Én minden hozzávalót ráteszek a felvágott zöldséghez, alaposan összekeverem, néhány órát állni hagyom (közben átkevergetem), s úgy teszem az üvegbe. A léből, amit engedett, még maradt is.
Ez jó, ugyanis vettem egy nagy levegőt, és csináltam savanyú káposztát. Nem saját termés, vettem a gyalult káposztát, de nagyon büszke vagyok magamra. Nem tudom kettőnknek meddig lesz elég a 10 kiló káposzta (egy fejet azért belerejtettem), de már csináltam a héten egy adag rakottkáposztát, és gyakran akarok főzni belőle, azon kívűl, hogy nyersen esszük. Ha beválik, minden évben csinálok ezentúl.
nagy a csend pedig hoztam egy finom ételt a téli napokra.
Csirke comb savanyú káposztában sütve
Egy tepsi aljára teszek bacon szeleteket rá terítem a megfelelő ízű levétől lecsepegtetett savanyú káposztát, tekertem rá egy kis borsot meg csepegtettem olajjal és szép halvány rózsaszínre sütöttem.
Amíg sült én is sütöttem serpenyőben forró olajon előzőleg megborsozott sózott kicsontozott csirke felsőcombot.
A mikor mind kettő elkészült, kivettem a tepsiből és a serpenyőből hűlni hagytam addig elkészült a.
Szlovák krumpli leves
Feltettem kb. 1 l vizet, némi szalonnabőrt, 4 gerezd zúzott fokhagymát, és 4 szem kockára vágott krumpit tettem bele majorannát és puhára főztem. Ekkor belemorzsoltam 10dkg. juhtúrót és avval még egyet forraltam rajta.
Ekkora meghült a káposzta amibe beletekertem a csirkecombokat, sütőtálba tettem, a tetejére raktam a tepsi alján hagyott bacon szeleteket, megkentem az egészet egy kis tejföllel és ment megint a sütőbe addig míg a tejföl a tetején szép színt kapott.
Hát ez volt a mai ebéd sőt a holnapi is, mivel csak másnaponként főzök, és sajnos még ez a kis adag is úgy látom sok lesz, hát majd a maradék káposztát lefagyasztom.
Ha van kedvetek próbáljátok ki és írjátok meg hogy ízlett
Most látom, hogy nem pont arra válaszoltam amit kérdeztél.
Én így készítettem
1kg. cékla, 1 kg. káposzta 1/2kg, hagyma 3 e.kanál ecetes reszelt torma. Jól megkevetem, rá jött 4dkg. só, 6 dkg cukor megint jól megkevertem, másnapig lefedve így állt.
ezután ráöntöttem 1 1/2 dcl, 10%-os ecetet és 2,5 m.kanál Na benzoátot megint keverés és betöltés üvegbe.
Az ily módon keletkezett lé elég volt hozzá..
Mivel nagyon izlett a családnak azóta már készült 3kg. céklából úgy, hogy mindent arányosan átszámoltam.
Egészen pontosan így szoktam paradicsomot palántázni. :DDD
A begyűjtött magokat is kiviszem kora tavasszal pici palántázó cserepekben, és beállítom a patakba. Ott kelnek ki, később csak szét kell ültetni őket. Csak azért szedem meg őket, mert így pontosan tudom, melyikből mi lesz.
Semmi értelme odabent sápkóros, felnyurgult palántákat gyártani, amikkel aztán tavasszal szaladgál az ember ki-be. Egy fikarcnyival sem lesz rajtuk hamarabb termés.
Ha az egészben főzött birs levéből elvett kis mennyiségben oldod/forralod előbb a cukrot, mielőtt a velőhöz adnád, sokkal előbb besűrűsödik, mert az a lé tele van pektinnel.
Ahogy így írod, nem tűnik egyszerűbbnek, mint kifaragni. Négybe vágom, úgy könnyen kijön a csumája, a kukacos részeket sem nehéz kifaragni. És nem kell a ragacsos főtt gyümölcsöt kapirgáni.
Én 10 percig főzöm a kuktában a negyedeket és a faragványokat. Igaz, nem hűtöm le a kuktát, úgyhogy fő még kicsit, míg ki lehet nyitni. Villával halászom ki, tiszta marad a kezem.
Még járt is akkor eszemben, mikor főztem, de bevallom, tiszta maszat volt mindkét kezem, úgy meg nem szívesen fogdosom a fényképezőt.
Először a 20 perces kuktában főzésre lejött a külső húsréteg, de túl sok maradt a csumán, így a többi adagot már 25-vagy kicsit több percig főztem, volt, hogy hústűvel megszurkáltam a birseket, volt, hogy nem rögtön nyitottam ki a kuktát. Az első adagot meg visszatettem újabb pár percre. De tényleg csak a kukacmentes részek puhultak meg, azt lekapargattam egy késsel, ill. eleinte az ujjaimmal. Amorf alakzatok maradtak hátra, de nem több a veszteség, mint a nyersen farigcsálásnál.
Mikrózni viszont többször/tovább kellett, mint a leírás írta, s végül egy kis ventillátor előtt kavargattam, hogy hamar sűrűsödjön. Nem lettek egyformák, vannak sárgásabbak és pirosabbak is. Azt jó lett volna elkerülni, hogy a diók héja befeketítse maga körül a sajtot, de tudom, te dió nélkül szereted. Nekem meg dióval a legfinomabb.
...De mindez hetekkel ezelőtt volt. Bár van még egy rekesznyi apróbb, kis amorf birsalma, de sok közte a zöldebb is, vagy egy hete birkózom magammal, hogy nekik essek-e még, vagy sok lesz a jóból… Ahh, meg is van, kompót lesz belőlük a névnapi sülthöz, meg a husi mellé is teszek, az is isteni. Nah, csak csacsognom kell, kipattan a szikra. : )
A kapor kiismerhetetlen noveny. Egyik evben annyi kel, hogy a foldet sem latni tole, aztan evekre eltunik, majd ujra megjelenik.
Mas: Ilyenkor tel elott mindig kigazoltam a kertet, mert csak tavasszal rotacioztam. A paradicsom, ami mar a szaran maradt, abbol a nagyobbakat-szebbeket a surranom sarkaval vagva kis melyedest vagva, betapostam a foldbe. A tavaszi rotakapalas is valahogy egyben hagyta, sot a gereblyezes is. Aztan jopar csomoban, egyenkent kb feltenyernyi teruleten, paradicsompalantat talaltam keso tavasszal. Ezeket a magrolkelteket palantakent ultettem szet, mikor mar megerosodtek a helyukon.
Termeszetesen ezek a piacon vett uveg alatt nevelt palantaknal kezdetben sokkal kissebbek voltak. De hamar utolertek azokat, sot! Bovebben teremtek, nagyobbra nottek a novenyek is, a termes is. Kevesebb gutauteses level volt rajtuk.
Es tudtam, hogy mi lesz belole, nem voltam kiteve a palantaarusok atveresenek.
még a héten elültetem a tavaszi spenotot, és a zöldborsót és akkor fogok elszórni kaprot is de nem fűzök hozzá semmi reményt, de ha már meg van a mag................
De többet magot se veszek csak kaprot a piacon szégyen szemre.
Itt is, hogy lássátok: Talán még nem késő közhírré tennem, hogy a birsalmasajt a kuktában, egyben főzős módszerrel és főleg a fele, azaz 40dkg cukor/kiló gyümölcs aránnyal is tökéletes és elégségesen édes lett! Szerintem vétek bele a 80 deka cukor...
Teljesen jogos az irígység:)) Ez a nagyon zsenge kapor ősszel abszolut különlegesség.
Mindenbe rakok is amit főzök, mert annyira szeretem az ízét.
Valami öntörvényű növény lehet mert csak magától nő nálunk is ahol ő akar és amennyi. Ha valahova direkt elszórom a magját hogy ne kelljen kikapálni az juszt se.
A kertben nekem se sikerül a kapor, pedig rendszeresen ültetek. HA ki is kel néhány, csak kinlódik, 20 centis vacak marad. Bezzeg az üvegházban! Sose ültettem, valami korábbi ültetés jött elő az első évben, azóta van. Nem győzöm tavasszal ritkítani. Másfél méteresre megnő az a pár tő, amit végig meghagyok, ujjnyi vastag szárral, bokrosodik. Biztosan most is lenne, de már vagy két hónapja nem locsolok bent.
Nálunk kapros-túros pite és kapormártás készült a friss őszi zsenge kaporból, de így is rengeteg lett zöldtrágya, s a hűtőben is van bőven. Nem az én érdemem, mert ha nagyon akarom, soha nem sikerül, magától meg néha annyi tud lenni, hogy már elajándékozni sem tudom. Általában a nyári mag őszi szétszórása és begereblyézése szokott beválni. A tavaszi vetés nekem még soha nem lett igazán jó.
hát erre a hírre csak irigykedni tudok. Nem vagyok kezdő kertészkedő, de a kapor nem szeret engem. Ültettem már én tavasszal, ősszel szórtam szét csak úgy, de még egy rendes adag soha nem volt.
Ráadásul a kedvencem, szoktak adani a szomszédok, meg szégyen szemre a piacon veszek.
Már ott tartok, hogy feladom, ami nem megy azt nem kell erőltetni!