Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
..nos amit be linkeltél ,nem minősíteni akarom csupán ,hogy más is értse "nöklapjacafé" vagy "antalvali "-hoz hasonló csevegős oldal közéleti ,könnyed oldal...bocs ,de semmiképpen NEM szakmai cikkeket ,kutatási anyagot publikáló oldal.....!
AZ ecetről hogy- mást meg ne zavarj -elárulom,hogy nincs gyomirtó hatása DE(!) az asztali só (NaCl) nagyszerűen oldódik ecetsav oldatában,ezt a tulajdonságát kihasználva némi mosogatószer vagy cukor(mint tapadásfokozó)hozzáadásával totális gyomirtónak lehet használni/az egy más kérdés hogy utána a talajt is lehet cserélni,ha valamit szeretnénk ültetni..!../ SENKINEK NEM AJÁNLOM HASZNÁLATÁT!!!!
Senki nem mondta hogy bizonyítottan hormon problémát okoz az ecet, egyenlőre gyanú van, tehát lehet, ezt is írtam, ez sztem elég ahhoz hogy az alapban is jóval biztonságosabb citromsavat használja az ember.
(ecetsav újabb kutatásban gyomirtó hatású, ebből gondolják esetleges hormonhatását, ügye auxin homológok stb....)
Senki nem az interneten tanulta, de értelmes ember onnan is meg szakkönyvekből is gyűjt tudást, tapasztalatai ellenére. Persze te már az első hozzászólásokban összevesztél mindenkivel, tanácsot Bombabának még nem adtál, pedig te jóval okosabb vagy, mint én..
Tintori pont ugyanúgy keveri a vizet a citrusainak csapvízből mint én, amit tapasztalat alapján elmondtam, leírtam, tudom ö kókler:DD
Többet nem foglalkoznék ezzel, nem akarok több időt már a válaszokra pazarolni, inkább a növényeimmel foglalkoznék. Bocs..
Aki akarta eddig is megtalálta a weboldalamon a locsolóvizes témát, és megelégedéssel használta..
...".Bugyuta" leragadtál stb...(?) Öcsike ne én állítottam,hogy a citromnak hormon problémát okoz az étkezési ecet....!?
ettől kezdve ne is haragudj csak "kokhlernek" tartalak és a követőidet is .......
Próbálj meg egy kicsit utána olvasni és akkor talán nem írsz hülyeségeket...Ja és számomra lezártnak tekintem ezt a kis vitát...gondolom a többiek se erre kíváncsiak..
" Az egész neten mindenhol tudják wzt csak neked új." Mi az a "WZT"....?
Igaz a szakmát én NEM az interneten tanultam,de belátom nagyon nagy tudás van a "hálón"...az alapokra mégis szükség lenne!/..a tied igencsak hiányos...!/ (.....persze ez csak az én személyes véleményem...mindenki döntse el hogyan értékeli...!)
"Savazással orvosolható Az öntözővíz hidrogénkarbonát tartalmát tudjuk savazással a legkönnyebben csökkenteni. A sav mennyiségét vízvizsgálat alapján határoztathatjuk meg. Ha a talaj kémhatása 6,2-6,8 pH közötti, akkor elég az öntözővíz savazása, de ha ennél magasabb, akkor a talaj hidrogénkarbonát tartalmát is közömbösíteni kell, ezért 5,0–5,2 pH-val tápoldatozzunk. A gyökerek 4,5 pH-ig nem károsodnak. Minden öntözéskor használjunk savat még akkor is, ha csak vizet juttatunk ki, hogy megakadályozzuk a hidrogénkarbonát felhalmozódását, hiszen a növények is azt bocsátják ki az ionfelvétel során. Savazással kedvező értékre állíthatjuk be a tápoldat kémhatásást, és ez mintegy étvágygerjesztõként szolgál a növényeknek. Emellett jobban tudjuk táplálni a növényeket, elkerüljük a káros só felhalmozódását. Gyengén savanyú közegben könnyebb a káros elemeket kimosatni (nátrium)."
Egyébként már az összes profi vizoldható trágyába teszenk elegendö mennyiségú citromsavat, hogy az 5,5 pH-t elérjék. Probléma esetén 4,5 alkalmazható 1-1 alkalommal amint mondtam. Az egész neten mindenhol tudják wzt csak neked új.
Itt vannak a csúnyán megégetett, kinyírt növények, évtizedek óta nem akarnak már kinyíródni, pedig annyira igyekszem:DD
..Nos,úgy látom tényleg nem érted...és feltehetően (elképzelhető),hogy annyi tapasztalatom van ahány éves vagy...netán még annál is több...
...ha vissza olvasol ,az első oltott termő fámat 1966-ban kaptam (..és még terem!) ..sajnos sok fórumtárs 1-2 évnél nem tudja élve tartani.. és elmondom ,meglehet győzni az ellenkezőjéről (!)..ilyen intenzív sózással csak kinyírjátok a fát /..és ez sok növényre is vonatkozik.../.....ha már ilyen akkut problémák vannak ,akkor teljes talajcsere a megoldás...!
Az ecetsav az általad írt károsodást nem tudom honnan veszed,de lehet hogy azt valami más okozta!
Javaslom,hogy tudásodat frissítsd egy kis szakirodalom olvasással....
Megnézem helyileg, hátha kapható vagy meghozatják. Elvileg több itteni bolt is forgalmazza. Ha nem, figyelem az általad ajánlott shopot és rendelek innen.
Láttam pár helyen 2 kg-os tápot, pickpack ponthoz rendelve nem annyira drága, ha gondolod rendelhetsz, én is onnan fogok majd, mert Gazdaboltban folyton eltűnik amihez egyszer hozzászokik az ember...
Igazából én sem, de szerintem más sem érti mit akarsz írni. Nincs tapasztalatod róla, de megvan a véleményed. Én ősidők óta savanyítok, ha szükséges vmilyen körülmény vagy hiány miatt.
Nem értem ha baj van a talajjal akkor meg kell oldani de úgy látom, de nem szoktad, hanem hagyod. Légyszi adj tanácsot Bombabának, mert eddig még nem tellett ilyenre, én már több ötletet, megoldást is mondtam.
Nincs semmi extrém abban amit írtam, pH 5-5,5 öntöző teljesen jó a citrusoknak, erős meszesedés, vagy mikroelemhiány esetén, pedig 1-2 alkalommal lehet kicsit alacsonyabb pH-val kúrálni. Trifonál sokszor nem elég a esővíz sem, főleg ha táphiány van.
Az esővíz pedig akár egy nap után is felmegy 7-esre pH ügyileg, igy nem árthat gyenge savanyítás. Én sem támogatom esöviz mellé a citromsavat, ha nincs gond, de ha vmi körülmény miatt van, akkor kellhet az is.
Tiszteletem...
U.I.: Az ecetsavat nem ajánlom, nincs olyan jó tapasztalatom, azt tényleg bánthatja a gyökércsúcsot, ha ilyesmi pH-t állítunk be, ill. valszin van hormonhatása is, így csak vészhelyzetre ajánlom.
....Én mondom,igaz nem én vagyok a "senki",ha már ilyen baj van a talajjal,akkor jöhet a citromsav kristályos formába a talajra,de csak óvatosan..! Amit írsz az extrémnek tűnik ilyen messziről....és akkor már szinte mindegy..A többieknek írom,hogy az esővíznek /frissen!/
megfelelő a ph-ja és elbírja a szükséges +tápoldatot..("öregedéssel"bomlik a szénsav tartalma..) Kútvíz és csapvíz esetén javasolható
a ph beállítása, "házi körűlmények"között elég a 20%-os ételecet,vagy citromsav adagolása/5,5-5,8-as ph/...
Sztem nem függ a hiánytünet attól, inkább azóta jobban figyelsz a tünetekre, nekem az állandó tápos locsolással sincs problémám. Az igaz hogy abbahagyták a kis kiszerelést, nem tudom miért, jók voltak pedig háztájra.
Ferticare-t én is többször néztem, elvileg Universol helyettesítésére jó lehet, sajna karbamid van benne mint az Universolban is, ill nem citromsavval savanyít mint az Universol, ennyivel talán gyengébb.
Gyakorlati hatását próbálni kéne, én sem használtam még. Mindenesetre a karbamid miatt óvatosabban érdemes adagolni.
2 éve a 100 ppm-mel locsoltam, meg a baromfitrágya volt a talajban, akkor több hiánytünetes növényem volt a szezon végére. Ehhez képest most jobban állnak.
Nekem csak a Green van az Universolból, 25 kg-t nem veszek ennyi növényhez.
Ferticare-t nem próbáltad még? Több összetételben van, és kisebb (2 kg) kiszerelésben is kapható.
Ha esetleg van kedved megnézni és minősíteni, szívesen kipróbálom :)
Viszont még mindig ajánlanám a gyengébb de minden locsoláskor tápos vizet, mert a 200ppm N még éppen elmegy, de mást belekeverve lehet már magasabb is az EC, bár én inkább a karbamid miatt aggódnék, pont e miatt nem szeretem már annyira az Universolt, helyette ez az Agriplant nagyon jól bevált (karbamid mentes), kár hogy ez is kezd eltűnni a boltból:(
Én minden locsoláskor a max 100ppm-es N-t használom, de inkább ha lehet 70-80ppm az teljesen biztonságos. Arra is érdemes figyelni hogy míg tavasszal a Greenböl kell adni, az év folyamán szépen át kell váltani Orange-ra, én fokozatosan szoktam mindig az arány növelve átfordulni K túlsúlyosba, ilyenkor már inkább K legyen több, vagy legalább a N-el egy szinten.
Senki nem mondta hogy a talajra kell szórni a citromsavat, mint írtam az öntözővizet kell vele savanyítani. A citrusok akár a 4-4,5 pH-s talaj is jól bírják egyébként, sok helyen a vulkáni kőzeten is szépen virít innen délebre. A 4-4,5 pH-t egyébként talaj pH beállító céllal mondtam, írtam is hogy mondjuk 2 hét eltolással kell ezt a pH-t a felsorolt kiegészítő (Mg, vas) mikroelemekkel adagolni, nem állandóan. (mivel a talaj pufferhatása ilyenkor is pH 5-5,5 felett tartja a közeget, nem kell ettől a pH-tól megijedni) Ha ez megvolt akkor mehet a normál tápozást és locsolást tovább alkalmazni a vegetáció többi részében, ilyenkor 5-5,5 pH kell "csak", ezért ha nem tudja ezt az esővizes táp, akkor lehet még kissé savanyítani.
Bombabának már több növényét is gyógyítgattuk ilyen módszerrel úgy emlékszem, ill. több tucat emberét is, ezek kipróbált működő módszerek, nálam is mélyzöldek a levelek, nem most találtam ki ezeket, hosszú évek tapasztalata.
Az is egy megoldás, sőt kombinálva még jobb, azért nem árt rendbe tenni a talajt is, és akkor nem lesz annyi probléma a lombbal.
Amit írtam keverékkel le lehet önteni a leveleket is locsoláskor, akár naponta is 3-4 napon át , akkor hamarabb visszazöldül, érdemes este a lombra locsolni, akkor tovább van rajta, jobban hat.
A citromsav nagyon jó,de vigyázzatok vele,mert nehéz ellenőrizni hatását,ha a földre szórjátok...
A tápoldat ph ját javaslom az öntöző vízzel együtt beöntözés előtt ellenőrizni ..Személy szerint én a 4-4,5-ös
ph-t túlzásnak tartom,azzal csak a rhododendron "kedvelői"szoktak dolgozni...Mielőtt bármit is elkezdenétek,javaslom a termőközeg
ph-jának mérését és ahhoz képest állítani az öntözővíz és táp ph -t.. Citromfa esetében általában jó a "gyári "citrusföld+esővíz+"gyári"citrustápoldat rendeltetésszerű használata (ph 5,5-6,8) és elegendő az eseti ellenőrzés....Ha "túlzásba" viszitek
Hiány tünetet én most már csak levélen keresztül szüntetek meg. Rendszerint 10 nap kell a teljes bezöldüléshez. Gyökéren keresztül több hét mire a hatás kezd látszani, és a levelek is reagálnak.
A swingle kevésbé, de azért érzékeny a trifo szülő miatt. A baromfitrágya az előírt gondolom?
Tehát nem égethet? Ha meg vagy győződve hogy nem gyökérprobléma okozza (túltáp, hangya, túlöntözés miatt stb..), akkor pl. az lehet hogy a baromfitrágya pl. túl kálciumos, vagy az öntözővíz nem elég savanyú.
Az universolt 2 hetente adod?
Én a következőt javaslom a sárgulóknál: universol tápozáskor még plusz vaskelát (mondjuk 0,03-0,06%-ban, bele még Mg-szulfát olyan 0,05%. És ami a lényeg lenne, tápozáskor mondjuk 4-4,5 pH-val locsolni ezt mondjuk 2x, a köztes locsolásoknál (táp nélkül, illetve akár a vegetáció alatt is) pedig pH 5-5,5 vízzel, citromsavas savanyítással. Ha esővízzel locsolod akkor óvatosabban kell csak picit savanyítani, érdemes lenne pH papírral is ellenőrizni. A citromsavból, ha esővízzel locsolsz, lehet hogy nem kell sok, 1g is elég lehet, mert az universolban is van valamennyi, közepesen kemény vízhez kellhet 4-5-6 g is citromsavból a pH 4-hez.
Igen, a Red lime a Te oltásod. A Nagami más forrás, Swingle alanyon, de ez nem feltétlenül problémás, mert van ilyen alanyon más is, (pl. a Fukushu - nemrég tettem fel fotót róla), ami viszont szép zöld.
Én minden locsolásnál adnék még vasat. Ezen kívül az év második felére mondják a kálium hiány jelentkezését, ezért talán kálium nitrátot is (az izraelit).