Keresés

Részletes keresés

derza7 Creative Commons License 2004.01.28 0 0 3833
Alkohol: vannak olyan alkoholisták, akik annyit isznak, hogy akkor tűnnek józannak, ha pia van bennük (a szervezetük hozzá szokik), ha meg nincs, tök szarul vannak.
Szerintem aki színpadon piásan tud játszani, az ilyen típus lehet.
Én spéci láttam a Pesti Színházban Tordy Gézát (Utazás az éjszakába) részegen játszani, azért kellett izgulni, hogy eszébe jusson a szöveg. Nem volt nagy élmény.
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.28 0 0 3832
Más, ha már apáknál és fiúknál tartottunk, a Motelben játszik Vajda László fia, Vajda Milán. Ha másért nem - szerintem másért is -, ezért érdemes megnézni. In memoriam Vajda László.
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.28 0 0 3831
Najó, meggyőztél, meggyőztetek, keresni fogom a filmet. :)
Előzmény: SunshineSally (3826)
vincere Creative Commons License 2004.01.28 0 0 3829
a filmet én is láttam, nagyon jó, a két színész tényleg fantasztikus benne. szerintem ez az egyik legjobb kortárs angolszász dráma.
Előzmény: SunshineSally (3826)
twenty Creative Commons License 2004.01.28 0 0 3828
Én úgy tudom, hogy végig Huszárik játszotta. Ki volt a másik két színésznő?
Előzmény: Törölt nick (3827)
SunshineSally Creative Commons License 2004.01.28 0 0 3826
szerintem mindenképpen nézd meg újra a filmet, nekem az egyik nagy kedvencem, a Roth-Oldman párosnál nem lehet jobban hozni a figurákat :-)
(a filmben nem meztelen Hamlet, viszont elég gyenge...)
az elôadásból én kb. csak a meztelen Szabó Gyôzô-Hamletre emlékszem élénken, tehát volt funkciója (emlékezetessé-tevés) :-))) persze akkor még nem hozta divatba Alföldi a szinte kötelezô meztelenkedést...
Előzmény: Törölt nick (3825)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.28 0 0 3825
Nem sajnos. :( (Most utánanéztem: Vajdai Vilmos?) Az egész előadásból leginkább arra emlékszem, hogy ugyanabban a játéktérben, díszletben ("díszlettelenségben") játszották, mint a Hamletet - ezt szellemesnek találtam. A színészek közül leginkább Bán János és Végvári Tamás játékára emlékszem; a darab sajnos nem hagyott bennem mély nyomokat. (Pedig a filmet is láttam, de elég régen - és az sem. Lehet, hogy újra kellene néznem?)

(Stoppard másik, a Katonában játszott darabját (Árkádia) viszont nagyon szerettem, nem is értettem, miért került le olyan hamar a repertoárról.)

Előzmény: Törölt nick (3822)
quartya Creative Commons License 2004.01.28 0 0 3824
Motel. [...] szívesen elolvasnám mondjuk egy 300 oldalas regész(szerűség)ként is.

úgy esetleg én is. de szerintem darabként nem állja meg a helyét. (olvasd el pl. az agyag géppuskát pelevintől, hasonlóan szürreális regény, na az sem működne szerintem színházban)

Előzmény: timcsili (3823)
timcsili Creative Commons License 2004.01.28 0 0 3823
Alkohol. Azért van, aki visszajött. Nem is oly rég.
Meztelenség. Amikor gimnazista voltam és vasárnap délutáni diákbérlettel jártam (vidéki színház) és valamelyik színésznő meztelenül jelent meg a színpadon, a szakközepes meg szakmunkás fiúk odavoltak, szellemeskedtek. Az nagyon zavart és én szégyelltem magam. Aztán nagyobb lettem és a Homburg hercegének elején László Zsolt percekig meztelenül rohangált a színpadon, én meg 2. sorban. Az elején zavart, de utána valahogy már nem arra koncentráltam. Aztán jött Alföldi Trisztánja, ahol gyakorlatilag a néző előtt volt egy (szereplői bevallás szerint nem is mindig) imitált szeretkezés. Abban az zavart, hogy túl közel volt, hogy ez egy intim helyzet, amihez nekem semmi közöm. Ha funkciója van a meztelenségnek, nincs vele bajom. Ha öncélú, akkor felesleges.
Motel. Nekem tetszett. És szívesen elolvasnám mondjuk egy 300 oldalas regész(szerűség)ként is.
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.28 0 0 3820
Fél-off: Félek, hogy a rendszeresen alkoholizló színézs hosszú távon nem bírja - és erősen romlani fog. Irodalmi párhuzam: hamis s téves, hogy a költő részegen zseniális verset tud írni. Ady közismerten nagy ivó volt, az alkoholizmus határán. Kortárs szemtanui, közeli barátai memoárjaiban egyöntetűen az szerepel, hogy részegen soha nem tudott verset írni (néha egyáltalán megírni sem a kötelező napi penzumját) - át kellett kijózanodva dolgoznia, vagy eldobni. Pár hónapja volt erről a témáról egy érdekes Záróra-músor M2 - ahol néhány fiatal prózaíró, nevét-arcát-tapasztalatait vállalva a legkeményebben elmondta, hogy: "belőve", részegen egyetlen értelmes sort sem lehet írni, nemhogy verset vagy novellát.
Előzmény: Libapásztorlány (3818)
quartya Creative Commons License 2004.01.28 0 0 3819
hát ez a motel a katonában, ez öléggé gyenge. az oké, hogy van 1 szerzőnek 1 jó ötlete, de azzal szerintem érdemes lenne kezdeni valamit, ha darabot ír az ember. itten meg azt kezdte vele, hogy megpróbált egy 'posztmodern', egy 'science fiction' meg egy 'elvont' valamit kutyulni belőle, de emiatt az előadás hosszú és unlamas lett. fura volt sok jó színészt látni a színpadon, ahogy egyáltaláőn nem tudnak mit kezdeni a rájuk osztott szerepekkel. talán egyedül kocsisgergő volt jó, de talán ő is csak azért, mert az ő figurája olyan egyszerű figura volt a többiekéhez képest.
(off, de: bodóviktor filmjével -citromfej- ugyanez volt a bajom: ötletben ott sem volt hiány, de miért kell ezt a szürreális világot erőltetni? ahhoz ott van lynch, ő jobb ebben...)
Libapásztorlány Creative Commons License 2004.01.27 0 0 3818
Ismerek egy vidéki színészt, aki igen masszívan iszik előadás előtt, de a nézőtérről még sose vettem észre, hogy részegen játszik. Akkor sem, amikor tudtam a többi színésztől, hogy úgy támogatják fel a színpadra, és ha vége a jelenetének, szinte kiszédül onnan. De fenn, előadás közben tökéletes, gyakran még ilyen állapotban is mindenkit "lejátszik".

Tanítványai szerint Sulyok Mária is irgalmatlanul ivott, kétdecis rumokat és rengeteg kávét - rajta azonban senki sem látta, nem lett tőle se hangosabb, se vidámabb. Különös...

Mollly Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3817
Van egy mondás színházi berkekben: "Ha egy darabot borral vagy röviddel kezdesz, fejezd be borral, vagy röviddel" Vagyis: ha egy darab próbafolyamatánál bort ittál az elején, annál a darabnál végig bort igyál, egészen az utolsó előadásig. Másik kedvencem: "Mire egy színész egy tisztességes arcot összeiszik magának, rámegy a memóriája"

A színészek jó része iszik, egyfelől azért, mert a színház érzelmekkel dolgozik, a legkülönbözőbb indulatokat kihozva az emberből, nem beszélve a lámpalázról, amit szintén oldani igyekeznek. Aki kicsit is labilisabb idegzetű, könnyen pohár után nyúl. Másik ok, előadás után nem lehet hazamenni, az ember fel van dobva, természetesen beülnek inni valahova előadás után a színészek. Innen tyúklépés az, hogy valaki idegességében előadás előtt többet igyon a kelleténél. Minél érzékenyebb, annál többet iszik.

Előzmény: Törölt nick (3816)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3816
Nem tudom, inkább csak kérdezem, hátha jár erre valaki, akinek gyakorlati tapasztalatai vannak a kérdésben. :)

Balkay az RS9-ben játszik-rendez. A Macbeth-rendezését láttam annak idején, egészen jó volt. Pénteken lesz bemutató(ja), a Pericles-t rendezi szintén az RS9-ben.

Előzmény: Törölt nick (3815)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3814
Érdekes téma (lehet) ez a színpadi részegség. Ha van a topicban esetleg gyakorló színpadi színész, érdekelne, hogy lehet-e színpadon (valóban) részegen játszani? Kicsit ittasan talán lehet, de "tök részegen"?! (Szegény Ternyáknak sem sikerült, valóban, az utolsó Hamlet-előadása félbemaradt.)

Én is láttam olyan Bűn és bűnhődést az egykori Pinceszínházban, ahol mindkét főszereplő (Ternyák, Balkay) egy kissé ittasnak tűnt, Ternyáknak szövegproblémái is voltak, Balkay (!) súgta neki időnként a szerepét - és az előadás valahogyan mégis működött. Raszkolnyikovnak még jól is állt (úgy értem, hitelesnek tűnt) az illumináltság (vagy annak látszata), Balkay meg (akkor még?) jobb színész volt annál, hogy megzavarja őt egy kis alkohol. :-) Szóval nem tudom. Arra is emlékszem, hogy a Bűn és bűnhődés rendszerint éjjel kezdődött, ugyanaznapi Platonov után, amelyben szintén játszottak mindketten. Két ekkora súlyú darabot (és előadást) nyilván nem lehet végigjátszani "tök részegen", de az is lehet, hogy ki se lehet bírni alkohol nélkül. Hm?

Előzmény: Törölt nick (3812)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3813
Az Operaházban lesz márciusban Spartacus, A hattyúk tava, Coppélia, A fából faragott királyfi; az Erkelben Sylvia. (Sajnos egyiket sem láttam, így "megérzésre" talán a Spartacus-ra érdemes menni. ?) Részletes márciusi műsor.
Előzmény: kellemeslány (3797)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3811
És milyen nagyszerű volt benne... Szerintem sokkal inkább Hamlet volt, mint később a szerepét átvevő Kaszás Gergő, bár a "szakma" úgy emlékszem, egyöntetűen Kaszást tartotta jobbnak. Ternyák Hamletjére máig élénken emlékszem, ahogyan például Raszkolnyikovjára is.

(Szabó Győző Rosencrantz-beli Hamletjére alig-alig emlékszem, pl. arra sem, hogy meztelen lett volna. Lehet, hogy a bemutató táján még nem is ő játszotta a szerepet? Úgy rémlik, csak egyszer láttam, az első előadások egyikét.)

Előzmény: Mollly (3807)
Mollly Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3810
Erről sajnos lemaradtam. :(
Előzmény: Törölt nick (3808)
Mollly Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3809
Nem értek egyet. Egy ártatlan lány, ha meztelenül lát egy férfit, azonnal elsüllyed a maga 15-16 évével a föld alá. Más az ilyesmi filmen, és más élőben. Filmen nem hozza zavarba, ott valóban "szublimált" forma, de élőben nem az.

Engem annak ellenére zavarba hozott a jelenet, hogy már nem vagyok sem kamaszkorú, sem lány. El tudom képzelni, hogy akik még igen, azokat mennyire zavarta.

Előzmény: Törölt nick (3808)
Mollly Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3807
Ternyák Zoltánnal...
Előzmény: Törölt nick (3806)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3806
KisPiramis asszem Tom Stoppard darabjára gondolt. (?) Az eredeti Hamletet Szabó Győző szerintem nem játszotta a Kamrában. (Én legalábbis Ternyák Zoltánnal és Kaszás Gergővel láttam, más előadás szerintem nem volt.)
Előzmény: Mollly (3805)
Mollly Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3805
Rendben volna egy olyan darab esetében, ami nem annyira ismert, de egy Kaukázusi Krétakört diákcsoportok is megnéznek.

Ez igaz a Hamletre is, mellesleg abba szerintem nem is illik, ebbe a jelenetbe legalább illett.

Előzmény: twenty (3793)
Mollly Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3804
Lényegében a rendező, aki így oldotta meg a dolgot. :)
Előzmény: Törölt nick (3803)
kellemeslány Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3802
Várnám mások, ettől építőbb jellegű válaszait.
:))
Köszönöm.
Előzmény: Megatron (3798)
twenty Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3801
ne offolj :)
Előzmény: Megatron (3799)
zeuszka Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3800
hát igen, ráadásul egy mcdonald'sban.
Előzmény: Megatron (3799)
Megatron Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3799
Szóval azt javaslom, moziba vidd az anyukádat, nézzetek meg egy jó filmet.

Zeuszka, olvastam az „Öten öt zeneszámról” cikkedet a Matulában. Tök szerencsés vagy, hogy egy asztalnál ülhettél Ákossal és Király Lindával!

Előzmény: Megatron (3798)
Megatron Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3798
Remélem, nem sértelek meg, de én a színházat sznob huncutságnak tartom. A balettet meg pláne.

Szia, zeuszka!

Előzmény: kellemeslány (3797)
kellemeslány Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3797
Örülök neki. :))

És mi a helyzet a klasszikus balettel?

Az anyukámnak megígértem, hogy elviszem a szülinapja alkalmából egy előadásra márciusban, csak fogalmam nincs, hogy hol keressem.

Előzmény: Megatron (3795)
zeuszka Creative Commons License 2004.01.26 0 0 3796
lendületben vagy, mega!
Előzmény: Megatron (3795)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!