Keresés

Részletes keresés

sz_attila Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1604

Megnéztem a gyökerüket, semmi rendkívülit nem tapasztaltam. Gyökerekkel nagyon sűrűn át volt szőve. Nekem úgy tűnt az egész, mintha a virágzással a fiatal növény teljesen kimerült volna. Szerintem a termesztő vagy a kertészet iszonyúan felturbózta őket, mert ennyi virágot még sose láttam rodikon, mint ezeken. Bele is estünk ennek a csapdájába, mert megvettük őket.

Utólag értesültünk, hogy annak a kertészetnek nem jó a híre, rejtélyesen kipusztultak vevőknél sokkal drágább örökzöldek gyakorlatilag pár hónappal a vásárlás után, nagy hirtelenséggel.

Most már mindegy, ez van... Oda nem megyünk többet. (Nem Magyarországon van ez, ne izguljatok :) )

Az utóbbi két évben teljesen a rododendronok hatása alá kerültem :) Van helyem még további 5-6 töv számára, 1-2 éven belül kihasználom ezt a lehetőséget is.

Előzmény: Szalkó (1603)
Szalkó Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1603

Szia Attila!

Gyönyörűek a rhodijaid.

Annak a két elpusztult rhodinak megnézted a gyökerét?

A kiültetéskor megfigyelted-e, milyen volt a földlabda? Gyökerekkel sűrűn átszőtt?

Szerintem, ha ilyen gyorsan elpusztultak, a gyökereknél kell keresni a problémát.

Előzmény: sz_attila (1601)
Parducbogyo Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1602
Csodásak, egészségesek:)
Előzmény: sz_attila (1601)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1601

A nagy öreg Ő a legöregebb

Ő a legszebb :)

Ő a legnemesebb :)

Ő a legfehérebb :)

Rh. Wren - virágzás után se szó, se beszéd, kipusztult

Ő egy azálea, nem mai gyerek

Kis piros törpicsek

Hát nem ennivaló? :)

... na ezért érdemes velük dolgozni ...

sz_attila Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1600
Nah, képek.
ZsuR Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1599
Hat megegyezik Mo-eval. Van forrosag is, van szarazsag is (rendes csapvizzel ontozok), van para is es a tel hideg, fagyos, havas.

Itt vadon is megel az erdokben - talan ezert sikeresebb a tartasa itt.
Előzmény: sz_attila (1595)
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1598

szia zsur!

felraknád majd a gyönyörű rodijaidat az uj fórumba?nagyon örülnék neki:))

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9164168&la=68057562

Előzmény: ZsuR (1592)
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1597
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1596

sziasztok!

csináltam egy uj fórumot!kérlek benneteket,ha van kedvetek rakjatok fel képeket kedvenc növényeitekről,vagy bármiről!nincs off téma:)

sz_attila Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1595

Így már értem, gondoltam, hogy valami turpisság van a dologban :) Milyen ott a klíma? Sok a csapadék?

Nálunk egyre kevesebb, nagyon hosszú száraz időszakok vannak, 35 C fokos hőségekkel, ez a rhodoknak egyáltalán nem kedvez, meg a gyepnek se, ami a másik szívügyem. Esővizes tartályaim vannak, azokba folyatom le a háztetőről eső idején, de van úgy, hogy ezek is kiürülnek, meg sok a cserepes növény (leanderek, tuják, stb.), amiket szintén elsősorban esővízzel öntözök.

Viszont forró nyarak idején zöld oázis a kertem :) És ez a jó benne.

Előzmény: ZsuR (1594)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1594
Ja - New Jerseyben elek, itt kicsit kesett a tavasz iden. Illetve. . .mas evekben is ilyenkor viragoztak, ahogy visszaneztem a kepeimet. Ez a legutolso viragzasu. . .meg par het (ketto? harom?)

15 eves.
Előzmény: sz_attila (1593)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1593

Ma reggel??? ....

Nálam már régen elvirágoztak (a Felvidéken élek). Hol készült a fotó?

Egyébként csodaszép! Hány éves? Mármint a rhodo :)))

Előzmény: ZsuR (1592)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1592
Koszi! Kivancsian varom!

Addig is itt a ma reggeli kep:

Előzmény: sz_attila (1591)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1591
Este feldobok képeket... Az otthoni PC-n vannak, most meg a melóban nyomom :)
Előzmény: ZsuR (1590)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1590
Pontosan errol van szo - van egy par kritikus ev, es utana igazan nem kivan sok torodest a rhodo.

Vannak kepeid? :)) Nagyon szeretnem latni oket!
Előzmény: sz_attila (1588)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1589
En is erre gondotam - nagy luk, bele a fold. Aztan lehet utana meg korbe asni, adni hozza - de a legjobb a jo inditas, es a sok-sok mulch. Gazdag erdei talaj. . .tozeg. . .mulch es viz. Nem lehet elrontani, ha a noveny egeszseges.

Nalam is voltak rovid eletu rhodok :(( nem tudtam kideriteni az okat miert nem maradtak meg - pedig nekem is sok van, koztuk nagyon nagy is.

Előzmény: sz_attila (1587)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1588

A Jeli arborétumban a legrégebbi rhodók már vagy 80 évesek, egyszerűen alkalmazkodtak. A kutya se locsolja őket, mégis szépen elvannak. Ennyi idő után a növény alkalmazkodik a környezetéhez és a létfeltételekhez. Persze nem mindegyik, de más magyarázat nincsen szerintem.

Egyébként érdekes: a jeli arborétumban láttam kb. 5-6 méter magas rhodókat. A malonyai arborétumban (Szlovákia, ez olt Ambrózy első kertje), ahol vannak öregebb példányok is, ott max. 3 méter magas példány található. A válasz: a jeli arborétum területén kb. 200 mm-rel több eső esik évente...

Előzmény: ZsuR (1584)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1587
Hali, amennyiben elég nagy a cserép, nem gond, mert a rh. gyökere az évek során szinte egyáltalán nem növekszik, ezért is van szüksége gyakori öntözésre a mi klímánkban... Viszont a savanyú föld létszükséglet. Én úgy szoktam megoldani, hogy kiások egy bazi nagy gödröt és teleöntöm rh. földdel, abba ültetem.
Előzmény: Szalkó (1578)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1586

Sziasztok,

új tag vagyok itt. Rhododendron rajongó és termesztő. Kertemben 16 db példány található a 2 hete ültetett-től a 15 évesig.

Tapasztaltabbakhoz lenne egy kérdésem: tavasszal vettem egy kertészetben Rh. Wren (sárga, törpe növésű) és Rh. impeditum (lila, törpe növésű) fantázianevű, 1-1 db növényt. Ez virágzáskor volt, tele voltak virágokkal. Annak rendje és módja szerint elültettem őket és rendesen gondoztam, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Amikro elvirágoztak, mindkettő búcsúszó nélkül kipusztult... Teljesen elszárádtak a szárai, úgy törtek, mind a gyufaszál. Sose fordult elő még ilyen velem.

Van valakinek 5lete?

Azóta megvettem mindkét fajtát természetesen egy másik kertészetben, persze most már virágzás után, nagyon sok szép új hajtással, erős egyedeket. De nem szeretnék jövő tavaszzal ott tartani velül, ahol az idén.

Véletlenszerű eset volt ez, vagy ezek ennyire kényes fajták?

Köszi a hozzászólásokat.

Szalkó Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1585

Mostanában próbáltam ki egy földkeveréket az edényes rhodiknak.

Jobbfajta (ASB) balkonvirág földet kevertem össze balti tőzeggel.

Következőképpen okoskodtam:

A balkonföld pH-ja: 5-6,5

A balti tőzeg pH-ja: 3-3,5

Fele-fele arányú keverésnél, ha veszem a legnagyobb értékeket: 6,5+3,5=10:2=5.

5 pH-jú föld elég jó a rhodiknak, de ha a 4,5-ös középérték adódik, az még jobb.

Annál a két rhodinál, melyek ebbe a földkeverékbe lettek ültetve, a levélsárgulásnak semilyen jelét nem észleltem.

Előzmény: piczipaczi (1583)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1584
Akkor az arboretumokban hogyan maradnak meg a nagy rhodok, azaleak? Azok nem konteneresek, vagy igen?

Előzmény: piczipaczi (1582)
piczipaczi Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1583
utólag látom folyt. kövje lett a konténernek.....(kicsit elbambultam) mi a lehető legnagyobb konténerrel próbálkozunk éppen. locsolás? hallottuk, hogy citromleves vízzel.... ez nekem túl bizarrrrrr. novobalt van a tetején, azt mossuk be a talajba öntözésnél. levélműtrágyázás.....
Előzmény: Szalkó (1581)
piczipaczi Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1582
igazad van ZsuR, hogy ha csak simán beültetem a rhodót konténerestől a földbe, eltömődhet. de: ha novobalttal körülveszed a konténert kívülről, bizti nem tömődik el. a talajcsere sem teljes megoldás, mert ha a gyökereihez odamossa az eső a meszes talajt, a növény két éven belül elpusztul :( mindenképpen meg kell akadályozni a mész gyökérhez kerülését. több m3 föld cseréje pedig elég körülményes..... ráadásul az eső is meszesít.
Előzmény: ZsuR (1571)
Szalkó Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1581

A cserépben való ültetés csínja-bínja? Jó téma! Oké, beszéljünk róla.

Itt is legalább olyan fontos a föld, mint a szabadföldi ültetésnél.

Azután, átültetésnél a csupa gyökér földlabdával mit kezdjünk?

Az öntözés mikéntje? stb.

Na, hirtelenjében ennyi felvetés, de folytatjuk. :)

Előzmény: ZsuR (1579)
Szalkó Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1580
Így is van elég probléma a rhodikkal, minek azt még fokozni. :)
Előzmény: Mamut (1575)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1579
A godor aljan levo soder reteg jo otlet! Nekem nem volt, es a cserepembol "water feature" lett. . .szerencsere a noveny meg el.

Jo beszelni a cserepbenvalo ultetesrol, sok csinja-binja van annak is.

Amit en meg elhanyagolok - a cserepben egy kavicsreteg. . .nem art.
Előzmény: Szalkó (1578)
Szalkó Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1578

Korábban itt volt szó arról, hogy a rhodojaim edényestől vannak beültetve. Sok év tapasztalata igazolja, hogy így is jól érzik magukat a rhodik.

A vízelvezetés megoldható. Először is a cserép alján tört cserép darabok vannak. Továbbá, kiültetésnél a gödör alján egy réteg kavicsra van helyezve az edény. Ezzel a módszerrel nem jelentett gondot a vízelvezetés.

Előzmény: ZsuR (1571)
wanda21 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1577

2 napja, egy látogatóval..

Ma, kissé elázottan, vihar után.
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1576
nekem nagyon tetszik a bonsai csak nem virágzó növényből.dehát izlések és pofonok,neked kell hogy teszen nem másnak:)
Előzmény: Mamut (1575)
Mamut Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1575
És akkor mit szólna a gyümölcsfák, szőlő mesztéséhez, sövények és a fű nyírásához, oltáshoz, szemzéshez ilyesmi...:)

De nem kívánnám ezzel borzolni az idegeket.

Azért egy kis "kedvcsináló" :o)

Satsuki
Előzmény: ZsuR (1574)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!