Kedves E. :o)
Tervezem, nevezetes gyenyen megfecskendezem kebleseket de nem rengeteget, s eme tettemmel festett petesejtet sem nyerek, esetleg egyet-egyet. Ellenben nem keveset megeszek reffencs fenekes szeletekkel melyeket e helyzetekre szerkesztenek be kedvelt elegyekben s reszelt nem gyenge nem fekete levelessel esznek meg emberek szemnedveket csepegtetve.
Kellemes fellegmentes s e keretesben lelt deleket Neked Kedves E…:o)
Megleselkedtem Neten , rendes feleletet keresve .... s eszperente nyelven nehezen ecsetelhetem
1-esre beteszem : festett petesejt : lehet ez Legszentebb gyermeke , mely tetemhelyen megelevenedett s felkelt .... festett petesejtek legeleje IV sz lehetett
2-esre beteszem : nedv , mellyel keresztelnek - ez ennek lehet jele , s "mese" vele , de ez nem mese : Legszentebb felemelkedett megelevenedve , e helyen , Keblesek ezt meglesve elszeleltek , hevesen jelezve : Megelevenedett!!! - erre sereg , fekete lelkesek serege , mely e tetemet leste , nedvvel frecsegte-nedvezte be e kebleseket , ne csevegjenek....
Júlia szépleány székely népballada
– Szép Júliám, szép leányom,
Kertemben nyílt tulipánom,
Ne szeresd te jobbágyodat!
– Nem szeretem jobbágyomat,
Csak szeretem az ifiat,
Szép ifiat, a lelkemet! –
Jaj, kimene öreg király,
Megfogatá az ifiat,
Fölteteté csonka torony,
Csonka torony tetejére.
Hej, kimene szép Júlia,
Meglátá őt az ifiu:
– Hej, Júliám, szép Júliám,
Kertbe nyíló szép violám,
Menj be te is az apádhoz,
Essél térdre eleibe,
S mondd meg neki ilyen szókkal:
Atyám, atyám, öreg király!
Vétesse be az ifiat,
Csonka torony tetejéből,
Ne veresse az esővel,
Ne fútassa hideg széllel,
Ne süttesse a napfénnyel! –
Hej, bemene szép Júlia,
Térdre esék apja előtt,
S monda neki ilyen szókkal:
– Atyám, atyám, öreg király!
Vétesse le az ifiat
Csonka torony tetejéről,
Ne veresse az esővel,
Ne fútassa hideg széllel,
Ne süttesse a napfénnyel! –
Jaj, kimene öreg király,
Levéteté az ifiat
Csonka torony tetejéről,
Kiviteté sík mezőre,
Sík mezőnek közepére,
Ott őt mindjárt megöleté,
Szívét, máját kivéteté,
S Júliának hazaküldé.
Hogy meglátá szép Júlia,
Hogy megölték az ifiat,
Fejét földre csüggesztette,
Magát halni eresztette.
Hogy meglátá öreg király,
Hogy haldoklik Júliája:
– Hej, Júliám, szép leányom,
Kertembe nőtt tulipánom!
Ha én ezt így tudtam volna,
Dehogy megölettem volna:
Fiamnak fogadtam volna,
Királyságom, országomat,
Mind-mind nekiadtam volna
Egy verses-mese , mely fejemben teng-leng. Nem Mester szerkesztette , embernyelv terjesztette
Mennybement Keblesem rengeteget rejtett fejben , s egysze-egyszer ezt zengte . // Remek mese-perceket lelt : engem s egytejeseket betett egy nedvvel telt szerkezetbe s szennyet leszedve kellemes nedvben , gyerek-fejpelyheket nedvezve egyre mese lett..//
- Legszebbem , legszebb gyerekem Kertemben termett nefelejtsem Ne szeressed geldtelen emberedet !
- Nem szeretem geldtelen emberemet, De szeretem benne fess gerelyest Fess gerelyest , lelkemet !
Hej , deres fejes fejedelem elment Meg kender-lenezte fess gerelyest Feltetette , nemes telepfedele lett helye Nemes fedele levert leghegyesebb teteje
Hej , e legszebb gyermek terepre ment Fess gerelyes szeme megleste - Hej , szerelmem , Legszebbem kertben lelt legszebb nefelejtsem Menj , s esdekelj Vessed tested terepre terepre , deres fejedelmed mellett : - Ne veresse fess gerelyest nedvvel ne veresse jeges szelekkel ne perzselje heves Kerek Gelddel !-
Hej , bement nemes telepfedelbe e Legszebb testet terepre vetett s esdeklett : Deres fejes , mely engem nemzett Vetesse le fess gerelyest Ne legyen helye Nemes fedeled levert leghegyesebb teteje ! - Ne veresse fess gerelyest nedvvel ne veresse jeges szelekkel ne perzselje heves Kerek Gelddel !-
Hej , terepre ment deres fejes fejedelem Levetette fess gerelyest Menten elvesztette Felsebezte e testet Keblet , mely vert , szerveket felszedte S legszebbnek elejbe tette.
Legszebb meglesve e feleletet Ennen testet elveszejtett
Hej , kesereg deres fejes fejedelem : -Legszebbem , legszebb gyerekem Kertemben termett nefelejtsem ! Nem sejtettem- elveszejtlek ! Ezt sejtve , fess gerelyest el nem veszejtem Ezt sejtve gyerekemnek neveztetem Fejedelemnek neveztetem Ezt sejtve el nem veszejtem
Kellemes reggelt Nektek !!! Errefele nem csepereg ezegyszer :o))))
Vmesternek felelet :
E szerkezet , mely nedvben lebeg , rettenetes szelekkel lett terep fele verve. Tengerben tengernedv felfele s lefele megy rendszeresen s e "nem-szerencse" percben , melyen terep fele lett verve e szerkezet , tenger felfele ment. Tengernedv lefele menve , e szerkezet megrekedt egy kellemetlen szemcse-terepben . Kenderlenekkel mentek emberek tengeren , de ezekkelel nem remekeltek s berekedt szerkezet meg sem nyekkent . Veszedelmesen heves tengert leltek , s e megrekedt szerkezet egyre beljebb s beljebb ment e szemcse-terepbe. S , percben , melyben megrekedt , tenger nedve rettenetesen fent leledzett , terep fele. Lesve lesz , mely percben lesz tengernedv rettenetesen fent : terep fele s meg lesz kender-lenezve s egy-meg egyszer "megmentve" . Fekete nedvet nem csepegtet , mert e percben e szerkezet sebtelen.
Tenksz kedves B. kerdesedet, kedvem rendben, s Neked? :o)
Fellegek meg fergeteges szelek elmentek telephelyed mellett? Nesszervemmel vettem: egy leveses elegyen vezetett szerkezet megfeneklett Breteny feles szegleten mely frencs tengerbe meredez bele.
Kedvesed s keblese nem betegek?
Kellemes szenderetet Nektek, Legszentebb legyen Veletek! :o)
Meleg elmenve Jeges szelek megjelenve Csepp pelyhes keble Keservvel tele
Elmenne , repesve Messzebb terepre De nem lel csepp fedelet Melyet menetszervre tehetne
Keresget erre s emerre s elszelel leveles-tetejen lelt menetszerv-fedeles Mesterhez
De e Mester nem-et felel egy percet sem lel csepp menetszerv-fedelre ! Mert e percben menetszerv-fedelet jeles pelyheseknek szerkeszt !
Kelepeknek s egyebeknek Nem , nem , nem , Nem szerkeszt nem jeles pelyhesnek csepp menetszervfedelet.
Elmentek messze , Kelepek s egyebek Fejen-hegyecske pelyhes sem tekereg erre
Egyetlen pelyhes lett mely erre kesereg
s e percben sem lelt menetszervre fedelet
Keres szerte , egyre Levelest levelesre les Egyre ezt zengve :
- egy cseppet ! egy cseppet ! -
Aranykoporsó= e leveles lefest jeleneteket , mely megestek : egy rettenetesen terjedelmes , fejedelmek megszerezte terepnek befellegzett , s befellegzett e "legszentebb" seregnek , melyeknek e terepen lelt emberek engedelmeskedtek. Emberek egyetlen legszentebbre szegeztek szemet s keblet ennek szenteltek , ez persze nem lett engedelmezve s rengetegen keresztre lettek szegezve. Ez lesz lefestve e levelesben , s szerepel benne egy Kedves s egy Gerelyes - ezek persze szerelmesek s rengetegszer megnedvezed e rettenetesen befejezett szerelmet , mert e Mester , lejegyezve ezt , remekel
Megleltem e verset : jegyzetben leled /XVIII fejezetben/ , levelesben , melyben reggel betett remek versed szerepel. E csepp versben le lesz festve e Kedves : egy-egy grec "legszentebb" keze tette fel e Kedvesre e legszebb fejet , testet , menetszervet s keblet , de , befejezve e verset , ez lesz ...... :
Szemedet nem festette egy sem , ez Te-teremtett! s ez lett legszebb ! de fekete hevet gerjeszt bennem , mert rengeteg helytelen emberre nevet.
Gyerekfejjel lestem meg e levelest /13-14 gyeny?/ de e verset egyszer sem felejtettem el! Egy gerelyes tetszett s mellettem egy keblessel s nem velem enyelgett , egyszerre e vers termett eszemben :o))
Köszönöm, hogy te vagy. Az órát köszönöm, amelyben fényül nyert e világtalan világ, köszönöm, hogy kezed kinyújtottad felém, s árnyául elfogadtál sugárzó életednek.
MóraFerenc verse
Betett rejtelmedet - Aranykoporso- szerettem gyerekfejjel ! Megkeresem , e jegyzet velem lehet , mert fejemben neszel egy jelenet , melyben egy elrejtett fejedelemgyerek lejegyez egy verset - megkeresem e verset !! s beteszem este