Mondom a lényeget is:
Megindult a gomba szezon! :)))
Ahol két napja még semmi nem volt, ott ma gyerekökölnyi gombákat bűvölt elő a kutya. Nagyon jó nap volt.
Két nap múlva elröpülök a világ egyik legszebb tenger alatti rezervátumához búvárkodni, és most mégsem vagyok lelkes. Semmi kedvem itt hagyni az én vacak, sáros, gyönyörű, gyönyörű Bükkömet.
Mail ment a titokkal:)))
Amit küldtem az apró T aestivum, ugyanaz a faj, mint amin Snoopy elmélkedik. ”Fekete”. A külseje számít.
Remélhetőleg rövidesen ezzel fogtok találkozni, szerintem a többi faj tanítása ráér. Amúgy az már igazán pillanatok alatt fog menni. Majd látod: kicsit bizonytalankodva, de jelez a kutya. Megnézed mi az. Ha valami virág gumó, (nem viccelek...), akkor közlöd, hogy nem azt keressük, ha új faj, akkor örülsz neki.
Nem az egyik fajról a másikra való átvezetés szokott nehéz lenni, hanem az U vitamin után először gombát találni.
Persze ettől még kereshettek felváltva is, meg vegyes mintát is. Szerintem nem lehet belőle gond.
Hihi... Snoopy Naish kutyusa, én csak a képet segítettem nyilvánosságra hozni. Viszont az igaz, hogy tényleg jó fej. :)))
A kutyázás nem zavar, csak ne kezdjünk őrző-védőzni! ;)
Szűkszavú voltam, így nem értetted meg a tanácsom lényegét. Ha két hétig minden behívás után jutalmat kap és (mivel el sem engedték, ezért) soha nem volt olyan behívás, ami után kellemetlenség következett volna, (pl. hogy pórázra kerül) két további gyakorlat alapjai teremtődnek meg:
1. Kint is lehet hívni, igaz olyankor TILOS pórázra venni, csupán adni neki egy falatkát és küldeni újra játszani. Egész addig, AMÍG EL NEM FOGYOTT AZ EGÉSZ NAPI KAJA, és úgy ki nem fárad, hogy Te odamész hozzá, pórázra veszed és indultok haza.
2. Ismerősök segítségével lehet kezdeni a másokkal való barátkozást. Tudom, senki nem szereti, ha idegenektől kaját fogad el a kutya, de itt egy elrontott kutya megmentéséről van szó, és inkább legyen túl bizalmas, mint hogy valaha is megmarjon egy gyereket.
Nem, budaörsi illetőségűek vagyunk, de ki szoktunk autózni a szigetre. (Meg én itt is dolgozok, az elején) Itt nincs akkora nyüzsgés mint a másik szigeten a Margiton (kivéve azt a 2 hetet amikor csinálják itt a fesztivált), ott lehetetlen rendesen sétáltatni meg futtatni. Persze szivesen venném ha találkoznátok, már ha Boti is úgy akarja. Én kihozom. Csak a most 7vége sajnos nem jó, a 23-i lenne jobb, a szombat vagy vasárnap.
Ezennel ünnepélyesen esküszöm hogy a gombalelőhely titkát holtamig őrizni fogom!! Jó így? És ismét kérdés: az fehér szgomba amit küldtél? Ami régen volt nekem annak barnás a belseje. Mennyire tartod jó ötletnek, hogy 1 kupakba tennék mind2féle gombából? Vagy inkább ilyet is - olyat is dugjak el külön, de 1 alkalommal? Azt akarnám ezzel elérni hogy mondjuk ne csak x-fajta gombát jelezzen a Mazsi, hanem bármilyet.
Szép is ez a bejgli, Naish! Jól áll neki ez a gondolkodó arckifejezés! :)
Szia! Mindig örömmel értesülök különféle "szakemberek" szakvéleményeiről, mint pl a Te szívlapátosod... Neveket írnál nekem privátba? Amúgy a Hajógyári közelében laktok? Én Angyalföldön a Népsziget vonalában vagyok, és foglalkozom kutyakiképzéssel- szívesen megnézném a vadat. Neken is volt súlyosan lelki sérült kutyám, valamennyire sikerült helyrehozni de az a tapasztalatom hogy az ilyen kutya sose lesz "százas". Javítani lehet rajta, sok türelemmel, jutalommal. Szerintem minden helyzetben hagyni kéne hogy Ő nyisson, próbáljon közeledni másokhoz- nem szabad erőltetni. Ha tudnánk találkozni, és látnám a kutyát talán többet tudok mondani. Az biztos hogy nem könnyű és időigényes feladatra vállalkoztál, de ne add fel!
Jófej kutyusod van :-) Ez direkt az ő széke? Nemtom lehet hogy az én túlhatározottságomnak köszönhető, de Botond (mert így hívom a labimat :-)) 2 nap alatt leszokott a bútorramászkálásról.
AzHofi
...kérlek szólj, ha zavar hogy kicsit eltereltem kutyanevelésbe a szarvasgomba topicot.
Köszi a tanácsokat. Elfelejtettem leírni, hogy lakásban első szóra ott van mellettem. Gondolom hasi érdekektől vezérelve :-), arra gondoltam hogy bevezetem a kültéri behívhatóság biztonságának fokozása érdekében a jutalomfalatot ha odajön és szépen baloldalon leül ha hívom. Csak amikor kint vagyunk, minden apróság elvonja a figyelmét. Olyan mint egy bohóc. Képes a sziget egyik felétől a másikig egy lepkét kergetni, közben nem érdekli se autó se kerítés se semmi. Amit még érdekesnek találok hogy vízbe csak bokáig hajlandó menni, pedig előzőleg is labink volt, abban olyan vadkacsavér volt, mindenbe belemászott ami nedves volt :) Általában el szoktam engedni ha kint vagyunk, azért megyünk ki... :-)
Tipp, bár nem biztos hogy a legjobb.
Én a behívással próbálkoznék, amíg csak tökéletes nem lesz. Kaja napi tíz adagra osztva, hetekig. Hívni és adni egy részt. Először le a földre, majd közvetlen magad elé, majd kézből, majd símogatás közben. Két falat között min 10 perc szünet. Csináld két hétig így, de még csak a lakásban. Ha lehet vond bele a családtagokat is. Kint NE engedd el!!! Ez fontos!
Aztán meséld el mit változott a jószág.
Szurkolok Nektek!
Elnézést hogy itt is kérdezem, de látom elég fő téma az ebnevelés, és minden más csődöt mondott. Adott egy fekete Labi, kb másfél éves, 7 hónapos korában került hozzánk, elég mostoha körülmények közül. Ő maradt egyedül már az anyja mellett és a tulaj komolyan gondolkodott a kiirtásán ha nem tud túladni rajta. (Ezt megérzik a kutyusok?) Emberekkel az alatt a 7 hónap alatt szinte nem találkozott, csak a ,,nevelőjével'' aki napi egy alkalommal kaját adott nekik az édesanyjával. Ennek eredményeképpen teljesen kezelhetetlen szegény, kb 1 hónapomba került mire nem húzta el a fejét, akármijét amit meg akartam simogatni, egyáltalán fogadta a közeledésemet. Elvittem oktatóhoz, aki kb fél napot foglalkozott vele, majd azt mondta hogy kennelbetegsége van, vért fogok folyatni mindenhol mire kinevelem belőle de ő nem vállalja, jobban járok ha tarkónverem szívlapáttal és veszek egy másikat. Azóta más oktatóknál nem jártunk, valahogy elment tőlük a bizadalmam. Mostanra kb annyit sikerült elérnem, hogy ha pl kimegyünk a hajógyári szigetre, és elengedem, hadd szaladgáljon egy kicsit, néha behívható már. Amikor meg nem akkor futkoshatok utánna :-) Ülni feküdni már tud. Pórázon szinte lehetetlen úgy vezetni hogy tíz perc után ne fájduljon meg a csuklóm, húz rángat jobbra balra, hiába rángatom vissza egy határozott ,,igazodj'' kiséretében, mintha a falnak beszélnék. Emberektől nagyon fél, kb 2-3 méter távolságból ugat mindenkire aki közelebb jön hozzánk mint kéne. Félek egyszer megtámad valakit.
Tudtok valami okosat mondani, merre lehetne elindulni a gyógyításban (ha ez valóban egy szerzett mentális betegség) ?
Elnézést a terjedelemért.
AzHofi
Pest környékét egyáltalán nem ismerem. :(
Azt az egyetlen kis völgyecskét Gödöllő mellett, ahol a múltkor Naish-al jártam, szívesen megmutatnám neked is. Hopp megvan! Elküldöm a GPS koordinátákat. De magánban. És ne add tovább! Esküszöl? :)))
Gratulálok Snoopynak!! És persze én irígykedek igazán mert ezek szerint már csak mi vagyunk itt
"kiskorúak" Mazsival...
Gombavadász, köszönöm a gombácskákat!! Ennek valahogy sokkal intenzívebb szaga (illata???) van mint amit anno apámtól kaptam. Talán ha négykézláb nekiindulnék az erdőben én is megtalálnám ;o), de azért inkább Mazsira koncentrálok. Nincs véletlenül tipped hogy hol szerezhetek be "Magyarország szarvasgombázata"-
térképet? Vagy mondjuk ha keresésre vetemednék, merre induljak a környéken?
Naish, ti merre találtatok?
- A gomba legjobb helyen épp a föld alatt van. Ha néhány hétre kell frissen tartani, akkor is földdel rétegezve tárolják. Szóval semmi baja nem lesz.
- Bocs, ha félreérthető voltam. Igazából E/1-n kellett volna fogalmaznom.
- A most kiszedett gombácskák nyáron növekedtek. Bizony megártott nekik a szárazság. Én azért még reménykedem, hogy beindul valami...
Szeretettel gratulálok!
Most már Ti is igazi gomba vadászok lettetek!
Én még jól emlékszem a mi első ”nagy” gombánkra. Hétvégeken jártuk az erdőt, térképről néztük ki a jobbnál jobbnak igérkező helyeket. Néha úgy éreztem, hogy ebből soha nem lesz semmi... Aztán meg lett az első igazi és akkor kezdtem úgy érezni, hogy nem ment kárba az a sok fáradtság. Nagyon boldog voltam.
Azt hiszem most Ti is így érzitek magatokat. Picit írigyellek is benneteket. :)))
Üdv a topikolóknak. Ma a Budai hegyekben voltunk, és sikeres nap volt. 3 darabot találtunk, az egyik 2x diónyi nagyságú, küldök róla fotót. Nagyon örültünk neki, ezt Snoopy is látta szerintem, és nagy vehemenciával keresett tovább. 1 őz is átfutott előttünk, kb 10mre, de leületettem a Snoopot, és nem is ment utána. Tegnap Bujákon voltunk, de ott sajnos semmit nem találtunk.
Erre kérdeztem volna rá most - eszerint járható hogy ott hagyom másnapig. A "szavatosságát ez mennyire csökkenti? És arra az időszakra fagyasszam le amikor nem dolgozunk, vagy szárítsam ki, vagy...?
Az említett mintát kupakostul sikerült elhagynunk!!! Méghozzá szép világoskék kupak volt, hogy nehogy elvesszen. Ezt a rászólást nem tudom hogy érted, nem szóltam rá, csak finoman elhúztam a gödörből hogy lássam mi a helyzet. De nem láttam.
Más kérdés: mennyi idő alatt terem a gomba? Tehát amire kíváncsi vagyok, a mostani rossz termés még a nyári nagy melegnek & szárazságnak köszönhető, vagy ezek már azóta születtek?
Pedig szerintem egyszerű:
Séta végén dugod el a mintákat, és másnap kiszedeted. Semmi bajuk nem lesz, hacsak Naish arra nem téved. :)))
Mindenképp érdemes valami burkolatba (kilyukgatott kupak, kindertojás, gyógyszeres fiola) tenni a gombácskát, mert nem vész el és tartósabb is. No meg nem szólsz rá a kutyára ilyedtedben.
Hírek az erdőből: egyenlőre pocsék az idei termés. De annyira, hogy az szinte hihetetlen.
Három napot akartam kint maradni, de hazajöttem, mert nem volt értelme tovább próbálkozni. A legjobb helyeimen is csak mutatóban volt valami.
Majola: Raktam félre Neked egy kis apraja gombácskát. Szombaton hajnalban megyek Hévízre, este meg jövök vissza. Vagy hazafelé jövet át tudnám adni Neked személyesen, vagy odaadnám egy egyetemista srácnak, akivel talán könnyebben tudnál időpontot egyeztetni a hét elején.
Naish: Mi újság veletek? Rég írtál, merre jártatok azóta? Snoopy képét is várom már!
Ma négy mintát dugtam el, korábban eléggé el nem ítélhető módon mindig kettőt. Nem okozott problémát hogy többet kellett keresnie, bár irányítani kellett egy kicsit. (A szélirányos tipped nem jött be mert viharos szél volt és mire irányba álltunk már feszt máshonnan is fújt...)
Három meglett, tdk a negyediknél is jártunk de olyan vehemenciával ásott a csajszi hogy összebarmolta az egész környéket mire odaértem és nem találtuk meg a mintát. Miután közben eső is jött, annyiban hagytuk a dolgot. Holnap reggel megpróbálom megkerestetni. Az időfaktornak gyakorlati jelentősége van nálam: megérkezünk a szigetre, elásom a cuccost, megyünk 1 kört ami úgy 1/2 óra- óra és kifele menet megkeressük. Nemigen van időm külön egy órát rászánni arra, hogy kimenjek egyedül áskálódni... De egyszer majd megpróbálom megoldani a cél érdekében.
No ha így álltok, akkor még két tanáccsal traktállak.
Rousseau nyomán úgy kell segítenia tanítványnak, hogy az ne vegye észre. Sőt higgye azt, hogy épp oly nehéz a dolga, mint addig, csak végre sikerül megoldani.
Ennek érdekében:
-Csak több órával(!) hamarabb elrakott mintákat keressetek, mert azt sokkal könnyebb! És persze jó széllel indítsd.
-Néhány napig pont(!) ugyanoda rakd a mintáitokat.
Úgy meg fog jönni a kedve, hogy az csuda! :)))
A hétvégén tul.képp semmi extra nem volt, csak MEGINT szembesültem a ténnyel, hogy mennyire el van rontva a kutyám... Arról van szó, hogy tdk mindent tud, a végrehajtáson kéne gyorsítani, finomítani, stb. Illetve a fektetés mindigis problémás volt, miután a pocakja gyakorlatilag meztelen. Mondván, hogy ez tűrhetetlen állapot, a kiképzésvezetőnk ráhatására anno bekeményítettem, és ezzel a nyár folyamán sikerült eljutni egy olyan szintre, hogy a kutya maga alá húzott farokkal remeg ha pályára lépünk...Persze ezért csak magamat hibáztatom, mert én tudtam hogy attól, hogy úgy néz ki mint egy tank és örömében képes agyontaposni bárkit, még ő egy baromi érzékeny kutya. Soha nem lett volna szabad erőszakot alkalmazni vele szemben. Úgyhogy most minden nap 5-10 percet gyógypedezünk, hogy egyáltalán ne stresszelje magát ha dolgozni kell.
És még 1-2 dolgon változtattam, amit rosszul csináltam korábban, mert nagyon elmentem ezzel a kutyámmal a lelkizés felé, majd talán később kifejtem.
Kb 10-30 perces mintát keresünk, ma pont nagyon ügyes volt.
Köszi a tanácsokat, megpróbálom szem előtt tartani őket.
Juj! Mi volt a hét végén?
Kérdésedre:
Valóban lett volna haszna, ha látod már Labdát dolgozni, de most próbáld anélkül elképzelni! A gombakeresés a kutya számára kb olyan bonyolult, mint Neked lenne, hogy találd meg a parkolóban azokat az autókat, amelyeknek bekapcsolva maradt a rádiója. Kedvező esetben nagyon távolról is érzékeled, zajosabb környéken esetleg oda oda mész minden autóhoz, de egyiknél sem állsz meg időzni, legföljebb szórakozásból.
-Ha parkban gyakorolsz és tudod, hogy nincs gomba ott, ahol a kutya szaglászik, nyugodtan utasítsd rendre! Dicsérettel, jutalommal soha sem fogod LESZOKTATNI a zavaró szagokról.
-Ha segíteni akarsz a kutyának, vezesd úgy, hogy szelet kapjon!
-Arra vigyázz, hogy ne frissen eldugott mintát keressetek! Az sem túlzás, ha este eldugod a reggelre szánt, legalább 4-5 db (!) gyakorló gombát.
-Szerintem a munkát nem jó feladni. Én inkább magam is térden kerestem, őszinte aggodalommal a mintáim iránt, empatikus kutyám pedig vette a lapot, és hamar megértette, hogy azok a vackok tényleg fontosak nekem. :)
Mostanság semmi újat nem csinálunk, sőt őszintén szólva a hétvége hatására rááltam a fegyelmezőzésre. Talán holnap viszek ki megint gombát keresni. Egyelőre úgy tűnik, hogy otthon mindig megvan, terepen nagyon nyögvenyelős. Nem tudom: akkor hibázok-e nagyobbat, ha ilyenkor segítek neki (nem rámutatok a gombára, de a helyes irányba küldöm), vagy ha abbahagyatnám a munkát ha nem megy. Ez utóbbit még nem próbáltam, mondván hogy legyen mindig sikerélménye, de így fennáll a veszélye hogy rászokik és számít a segítségre. Szerinted próbáljam ki? Úgy képzelem hogy semmi stressz, csak vége a munkának, póráz, nincs jutalom, megyünk haza. Otthon talán azért is keres jobban, mert ott vacsi előtt szoktunk dolgozni, tehát elkészítem a kajcit, az ott vár az asztalon, és csak akkor teszem le ha megvan a gomba. Kinti keresésnél is van persze kajci, de egy egész vacsi mégiscak vonzóbb egy falat virslinél..
A gombaszállításra nincs jobb ötletem a postánál.
És magyarázatom sincs rá, hogy miért is kell egy ajánlott küldeménynek eltűnni. Talán megpróbálhatnánk még egyszer, én meg beszélek a postás fejével.
Naish-nek: nem láttam azt a részt de szerintem ezeket rendszeresen (ill. inkább redszertelenül) ismétlik. Majd odafigyelek hátha látom.
Tényleg nem tudom, mikor járok kutyástól arra. :((
Ha lesz alkalom, szólok.
De ne aggódj! Az visszavetheti a kutyát, ha kelleténél hamarabb próbálják az erdei munkába bevezetni, de attól semmi baja nem lesz, ha a parkban való gyakorlást kicsit tovább művelitek. Sőt... Apropó: hogyan szoktatok mostanában gyakorolni?
Találd ki, hogy jutna el hozzád némi gyakorló anyag! Szerdától igyekszem termőre fordulni, hét végén tudnék egy kis tanszert fölajánlani.
Nem volt már időnk a séta után beszélgetni, úgyhogy én is hozzá fűzném a magamét:
Snoopy nagyon is lelkesen keresett. Hogy mégsem volt eredményes, annak az okát korábban már megjósoltam: Ő még egyszerűen nem ismerte az itt előforduló két faj szagát! Amikor Naish a szedett gombácskák közül dugott el neki próbaképpen, azt még nem a gomba szag, hanem a frissen bolygatott föld szaga alapján találta meg!
De aggodalomra tényleg semmi ok. Ez a szakaszt törvényszerűen át kell élni, ha mű szaggal tanították a kutyát. Rövidesen minden a helyére fog zökkenni.
Keresett ő is, de Labda rutinosan összeszedte. Igazán úgy lehetne tesztelnem a Snoopyt, hogy hogy halad, hogy mindig ahol "tutira" van gomba, hagynánk a Snoopyt egy 15-20 percet keresni, és utána a Labdát elengedni.
Tegnap és ma az elásott és félóra - órára ott hagyott, (esetenként eldobott) gombát gyönyörűen meglelte. Csinálok majd képet Snoopyról is keresés közben, olyan képet szeretnék berakni ide. Valaki nem veszi fel a National Geon a munkakutyák sorozatot? A mai 34. részben olasz szarvasgomba keresőkről volt szó 20 percig, és ezt szeretném megszerezni.
Gratula Labdának! Sajnálom hogy nem mentem Veletek, főleg mert Orosháza nem úgy alakult mint vártam... Tapasztalatot mondjuk egy keveset Így is szereztem, rögtön elsőnek azt, hogy "ne járj továbbképzésekre!". Snoopy keresett egyáltalán, csak nem talált, vagy elidétlenkedte az egészet?
Tartok tőle hogy mi hasonló eredménnyel próbálkoztunk volna, de legalább tudnám hogy mihez tartsam magam.
Gombavadász, mikor lesz legközelebb lehetőségünk?
Pénteken kint voltunk az erdőben, Labda, Snoopy és Kicsi, a vakvezető kutya. Egy srác jött velünk, aki könyveket ír a kutyákról és képzésükről, és attól függetlenül, hogy nem lát, elég jól tudott mozogni. Persze Tamás is kísérte, ugyanis neki nem kellett Labdát követnie a gomba kereséshez, mivel Labda a megtalált gombákat a gazdájához szállítja. Először azt hittem, hogy rosszul látok, ugyanis Snoopykám nem talált egy darabot sem, Labda meg 5-10 percenként szállította az újabb darabokat. Labda nagyon elegánsan, egyáltalán nem sietősen járta az erdőt, Snoopy addig kirohangálta a lelkét. Szóval 2 konkluzió : a Snoopyval rengeteget kell még gyakorolni, a másik, hogy le kell lassítania. Összesen 9-10 darabot sikerült Labdának találnia, 2 kátrányszagut, a többi nyári volt.