Szemétkosár szerintem OK, ami szemét belekerült az legalább nincsen szétszórva. A szétdobált papírok nekem is bántják a szememet, ezért szépen összeszedegetem és kidobom. Ez is egy lehetséges megoldás, ha másként nem megy ...
Attól tartok, hogy fakultatív alapon senki nem fog elmenni a tanfolyamra. Különösen azok nem, akikre ráférne. Szerintem jó, hogy szemétkosarat tettek a bejárathoz.
.......szerintem inkább egy oktató kurzust kellene tartani a kalóknak arról, hogy hogyan is kellene kultúráltan élni ....és nem csak a lakásunkban, hanem annak környezetében is!!!!
....és Téged nem zavar ez a látvány? ...mert engem NAGYON.
Vettünk egy újépítésű szép lakást.....szép házban......csak hamarosan csukott szemmel kell felmenni a lakásig, mert térdig fogunk taposni a földszinti szemétben.
Sokan azért nem dobják a tárolóba lévő kukába a szemetet, mert lusták vagy mert fóbiájuk van a "piszkos" környezettől. Ehelyett a kényelmes, tiszta megoldást választják, és szépen otthagyják a falon.
Ha a kiskukát bevinnénk a tárolóba, akkor még kevesebben használnák (lévén nem is látszik). Igy legalább néhány ember (már láttam ilyet!) tényleg beledobja a postaláda szemetet.
A takarítók elhelyeztek egy kisméretű szemetest a földszinti közlekedőben.
.....szerintem aki eddig lusta volt a szemetét a kukatároló egyik kukájába kidobni , az most sem a szórólapokat dobja ide, hanem cola-s flakont (mint amit már láttam benne) ....és minden egyéb szemetet.
....én a magam részéről egy rendszerető lakó vagyok és szerintem a kukatárolóban van ennek a helye, közvetlenül az ajtó mellett.
Még csak a kukához kellene hozzáérnie a lakónak, ...közvetlenül bele lehetne dobni a szórólapokat és még sem kellene ezzel a förtelmes látvánnyal találkoznunk minden este.
Nem szívesen nézegetem ezt a kukát a FÖLDSZINTI KÖZLEKEDŐ TERÜLETÉN, az ajtó mellett a kukatárolóban elhelyezve, viszont jó ötletnek tartom.
Ön, ki a C/II/4-ben lakik! Kérem, vegye észre, ismerje fel fel, lássa be és vegye figyelembe, ha a kuka betelt és ne tegyen bele több szemetet úgy, hogy ne lehessen lecsukni a fedelét.
Valamint ahogy a klasszikus szól: és erre figyelmeztesse szokástársait is. :)
Úgy látom, hogy sok szolgáltató emelte a sávszélességet, és ha valaki nem emel, akkor gyorsan elpártolnak tőle az előfizetők. Szerintem a WLA most (is) jobb ár/érték arányban, és ezt ennek a bővítésnek köszönhetjük.
:-D Ez jó! Én is lapítottam, mert féltem, hogy véletlenül állítottak be nekem nagyobb sávszélességet, pedig kétszer is lett volna alkalmam örülni:
3M/768K -> 5M/1M -> 8M/2M
Komolyan mondom, ha el kell innen költöznöm, csak olyan helyre megyek, ahol WLA (vagy hasonlóan normális szolgáltató) is van! Az itthoni munkámban már kihúzott egyszer-kétszer a bajból, hogy nem kilobitekben kell számolnom az upload sávszélességet...
Akkor "jogosan" mérek én is hasonló adatokat!?!:) Nem nagyon akartam eddig szétkürtölni, de az utóbbi bár hónapban 2X is növelték a sebességet. Előszőr azt hittem, biztos valamit hibásan az én javamra elállítottak...:) De akkor így van ez jól! Gratula!
Megnéztem a sokunk kedvenc Internet-szolgáltatónk honlapját (WLA), hogy változott-e valami a csomagokban, lévén több szolgáltató "önkéntesen" emelt a sávszélességen. A WLA ilyenről nem tájékoztatott. Először elszomorodtam, amikor azt láttam, hogy az általam jelenleg fizetett havi 4000+ÁFA - 256/768 csomag áráért 512/2048 most sávszélességet adnak. Mielőtt azonban bősz levél írásába fogtam volna, gondoltam, azért lemérem a sebességemet. Mint kiderült, a valós sebességem kb. 1500/3000 európában és 400/2600 az USA-val! Most fülig vigyor van:))) Gratula WLA!
Nem tudok bejárásról de a garanciális irodánál be lehet jelenteni aztán időpont egyeztetés után jön egy festő aki a repedéseket szépen eltünteti! :-) Nálunk az elmúlt két év során már háromszor is volt mivel nem voltam hajlandó kivárni, hogy majd csak kijönnek megnézni! :-)
Valaki tudja, lesz bejárás, felmérik az 1 ill. 2 év során keletkezett hibákat? Nálam már van néhány emberes repedés, egy helyen pedig csak a lélek tartja a vakolatot...:(
Bluenose, a közgyűlésen kimerítően elmagyarázták a változás okait. Már nem emlékszem, de megnyugtató volt. A közgyűlés után küldtek jegyzőkönyvet, abban benne van a hozott határozatok szövege és kimutatás az új közös költség értékéről, valamint az ebből fakadó január 1-jétől származó hátralékról. Kérd meg a képviseletet, hogy ismét küldjék ki neked. Gyakorlatilag kizárt, hogy nem dobták be a postaládában, vagy kilopták onnan. Aki nem tudja felmérni, van-e tartozása, kérdezze meg, vagy nézze meg a neten. Nem hiszem el, hogy ez olyan komoly feladat! Hamano, van, aki le tudta dolgozni a tavalyi 1 forintos túlfizetését! :)
Feltételezhető, hogy sokan nem fizették be a múlt évi hátralékot, vagy a visszamenőleges díjemelésből januártól áprilisig keletkezett hátralékukat. A több tízezer forintos hátralékosok kb. 90%-a már év végén is húszezer körüli összeggel tartozott a társasháznak. Egy valaki van, aki az idén gyakorlatilag nem fizetett, és emiatt került be a nagy összeggel tartozók közé. (kézi összesítés) 100 ezer feletti összeg: 3 fő 50-100 ezer Ft: 4 fő 30-50 ezer Ft: 8 fő 20-30 ezer Ft: 12 fő 10-20 ezer Ft: 34 fő Ez mind több mint egy hónapnyi tartozás. Kb az albetétek felének van tartozása.
És van 12 fő, aki 10 ezer forintnál nagyobb többletet halmozott fel. A rekord meghaladja a 200 ezer forintot. Bizonyára túlcsordult a számlája. Áldassék a nevük! :) 62 albetét volt pontos +-1 Ft.
A társasház ezeket a hátralékokat ki tudja gazdálkodni a tartalékából. Emiatt kamatbevételtől esik el, ezért a hátralékot - az szmsz előírásának megfelelően - késedelmi kamattal együtt fogja kérni.
A közös költség és a vízmelegítési/fűtési díj fizetése sárga csekken... sőt, bármit önszántából sárga csekken! A beszedési megbízás csak kicsit lenne olcsóbb, viszont alig lehetne elmaradás, és nem kell foglakozni vele.
Kissé kimaradtam ebből. Az AFM asszondta küldtek nekem jegyzőkönyvet, de úgy látszik közelít az agylágyulás mer én arra sem emlékszem, hogy kaptam, meg 1 óra keresés után kimerem jelenteni, hogy nincs itthon.
Olyat biztos nem kaptam, hogy kedve x a következő hónaptól z helyett y összeget fizessél.
Nekem 25%-al fejlődött a közös költségem ennek mi volt az indoka a jegyzőkönyv szerint?
Ezért is van tartozásom. Megjegyzem szerintem sokan vannak így, mert a tizen-huszon ezres adósággok egy része biztos abból származik, hogy a delikvens fizette a régi közös költséget, miközben többet kellett volna neki.
Internetes számlacsomagot használok. Korábban azt használva kézzel utaltam, nemrég pedig adtam egy havi rendszeres átutalási megbízást. Postára negyedévente egyszer megyek (a kötelezőhöz jó ha van csekk). A bankfiókban fél éve nem jártam.
Én is banki átutalással fizetek mindent, nagyon komoly fenyegetéssel lehetne csak rákényszeríteni arra, hogy bemenjek egy postára csekket befizetni.
Akinek nullás az egyenlege, azoknak vagy szerencsésen alakultak a törtnapjai és jófelé kerekedett, vagy olyan precízek, hogy a következőnél korrigálták.
Majd én is ezt teszem és bekerülök, az elit klubba. :-))
Csoportos beszedési megbízást ( mint a közüzemek ) egyelőre nem indít a közös képviselet, de vizsgálják a bevezetés lehetőségét.
Hát, szerintem is össze kell kapnod magad, mert találtam olyanokat is, akiknek nulla a balanszuk! Soha nem fogom megérteni, hogyan csinálják! Talán banki megbízással...
Szerintem az lenne a legegyszerűbb, ha a sokszorosítás előtt ráírják valahová a kimutatásra, hogy a pozitív szám tartozás, a negatív meg túlfizetés.
Majd magpróbálom megbeszélni.
Nekem is van egy egész forint túlfizetésem, mert valamilyen törthónap vagy árváltozás - már nem emlékszem - kapcsán ők lefelé, én meg felfelé kerekítettem. Legközelebb majd egy forinttal kevesebbet utalok és helyreáll a rend. A kamattól eltekintek ...
Szerintem az jó, ahogy az a-fm honlapon is működik. Nekem szépen zölddel kiírja, hogy "Túlfizetés". Másnak pedig feltehetőleg pirossal a "Tartozás" vagy a "Hiány" szó jelenik meg.
Esetleg egy magyarázó mondatot kellene rányomtatni a papírra, ami egyértelművé teszi az előjel jelentését.
Biztosan meg lehetne fordítani az előjeleket, de számítógépes rendszer hátralék szemléletű és automatikusan így szolgáltatja a kimutatást.
Ha fordítva menne, akor meg a számviteli szemlélettel ( is ) rendelkező emberkék ( Nem kevés van belőlük az épületben ... ) tiltakoznának, hogy így nem korrekt.
Olyan lenne mint a -25 % engedmény, amit ugyan sokan kiírnak, de a negatív engedmény szigorúan véve azt jelenti, hogy 25%-al drágább lett ...
Az egyeztetési szándékkal a közös képviseletre telefonálók vagy írók dolgát is megnehezítené, hogy az ottani ügyintézők más előjelet látnának a képernyőn, mint amit az ügyfél kapott papíron.
Szvsz, kevéssé életszerű, hogy egy 100.000 Ft feletti hátralékot felhalmozó ( Gyakorlatilag szinte semmit nem fizető ... ) tulajdonostárs a kimutatás láttán arra hivatkozzon, hogy őt megtévesztették, azt hitte, hogy ekkora túlfizetése van de nem intézkedett a visszatérités iránt, mert csak ...
Nem kellene kissé kevésbbé könyvelősen összeállítani a listát? Az embernek az a természetes, hogy ha mínuszt lát, akkor tudja hogy baj van. Ez pedig ha jól értem pont fordítva van, ez a társasház követelése a lakó felé. Tehát, ha valakinek minusz az összege, az túlfizetésben van. Ezt szerintem egyértelművé kellene tenni, mert sok lakó megkönnyebbül, hogy "Huh, nem vagyok mínuszban!" és nem is foglalkozik tovább vele. Arra ugyan nem vettem a fáradtságot, hogy begépeljem Excelbe az összes tételt, de ijesztő, hogy az 1.4 millió úgy 1.4 millió, hogy közben kb. 600.000 Ft túlfizetésünk is van! Tehát a tartozók valójában inkább 2 millióval lógnak.
Ugyanis azzal, hogy ilyen nagy tartozása van a társasháznak nem csak a közös képviselet munkája lehetetlenül el, de előbb-utóbb a rendesen fizetők is meginnák a levét a bírósági eljárásokkal kapcsolatos kiadásoknak....és egyéb emiatti fizetni valóknak, mert ez a költség is rá lenne terhelve a közös költségre....és az is fizethethetné ennek árát, aki egyébként rendesen megfizeti a közös költséget és a fűtési-vízmelegítési számláit.
Szóval még egyszer köszi a rendesen fizetők nevében, hogy intézkedtél.....és talán a trehányok is észbe kapnak majd, ha minden hónapban égniük kell az őket ismerő szomszédok előtt.
A közös képviselettől ígéretet kaptunk, hogy kb. egy héten belül bedobják mindenkinek a postaládájába a teljes hátralék kimutatást és ezt ezután havonta ismétlik.
Megemlítem, aztán meglátjuk hogyan lehet megvalósítani. Nem biztos, hogy magára a számlára érdemes tenni, ha mindenkiét akarjuk közölni minden tulajdonossal ( szvsz úgy van értelme ), hanem egy külön listára, amit melléraknak a számlának.