Keresés

Részletes keresés

becandris Creative Commons License 2008.09.04 0 0 1402
Előzmény: bacafiam (1400)
hive Creative Commons License 2008.09.04 0 0 1401
Nem túl régen bukkant fel itthon, de mostanában úgy tapasztalom, hogy már elég gyakori. Úgy saccolom négyzetméterenként 3-4 tő kell. Ez nem úgy fut, mint a vinca, hanem mint a tarack, a földből bújnak ki az új hajtások.
Előzmény: bacafiam (1400)
bacafiam Creative Commons License 2008.09.04 0 0 1400

Hát ez csodaszép, s ráadásul örökzöld, hmmm...

Kérdés, hogy milyen sűrűn kell beültetni, s kapható-e a helyi faiskolában...

Előzmény: hive (1399)
hive Creative Commons License 2008.09.04 0 0 1399
Előzmény: hive (1398)
hive Creative Commons License 2008.09.04 0 0 1398
Az orbáncfű elvileg inkább a napos helyet kedveli, én ide vinca minort tennék, esetleg kövérkét (pachisandra, annak ugyan kicsit több idő kell, mint a vincának, de az is szépen terjed és örökzöld)
Előzmény: bacafiam (1397)
bacafiam Creative Commons License 2008.09.04 0 0 1397

Talán ez jobb egy picit

Előzmény: bacafiam (1396)
bacafiam Creative Commons License 2008.09.04 0 0 1396

Halihó!

Kb.:3-4m2 kissé lejtős területről lenne szó, s a fű valóban macerásnak tűnik.

Az orbáncfű talán jó lehet, az nem baj ha agresszív, majd valahogy féken tartom.

Napfény egyébként csak a déli órákban éri.

elölről

hátulról

Előzmény: Pép (1395)
Pép Creative Commons License 2008.09.04 0 0 1395
Olyan gyomírtók vannak melyek csak az 1, illetve csak a kétszíkűeket írtják. Például a füvet is gyomírtják kétszikű felgyomosodás ellen.
Előzmény: hive (1389)
Pép Creative Commons License 2008.09.04 0 0 1394
Szia! Én a sziklakertem hátsó részére a klasszikus kövirózsát ültettem. Ha a nap is oda süt gyorsan nő és szétválasztható, benövi a placcot. Persze nem tudom, hogy mekkora területről beszélsz, de én füvet nem vetnék a helyedben. Megnő, vághatod, elszaporodik, csak a ognd lesz vele egy sziklakertben. Nagyon sok gyorsan terülő, virágzó sziklakerti növény is van. vagy ha nagy területet akarsz eltakarni, ott az orbáncfű. Mutatós sárga virága van, talajtakarásra kiváló, bár elég agresszíven terjeszkedő növény.
Átültetésre a legjobb időszak az ősz, november-október (lombhullatás ideje) vagy a kora tavasz.

Üdv: Pép
Előzmény: bacafiam (1393)
bacafiam Creative Commons License 2008.09.04 0 0 1393

Tiszteletem mindenkinek!

Tavasszal készítettünk egy kisebb sziklakertet, melyet szerencsére már békén hagynak kutyusaink, ezért lassan érdemes komolyabban foglalkozni vele. Néhány tanácsot kérnék tőletek.

A sziklakert hátulját(mely a sziklakert és a szomszéd fala közé esik) nem halmoztam el kövekkel ill. növényekkel, de szeretném a csupasz földfelületet valami esztétikus ám költségkímélő módon eltüntetni, mely a gazképződést is gátolná.Elsősorban valamiféle takarónövényzetre gondolok, de nem tudom, hogy pl.: a fű megfelelő-e.

Másik kérdésem, hogy a burjánzó növényeket miképpen, s mikor illik szétválasztani-átültetni.

A válaszokért előre is kösz, üdv:

bacafiam

alsotekeres Creative Commons License 2008.08.20 0 0 1392
Ha az a Yukkád van, amit a kertekbe, parkokba kiültetve lehet látni, akkor az kint telel. Természetesen vannak olyan Yukkák, amik nálunk szobanövények.
Előzmény: Rudi1988 (1391)
Rudi1988 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 1391
Sziasztok van egy Yukkám! Kb másfél méter magas! Azt szeretném megkérdezni hogy télire be kell hozni van sem. Esetleg áttelel úgy is hogyha csak betakarom??? Válaszotokat előre is köszönöm.
alsotekeres Creative Commons License 2008.08.13 0 0 1390
Sajnos nincs rá jobb ötletem, mint a rendszeres gyomlálás. Még, ha gyomírtóznál is, a magok bent maradnak a földben. Némi segítséget jelenthet, ha mulccsal takarod a földet.
Előzmény: TATA01 (1388)
hive Creative Commons License 2008.08.12 0 0 1389

Nálunk az aprószulák készül átvenni a hatalmat. De tartok tőle, olyan gyomirtó nincs, ami megkülönbözteti a gyomot meg a dísznövényt. Milyen alapon tenné?

Előzmény: TATA01 (1388)
TATA01 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 1388

Sziasztok !

Nem tudja valaki véletlenül ,hogy a madársóskát hogyan lehetne a sziklakertből kipusztítani? Hiába szedjük kézzel ki ,annyira terjed ,hogy minden növény közé benőtt. Valami spéci gyomirtó kellene...

Ha nem jutunk vele semmire ,kiszedjük az összes növényt és a területet legyomirtózom ,bár ez elég macerás és drasztikus megoldás.

Kösz.

Tata

alsotekeres Creative Commons License 2008.07.30 0 0 1387

Szia!

Elnézést a késői válaszért, de talán még nem késő. Ha van árnyékosabb és naposabb rész a területen, akkor lehet én a napsütésnak megfelelően különböző jellegű növényeket ültetnék. Az árnyékosabb részen törpe örökzöldekkel, hunyorokkal, esetleg páfrány, ciklámen, stb. Ahogy nő a fény mennyisége, úgy ültetnék pl. gombafüveket, kőtörőfüveket, boroszlánt, érzékenyebb alpesieket. Ahol mégtöbb fény oda pl törpe lángvirágokat, aubretiat, tatárvirág, stb. Ahol meg a legtöbb a nap, oda kövirózsákat, varjúhájakat és kristályvirágokat. Az árnyékos részen mulcsos, a kövirózsáknál pedig murvás talajtakarást használnék.

Mondtad, hogy sok felől gyűjtesz követ. Arra azért vigyázni kéne, hogy egy adott szakaszon, azonos jellegű kövek legyenek.

Előzmény: pitusne (1385)
vanek úr Creative Commons License 2008.07.28 0 0 1386
Szia !

Valóban sok szép sziklakertet látni itt.
Nekem is hasonló területtel kellett valamit kezdenem.... (még a tájolása is ua.)
Én csak úgy amatőr módon csinálgattam, ami úgy eszembe jutott...
Nem kimondottan sziklakerti növények vannak benne, ( tavasszal rengeteg tulipán, hortenzia, rododendron....)
Az első kép kb. két éves, mikor elkezdtük, a többi mostani...
Sajnos, most kevésbé látványos, mint tavasszal, mikor minden virágzik..

Előzmény: pitusne (1383)
pitusne Creative Commons License 2008.07.08 0 0 1385

Szia!

Ez a terület észak-keleti fekvésü,kb 14-15óráig, a teljes terület kap napot és utánna a ház eltakarja és később árnyékos lesz.Locsolási lehetőség az megoldott ,van kutam.Szeretem az örökzöldeket és az évelőket is.Köveket folyamatosan gyüjtök,érden lakom és bármerre járok mindig hozok egy-egy szép darabot.Azt viszont tudni kell hogy a szomszédomnak a tujája átjött a kerités rácsai között,igy kb.1 méter magas dolgokra gondolhatok.Tehát emiatt nemcsinálhatok sövényt ,mert nemtud a tuják árnyékában rendesen fejlődni.

Előzmény: alsotekeres (1384)
alsotekeres Creative Commons License 2008.07.04 0 0 1384
Szia!

Ez összeségében elég szép nagy terület. Jó lenne tudni, milyen a terület fekvése (nap, árnyék), locsolási lehetőség, örökzöldeket/évelőket kedveled inkább. Tudsz követ szerezni?
Előzmény: pitusne (1383)
pitusne Creative Commons License 2008.07.04 0 0 1383

Sziasztok!

Nézegettem a hozzászólásokat és a képeket,nagyon szépek a sziklakertjeitekés borzasztó ötletes dolgok is vannak.Ezen felbuzdulva a segitségeteket szeretném kérni.Nemtudok mitkezdeni egy 40cm széles és 12méter hosszu területtel.Ez tulajdonképpen a kocsibeálló melletti rész,másik oldalon meg a kerités van.A beálló hullámkővel van lerakva és szegély is van hozzá,ami kb 10cm-re megemeli ezt a hosszu ágylást.Ide gondoltam valamilyen sziklakert féleséget.Kérlek segitsetek, a ti szakértelmetekkel és tapasztalotokkal biztosan tudtok nekem ötletet adni.A segitségeteket előre is köszönöm.Pitusné

luna8 Creative Commons License 2008.07.03 0 0 1382

Köszönöm! Megpróbálom, bát csak nagyon pici rész maradt meg.

alsotekeres Creative Commons License 2008.07.01 0 0 1381
Sajnos időnként előfordul az ilyen. Vagy valamilyen kártevő elrágja a gyökereket, vagy kap valamilyen gombás fertőzést. Ha még van ép hajtás rajta, próbáld meg legyökereztetni.
Előzmény: luna8 (1380)
luna8 Creative Commons License 2008.06.29 0 0 1380

Sziasztok!

Mit gondoltok, mitől lehet, hogy egy kőtörőfű teljesen tönkremegy pár hét alatt.

Mellette van másik kettő, az egyik azt hiszem ugyanolyan vagy legalábbis biztos, hogy rokon és semmi baja, sőt gyönyörű. Elvirágzott mind, a többiek szépen terjedni kezdtek, ez pedik olyan mintha leszáradt vagy lerohadt volna. A hely nem lehetett rossz neki, mert féléve ott van és szép. Lehet, hogy a meztelen csiga felzabálta a gyökerét? De miért csak annak? Vagy van más, ami eszi ezeket??

alsotekeres Creative Commons License 2008.06.12 0 0 1379
Ha valakit érdekel, néhány új képpel bővítettem a honlapomat.
alsotekeres Creative Commons License 2008.06.12 0 0 1378

Szerintem először azt döntsd el, milyen jellegű sziklakertet szeretnél. Ha nagyobb örökzöldeket, akkor nagyobb köveket ajánlok, mulcs takarással a kövek között. Ha inkább kisebb évelőket (pl. kövirózsák, varjúhájak), akkor kisebb kövek + murva takarás. A kert tájolása, locsolási lehetőség is befolyásolhatja a növények választását. Elég nagynak tűnik a leendő kert, így megfeleő átmenettel akár mindkét jellegű kert kialakítható.

Ha most fű van a kert helyén, akkor azt először teljesen el kell távolítani. A kert és a megmaradó fű közé érdemes tenni valamit, ami megakadályozza a gyep benövését a sziklakertbe (pl. műanyag ágyásszegály úgy beásva, hogy ne látszódjon ki)

Előzmény: Remaad (1374)
kisidi Creative Commons License 2008.06.12 0 0 1377
Én úgy olvastam és csináltam is, hogy minél nagyobb köveket kell betenni, lehetőleg úgy, hogy az eredeti rétegződési irány megmaradjon, és ami a lényeg, hogy úgy kelt természetes hatást, ha 1/3-a a kőnek föld alatt van. ÍGy biztos kicsit drágább lesz a dolog, mert valószínű, hogy a nagy köveket nem tudod sk. szállítani, de egy kis utánjárással biztos kapsz fuvarost, aki nem horroráron szállít. A köveket minél hamarabb építsed be, így tud ülepedni, közben a füvet glialkázzad le és utána jöhet az ültetés.
A kis örökzöldek beültetésével vigyázzál, csak olyat vegyél meg, amin rajta van a fajtanév konkrétam, majd nézz utána, hogy valóban mini, törpefajta legyen.
Ha tudsz tegyél fel képet a területről. Egy sziklakert építése mindig nagyon izgalmas,szép feladat.
becandris Creative Commons License 2008.06.12 0 0 1375
Ilyen hogy tetszene??

Remaad Creative Commons License 2008.06.12 0 0 1374

Sziasztok!

tanácsot szeretnék kérni :)

a teraszunk köré szeretnék mini sziklakertet építeni.

kb. 2x10-12 m-es L alakú részről van szó, a rézsű 15-50 cm-t lejt a kert felé.

a párom befüvesítette, de nekem nem nagyon tetszik, ezért gondoltam, hogy szebb lenne a szikla és növény kombináció.

Hogy kezdjünk neki? Milyen és mekkora köveket ajánlanátok, hol érdemes jó áron beszerezni?

Teljesen kezdők vagyunk kertrendezés terén, még csak a füvesítésen vagyunk túl...

:( :(

kisidi Creative Commons License 2008.06.11 0 0 1373
Az alsó.
Előzmény: kisidi (1372)
kisidi Creative Commons License 2008.06.10 0 0 1372
Sziklalakók

fali pintyőke

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!