A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hm, még mindig nem vagyok beljebb. Egyrészt persze semelyik desztvíz nem ivóvíz, de igaza lehet endreppnek, hogy ha a DM-es víz vasalóba készül és nem kávéfőzőbe, akkor eleve sanszos, hogy másképp kezelik.
Mi marad akkor, ha ez a lehetőség nem dob fel? Mivel lehetne szűrni? Volt szó régen valami oscar párnáról, az jó lehet? Vagy cseréltessem le acélra a kazánt a Gaggiában, aztán abba mehet a csapvíz, max néha kicitromsavazom?
Élelmiszer attól lesz valami, hogy arra alkalmas technológiában készül és minősítik. Kapsz gyógyszer minőségű, emberi fogyasztásra alkalmas desztillált vizet gyógyszertárban, az sem ajánlott fogyasztásra, a konyhasót sem lehet kiló számra megenni és abból is van olyan, aminek nincs élelmiszer minősítése, útszórásra használják. :)
Nem is ajánlott meginni, az ilyen célú technológiai vízlágyítást olyan gépészeti berendezésekben végzik, amiknek az elemei nem ívóvízhez készültek és olyan üzemekben, amikben nincs HACCP rendszer, nincs mintavételezés és minőségbiztosítás, ezért nincsenek is engedélyezve, mint élelmiszer.
Egy üzemen belül is teljesen máshogy néz ki egy technológiai vízlágyító és egy olyan, amin ivóvizet engednek át, az egyik tisztatérben van, amásik meg nem.
Persze, hogy ezt írja, hogy ne ezt idd ásványvíz, csapvíz, üdítő, sör, stb. helyett, mert nincs benne ásványi anyag ami muszáj a szervezet működéséhez. A kb. 0,5-1 dl amit ebből megiszol a kávéval, semmi a napi fogyasztáshoz képest. Vehetsz a patikában kb. 1000 ft / l áron is gyógyszeripari tisztaságú deszt. vizet, arra is ez van írva.
Régen volt olyan ajánlás is, hogy kétszer felforralt csapvizet használjunk. Nem tudom, működik-e, de az legalább ivóvíz. Én egyébként ezt a vízkeverést csinálom, mióta nincs Norda. Bár talán a Vera még kapható webshopokban, de úgy rémlik, abban azért több ásványi anyag van, mint a Nordában.
Sziasztok! Hátha valakit érdekel: eladnám a jó öreg Fiorenzato F5 (gyakorlatilag Mazzer SJ) őrlőmet. Adagolós ugyan, de én single dose módon használtam,
ami eléggé macerás volt. Viszont masszív, túlél mindent, precíz, kiváló eszpresszót lehet készíteni vele. Egy kávézót is elvisz nyilván, arra lett kitalálva.
A Mini Mill csak példa volt, és végül találtam egy jó beállítást az aldis Ambiano őrlőn (22-es fokozat:). Magát a kávéfőzőt nem találtam magyar webshopokban, ezért végül egy ilyet vettem. Kb 10 nap alatt itt volt, az elsejei ünnepnappal együtt.
használt már valaki úgynevezett nápolyi kávéfőzőt? Arra volnék kíváncsi, hogy milyen finomságú őrleménnyel működik jól. Még csak a második próbálkozásnál tartok, szóval előbb-utóbb ráhibázok, csak hátha. Elsőre olyat használtam, mint a Bialettiben szoktam, de elég lassan csöpörészett lefele, második alkalommal annál sokkal durvábbat, de akkor meg egyáltalán nem. Van esetleg valakinek titkos tippje, pl Hario Mini Mill, ikszedik kattanás, vagy hasonló?