol megegyezhetunk .
A valtozasok es tortenelem valamilyen szinten igyekezett es igyekszik is helyretenni ,
az esemenyeket a meg ill. tulelok segitsegevel .
Szerintem az a (barmikor ) disszidalt a kemeny .
Mert a vilagban voltak es vannak kivandorlasok,attelepulesek ,letelepedesek vagy barmilyen szot irhatnal ami neked tettszik , -jobban hat .
pl. nagyon a szazad elejen lehetett ,amikor az Eszterhazyakbol is elkerutek ,mert ismerek Amerikaban(ertsd USA ) elot ,es van egy helyseg,telepules is Canadaban ezzel a nevvel ,ugyan ma mar szinte semmit nem tudnak a kezdetekrol , eredeterol ,sot kiejteni sem kepesek (szegenyek ) ,de ettol meg a dolog mukodott es a tortenelem biztos ,hogy nem emeli ki negativ felhanggal ezt a tettet .
Bevallom neked ,hogy visszatepulesi lehetosegem lett volna alapallasban .
Lehetosegem ,meg sokkal tobb annal mint amit el tudtam volna kepzelni ,es furcsan is neztek ram ,mikor nemet mondtam rendre .
Mara + az eletem alakult ugy ,hogy nem otthon elek, semmi tobb .
Az osszes aldasaval ,es atkaval is magyar vagyok , pedig verem 50%-a kun csupan .
Ti 56-osok nem vagytok egyformák.
Nem egyforma a népszerüségi indexetek sem.
"56-ban aki tudott az ment, aki maradt az csak azert maradt mert nem tudott."
Ez a mondatod pl. nagyon nem tetszik. A szüleim is tudtak volna menni. Én is tudtam volna menni késöbb. Aztán nem mentünk. Van, aki itt szeret élni. S nem feltétlenül azért, mert máshol nem tudna megélni.
Szoval a kategorizalas tovabb ;
56-osok .----jok -rosszak ,akaratak-nem akartak ,tudtak es nem tudtak ,.......,na ez utobbirol azert a honi media is tehet(tett) ,mert ez kellett az "ellensegesdihez "
Ugylatszik mi 56-osak nem vagyunk valami nepszeruek, bar latogatasaimkor pont az elenkezojet tapasztaltam, vagy a latszat csal ?
Melesleg meg annyi alkoholproblemas emberrel nem talalkoztam mint otthon. Ezt az otthoni atlag eletkor is bizonyitja !
Gondolom , hogy te meg egy kis magatehetetlen gyermek lehettel 56 - ban ,
ha egyaltalan leteztel mar ! Abban viszont biztosvagyok , hogy sokszor a
szuleid szemerehanytad azt , hogy ok miert nem alltak be a " Patkanyok "
koze !
Nagyon tetszik nekem az a megjegyzesed , hogy
" Mi itthonmaradottak felepitettuk az orszagot "
Gondolkozz egy kicsit es rajossz arra , hogy ki epitette fel az orszagot .
""kitantorgott 3 millio emberunk " pl. sokkal nagyobb, sulyosabb veszteseg volt ..."
Az "amerikások" közül voltak akik félre tudtak tenni annyit, hogy hazajöjjenek és földet vegyenek maguknak. Igaz aztán jött a háború, azután meg a kommunizmus, igy vagy maradt belőle valami, vagy nem. Vajon hányan lehettek ezek???
Kedves bea,
Azért roppant kevesen voltak olyanok, akik nem jöhettek volna haza, - többen voltak, akik azt hitték, hogy nem jöhetnek haza, egy részüknek meg nem futotta...
Azok közül pedig akik a rendszerváltás után mint hősök hazajöttek, sokan csalódhattak, - már megint nem ők lettek a miniszterelnök...
Nehéz lehetett azért a sorsuk.
"a "rendszerváltást követően, igen sok ember körül "elfogyott a levegő". Sokukat joggal, vagy igaztalanul az elmúlt rendszer reprezentánsinak tartottak. Tudásuk, tehetségük ismertségük könnyű lehetőséget biztosított nekik, a tartós, vagy csak átmeneti, a hazainál sokszorta jobban fizető, általában a szakmai kiteljesedést elősegítő munkahelyhez. "
Hogy el ne sirjam magam. Még véletlenül se a több pénzért mentek ki, ám, ugyan dehogy. Politikai okokból, meg a szakmai kiteljesedésért. Merhogy itt "elfogyott a levegő"... Pedig itt annyi "levegő" volt ám a rendszerváltás előtt, hogy csak na.
Homalyolj mar fel a "colonian elo reszeg" kategoriarol ,ha idod engedi hangyanyit bovebben !
En is todok par dolgot .
1. Az hogy el kulfoldon ,azaz a vilagban majd mindenhol ,de ez sem csak a magyarra all szvsz !
2. A colonia szot ,hasznaljak a gyarmatokra ,es pl. Anglia esteben sok ilyen orszag van aki ma is az angol megfogalmazasaban ,sot agyaban igy van ,mert a "fenhatosaga.oltalma " alatt all igy-ugy .(Canada ,Ausztralia ,........stb )
3. Aztan en a honiaknal ismerek sokkal masszivabb reszeges nepet-ket is( Ir ,lengyel ,orosz .......).
Én úgy tudom, hogy a 70-es években már bárki hazajöhetett, aki disszidált és megkapta a külföldi állampolgárságot (a "buncselekmény" elévülisi ideje 10 év volt). Pesze politikailag kiemelten "problémás" személyekre ez nyilván nem vonatkozott, de a többség jöhetett (volna).