Te is úgy vagy vele,mint én sajnálod leszedni.A narancsommal jártam így,mire rászán- tam magam,már annyira beszáradtak,hogy nem volt érdemes leszedni,most kezdenek maguktól lepotyogni.
Az adeniumokat nem nehéz elpusztítani,Te is tudod egy nem megfelelő öntözés elviheti.Annak viszont nagyon örülhetsz,hogy így tűri a hobbidat,sőt segít.Gondolom azért ő is kedveli a növényeidet,különben nem viselné ilyen türelmesen.Kívánom még jópár évtizedig gondozza őket,jó egészségben.
Leszedtem a legnagyobb mandarinomat. Nem mértem le, mert már két éves lévén, viszonylag kevés volt a leve, de az ízével nem volt baj.
A szamóca guavát viszont lemértem, mert ekkora még nem termett. Tavasszal a pincében hajtani kezdett, kiraktam a szabadba, aztán egy késői fagy levitte a leveleket és bimbókat. Nagyon nehezen hajtott ki újból, és csak két termést kötött a másodvirágzásból. Na, mondom, ebből már semmi nem lesz, hiszen a kora tavaszi virágból sem érik be minden évben a szabadban. Ez a kettő másodtermés viszont beért!
Jelenleg 6 Streltzia Juncea magonckám van. A legnagyobb még most bontja első levélkéjét. Tavasszal beszélhetünk cseréről, üzletről, bármiről, ha addig kibírják.
Ugyan ezt tudom mondani a S. Nicolaira.
Remélem a Mandela's Goldok is kikelnek addigra, azok az aranysárga papagájvirágok.
:-))) Az én anyukám ennyire nem szerencsés, az összel is kidöglesztett egy egész szállítmány adeniumot; elkényezette öket, kb. mint a "Virágot Algernonnak"-ban, de mindazonáltal le a kalappal elötte, ahogy levezényli ennek a (szerintem) több száz cserépnek az életbentartását a hosszú távolléteim idején, és eltüri, ahogy télire melegházzá változtatom az egész házat, ahol neki alig marad élettér.
Próbáltam a napokban beszámolni egy érdekes tapasztalatról,de hiába írtam meg a hozzászólásom eltűnt!?kétszer is,azután feladtam. No,de a lényeg,hogy néha,ha megfeszülünk sem sikerül egy-egy nehezen megszer- zett ágacskát meggyökereztetni,nem sikerül.Anyám a maga 82 két évével,még mindig tud nekem meglepetést okozni.Nálunk volt és ilyenkor mindig végígjárja a növényházat mert legalább olyan virágbolond,mint a fia.Éppen nyílot,még most is a Passiflóra quad- rangularis és letéptem neki egy virágot,hogy közelebbről megcsodálhassa.Azonnal be- vonult vele és egy kupicába rakta az asztalra,mikor hazautazott elvitte,hiába mondtam, hogy másnapra már becsukódik. Felhívott úgy két hét múlva,te kisfiam kigyökeresedett ez a virág-mit csináljak vele. Nem is értettem,hogy miről beszél,hisz annak a virágnak alig volt 2 cm-es szára. Montam neki,hogy tegye fel a szemüvegét,mert az biztos nem gyökér,csak elnézte. Erősködött,hogy az bizony kigyökeresedett,így hát mondtam ültesse el egy kis cserép- be,bevallom el sem hittem amit mond,de nemrég voltunk nála és döbbenten néztem a mintegy 20 cm-es növénykét.Erre már nem tudtam mit mondani neki,de látni kellet volna azt a büszkeséget,ahogy ezt az orrom alá dörgölte.Nem tudja,de bevallom most én is megpróbálkozom vele titokban,még szerencse,hogy ő nem netezik. Erről a virágról szólt a történet,persze ez nem az övé,hanem ami éppen nyílik nálam.
Szia Csaba! Köszönöm ! Örülök ,hogy Neked is sikerült a magvetés, a kékre már rég vágytam ,mint írtam is Neked! Drukkolok ,hogy megmaradjon ! Hogy az enyém milyen ,az majd a virágzásnál kiderül.( remélem hamarosan) Látod Etusnak már sikerült !
Nekem most szépen kikeltek a Strelitzia Nicolai (kék-fehér) magjaim, van most 8 kis magonckám belőlük. Tavasszal, ha addig megmaradnak, szívesen adok belőle.
Ugyan ilyen szépen keltek ki a Strelitzia Juncea magok is. Szinte 90%-ban mind. Az a narancssárga egy változata, nézz utána. Abból is tudok adni tavasszal.
Igen! Csak egy cserépben vannak, szét kellene ültetni tavasszal, de nem nagyon merek hozzányúlni! Enyém a hagyományos narancs, gondolkodtam már a kéken, de magról rengeteg idő, így nem vágtam bele!
Szia! Nekem is van 5 éves , én magról ültettem ötből 2 kelt ki, szép nagy, pedig volt egy év amikor nagyon mostoha körülmények között volt. Most olyan 70 cm -es jövőre virágoznia kell mindenképpen, jó vastag, kövér levelei vannak, én is marhatrágyázni szoktam!Nem kell vele télen vacakolni, fény és néha viz kell neki ,semmi táp.
Szia! Földtől mért magassága kb. 80 cm. 12 levele van. Nyáron minden nap locsolom. Ha nagy a meleg még a tányérját is feltöltöm vízzel. (tudom hogy azt írják hogy a gyökere berohad) Az idén vitaflora táppal locsoltam+ felváltva voldünggel.
Mennyi vizet adsz a Strelitziának? Csak mert írod, hogy melegben naponta locsolod... Sokan azt mondják, hogy nagyon kevés vizet igényel, ilyenkor télen meg csak épp hogy nyirkos legyen a földje. Most akkor hogy is van ez?
"Van olyan ismerősöm akinek már van vagy 8 éve és csak fele mint az enyém."
Ez attól is függ, hogy melyik fajta van neki és melyik neked? Mert van törpe faj, ami max. 30-35 cm magas. Én most 4 fajtát csíráztatok, az 5. fajtát palántaként vettem.
A Tied mekkora most? Mennyi levele van? Képet tudsz feltenni róla? Milyen tápoldatot adsz neki?
Szia! Legfeljebb 3 éves lehet. 2008 májusában vettem Halásztelken. Most nyáron csak egy levelet hozott + hogy beköltöztettem október leg végén, hozott megint egyet. Amit bimbónak nézek még csak 2-3 centire látszik. Áprilistól október végéig kint van északi oldalon (ilyen tájolású a ház) tető alatt ahol délután kap napot. A túl erős naptól összekunkorodik a levele. Hetente tápoldatozom. Melegben naponta locsolom. Most ablakban van és hetente kap csak vizet.Tavasszal átültettem nagyobb cserépbe. Csak áttettem egy nagyobba és körülraktam komposztált marhatrágyával. 2008 nyarán hozott vagy öt levelet. Van olyan ismerősöm akinek már van vagy 8 éve és csak fele mint az enyém. Természetesen még nem virított. Üdv Eta
Szép a fénykép. Én azért reménykedek, mert volt már olyan amiről azt mondták hogy nem terem aztán mégis. Én csak bokorszerű alacsony méretűn tartanám, ettől még a törzse lehet 20 centis is, és akkor majd hátha terem:)) üdv.
Mindenben egyetértek.De..../ez az átkozott szó/volt modom a Jack fruitot mint Dél Amerikában mint Hátsó India több országában is enni,nézni és megcsodálni igy láttam élőhelyi habitusát és főként méreteit/nem csak a gyümölcsét/hanem a fáét,szinte kizártnak tartom/ne legyen igazam/,hogy ezt gyümölcsig lehesen nevelni.De szurkolok neked.Az alábbin én vagyok a pötty a Rio-i botanikusparkban.Üdv.:Jóska
Nem hiszem hogy ennek lenne köze a száradáshoz, sőt ha világosabb helyen van nyáron több energiát raktároz el a növény és könnyebben vészeli át a telet. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom. üdv
Az annona nem terem nehezen, tehát lehet majd rajta termés, inkább a nagykorúig válása a nehézkes, de teremni kifejezetten jól szokott dézsában. A durio az nehéz ügy nemigen érdemes próbálkozni(vagyis probálni lehet, de nemigen lehet felnevelni), nálam már a friss mag sem csinált túl sokat. A dzsekfruitot viszont ne írjuk le, nekem van egy szépen növekedő 1,5 m-es és nem titkolt célom hogy teremjen!!!:)))) A legfinomabb gyümi, Viva jack!