"Én meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy a mai zenében a legmodernebb dolgokat, igazi komplexitást, legtöbb érzelmet, legzseniálisabb dolgokat a rock-metal zenében lehet megtalálni."
Ez persze nem igaz, a metál zene legtöbbje zeneileg nem nagyon lép ki a már pár száz éve ismert formákból, jól bevált zenei sablon-eszköztárak mögül... az érzelem abszolút szubjektív, a metál "legmodernebb és legzseniálisabb" dolgain már rég túlléptek más műfajokban.
Vizsgálták, hogy egy pohár víz mellett hallgattak metált és Mozartot. A metál zene alatt a víz molekulái borzalmas alakzatot vettek fel, míg Mozart zenéjénél olyan volt mint egy hópelyhecske molekulája, gondolom ismeritek, nagyon szép, gyönyörű. Ha már ezt leírták, bocs. Van olyan zene amit én is szeretek, a lényeg, hogy milyen hatást vált ki és mi az üzenete.
Én régebben hallgattam, és játszottam is metált, de sosem lettem tőle sátánista, meg ilyen marhaságok...:) aki közel engedi magához az ilyen gondolatokat, az nem ettől a zenétől van...
Amúgy meg bele-bele olvasgattam a topikba, és teljesen felszínes a hozzáállása pár embernek (akik valószínűleg azt sem tudják, mi az a metál, legfeljebb hallottak pár szart, és azt szűrték le belőle, hogy ez ilyen káromlós, ordibálós sátánimádás, hehe)
Ha jobban megismernék a stílust, tudnák, hogy ez egy eléggé tág fogalomkör. Amibe beletartoznak ugyanúgy a dallamos, kellemes, akár szimfonikus zenei megoldások, mint a durvább eszméket hírdető zenék.
Van a metálnak egy-egy ága, ami másutt is kényes, provokatív üzeneteivel, vagy hírrel hívta fel magára a figyelmet. Norvég black-metál pl... ezek legtöbbje valóban elég szélsőséges eszméket hírdet, bár általában akinek van egy kis sütnivalója, az könnyen rájöhet, hogy ezek nem túl értelmes, és okos mondanivalók...;) Mondhatnánk, aki vérivásról, meg a sátánkorszak eljöveteléről katyvatyol, az elég vicces, és primkó dolog. Viszont az, hogy néhányan ezt kajálják, az az ő értelmi szintjüket minősíti. De ezt zenei stílushoz kötni teljesen hülyeség. A diszkósok legalább ennyire kaphatók az ilyenekre. Ha már züllésnél tartunk, egyetlen populáris zenei réteg sem különbb a másiknál. A rokkerek, diszkósok, repperek, stb között is vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy attól szép az élet, akkor van értelme, ha hülyére isszák, drogozzák magukat, romlanak bele a világba, stb
Ami a metál zeneileg sötét mivoltát illeti, ez aztán végképp baromság. Sötét hangulatú zenéket mindenféle stílusban találni. Gondoljunk csak Mussorgszkijra, vagy akár Bach néhány zongoraművére...és még lehetne sorolni.
Ezek legalább annyira hatnak a lélekre, mint a legsötétebb blekkmetálok...
Aki meg képtelen elfogadni, és átlátni, hogy a művészet minden ágának vannak szélsőséges, vagy éppen az evilág sötét oldalával foglalkozó alkotások, vagy produktumok (hogy pl a blekkmetált művészetnek tituláljuk-e, az most nem ide tartozik) az előbb vizsgálódjon a klasszikusoknál, mondjuk a romantika koszakától...
Keresztény álláspont: gyűlölni a bűnt, de nem a bűnöst. !!!
A metál jobb példa volt, a dohányzást inkább egészségtelennek tartják, a drog jobb példa lenne. Egy keresztény ember elkezdene beszélni Jézusról. Nem rátukmálná, hanem Isten rajta keresztül lehetőséget kínál neki. Én beszéltem már egy drogos lánnyal, de az nem nekem való munka. Egy nagyon szép lány volt különben és kedves.
Semmilyen zenei mufajban nem szabad lenezni, vagy kevesebbnek tartani azokat, akik a divat hatasara kerultek bele, es esetleg nem veszik annyira komolyan, mint akinek ez az elete. EN minden mufajban hallottam ezt mar: Divatpunk, divatmetalos, divatjampi stb. Ezt altalaban azok hasznaljak a tobbiek kikozositesere, akik a zenei iranyzatbol es annak szeretetebol komoly onerzeti kerdest csinalnak, es konkurenciat latnak a tobbiekben. Tehat ez a "divat......" elnevezes altalaban arra jo, hogy szukitsek a kort, es ezaltal noveljek a sajat "egyeniseguket".
Jomagam a rockabilly kozosseghez tartozom, es orulok mindenkinek. Orulok azoknak is, akik a divat hatasara jottek, es ket hete vannak a mufajban, es azoknak is, akiknek 20 eve ez az elete, es mindent tudnak rola, es mast nem hallgatnak. En nem teszek igazan ilyen kulonbseget. SOt meg az sem zavar, ha egy ujonc nagy fo rockabillernek adja ki magad. Had csinalja.
Állítólag még a Hotel California is visszafele olvasva sátáni szöveg. Pedig az nem is metál. Egyetértek azon állításoddal, hogy az igazi zene harmóniát ad, és magát a harmóniát véljük a hangjegyek közt felfedezni. Az igazi zenében nemcsak a hangjegyek fontosak, hanem a köztük kihagyott helyek is.
A Dimmu Borgir nevű Norvég Black metal formáció és a 44 tagú prágai szimfónikus zenekar együtt készített egy albumot, a címe: Death Cult Armageddon. Ez egy black metal opera, méghozzá grammy díjjas. Igazán nagyszerű kompozíció, progresszív ZENE, a javából. Ajánlom figyelmedbe.
Legmélyebb tisztelettel: értessz a zenéhez? Mármint játszol valamilyen hangszeren, esetleg tanultál zenetörténelmet, ilyesmi? Szerintem hozzá nem értéssel, a vallás oldaláról megközelíteni a zenét, na az A SÁTÁN ZENÉJE! pl.
Az underground hardcore / crust / punk / grind / death fanatikusokért működő Wartime Party koncertsorozat vendégei ismét néhány minőségi brutál banda lesz 2007. február 23-án, és a változatosság kedvéért ismételten a Cseh köztáraságból. A Ceske Budejovicéből való Onanizer hamar fanatikus híveket szerzett magának kompromisszummentes death / grind zenéjével. A stílusbeli sajátosságok és a "vérkomoly" témák mellett egy jó adag humort is kapnak az érdeklődök ebből a groteszk, többek által masturbation grindnak is titulált őrült cirkuszból.Brno városából jön a Festa Desperato, akik kőkemény, zajos, gyors crustpunkot nyomnak! Az alapvető d-beat mellett sajátos ízekkel színesítik muzsikájukat. Nemrég jelent meg az új CD-jük és elég sokat pörögnek Európa szerte. Szintén brnoi a Risposta, akik a legpronyóbb, legnyersebb, gyűlölettel és frusztrációval teli zajos d-beat crustot tolják. Ultra minimál, ultra brutál! Hazai részről pedig mi sem illene jobban a fent említett bandák elé, mint az IQ-nuku, rizikófaktoros grinderekből álló válogatott társaság, a Radikális Amputáció! Helyszín az Óborozó (Budapest, Ó utca. 37.) A beugró csak 600 pénz, a kezdés pedig 20.00-kor várható! http://www.myspace.com/onanizer http://www.festadesperato.com http://www.radikalis.uw.hu