Riporter: Tudjuk, hogy Nyíregyházán volt színész. Mi a legkedvesebb emléke?
Hofi: Amikor eljöttem...
Nekem szerencsém volt két műsorát is látni ( a Hús-mentes árut és az Az élelem bérét még anno '87-ben), kölökkoromban a lemezein nőttem fel, iszonyúan hiányzik.
Remélem ha odafönn megkérdik, más lesz a válasz....
Ha te így gondolod, akkor talán ne látogass ilyen topikokat, ahelyett, hogy olyant gyalázol, aki ha élne sem szólna vissza neked ezért...
Cserébe egy a kedvenceid közül:
Láttam múltjor egy ilyen választási pólót, az volt ráírva: "A Fideszre szavaztam!" Alá más színnel: "Bocsánat!"
Azt hallottátok: Deutsch Tamást bevitték az Olimpiai Bizottságba. Miért?...Ő az egyik karika...
Meg mondja ez a fociedző, ez a Bocskai.... Mi? Hogy Bitskey? Ja... Összekevertem azzal, amit a Csurka hord... Amelyik tele van sújtással... Csak néhány lehetne nagyobb...
Nagyon megdöbbentem.
De nyugodtnak éreztem magam. Elkezdtem telefonon értesítgetni ismerőseimet:
"Hallottátok, hogy a Hofi Géza meghalt?"
Körülbelül a negyedik hívásnál vettem észre, hogy a "Ho-" után mindig megakadok, és csak második nekifutásra tudom kimondani a nevét ebben a mondatban. Nem bicsaklott meg a hangom, de valami belső gátlás nem engedte, hogy az izmaim egyszerű összjátékaként elvégezzem ezt az egyszerű feladatot.
Másodiknak anyukámat hívtam fel. Ő azonnal sírva fakadt.
Most jutott eszembe egy prófétikus (és frenetikus) poénja:
"Tudod ki volt az egyésfél szavazat?
A polgármester meg az anyósa. Mer az anyós még fél.
-Géza! Nem lesz ebb?l baj, ha visszajönnek a kommunisták?"
Mekkora poénokat nyomhatott volna err?l a mostani cécóról!
„Tudod mit láttam? Terepjáró, katonai... katonaiterepjáró... terepjárókatonai! Trabantot! Ezmávalamimi?!
Ezzel támadni... Rendben van. Na de ezzel menekülni?!”
Hofi-t en soha sem tartottam sokra. Gondoljatok bele, hogy miket kellett tennie ahhoz, hogy az atkosban is megturt, sot, tamogatott humorista legyen.
Szerintem a humora rettento primitiv volt. Gondoltam, hogy atolvasom a topicot, hogy hatha talalok az idezeteitek kozott valami vicceset, de nem. Ami ocsmanysagot a mostani kormanyrol osszehordott, az mar tenyleg tulzas volt.
Nagyon szomorú vagyok. Ugyanakkor - ha lehet ilyet mondani - örülök annak, hogy álmában érte a halál, mert így nem szenvedhetett. A jó és bölcs embereket álmában éri a halál.
Kedvenc politikai és ma is aktuális Hofi-idézetem (nem szó szerint):
'Jézust keresztrefeszítik. A szögek okozta sebekre szállnak rá a legyek. A kereszt előtt álló római katona megsajnálja Jézust, s a dárdájával igyekszik elhesegetni a legyeket. Mire Jézus megszólal: Hagyd fiam...csak éhesebbek jönnek!'
"Hát amikor már járni tudtam, kimentem a zuhanyzóba... Van ott egy ilyen egész alakos tükör, tudod... Nézem... Nézem... Ezek előreoperálták a seggemet!... Mert hát ugye eddig volt a hasam, most meg... itt ez a két térfél, közte meg a demarkációs vonal... Remélem, a hátsót azért meghagyták..."
Tegnap délután rossz hangulatom, volt és nekiálltam HOFIt hallgatni, 3-4 órán keresztül hallgattam, és egy kicsit jobb lett. Most meg olvasom, hogy meghalt...
Lehet hogy pont akkor amikor a krumplivirágoson nevettem, vagy amikor megkérdezik a parasztot, hogy mennyit fog fiallni a disznó.
Szerencsénk volt, hogy ugyanoda születtünk mint Ő.
Nem ismertem, sajnos élőben sem hallottam, de szerintem boldog élete volt, legalább is Ő sok embernek tette jobbá az életét... Ennyi volt...
Ott fekszem a kórházi ágyon...
Infúzió...(elhaló hangon) jaaaj...jaaaj...Mit röhögsz? Te is voltál már ébredő magyar, nem?...
Erre egyszer csak kivágódik az ajtó, beront egy fiatalember "SAJTÓ!" Érted, semmi "kipi-kopi, újságíró vagyok, szabad-e bejönni"... Mert Európában ilyeneket mondanak, képzeld!...Hát Kamcsatkán nem, de mi nem oda tartunk..."SAJTÓ", aszongya... Erre én (elhaló hangon) "menjajóédesanyádba..."
Erre másnap megírja az újság, hogy "Hofi Géza kéri, hogy ne látogassák!"
"Falun rengeteg az emeletes ház,
a paraszt ma már csak komfortban tanyáz (bár, igaz, hogy töri magát)
De kombájn töri a kukoricát,
s a gép után látja marad sok salejt (,de értemenni nem feleljt)
Fel-tűnnek a modern, modern kockaladák,
Begyüjtik az elhullajtott kukoricát,
Pusztaföldön akkora a forgalom (ez, nem lopás ez szorgalom, ez nem lopás ez szorgalom)
Ami a köznek úgyis elveszett,
abból az új ladádat könnyen megveszed (és jól teszed)
Nem kell mindent dobra verni!
A szom-széd úgyis rád figyel!
Nem kell mindent dobra verni!
Nem csak figyel: irigyel!
Mi vagyunk az S-modell (oh yeah), siess modell (oh yeah), köves modell (oh yeah), a K-G-S-T modell (well, well, well, well KGST modell, dudibdududibdu-ááááááááá)"
Remélem, jól emlékeztem a dalodra Géza bácsi. Én is csak a tisztelgés miatt regisztráltattam magam. A szívem szakad meg, hogy elmentél. Nyugodj békében!:(
Éppen ma egy hete volt szerencsém látni Géza bácsit egy vidéki művházban. Nem hittem volna, hogy utoljára... :-((( Majd' szétszedték a termet, akkora sikere volt. Minden poénja húsba vágó volt - nem kímélte egyik "oldalt" sem.
Csatlakoznék Rizzo Starhoz, de én egy másik sort idéznék abból a gyönyörű dalból. Ebben benne van Hofi Géza egész élete, hitvallása:
"Emlékszel: érted mennyit ugattam?"
"Fekszem az ágyon, erre jön valami újságíró, hogy Hoffmann Géza színművész urat keresi, és már vagy húsz kórházat végigjárt, de sehol sem tudnak róla. Mellettem feküdt egy öreg bácsika. Megszólalt:
- Úristen, már megint összeírják a zsidókat? És már a H betűnél tartanak?"
"Csak tudnám, ez a kitűnő Német Miklós az olimpián a gerelyt olyan messzire mér' dobta el. Azt hitte, lapátnyél! (Szabhatjuk, 1978.)
"Tudod, milyen az igazi magyar vadászegyenruha? Rendőrcsizma, katonanadrág, munkásőrkabát - oh, mondom, ezeknek megadja magát a NATO, nem egy fácán!" (Szabhatjuk, 1978.)
"Harminc mázsa kommunista
szállítása oda-vissza." (Hús-mentesáru, 1982.)
"Nem szeretem a - földrajzilag - homokos területeket. Ott valahogy nem sikerült gyökeret vernem. Én ott már annyi mindent vertem - gyökeret nem. Valami asszuáni meggátolja." (Hús-mentesáru, 1982.)
"Láttátok? Nem-e? Hát szabad szombaton merre kujtorogtok? Mindig csak az a hülye bevásárlás, mi? Kenyeret milyet vettél, szárazat? Az a jó, az már kész van." (Hús-mentesáru, 1982.)
"Bemondta a rádió, hogy a harangok Rómába mentek. Aszongya anyósom:
- Te, kisfiam! Nem lesz ebből baj, ha visszajönnek a kommunisták?" (Hofélia, 1986.)
"Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: a Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat." (Hofélia, 1986.)
"Most aszongyák, '56 népfelkelésnek indult, ami aztán átment forradalomba, majd végül ellenforradalomba.
GYEREKEK! Én akkor most mikor lőttem? Délelőtt vagy délután? Nem mindegy, már csak a nyugdíj szempontjából sem." (1989.)
Írjátok meg, mikor és hol lesz a temetése. Ott akarok lenni.
NAGYON-NAGYON szomorú vagyok. Emlékszem, úgy 8-10 éves lehettem, mikor humorista akartam lenni, ha nagy leszek, mert annyira tetszettek Géza bácsi lemezei. Nem lettem az, de amit igazán sajnálok, hogy élőben soha nem láttam előadását.
Az Ő szavait idézem Malek Miklóssal írt gyönyörű dalukból:
"Az igazságból elveszett... az igazságból elveszett az i"
Egy éve vagyok BPesten. Csak tervezgettem, hogy elmegyek egy előadására. Most már nem fogok. És nem fogom hallani a kommentárjait erről a választásról. :) :(
Sebaj, amit eddig mondott, az még jó ideig érvényes lesz, elő a lemezekkel.
Én is csak azért regisztráltattam magam, hogy íly formában tisztelegjek nagysága előtt. Le vagyok sújtva, ráadásul én is most tavasszal akartam megnézni élőben (ha még kaptam volna rá egyáltalán jegyet, mert lehet, hogy csak jövő tavasz lett volna belőle)
Egyik kedvencem a HETTYEM -PITTY jelenet, no és persze a "Piál a föööööld..."
Tegnap néztem Viktorunkat, és rögtön az jutott eszembe, hogy az öreg micsoda számmal rukkol majd elő választások után, hogy kifigurázza ezt a gigerlit. Erre mit kell olvasnom ma...
"Géza bácsi!!! Nem felejtünk el amíg élünk!"
...Meg amíg ilyen nagy-torok-Viktorok vannak az országban.