Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
mint írtam sokrajzot leírást átnéztem, a küldött hivatkozást is. A rajzon azonban a számomra fontos információk nem szerepelnek. A képen jelöltem mi az a méret amire szükségem lenne. Köszönöm a további segítséget! Remélem nem néztem el valamit.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni Losmandy tubussin méretével kapcsolatban. Keresgéltem a google segítségével, de kevés sikerrel. Szóval a fecskefarok szög mérete és mélysége érdekelne. Azt tudom, hogy 76 mm széles. Köszi!
Szia! Az alábbi képet 2021.07.09.-én Balatonon a Keszthelyi öbölben készítettem. Nem nagy cucc kellet hozzá. Egy fotóból.
Az exif adatok: ISO2000 f/5,6 20 sec expo, +PS. A gép Canon 70D Canon18-135 tele, 18 mm állásban. Készült több fotó is, amit össze lehetett volna adni és így talán kevésbé lett volna zajos a végső fotó. Azt hiszem így is meg lehet mutatni, hogy a Tejúthoz nem kell number one felszerelés, de jól jön a 2,8 fényerős obi!
Ahány *-es nagyítással bír, a fényképező/telókamera elé tett távcső nagyítása, nagyjából annyival növeli meg az összfókuszt. Vagyis, egy 18-70mm-es objektív esetén, ha azt 4*-es zoomra állítod, 70mm-re, akkor egy 10*50-es távcsövet elé téve, akkor az eredő összfókusz, 700mm lesz. Telefon esetén, lehet jobban jársz, hordozhatóság szempontjából, egy előtét optikával, amik kimondottan azokhoz szabva készülnek. Ha minden igaz, 40*-es zoom-átfogással is bírnak ezek, de hogy minőségileg milyenek, gőzöm sincs. A végső kép minőségét, nagyobb részben, a használt távcső optikai minősége szabja meg, mennyire színez, stb... a nagyításán felül, a látott kép minőségét illetően. Kissebb részben, a fényképez/kamera optikája. Ha, nagyon minőségre és távoli tárgyakra hajtassz, akkor egy jobb spektív vagy tükrös távcső lenne, a célszerű. Ezekhez, ha jól tudom, vannak kimondottan fotózáshoz való adapterek is. Vagyis, akkor a távcső optikai része veszi át, a fotóobjektív szerepét.
megoldom az állványt. Sok jó videó van youtubeon , ahogy binokulárral és okostelóval vagy más géppel fotóznak. Az EOSt kellene ráilleszteni az lenne a legjobb. Akkor mondjuk 10*50-es binokulár plussz egy 4 szeres optikai kompakt az összfókuszban mennyi? Gondolom nem 40 szeres mert az kicsit durva lenne. Tovâbbá kérdés ,hogy maga a full zoom milyen minőségű képet ad...
Igen, nagyobb lesz, az eredő fókusztávolság, ami a távcső nagyításával szorzandó fel, az adott optika, adott fókusztávolsága mellett. Távcsőn keresztül akarsz fotózni? Állvány nélkül, nem könnyű mulatság. Némi zoom elkél, ha nem 'karikás' képet akarsz lőni.
Elsőként, a csomagot nézd meg, hogy sértetlen-e. Ha már kibontottad, ugyanúgy, a távcső esetében is, hogy külsérelmi nyomok látszanak e rajta. Továbbá, részletezve: A lencsék és a rajtuk lévő bevonatok épek-e? (Foltosodás van-e?) Kezdve ezt, a frontlencsével. Azon át belesve, látni a prizmákat is, a rajtuk lévő bevonatokkal (ha van), hogy azok épnek, jónak tűnnek-e. (Sok ruszki binokulárnál, nem teljesen egyenletes szokott lenni a felgőzölt fémréteg(ek) által visszavert szín, de ez a használhatóságot, nem befolyásolja) Van-e rajtuk ragasztó nyom vagy törött, repedt-e. Az okulár felőli oldalról is ugyanúgy, elsőként a lencséket, aztán mechanikailag nézni, hogy a fő fókuszírozó (amit középen tekergetsz, egyszerre a két szemre) hogyan és mennyire finoman jár. Kotyog-e valahol. Aztán szemhez téve, a látott kép, összeáll-e eggyé (jó térlátás, szemhasználat esetén! Lehet, nem fogod egyből megszokni.), nem-e kettőz. Ha kettőzne vagy rejtetten kettőz, de a szemed, fejed hamar megfájdul tőle, akkor bizony csere! A képélességet, általában, a bal szemre állítjuk be elsőként, utána a jobb szemhez való okulár, külön finom állítgatásával hozzuk élesre, a képet. Ami eltudna kopni, azok a mechanikai részek, a lencsék bevonatai, a használati és tisztítási körülmények miatt. A prizmák, lencsék megrepedezhetnek, lepattoghat róluk egy-egy darab, egy erősebb erőbehatástól. (Nekivered a falnak, sok m-nyit leesik, stb...) Ha, nem repedeznek meg a prizmák, akkor is lehet probléma, hogy valamelyik elmozdult, a helyéről és akkor kettőzni fog. Na, ekkor szervíz és gariban nuku csere. Használattól és tárolástól függően, azért 10-20 évet simán ki kell hogy bírjon. A régi ruszki csövek, még mindig köztünk vannak, pedig 30 évesnél fiatalabb darabot, aligha lelhetnél belőlük. Esetleg újonnan, a netről. (Már, ami nem hamis!)
köszönöm a tanácsokat mindenkinek. A 10-50-est azért akartam, mivel ezt dicsérték a weblapon, és sok kommentben ott volt, hogy ezt-meg azt látja vele az égen este, továbbá ezt a Scopiumot jó éles képűnek jellemzik. Lenne még egy kérdésem, full kezdő binokulárosként a csomagból kibontott és kézbe vett új terméknél mint nézzek meg? Gondolok itt arra, hogy többen írták már, hogy az új binokulár selejt volt, és kancsal volt stb... Ha nem ejtem el, vagy ütöm neki valaminek, akkor kell ezt időközönként szervizeltetni/után állíttatni? Vagy nincs olyan alkatrész benne, ami elkopik? Egyet mindenképp beszerzek, mert jó lett volna a 2020-as üstökösnél is, akkor is írták, hogy már kisebb binokkal is szépen lehetett látni, de én igazán csak úgy láttam, hogy fotóztam, és a monitoron: