Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2012.11.26 0 0 792

Már meg is ettük a rizottót nagyon finom volt, csak pár kis adag borsót tettem el így, hát bizony finomabb mint a másik eljárás. Ez olyan volt mintha most szedtem volna, de csak a végén annyi időre tettem a rizottóba, míg átforrósodott mert ezt a gyenge borsót tovább főzni nem szabad.

Egyébként most először próbáltam ezt a bosrsóval.

Előzmény: Mariska néni (791)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.26 0 0 791

Párolva - blansírozás helyett? Ez jó lehet.

Előzmény: zsebi41 (790)
zsebi41 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 790

nem van benne rizs a répától nagyon finom szaftos a töltelék. Rizst töltelékbe mindig gömbölyű szeműt használok, v. rizottó rizst.

Holnap zöldbosós rizottót készítek, szintén olyan rizsből, amikor az első bosók voltak pároltam le belőle, mert úgy fagyasztva tényleg olyan mintha friss lenne, azt veszek elő a rizottóhoz.

Előzmény: Mariska néni (789)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.24 0 0 789

A rizs vagy köles helyett teszed a répát, jól értem?

Előzmény: zsebi41 (787)
ke_fe Creative Commons License 2012.11.24 0 0 788

A toltott kaposzta huskevereket dagadobol daraltatom  es mindig daraltatok bele 10-15% fustolt szalonnat.

Es a huskeverekbe pedig mindig keverek nagyon aprora megvagott savanyukaposztat. Igy a toltelek puha lesz.

Előzmény: zsebi41 (787)
zsebi41 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 787

Örülök, hogy izlik, jól tetted, hogy alakítottad mert én két marokkal vettem ki a káposztából, kicsi kezem van, biztos nem tudok 1kg-t kimarkolni. A hozzávalók ahhoz voltak.

De mindenki tettszés szerint variálhatja, én sem tudok két egyformát csinálni ( nem is törekszem rá)

A most készültbe pl. durvára reszelt 2 szem sárgarépát tettem, ez is finom lett.

Erről jut eszembe, töltött káposztát késztettem, saját savanyítású káposztámból, vettem a piacon lapos káposztát sós vízbení megabáltam, ebbe tettem a tölteléket, ez vegyes húsból volt, 1/3 sertés, 1/3 maraha 1/3 pulyka darált hús összesen 60dkg. volt , most jön az újdonság: 4db. kisebb sárgarépát felkarikáztam, beletettem az aprítóba megdaráltam olyan lett mint amilyent csecsemőknek reszelnek.

Ezt tettem bele a húsba, és a szokásos módon fűszereztem ami nállam: só, darált fekete bors, őrölt koriánder, majoranna, borsikafű, vörös és fokhagyma.

Sajnos már sok évtizede főzök a férjem is már 50 éve eszi a főztöm de mind ketten azt mondtuk ilyen finomat még nem ettünk, olyan szaftos puha volt a töltelék.

Amióta nem tiszta sertés húsból készítettem, bizony néha elég száraz volt a töltelék,  végre sikerült megtalálnom a megoldást.

Érdemes megpróbálni mikor megfő nem lehet látni a répa nyomát sem.

Előzmény: Mariska néni (784)
zsebi41 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 786

Igen nyersen, Szerintem jó ha 1-2 hetet áll. A lányomék az nap megették amikor adtam nekik.

Szerinte így is finom volt.

Azóta már készítettem neki egy nagy adagot.

Előzmény: ke_fe (785)
ke_fe Creative Commons License 2012.11.21 0 0 785

Van ket naiv kerdesem a cekla-kaposzta-stb savanya eltevesevel kapcsolatban:

- A ceklat nyersen kell beletenni?

- Mennyi ido mulva fogyaszthato?

Előzmény: zsebi41 (778)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.20 0 0 784

Szia Zsebi, naggyon finom a káposztasaláta! Nem írtad az arányokat, én 1 kg savanyított káposztát vettem hozzá,  ehhez kevésnek találtam a fél almát-körtét stb., ezért "kicsit" megemeltem a gyümölcsök arányát. Isteni lett, köszönöm.

Előzmény: zsebi41 (783)
zsebi41 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 783

Csak egyszer kell elkezdeni utána mindig csinálja az ember lánya. Nagyon egészséges, és aki vigyáz a vonalaira annak is sok finom ételt lehet készíteni belőle.

Laskagombás káposzta:

A laskagombát kevés üvegere pirított hagymára teszem kicsit párolom utána rá a káposzta együtt rotyag egy kicsit és már kész is az ebéd. Tettszée szerint lehet fűszerezni.

Káposzta saláta több napra.

Ez tipikusan az a saláta ami minnél tovább áll annál finomabb.

Tálba teszem a káposztát szeletelek bele póréhagymát, v. lila hagymát, beledobok pár db. erős tulipánpaprikaát apróra vágva. Belereszelek  v. vagdosok, 1/2 almát héjasól 1/2 körtét, 1 felszeletelt kivit, 1 mandarint, szórok bele mazsolát, v. vörös áfonyát, megöntözöm kevés oliva olajjal, lezárva megy a hűtőbe, és esszük ameddig tart.

Soha nem unjuk meg, mert mindig más és más, attól függően, mi kerül bele, és milyen arányban.

Előzmény: Törölt nick (781)
krnemarika Creative Commons License 2012.11.18 0 0 782

Remélem, nem késtem el a válasszal.

Én minden hozzávalót ráteszek a felvágott zöldséghez, alaposan összekeverem, néhány órát állni hagyom (közben átkevergetem), s úgy teszem az üvegbe. A léből, amit engedett, még maradt is.

Előzmény: pippoka (776)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 781

Ez jó, ugyanis vettem egy nagy levegőt, és csináltam savanyú káposztát. Nem saját termés, vettem a gyalult káposztát, de nagyon büszke vagyok magamra. Nem tudom kettőnknek meddig lesz elég a 10 kiló káposzta (egy fejet azért belerejtettem), de már csináltam a héten egy adag rakottkáposztát, és gyakran akarok főzni belőle, azon kívűl, hogy nyersen esszük. Ha beválik, minden évben csinálok ezentúl.

Előzmény: zsebi41 (780)
zsebi41 Creative Commons License 2012.11.17 0 0 780

nagy a csend pedig hoztam egy finom ételt a téli napokra.

Csirke comb savanyú káposztában sütve

Egy tepsi aljára teszek bacon szeleteket rá terítem a megfelelő ízű levétől lecsepegtetett savanyú káposztát, tekertem rá egy kis borsot meg csepegtettem olajjal és szép halvány rózsaszínre sütöttem.

Amíg sült én is sütöttem serpenyőben forró olajon előzőleg megborsozott sózott kicsontozott csirke felsőcombot.

A mikor mind kettő elkészült, kivettem a tepsiből és a serpenyőből hűlni hagytam addig elkészült a.

Szlovák krumpli leves

Feltettem kb. 1 l vizet, némi szalonnabőrt, 4 gerezd zúzott fokhagymát, és 4 szem kockára vágott krumpit tettem bele majorannát és puhára főztem. Ekkor belemorzsoltam 10dkg. juhtúrót és avval még egyet forraltam rajta.

Ekkora meghült a káposzta amibe beletekertem a csirkecombokat, sütőtálba tettem, a tetejére raktam a tepsi alján hagyott bacon szeleteket, megkentem az egészet egy kis tejföllel és ment megint a sütőbe addig míg a tejföl a tetején szép színt kapott.

Hát ez volt a mai ebéd sőt a holnapi is, mivel csak másnaponként főzök, és sajnos még ez a kis adag is úgy látom sok lesz, hát majd a maradék káposztát lefagyasztom.

Ha van kedvetek próbáljátok ki és írjátok meg hogy ízlett

pippoka Creative Commons License 2012.11.16 0 0 779

Köszi, így már világos:-)

Előzmény: zsebi41 (778)
zsebi41 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 778

Most látom, hogy nem pont arra válaszoltam amit kérdeztél.

Én így készítettem

1kg. cékla, 1 kg. káposzta 1/2kg, hagyma 3 e.kanál ecetes reszelt torma. Jól megkevetem, rá jött 4dkg. só, 6 dkg cukor megint jól megkevertem, másnapig lefedve így állt.

ezután ráöntöttem 1 1/2 dcl, 10%-os ecetet és 2,5 m.kanál Na benzoátot megint keverés és betöltés üvegbe.

Az ily módon keletkezett lé elég volt hozzá..

Mivel nagyon izlett a családnak azóta már készült 3kg. céklából úgy, hogy mindent arányosan átszámoltam.

zsebi41 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 777

én nem tettem rá külön levet, elég volt amit engedett. De az enyém nem az itt kapott recept szerint készült, mert az nekünk túl édes lett volna

Előzmény: pippoka (776)
pippoka Creative Commons License 2012.11.15 0 0 776

Egy kérdésem lenne, nem vagyok nagy savanyúság elrakó, de ezt a céklás káposztát megcsinálom. 

Be kell sózni a cuccot, ha igen mennyi ideig álljon a sóban? Vagy csak elég ráönteni a összakevert lét?

Előzmény: krnemarika (738)
krnemarika Creative Commons License 2012.11.14 0 0 775

KÖSZÖNÖM a válaszokat. 

Nekem is van kamrám, akkor ott lesz a helye.

gomba2008 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 774

Egészen pontosan így szoktam paradicsomot palántázni. :DDD

A begyűjtött magokat is kiviszem kora tavasszal pici palántázó cserepekben, és beállítom a patakba. Ott kelnek ki, később csak szét kell ültetni őket. Csak azért szedem meg őket, mert így pontosan tudom, melyikből mi lesz.

Semmi értelme odabent sápkóros, felnyurgult palántákat gyártani, amikkel aztán tavasszal szaladgál az ember ki-be. Egy fikarcnyival sem lesz rajtuk hamarabb termés. 

Előzmény: ke_fe (761)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 773
Mi imádjuk de nekünk meg nincs. Naspolyáért cserébe szívesen adtam volna birset.
Előzmény: Törölt nick (763)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.13 0 0 772

Azért köszönöm, hogy legalább válaszoltál.

Előzmény: Törölt nick (771)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.13 0 0 771

majd valamikor a télbe'

de nem tudom, mert nem én szedem, nem érdekel, utálom:)

Előzmény: Mariska néni (765)
zsebi41 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 770

egy kis birset hagyhatsz a savanyú káposztához nagyon finom lesz tőle.!

Előzmény: atandi (762)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.13 0 0 769

Nekem van kamrám, ott tárolom, de nem folpackban, hanem celofánban, hogy szellőzzön.

Előzmény: krnemarika (767)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.13 0 0 768

A hűtőszekrény alsó dobozában, egyenként folpackban. Hűvös kamra jobb volna, de a panelban az nincsen.

Előzmény: krnemarika (767)
krnemarika Creative Commons License 2012.11.13 0 0 767

Hogyan tároljátok a birsalmasajtot?

Mariska néni Creative Commons License 2012.11.13 0 0 766

Ha az egészben főzött birs levéből elvett kis mennyiségben oldod/forralod előbb a cukrot, mielőtt a velőhöz adnád, sokkal előbb besűrűsödik, mert az a lé tele van pektinnel.

Mariska néni Creative Commons License 2012.11.13 0 0 765

És mikor szeded le a naspolyát? Nálam még kőkemény...

Előzmény: Törölt nick (763)
CBNora Creative Commons License 2012.11.12 0 0 764

Ahogy így írod, nem tűnik egyszerűbbnek, mint kifaragni. Négybe vágom, úgy könnyen kijön a csumája, a kukacos részeket sem nehéz kifaragni. És nem kell a ragacsos főtt gyümölcsöt kapirgáni.

Én 10 percig főzöm a kuktában a negyedeket és a faragványokat. Igaz, nem hűtöm le a kuktát, úgyhogy fő még kicsit, míg ki lehet nyitni. Villával halászom ki, tiszta marad a kezem.

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.12 0 0 763

lenne csak birsalmám, nem gondolkodnék ennyit rajta:)

de nekünk  a birsalanyon lévő lasponyát kell vigyázni, pedig én utálom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!