Keresés

Részletes keresés

pityy palko Creative Commons License 2013.07.29 0 0 2560

:-(((

Előzmény: oleandro (2541)
enddav90 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 2559

metkovicnál ma fél órát kellett várni

bd_74 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 2558

Visokó téma érdekelene engem is. Mi látogatható idegenvezetővel, ill nélküle? Belépők , ...stb

Előzmény: durresbe (2554)
SlatkaVila Creative Commons License 2013.07.29 0 0 2557

Szia BHJ-962!

Sabac-Zvornik-Podromanija-Gorazde-Foca-Gacko-Trebinje útvonalon utaztam már, de busszal... Nem teljesen az mint amit Te kérdeztél. A buszról ítélve, félálomban nem volt túl rossz :)))

Előzmény: BHJ-962 (2515)
oleandro Creative Commons License 2013.07.29 0 0 2556

ja, nyilván elsősorban ez lehetett, igazad van. Viszont hallottam holland beszédet is a tömegben (amúgy anekem főleg az tűnt fel a svéd mellett  hogy dán rendszámű autóból milyen sok szaladgál szerte az országban.)

Előzmény: Prigradica (2553)
SlatkaVila Creative Commons License 2013.07.29 0 0 2555

Szia durresbe!

Néhány oldallal alább már ajánlottam valakinek, van egy Sarajevoban élő magyar ismerősöm, vállal magyar nyelvű idegenvezetést a piramisokhoz is. Ha érdekel a kontakt, írj nekem privátban :) 

Előzmény: durresbe (2554)
durresbe Creative Commons License 2013.07.29 0 0 2554

Van valakinek valami infója a visokói piramisok-ról? Látogatható? Ha igen, akkor mit lehet látni, milyen időben, mennyiért? Megközelíthetőség? Érdemes időt áldozni rá? 2006-os filmet láttam róla, abban azt mondták 2012-ben már simán látogatható.

Prigradica Creative Commons License 2013.07.28 0 0 2553

Ne gondold, hogy a hollandok eljöttek a temetésre. Azok a bosnyák menekültek holland rendszámú autói lehettek. A menekültek jó része Svédországba, Hollandiába, Ausztráliába menekült el.

Előzmény: oleandro (2541)
Prigradica Creative Commons License 2013.07.28 0 0 2552

rossebbet sem nézik

Gondolom nem házat akarsz venni.

Előzmény: bd_74 (2551)
bd_74 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 2551

Mennyire komolyan nézik, hogy a bevitt Euróról van-e igazolásom? Itt írják a vége felé, hogy pénzintézeti igazolás kell.

emojnarode Creative Commons License 2013.07.28 0 0 2550

Aki esetleg úgy döntött, hogy Neumban kiván nyaralni és elkerűlni Metkovicot, Svitava felé megteheti. Rossz keskeny úton kb 50 km. Studio apartmant balkonnal a tengerre nézve 30-40 euroért talál.Az árak a sarajevoi árakat tükrözik. Egy kávé Neumban1,5 márkától 2,5 ig, helytől függően. Cola és csapolt sőr /korsó/ 1,5 és 2 márka. Pizza margarita 7km.  Kis adag/5 darab csevap 3 km, nagy adag /10 darab / 6 km. Zőldség gyümőlcs hasonló mint a többi bosnyák városban.  Napozóágy és ernyő bérlése 1 km. Ez, mint tudjuk, euróban a fele.

emojnarode Creative Commons License 2013.07.28 0 0 2549

Egy kis tájékoztató a ma 10 óra után kiadott Bihamk alapján. Doljani határátkelőnél Hr.felé a várakozás 2 óra, befelé 30 perc. Orahovlje átkelőnél kifelé 20 perc. Crveni Grm-nél kifelé 1 óra. Bos.Gradiskánál Hr-ba 30 perc. A többi átkelőnél max 15 perc. Ebből már lehet következtetni azért, hogy merre nem. Ez a ma reggeli helyzet.

emojnarode Creative Commons License 2013.07.28 0 0 2548

Így van! Semmi értelme más átkelőt keresni, ha Korčulára mentek. A ma reggeli ottani autóklub szerint komoly torlódás várható az említett szakaszon, de holnapra úgyis lecseng. A hétvégeken, ez a szezonban megszokott jelenség.Szerintem is bőlcs döntés volt a hétfői indulás -szezonban pláne- ha meg turnusváltáshoz vagy kötve, nem sok választás van.

Előzmény: enddav90 (2547)
enddav90 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 2547

Én is holnap megyek erre, de hétfőn szerintem se lesz ekkora nagy forgalom, úgyhogy a helyedben én nem keresgélnék más átkelőt.

Előzmény: btvszeged (2543)
btvszeged Creative Commons License 2013.07.28 0 0 2546

A végcél Korcsula -Prizsba

Emojnarode, köszönöm a tanácsot, megfontolom !

emojnarode Creative Commons License 2013.07.27 0 0 2545

Ha hétfőn mész arra, nincs olyan forgalom mint hétvégén. Doljaninál ,ha már ott vagy a határátkelőnél, nincs nagy értelme keresgélni alternativákat. Több kilométeredbe kerűl. Az összes bosnyák ezt az átkelőt használja. A külfőldiek eleve úgy tervezik útjukat, hogy Crveni Grm, ez Ljubuški és Prolog között van, Orah átkelőt választják, vagy az új Bijača átkelőn mennek át. Ez utóbbi a legmegfelelőbb. A ma esti bosnyák lapok is foglalkoznak a témával és a Bihamk szerint, a külfőldiek felkészűltebbek ezen a téren, mint maguk a bosnyákok, mivel eleve ez utóbbit ütik bele a gps-be.

Szajci Creative Commons License 2013.07.27 0 0 2544

Mi a végcél?

btvszeged Creative Commons License 2013.07.27 0 0 2543

Húha ! Hétfőn mennénk arra , utána Dubrovnik felé tartanánk.

Tudnál segíteni , melyik határátkelőt használjuk helyette?

Tavaly is kb. egy órát álltunk itt meg Neumnál is, kánikulában, de akkor sztrájkoltak a határőrök.

Köszi előre is a válszt!

Előzmény: Szajci (2535)
obi_van_kitobi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 2542

Tudom, ismerem a módszert, nem is túl szimpatikus. Egy távoli országból származó ismerősöm viszont mindeképp látni akarta az ugrást, ezért fizetett - közreműködésemnek köszönhetően messze nem annyit, mint amennyit először akartak kérni (50€-t). Ha jól emlékszem, végül 30KM lett. Jó alkupozícióból indultunk, április végén nem sok turista volt ott, be kellett érjék azzal, ami van.

Előzmény: oleandro (2540)
oleandro Creative Commons License 2013.07.27 0 0 2541

Pont srebrenica volt az első megállónk, és véletlenül pont  az emléknap és a firrsen exhumáltak újrtemetése  előestéjéren/délutánjára esett.  Már jókora tömeg volt, sokan az ott virrasztott éjszakára készültek. A nők legtöbbje fehér gyász-fejkebndőt viselt. Az emlékhely közerbén kialakított nyitott dzsámi-szerű építményvben folyamatosan imádkoztak, a hangszórókbók gyönyörű lassú iszlám gyászzene szólt.  A Rep. ASrpska forgalomirányíró rendőreinek nem sok dolga akadt, mindenki nagyon nyugodtan és méltóságteljesen viselkedett.

Közben a  utat, amin érkeztünk, le is zárták, mert folymatosan érkeztek a különféle emlékmenetek, gyalogos zarándoklatok az ország minden részéből.

külfökldiek nem nagyon voltak, csak hollnad autóból volt sok (nyilván felelősséget éreznek, hogy épp az ő asszisztálásuk mellett folyt a vérengzés az ENSZ által garantált "védett övezetben" kialakított menekülttáborban...)

indulnunk kellett volna, mert még el kellett jutnunk Szarajevóig, de sokáig csak álltunk lszótlanul letaglózva, annyira a dolog hatása alá kerültünk. Ennél katarktikusabb megérkezést boszniába el sem lehet képzelni.

Auztán csak elindultunk, nehezen kiikecmeregve a folyamatosan érkező autók közül, mindenféle szántóföldi terelőutakon.  Az utunk ekkor vezetett keresztül magán a városon, az immár szerb Srebrenicán. A városban semmi, de semmi sem utalt arra, hogy mi folyikk onnan egy köpésnyire. Férfiak a kiülős kávézókban, gyerekek a kosárpályán, kismamák babakocsikat tologatva sáétálgatnak.Mintha nekik az ég világon semmi közük nem lenne ahhoz, ami onnan 1 km-nyire zajlik,Mintha  az egy kicsit se az ő ügyük lenne.....

Előzmény: oleandro (2531)
oleandro Creative Commons License 2013.07.27 0 0 2540

ennél durvábban csinálják. Erőszakosan követelőzve  összetarhálják a hídon járkáló turistáktól a pénzt, és  ha elég sok összegyűlt, aklkor hosszas előkészület, feszültségfokozás után az egyik hajlandó talán végre ugrani  mondjuk egy talpast.

a rendes verseny azért ennél niyilván  komolyabb.

Előzmény: obi_van_kitobi (2539)
obi_van_kitobi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 2539

Pár KM-ért bármikor ugranak: :)

Előzmény: emojnarode (2538)
emojnarode Creative Commons License 2013.07.27 0 0 2538

Még egy közérdekü hír, amiről már írtam itt a napokban. Holnap /jul 27-én/ kezdődik Mostarban a Stari Most-ról a szokásos évi vízbeugrás. Du. 16 órától látható az esemény.

emojnarode Creative Commons License 2013.07.27 0 0 2537

A hírhez kapcsolódik, hogy pont ezért, a bosnyákok azt javasolják, hogy aki teheti, vegye igénybe inkább az alternativ átkelőket.

Előzmény: Szajci (2535)
emojnarode Creative Commons License 2013.07.27 0 0 2536

Azok számára, akik Sarajevoban járnak és meg szeretnék nézni a Vrelo Bosna vidékét, tájékoztatásul közlöm, hogy a mai napilapok szerint aug1-től / más lapok szerint szept .1-től/ fizetős lesz a park látogatása. Felnőttek számára 2 márka, gyermekeknek 7 éves korig ingyenes, 16 éves korig 1 márka. A park elérhető akár villamossal is, Sarajevo Ilidža nevü városrészben, a Blažuj felé vezető úton. Nagyon szép kirándulóhely, a hosszú sétány a forrásig leküzdhető konflissal is. Érdemes megnézni.

Szajci Creative Commons License 2013.07.27 0 0 2535

http://hercegovina.info/vijesti/vijesti/bih/na-gp-doljani-ceka-se-do-60-minuta Doljani határátkelőnél 60 percet kell várni. 

K.Carlo Creative Commons License 2013.07.26 0 0 2534

Jajce = Jajce természetesen

Előzmény: K.Carlo (2533)
K.Carlo Creative Commons License 2013.07.26 0 0 2533

Szép képek!

Várjuk az élménybeszámolót is. A gyerekekkel mi is hamarosan betesszük a lábunkat ebbe a számunkra meg felfedezetlen országba. Még kicsik a nagyobb túrákhoz, de remélem minket elvarázsol majd az ország hangulata.

Omisból hazafelé (1 hét kemping) lesz időnk, ezért 2 napra foglaltam Mostarban szállást. Azon még gondolkozik, hogy Jalce mellett is megszáljunk e. 

Visszaolvasva láttam, hogy kering nálatok egy fejezetet talán egy Lp-ből Boszniáról. Megkérhetnélek arra, hogy emailben dobjátok át nekem?

Köszi. 

oleandro Creative Commons License 2013.07.26 0 0 2532

2013

oleandro Creative Commons License 2013.07.26 0 0 2531

Srebrenica, 2015 július 10 (az évforduló előnapja)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!