Keresés

Részletes keresés

szabiku_ Creative Commons License 2022.02.13 0 0 951

Hát nem érted? Hogy mikor elérik egymás eseményhorizontját majdnem, akkor onnan már a gravitációs hullámok is számunkra végtelen idő alatt érnek ide, és végtelenül lecsökken a frekvenciájuk, energiájuk, a detektor már érzékelni se tudja.

Te tényleg ennyire nem vagy képes az elemlámpás esetről asszociálni? 

Előzmény: Törölt nick (949)
construct Creative Commons License 2022.02.12 0 0 950

Neked nem úgy tűnik? Te jó ég! Nagyobb hantás vagy már mint szőrinszálán.

Előzmény: Törölt nick (949)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.12 0 0 949

Nekem a detektor jel alapján nem úgy tűnik, mintha felkenődnének egymásra.

A távoli megfigyelő számára ezek véges idő alatt átestek egymás horizontján.

Fuccs a holografikus elvnek. Sajnálom.

Előzmény: Törölt nick (898)
construct Creative Commons License 2022.02.11 0 1 948

"(Holnap ezt akarom átolvasni.)"

Ezt jól teszed.

"Erről mondhatnál valami értelmeset:"

Annál szemléletesebb magyarázatot én se tudok adni, mint amit a linken találni fogsz.

"mi a fene egy tenzor divergenciája?"

Itt például gyorsan megérted:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tensor_derivative_(continuum_mechanics)

"A tenzor pedig egy magasabb dimenziójú vektor."

Nem a dimenziók száma, hanem a tenzori rendje magasabb.

Előzmény: Törölt nick (937)
szabiku_ Creative Commons License 2022.02.11 0 0 947

Tehát, az elektrodinamika egyenlete vákuumra hullámegyenlet ==> retardált vektorpotenciál. Az Einstein egyenlet vákuumra nem hullámegyenlet =/=> retardált potenciál (metrikus tenzor).

Ha kis metrikaperturbációkat vizsgálunk egyenes Minkowski-háttéren arra kapunk hullámegyenletet, és ezekre természetesen retardált megoldás van. De ezek csak a metrika terjedő perturbációi, a gravitációs hullámok, és nem a gravitációs kölcsönhatás.

A QED az előbbi alapján virtuális részecskéket kreál az elektrodinamikai kölcsönhatás leírására. Utóbbinál hasonló "QGD" nem lehetséges, ami látszik is a különbségből. 

Előzmény: szabiku_ (944)
szabiku_ Creative Commons License 2022.02.11 0 0 946

Persze ez a folyamat alapvetően nem fekete lyuk bezuhanásáról szól a fekete lyukba, de szerintem lehet arra extrapolálni, úgy, hogy ami kijön az ergoszférából, az gravitációs hullám kisugárzás, amiáltal a bezuhanó feketelyuk részben negatív energiájú pályára áll. Így kicsit csökkentve egymás tömegét, ami az egybekelt megnyugvás után deficitet jelent. 

Előzmény: Törölt nick (943)
szabiku_ Creative Commons License 2022.02.11 0 0 945

>Eddig ezt mindenki úgy magyarázta, hogy ott bent a vákuum fluktuáció hoz létre egy részecske-antirészecske párt.

#Oktalanul összemosnak dolgokat... 

Előzmény: Törölt nick (943)
szabiku_ Creative Commons License 2022.02.11 0 0 944

>A gravitáció hatása pedig nem terjedhet az invariáns sebességnél gyorsabban.

#A kölcsönhatás hatás nem olyan dolog, mint egy kilőtt puskagolyó. Téves azt gondolni, hogy a hatás minden esetben ilyenszerűen terjed. (a virtuális részecskékkel is ilyesmi képet állítanak be...) Bár az elektrodinamika egyenlete ilyesmit sugall (retardált vektorpotenciál), de más területen (mint pl. a gravitáció) ez nem így működik. 

>Nem tudom, hogy ez a kvadrupol sugárzással hogyan egyeztethető össze.

#Sehogy. Ez nem olyanféle, mint amiről előbb beszéltem. A sugárzás az tényleg olyan, mint valami kilőtt és terjedő dolog.

Előzmény: Törölt nick (936)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.11 0 0 943

https://en.wikipedia.org/wiki/Penrose_process

https://de.wikipedia.org/wiki/Penrose-Prozess

"Diese Energie des Teilchens bleibt während des Falls ins Schwarze Loch konstant. Beim Eintritt in die Ergosphäre zerfällt das Teilchen in ein Teilchen mit zusätzlichem positivem Drehimpuls und Energie sowie in ein Teilchen mit negativem Drehimpuls und Energie. Drehimpuls- und Energieerhaltung besagen"

Ez nekem új, hogy valaminek be kell mennie. Eddig ezt mindenki úgy magyarázta, hogy ott bent a vákuum fluktuáció hoz létre egy részecske-antirészecske párt. És ezek közül az egyik lehet negatív energiájú.

És rákérdeztem. Az volt a válasz, hogy nem feltétlenül az antirészecskének negatív az energiája.

Előzmény: szabiku_ (941)
szabiku_ Creative Commons License 2022.02.11 -1 0 942

VEGYÉL ELŐ EGY KICSESZETT KÖNYVET ÉS TANULJ, ÉS A TANULTAKKAL GYERE IDE, NE A NŐAGYÚ SZERTEÁGAZÓ BUGYUTASÁGAIDDAL!!! 😬

Előzmény: Törölt nick (937)
szabiku_ Creative Commons License 2022.02.11 0 0 941

Nem tudom, miről beszélsz. A Penrose-folyamatot képtelen vagy megtalápni a neten? Nem fogok segíteni. 

Előzmény: Törölt nick (934)
Astrojan Creative Commons License 2022.02.11 0 0 940

A részecskék középpontjában a tórusz szerkezetnek megfelelően a töltéssűrűség nulla.

Előzmény: Astrojan (939)
Astrojan Creative Commons License 2022.02.11 0 0 939

A túró az a Quark.

Huupsz, végre egy találat, kvarkok nincsenek. Neutron és a proton töltéseloszlása

A neutron + töltéseloszlása 0.2 fm sugarú körben megfelel a protontórusz 0.2 fm sugarú csúcsának, míg a - (- negatív) töltéseloszlást a kb háromszoros átmérőjű elektrontórusz okozza. Magyarul a neutron egy elktrontóruszba pattintott protontóruszból áll és semmi másból.

A protonból viszont nyilvánvalóan hiányzik a negatív 1/3 kvark töltése, így nincs benne negatív töltésű alkotórész. Tehát kvarkok nincsenek.

Az 1/3 töltés már önmagában is abszurd, mert ha az lenne az elemi töltés akkor az egy -egész és nem -1/3. Csak ekkor az elektron töltése 3 x -1/3 lenne annak ellenére, hogy elemi részecskének tekinti a felkent tudomány.

Előzmény: pk1 (922)
jogértelmező Creative Commons License 2022.02.11 0 0 938

" Vegyünk iránytűk helyett függőónokat,"

Rég megtörtént és volt meglepetés.

https://index.hu/tudomany/grav0409/

Sejtem, miben hibáztak.

Előzmény: Törölt nick (936)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.11 0 0 937

Rendben. E=mc2

c=1

E=m

p=mv

A tömegáram pedig vm.

Még persze át kell térni sűrűségre a tömeg helyett.

Teszek ide magamnak egy könyvjelzőt...

https://profoundphysics.com/the-ricci-tensor/

(Holnap ezt akarom átolvasni.)

Erről mondhatnál valami értelmeset:

(Engem ez arra emlékeztet, ahogyan első deriváltak összegéből második deriváltat képeznek.)

És mi a fene egy tenzor divergenciája?

A skalármező gradiensét és a vektormező divergenciáját ismerem. A tenzor pedig egy magasabb dimenziójú vektor.

Na de a divergenciáját hogyan számítják?

(Több dimenzióban a rotációnak például sokfajta általánosítása lehetséges.)

Előzmény: construct (930)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.11 0 0 936

Ezt a retardáltságot az elektrodinamikai vektorpotenciálról vetted át

#Magam is eléggé retardált vagyok, ilyesmiért nem kell a szomszédba menni. :D

Vegyünk irányűk helyett függőónokat, amelyek az adott pontbeli függőlegest mutatják, és tegyünk egy ilyen iránymérőt a tér minden pontjába. Ha elmegy mellettünk egy bolygó (például a Vénusz eléggé közel szokott kerülni hozzánk), a távolabbi gravitációs iránytűk csak később érzékelik. Nem érzékelhetik azonnal. És az sem tuti, ha egyáltalán nem érzékelik.

Lehet azon vitatkozni, hogy ez potenciál vagy sem. Meg azon is, hogy erpt érzékelünk vagy sem.

Klasszikus értelemben az erő a potenciál negatív gradiense. A gravitáció hatása pedig nem terjedhet az invariáns sebességnél gyorsabban. Nem tudom, hogy ez a kvadrupol sugárzással hogyan egyeztethető össze.

- * -

Mindenesetre van különbség aközött, hogy a megfigyelő (vonatkoztatási rendszer) mozog, vagy pedig a megfigyelt objektum (tömeg vagy töltés) mozog. Ha az objektum gyorsul, a potenciál "szintvonalak" összetorlódnak. Ha viszont a koordináta-rendszert mozgatjuk, a "szintvonalak" egyidőben mozdulnak el. Ez nem fizikai állapotváltozás, a terjedéséhez nincs szükség időre. (Az ilyen koordináta-transzformációkból keletkeznek a fiktív erők. (Meg kellene vizsgálni az ebből keletkező fiktív sugárzásokat is.))

Előzmény: szabiku_ (933)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.11 0 0 935

Nem kell hozzá akréciós korong, azzal csak még bonyolultabb a dolog

#Azt még talán ki tudnám számolni, hogy a sakktáblán hányfajta érvényes elrendezés lehetséges. De arra nem vállalkoznék, hogy a lehetséges akkréciós korongokat megszámoljam. De valószínűleg nem is kell, mert elhanyagolható.

Vegyük ezt a példát, ahol 29 és 36 naptömeg ütközött. Ezek jóval a Chandrasekar határ felett vannak, tehát valószínűleg nagyon kompakt objektumok. A kondenzált anyag az mélyen eseményhorizont alatt lehet. A környezetükből pedig már valószínűleg az összes gázt és port felzabálták. (Ha nem így lenne, az ütközés előtt lehetett volna tapasztalni az akkréciós korongot, illetve jet-eket. (Mondjuk ilyenekre vadászhatnának a csillagászok.))

Előzmény: szabiku_ (927)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.11 0 0 934

Nem gondolnám, hogy három naptömegnyi negatív energiájú virtuális részecske jönne létre a másodperc töredéke alatt. Ráadásul ez nagyon közel van a horizonthoz, ahol a szökési sebesség megközelíti a fénysebességet. Nem elegendő, hogy a pár egyik tagja pozitív energiájú. Nagyon pozitív hősre van szükség. Különben az is visszahullik. A párolgás egy lassú és valószínűtlen folyamat, két komoly buktatója is van.

Előzmény: szabiku_ (926)
szabiku_ Creative Commons License 2022.02.10 0 0 933

Ezt a retardáltságot az elektrodinamikai vektorpotenciálról vetted át, vagy honnan? 

Előzmény: Törölt nick (818)
jogértelmező Creative Commons License 2022.02.10 0 0 932

Jaj, jaj! Ha jön egy erősebb gravitonszél ami visszafújja a fénysugarakat a Napba, akkor megfagyunk.

Előzmény: Astrojan (918)
szabiku_ Creative Commons License 2022.02.10 0 0 931

>Önmagában az Einstein egyenlet csak pontbeli jellemzőiket köt pontbeli jellemzőkhöz, arról nem beszél, hogy az energiaimpulzus pontbeli értékei miként befolyásolják a környező pontok geometriáját.

#Azért ennyire nem kell különválasztani a dolgokat, mert az úgy már hamis. Az Einstein-egyenletek teljes felírásban a metrikára vonatkozó másodrendű parciális nemlineáris differenciálegyenletek.

Előzmény: construct (930)
construct Creative Commons License 2022.02.10 0 1 930

Konyhanyelven:

Hogyan lehet egy impulzus egyszersmind energiaáram? Mégis mi a bánat áramolhat egy mv impulzusban? Hát az "m", mégpedig v sebességgel! És egy m tömeg áramlása mc2 energia áramlását jelenti. Az impulzussűrűség pedig az energiasűrűség áramlását.

"a tér (vagy inkább téridő) egyik pontjában lévő anyag akkor hogyan hat a környezetére?"

A Riemann geometriában általánosan érvényes Bianchi azonosságon keresztül.

(Mert a lovak azért még a "tetszőlegesen" görbülő Riemann geometriában sincsenek teljesen szabadon eresztve. Hogy pontosan miben áll a megkötöttség, azt elolvashatod azon a linken, amit már sokszor ajánlottam.)

Az Einstein egyenlet csak a jobboldali energiatenzorhoz köti a baloldali speciális geometriai tenzort. Ám a Bianchi azonosság következtében ez utóbbira van egy további geometriai követelmény is, nevezetesen hogy (minden pontban) nullának kell lennie a kovariáns divergenciájának.

Önmagában az Einstein egyenlet csak pontbeli jellemzőiket köt pontbeli jellemzőkhöz, arról nem beszél, hogy az energiaimpulzus pontbeli értékei miként befolyásolják a környező pontok geometriáját. De az Einstein egyenlet nem is határozza meg teljes mértékben a pontok béli geometriát. Amit a negyedrendű Riemann tenzor 20 egymástól független komponense ír le. Az Einstein egyenlet csak a másodrendű Ricci tenzor 10 független komponensét adja. Ami az elsődlegesen térfogat változtató torzulásokat méri. A Riemann tenzort pedig a Ricci és a Weyl tenzorok elemeiből lehet megkomponálni. A Weyl méri az árapály jellegű torzulásokat, amit a Bianchi azonosságok felhasználásával kapunk meg.

Előzmény: Törölt nick (923)
szabiku_ Creative Commons License 2022.02.10 0 0 929

A szimmetrikusság mögött pedig a tömeg-energia ekvivalencia áll. (bónuszként pedig az impulzusmomentum megmaradás is.)

szabiku_ Creative Commons License 2022.02.10 0 0 928

A differenciálegyenlet nem csak az adott pontban szabja a dolgokat... de ez érezhető kellene legyen. 

szabiku_ Creative Commons License 2022.02.10 0 0 927

Nem kell hozzá akréciós korong, azzal csak még bonyolultabb a dolog, hogy mi honnan ered. Én kb. csak körül üres Kerr-féle forgó (ergo szférás) fekete lyuk kettősről beszéltem. Ennél is fogy az össz nyugalmi tömegükből a keringőzés végefelé. Amikor még nem érnek össze, akkor szerintem még nem. Ez az elképzelés összhangban van azzal, hogy nincs kifelé áramlás az eseményhorizonton, csak befelé, és Penrose-féle folyamat, vagy hasonló. 

Előzmény: Törölt nick (919)
szabiku_ Creative Commons License 2022.02.10 0 0 926

Jó, ok, nem sikerült felfognod a Penrose-folyamatot. Semmi gond, nem olyan egyszerű. Mély meggondolást igényel. 

Előzmény: Törölt nick (915)
szabiku_ Creative Commons License 2022.02.10 0 0 925

Egyáltalán nem léteznek. 

Előzmény: szabiku_ (924)
szabiku_ Creative Commons License 2022.02.10 0 0 924

Nem beszéltem gravitonokról. Szerintem azok nincsenek. 

Előzmény: Törölt nick (912)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.10 0 0 923

Viszont azt nem sikerült kitúrnom sehol, hogy miért T01=T10.

Az egyik lendületsűrűség, a másik pedig energiaáram. Hogy a túrós rétesbe' lesz ez egyenlő?

Lenne egy másik kérdésem is. Úgy tűnik, hogy a tenzor egyenletet nem elegendő egyszer megoldani.

Hanem a tér minden egyes pontjában ki kell számolni. Ha nem értettem félre nagyon valamit.

Na de a tér (vagy inkább téridő) egyik pontjában lévő anyag akkor hogyan hat a környezetére?

Ha adott a görbület az egyik pontban, valahogy ki kell számolni a görbületet a szomszédságában is...

Távolságot és üveggolyót viszont nem találok az egyenletben.

Előzmény: pk1 (922)
pk1 Creative Commons License 2022.02.10 0 1 922

A túró az a Quark.

Előzmény: jogértelmező (921)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!