Decemberben vajon mennyire szükséges a 4x4-es autó?
Hát... én még csak nyáron voltam ott, de most megyek novemberben, és két hozzáértő* is azt mondta, hogy kell, mert bármikor lehetnek olyan időjárási és útviszonyok, amikor számít a különbség. Nem a felföldi utak miatt, azok télen a dzsipek elől is le vannak zárva, hanem bárhol az országban jól jöhet.
* az egyik Magyarországon él, de jól ismeri Izlandot, a másik szintén magyar, és 18 éve Reykjavíkban él
egyik autókölcsönzős oldalon láttam, hogy maximum 600km-t lehet megtenni az autóval. Ez reális? Mi van, ha túllépem?
Fizetsz plusz kilométerdíjat, keresd meg a tarifát, valahol biztos le van írva apró betűkkel. De hacsak nem adnak nagyon-nagyon kedvező ajánlatot, inkább keress másik céget. A legtöbben nem korlátozzák a megtehető utat. Melyik ez a társaság?
Eleve számolj azzal, hogy Keflavík-Reykjavík oda-vissza 100, úgyhogy igazából 500 km marad. Nem sok.
kell lennie egy hitelkártyán akár 3000€-nak is, biztosítékként
Ha minden igaz, biztosítéknak annyi kell, amennyi a casco önrésze a bérelt kocsin. Ez valóban sok esetben kb. 3000 €. Szintén lehet olyan céget keresni, akik eleve jobb cascot kötöttek az autóikra, vagy lehet jó kemény pénzekért extra cascot venni sokkal alacsonyabb önrésszel. (Az alap cascot CDW, az extrát SCDW néven keresd, de van olyan cég, amelyik az alapot nevezi SCDW-nek, és az extrát valami másnak. Egy olyat is találtam, akiknél alapból rendes SCDW van, de annyival drágábban adják az autót, hogy máshol a bérlés mellett két SCDW is kijönne belőle :D )
autó nélkül gondolom szinte teljesen lehetetlen az izlandi kirándulás
3 napot eltölthettek autó nélkül is, ha minden kötél szakad. Amennyi abba belefér, azt lehet úgy válogatni, hogy minden elérhető legyen busszal, de akkor nagyon kötve lennétek a ritkás menetrendhez. És persze rendes skandináv áron (sőt...) mérik a buszjegyet is, 3 főre nagyon drága.
Decemberben szeretnénk menni hárman Izlandra, pontosabban 18-tól 21-ig. Tudom, hogy 3 nap alatt semmit nem tudunk majd szinte megnézni és azt is, hogy december nem a legjobb választás, de olcsók a jegyek (fejenként 40.000 Ft), olcsóbbak a szállások, kevesebb a turista is, na meg hátha látunk sarkifényt :), és tavaszig már nem is lenne türelmem várni.
Szóval a repülőjegy, mint a legegyszerűbb része a dolognak már csak a foglalásra vár. A Skyscanner nevű oldalon néztem, ahol már lehet szállást és autókölcsönzést is foglalni. A szállás része az nem tűnik bonyolultnak, gondolom nagyjából ugyanaz a menete, mint bárhol máshol.
Viszont az autókölcsönzés résznél kicsit fennakadtam. Decemberben vajon mennyire szükséges a 4x4-es autó? Egyelőre még nincs konkrét útvonalterv, de nyilván a tapasztaltabbak tudják, hogy mit lehet beiktatni a 2 egésznapos programba és mit lehet megközelíteni a főbb utakon, ahova nem kell a 4x4.
A másik, hogy a Skyscanneren talált egyik autókölcsönzős oldalon láttam, hogy maximum 600km-t lehet megtenni az autóval. Ez reális? Mi van, ha túllépem? Keveslem egy kicsit.
Illetve olyat is olvastam ott, hogy kell lennie egy hitelkártyán akár 3000€-nak is, biztosítékként. És ha nincs, akkor nem is tudunk sehol autót bérelni? Tehát ez mindenhol így van?
Egyelőre ezeken akadtam el, ami az utazást illeti. Nyilván lesznek még kérdéseim addig, de mivel autó nélkül gondolom szinte teljesen lehetetlen az izlandi kirándulás, így ez elég égető probléma.. :)
Ja, és valahol azt olvastam, hogy decemberben 20 napon van eső, ez igaz? Nem sok esélyünk lesz akkor a sarkifényre, vagy egyáltalán tiszta égboltra?
Szerintem is bátran írj ide, több szem többet lát. Sokan már jópár alkalommal voltunk Izlandon (pl. mi is - és mi is márciusban megyünk ismét vissza :) ), de ez nem jelenti azt, hogy egy vélemény szent. És legalább újra beindul a fórum. :)
Egy tapasztalt izlandi utazóval szeretném felvenni a kapcsolatot. Mivel kb. 12045 kérdésem lenne, nem biztos, hogy a fórumot terhelném ezzel, a lényeg:
- márciusban megyünk hárman (kérdések a lehetséges időjárással + ehhez kapcsolódva autóbérléssel kapcsolatban)
- van egy hevenyészett útitervünk, nagyjából szeretnénk látni hogy 1. befutható-e és 2. mik vele az esetleges gondok.
Ha valaki úgy érzi, hogy ezek után még mindig segítene :D :D megköszönnénk. Emailem publikus, ha kapok, arra szívesen írnék.
Egy Izlandon élő idegenvezető csaj blogolta tavaly végig a nyári szezont és augusztustól kedzve szép képeket mutatott sarki fényről. Ezért mi is gondolkozunk szeptemberi utazáson. De félek, hogy akkor már tól hideg lenne vagy sok rossz idő.
Tavaly augusztusban a repcsől hazafelé láttam, viszont így augusztus végén még olyan világos volt éjjel hogy a szeptember is esélytelennek tűnt. Nem is hittem el hirtelen a repcsről hogy ez az, pedig az volt! Nem annyira kontrasztos és erős mint a képeken, és legjobban a mozgás a hirtelen változás lepett meg. Csodálatos jelenség.
A helyiek kint azt mondják hogy a hideggel jön be a sarkifényes időszak.
a sarki fény engem annyira nem érdekel, hogy azért menjek izlandba, kockáztatva a rossz időt , feláldozva a hosszú nappalokat.
egyébként gondolom a szeptember lehet a legjobb. már lehet sarki fény is, de még elég hosszúak a nappalok kirándulásokhoz, az utak is használhatók, és az idő is türhető. Ja, és nem nyüzsög annyi turista :)
Nézd meg a kérdezett utat a google maps-en street view üzemmódban, vagy a minap berakott hasznos linkeken az utak állapotát. Minden kérdésre 3 pillanat alatt hasznos választ lehet kapni.
Ja, valóban, a Haifoss nekünk pont ezért maradt ki.
De van legalább egy hónapra való olyan jó hely van izlandon, ami 2WD-vel elérhető, úgyhogy nem volt nehéz lemondani róla még egy olyan vízesés-mániásnak se, mint jómagam. :)
Mi 16 nap alatt ettük ezt meg, de így is voltak olyan napok, hogy szinte egész nap csak az autóban ültünk.
Rettentő rohanás lesz. A Myvatn tónál (körbe) minden járható autóval és a Dettifosshoz is (délről, a nyugati úton) beton út van, utána északra tovább brutál kátyús, vízárkos földút, de még ezt is kibírta a mezei autó. A többinél nem jártunk, de pont ezek a helyek, ahova a kocsival és több időbe telik eljutni az út minősége miatt és még ott helbyen is menned kell gyalog sokat, így szerintem sajnos jó néhány dologgal ott fogtok szembesülni, hogy ennyi időből kivitelezhetetlen és bánni fogjátok.
AZ 54-es út az északi részen földes, de viszonylag jó minőségű! Nagy szintkülönbségek sincsenek benne és elég széles, szóval ezzel nem lehet gond. Az időjárás az viszont más téma. Ha nagy a hó, akkor elég necces... A déli részen végig betonos, elég forgalmas út, ott talán nem lehet gond. Mi május végén jártuk körbe, de novemberben azért más lehet.
Az út számozása sem mindig egyértelmű. Itt arra gondolok, hogy vannak helyek,ahol a 3 számjegyű út betonos, de van, ahol még az 1-es út is földes .. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet rajta menni egy egyszerű kétkerék meghajtású autóval!
Amiket Te írtál és én ott voltam ...
Haifoss - kétkerekessel ne próbálj meg bemenni, maximum a kis vendéglőig. Ott már ki is van téve a 4x4es kis matrica, és tapasztalatból mondom, hogy 2x2-es autóval elég valószínű, hogy félúton valahol megakadsz! Olyan szűk az út, hogy megfordulni sem tudsz, és van ahol jó félméteres szintkülönbségek vannak az úton ... Szóval ide ne. Ha lerakod az autót a kis házikónál, onnan egy jó 6-7 km séta, ami azért elég hosszú, viszont a Haifoss csodálatos látvány! De ha sétáltok, az elég sok idő!
Hengifoss - Sima betonos út ha a 931-es úton a tó keleti oldalán mentek.
Dettifoss - Mi ide sajnos nem jutottunk be, mert mint azt a 864-es út bevezetésénél, az úton keresztben álló terepjárós Ranger úrtól megtudtuk, a folyó éppen úgy döntött, hogy keresztül megy az úton, szóval nem lehet bemenni. :) Máshol már olvastam ,hogy a 862-es utat megcsinálták, elvileg a másik oldalról már jobb körülmények között lehet bejutni, de ezt sajnos nem tudom megerősíteni.
Myvatn - tó - sima liba :)
Skagafjördur környéke - Hvitserkur - mi itt körbekocsikáztuk a fjordokat, de volt időnk. Földes út, de jó minőségű, simán járható. A különbség max annyi lehet, hogy egy 4x4es autóval gyorsabban tudsz haladni, de nem szükségszerű.
Hraunfossar - Ha jól emlékszem az 518as őt végig betonos, szóval az nem gond ..
Persze mindez erősen változhat az időjárás hatására! Ha olyan az idő, vagy úgy ítélitek meg, akkor inkább ne menjetek be, nem ér meg annyit semmi, hogy veszélybe kerüljetek!
igen, egy hét nagyon rövid, és nagyon sok látnivaló van amihez nem kell letérni az aszfat útról. ha teljes kört akartok menni épp hogy visszaértek majd.
vasárnap indulunk 1 hétre Izlandra, de az autóbérléssel még nem jutottunk dűlőre. elolvastam a korábbi bejegyzéseket, de még így sem tudok dönteni. segítsetek, kérlek
alapvetően az 1-es úton megyünk majd körbe, de azért jó néhány helyen le kell térni róla, hogy lássunk is valamit. F-es útra viszont nem megyünk sehol sem. Ami az útitervünkben szerepel és 3számjegyű út (gondolom ez az F előtti kategória) vezet hozzá: Haifoss, Hengifoss, Dettifoss, Myvatn tó, Skagafjördur környéke, Hvitserkur, Hraunfossar
Ha nem muszáj, nem bérelnénk 4x4-es autót, a normál is épp elég drága...
Mit gondoltok? Teljesíthető nem 4x4es autóval a túra?
Köszi. Épp emiatt felmerül, hogy csak a helyszínen döntünk az autót illetően. De ha jól olvastam, az sem megoldás, mert az időjárás hirtelen változik és reggel Yaris, délután 4*4 SUV sem jó...
Március elején havasak-jegesek az utak és bármikor eshet kevés/sok hó, lehet hóvihar.. Szóval lehet olyan idő, hogy egy terepjáró is megszenved, és lehet olyan is, hogy egy Yaris-szal eljutsz mindenhová.
Örülök, hogy megtaláltam ezt a topicot és ezt a hozzászólást. :)
Március elején megyünk. Ahogy néztem, elég komoly árkülönbségek vannak a "városi jellegű" és a "komolyabb" autók között. Azt olvastam, hogy sok út le van zárva az év nagy részén. Mi elsősorban a Golden Circle útvonalra fókuszálnánk, két napra bontva.
Erre az útra is inkább a terepjárók/SUV-ok közül érdemes választani?
Aki autóval tervezget Izlandon utazni, annak ajánlanék egy-két hasznos weboldalt, aminek én nagy hasznát vettem az utunk tervezésénél és még útközben is sokszor a segítségemre voltak!
Ez egy online térkép, ami azért hasznos, mert nagyon sok hasznos funkció van rajta. A térképre különböző rétegeket lehet rátenni, például mutatja, az útnak a felszínét. Tehát hogy az aszfalt vagy földeskavicsos út! Emellett a térképen mutatja az út mentén elhelyezett kamerák élő képeit, tehát az ember tudja mindig, mi vár rá az adott szakaszon, milyenek az útviszonyok!!
Ezt a másik térképet én inkább tájékozódásra használtam, de ez is nagyon jó!
MIND A KETTŐ MŰHOLDAS KÉPFELÜLETE MÉRFÖLDEKKEL JOBB A GOOGLEMAPS-NÁL!!!! Érdemes összehasonlítani, mennyivel pontosabb, szebb képet ad, így tájékozódni is sokkal könnyebb rajta, ha az ember egy bizonyos helyet keres!
A legfontosabb útinformációk. Melyik utak járhatóak, melyek nehezebben és hogy melyik utak vannak időszakosan lezárva! Ezt érdemes útközben figyelni, ugyanis Izlandon elég gyorsan változnak a körülmények!
Időjárás figyelés és előrejelzés! Én ezt figyelgettem amikor kint voltunk, elég pontosnak bizonyult! Nemcsak előrejelzés, hanem különböző radarok is találhatóak rajta, szóval elég hasznos!
Ez a térkép mutatja Izlandon a különböző fürdőket és ami fontosabb, az eldugott kis meleg vizű kis forrásokat! Ami fontos, hogy ezeket jó helyen mutatja, valós gps-koordinátákon, nem pedig hamisakon, mint nagyon sok másik oldal. Ezt az oldalt én már Izlandon találtam mérgemben, amikor már órák óta kerestem egy melegvizű forrást, aminek koordinátáit egy hitelesnek tűnő leírás alapján kutattam. Szóval sok bosszankodástól tud megkímélni másokat ! :)
Remélem valakinek segítenek ezek az információk! ;)