Sabac-Zvornik-Podromanija-Gorazde-Foca-Gacko-Trebinje útvonalon utaztam már, de busszal... Nem teljesen az mint amit Te kérdeztél. A buszról ítélve, félálomban nem volt túl rossz :)))
ja, nyilván elsősorban ez lehetett, igazad van. Viszont hallottam holland beszédet is a tömegben (amúgy anekem főleg az tűnt fel a svéd mellett hogy dán rendszámű autóból milyen sok szaladgál szerte az országban.)
Néhány oldallal alább már ajánlottam valakinek, van egy Sarajevoban élő magyar ismerősöm, vállal magyar nyelvű idegenvezetést a piramisokhoz is. Ha érdekel a kontakt, írj nekem privátban :)
Van valakinek valami infója a visokói piramisok-ról? Látogatható? Ha igen, akkor mit lehet látni, milyen időben, mennyiért? Megközelíthetőség? Érdemes időt áldozni rá? 2006-os filmet láttam róla, abban azt mondták 2012-ben már simán látogatható.
Ne gondold, hogy a hollandok eljöttek a temetésre. Azok a bosnyák menekültek holland rendszámú autói lehettek. A menekültek jó része Svédországba, Hollandiába, Ausztráliába menekült el.
Aki esetleg úgy döntött, hogy Neumban kiván nyaralni és elkerűlni Metkovicot, Svitava felé megteheti. Rossz keskeny úton kb 50 km. Studio apartmant balkonnal a tengerre nézve 30-40 euroért talál.Az árak a sarajevoi árakat tükrözik. Egy kávé Neumban1,5 márkától 2,5 ig, helytől függően. Cola és csapolt sőr /korsó/ 1,5 és 2 márka. Pizza margarita 7km. Kis adag/5 darab csevap 3 km, nagy adag /10 darab / 6 km. Zőldség gyümőlcs hasonló mint a többi bosnyák városban. Napozóágy és ernyő bérlése 1 km. Ez, mint tudjuk, euróban a fele.
Egy kis tájékoztató a ma 10 óra után kiadott Bihamk alapján. Doljani határátkelőnél Hr.felé a várakozás 2 óra, befelé 30 perc. Orahovlje átkelőnél kifelé 20 perc. Crveni Grm-nél kifelé 1 óra. Bos.Gradiskánál Hr-ba 30 perc. A többi átkelőnél max 15 perc. Ebből már lehet következtetni azért, hogy merre nem. Ez a ma reggeli helyzet.
Így van! Semmi értelme más átkelőt keresni, ha Korčulára mentek. A ma reggeli ottani autóklub szerint komoly torlódás várható az említett szakaszon, de holnapra úgyis lecseng. A hétvégeken, ez a szezonban megszokott jelenség.Szerintem is bőlcs döntés volt a hétfői indulás -szezonban pláne- ha meg turnusváltáshoz vagy kötve, nem sok választás van.
Ha hétfőn mész arra, nincs olyan forgalom mint hétvégén. Doljaninál ,ha már ott vagy a határátkelőnél, nincs nagy értelme keresgélni alternativákat. Több kilométeredbe kerűl. Az összes bosnyák ezt az átkelőt használja. A külfőldiek eleve úgy tervezik útjukat, hogy Crveni Grm, ez Ljubuki és Prolog között van, Orah átkelőt választják, vagy az új Bijača átkelőn mennek át. Ez utóbbi a legmegfelelőbb. A ma esti bosnyák lapok is foglalkoznak a témával és a Bihamk szerint, a külfőldiek felkészűltebbek ezen a téren, mint maguk a bosnyákok, mivel eleve ez utóbbit ütik bele a gps-be.
Tudom, ismerem a módszert, nem is túl szimpatikus. Egy távoli országból származó ismerősöm viszont mindeképp látni akarta az ugrást, ezért fizetett - közreműködésemnek köszönhetően messze nem annyit, mint amennyit először akartak kérni (50€-t). Ha jól emlékszem, végül 30KM lett. Jó alkupozícióból indultunk, április végén nem sok turista volt ott, be kellett érjék azzal, ami van.
Pont srebrenica volt az első megállónk, és véletlenül pont az emléknap és a firrsen exhumáltak újrtemetése előestéjéren/délutánjára esett. Már jókora tömeg volt, sokan az ott virrasztott éjszakára készültek. A nők legtöbbje fehér gyász-fejkebndőt viselt. Az emlékhely közerbén kialakított nyitott dzsámi-szerű építményvben folyamatosan imádkoztak, a hangszórókbók gyönyörű lassú iszlám gyászzene szólt. A Rep. ASrpska forgalomirányíró rendőreinek nem sok dolga akadt, mindenki nagyon nyugodtan és méltóságteljesen viselkedett.
Közben a utat, amin érkeztünk, le is zárták, mert folymatosan érkeztek a különféle emlékmenetek, gyalogos zarándoklatok az ország minden részéből.
külfökldiek nem nagyon voltak, csak hollnad autóból volt sok (nyilván felelősséget éreznek, hogy épp az ő asszisztálásuk mellett folyt a vérengzés az ENSZ által garantált "védett övezetben" kialakított menekülttáborban...)
indulnunk kellett volna, mert még el kellett jutnunk Szarajevóig, de sokáig csak álltunk lszótlanul letaglózva, annyira a dolog hatása alá kerültünk. Ennél katarktikusabb megérkezést boszniába el sem lehet képzelni.
Auztán csak elindultunk, nehezen kiikecmeregve a folyamatosan érkező autók közül, mindenféle szántóföldi terelőutakon. Az utunk ekkor vezetett keresztül magán a városon, az immár szerb Srebrenicán. A városban semmi, de semmi sem utalt arra, hogy mi folyikk onnan egy köpésnyire. Férfiak a kiülős kávézókban, gyerekek a kosárpályán, kismamák babakocsikat tologatva sáétálgatnak.Mintha nekik az ég világon semmi közük nem lenne ahhoz, ami onnan 1 km-nyire zajlik,Mintha az egy kicsit se az ő ügyük lenne.....
ennél durvábban csinálják. Erőszakosan követelőzve összetarhálják a hídon járkáló turistáktól a pénzt, és ha elég sok összegyűlt, aklkor hosszas előkészület, feszültségfokozás után az egyik hajlandó talán végre ugrani mondjuk egy talpast.
Még egy közérdekü hír, amiről már írtam itt a napokban. Holnap /jul 27-én/ kezdődik Mostarban a Stari Most-ról a szokásos évi vízbeugrás. Du. 16 órától látható az esemény.
Azok számára, akik Sarajevoban járnak és meg szeretnék nézni a Vrelo Bosna vidékét, tájékoztatásul közlöm, hogy a mai napilapok szerint aug1-től / más lapok szerint szept .1-től/ fizetős lesz a park látogatása. Felnőttek számára 2 márka, gyermekeknek 7 éves korig ingyenes, 16 éves korig 1 márka. A park elérhető akár villamossal is, Sarajevo Ilida nevü városrészben, a Blauj felé vezető úton. Nagyon szép kirándulóhely, a hosszú sétány a forrásig leküzdhető konflissal is. Érdemes megnézni.
Várjuk az élménybeszámolót is. A gyerekekkel mi is hamarosan betesszük a lábunkat ebbe a számunkra meg felfedezetlen országba. Még kicsik a nagyobb túrákhoz, de remélem minket elvarázsol majd az ország hangulata.
Omisból hazafelé (1 hét kemping) lesz időnk, ezért 2 napra foglaltam Mostarban szállást. Azon még gondolkozik, hogy Jalce mellett is megszáljunk e.
Visszaolvasva láttam, hogy kering nálatok egy fejezetet talán egy Lp-ből Boszniáról. Megkérhetnélek arra, hogy emailben dobjátok át nekem?