Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nem tudom, hogy az ajánlatod másokra is áll-e, de én is szívesen ültetnék magokat a hegyi papayádtól. Budapest agglomerációjában lakom, s természetesen örömmel fizetném a postaköltségeket, ha meg tudod oldani a postázást.
Másik nagy kérdésem az volna, hogy van-e valami speciális trükkje a papaya magok csiráztatásának? Én többszörösen szereztem már, különböző forrásokból, de soha az életben nem csíráztak ki. Egyszerűen virágföldbe raktam őket, s szobahőmérsékleten voltak. Talán a magokkal volt a gond, nem tudom.
Csak ismételni tudom magam, hogy az általam hozott papaya bár magas növésű, de egyik chilei ültetvényen sem várják meg, amíg 5-6 méteres kifejlett növénnyé cseperedik. Ugyanis már a második évben terem, a harmadikban meg már terméscsúcson van. A chilei emberek nagyon kényelmesek. Nem szeretnek létrázni. ezt egy chilei munkatársam mondta nevetve.
Tehát ne félj a magas növésű növénytől. Ha kinövi a helyet, újat ültetsz. Abból a magból, amit már te magad nyersz ki a gyümölcsből.
Amúgy ami magot Ali-bának küldtem, két éves. És amint látjuk, csíraképes volt.
Szívesen küldök neked is a magból. Írj privátban. merre laksz? Még az is lehet, hogy el tudom neked vinni személyesen.
A magokat természetesen ajándékba adom. Csak ültessétek minél többen ezt a számomra nagyon kedves fácskát. :-)
Nem kell megvárni, hogy több méteres legyen. Ha egyszer terem, (ezt általában két évesen már megteszi), akkor már van magod, hogy újra tudj ültetni. Az én növényeim 150-180 cm-esek (3 éves) és simán hordozom az erkélyről ki-be. Sajnos a fagyot nem bírja. Teremni is akkor terem a mi égövünkön, ha télikertben ki tudod nyújtani a nyarat egy pár héttel. Sajnos nálunk rövid a nyár. Ezért is örültem meg, amikor megtudtam, hogy van magas télikerted.
Nem ágazik el. 6-8 méterre is megnőhet, de az élőhelyén, a telepeken nem hagyják 3-4 évnél tovább. Addig alacsony létráról is tudják szüretelni. Az idősebb növényeket kivágják, és inkább újat ültetnek.
Nagyon mókás, mert a gyümölcsök a törzsén nőnek. nagyon bőtermő.
Angliában tudok egy figuráról, akinél terem. Anglia klímája azért kevésbé hasonlít Chile időjárására, mint Magyarországé. :-)
Nálam soha nem fog teremni, mert én sajnos csak erkélyen tudom tartani, ahol kevés a benapozottság.
La Serena piacán magam szedtem ki a mountain papaya gyümölcséből e magokat, annak elfogyasztása után.
Szóval minden ellentétes híresztelés ellenére Ali bá által kérdezett magok papayából származnak. Így az abból kikelt növénykék is. A magokat tőlem kapta.
Holnap lefotózom az én, immár 2-3 éves növényeimet. Csupán a kételyek eloszlatása végett.
A bizonytalanságot az okozta, hogy nem emlékeztem, melyik magot küldtem neki. De a fotók alapján ráismert. Így a kérdés eldőlt. Papayát nevelget a télikertben. Igaz nem a trópusit, hanem a hegyit. Ami nem túl ismert, mert csupán Chile egyes területein él, az Andok és a Csendes-óceán közti keskeny sávban.
Csak 2 éjszakára, keddre és csütörtökre takartam be, amikor országosan sok helyen kritikus fagyok voltak, nálunk olyan -1 volt, de hosszabban tartó fagyok esetén már érdememes inkább behordani.
Én is kinthagytam a 3 citromfát, pukkasztott fóliával betakartam, annak ellenére, hogy nálunk "csak" olyan -1 lehetett. Citromfának mennyi a hidegtűrése? Valahol olvastam,hogy -5-öt is kibírják, de ennyinél már nem mernék kockáztatni hogy kint hagyjam.