A query azert nem mukodik mert ha valaki volt mar sekiwake, akkor a komusubi-va valo visszafokozas nem szamit debut-nek. Akkor sem ha korabban meg nem volt komusubi.
Még egy érdekesség, bár ez még nem teljesen biztos: Aran a sírból (4-8) hozta vissza a minimális makekoshit (7-8). Így vélhetőleg komusubi lesz a következő bashón. Ez esetben ő lesz a szumó történetének legelső versenyzője, aki hamarabb debütált sekiwake rangban, mint komusubiban :))
Tochiozan 11-4-et csinalt ujonc sekiwakekent, ami ritkasagszamba megy. Utoljara Kotooshunak sikerult 5 eve, es az elmult 50 evben osszesen 9-szer. Akiknek sikerult, mind ozekik lettek elobb-utobb.
Musoyama és Futeno. Mindketten tsukedashi-k voltak, azaz ahogy írod, amatőr bajnokok, így könnyítéssel indulhattak.
Egyébiránt épp az olyan meglepetéseket hiányolom Attilától, mint ami pl ma sem történt meg. Ryou ellen birkózott, aki egykori maegashira. Kikapott, pedig a mongolt már ezen a basho-n is legyőzték ketten, és egyik legyőzője sem volt makushitánál magasabban eddig, mégis sikerült nekik: azaz le lehet győzni őt is. Aztán az előző basho utolsó napján találkozott az egykori juryo Kotokunival, akkor is kikapott. Kotokunit is legyőzték ketten azon a basho-n, ők ketten is Ms20 körüli highest rank-kel bírnak. És igazából egyetlen ilyen meglepetésre sem emlékszem...
Továbbá a heya-társak közül Masunoyama és Takunishiki is később debütált, de mindketten voltak már promotion-zone-ban, sőt Masunoyama most is ott van. A harmadik, új fiú, Saishin pedig most a 4 bashoján Sd30-40 közt áll valahol, 6-0 eredménnyel és holnap a yushoért meccselhet... ez viszont azt is jelenti, hogy van a heya-ban legalább három olyan birkózó, akik közel azonos szinten állnak Attilával, vagy éppen jobbak is nála, azaz lehetne velük fejlődni, tanulni tőlük. Ezt is valahogy ki kellene használni.
Persze Attila a világon semmiről nem késett még le, hiszen nem öreg a szumóhoz és azt se felejtsük el, hogy a rikishik döntő többsége még a makushitáig sem jut el soha életében! Azaz, amit elért, az nem kevés! Viszont én úgy érzem, hogy a sekitorisághoz nem is elég... de én lennék a legboldogabb, ha rámcáfolna egy-két év múlva. Legelső lépésként pl behúzná ezen a tornán is a kachi-koshit. :)
Lehet, hogy át kellene szálkásabbra gyúrnia magát vagy erősíteni, mert itt stagnál. Sokféle technikát használ, elég képzett birkózó, de ez itt nem tűnik elégnek. Egyébként azok, akik az első 2 bashon az ellenfelei voltak, általában jóval alatta vannak a két szekitori, Okinoumi és Tochiozan kivételével.
A sztárok elég gyorsan felkerülnek, az alsóház meg többnyire ugyanazokból áll. Érdekes, hogy talán Musoyama lett a leggyorsabban szekitori. A 3. tornáján már juryo volt, az ötödiken M15. Igaz, Ms 60-nál jött be, gondolom, főiskolai bajnokként.
Remélhetőleg van, bár sekitorivá válni nagyon nehéz. Az én tippem az, hogy egy-két éven belül a cseh Takanoyamához hasonlóan fog állni, azaz megragad a makushitában, annak is az első harmadában.
Egyébként hasonlót mond a fórumon Randomitsuki mester "jósdája" is, ő az, aki mindenféle szempontok alapján próbálja megjósolni, melyik birkózó hova jut majd el :)
Olvastam én is, de hát el kell fogadnunk, hogy a vélemény szabad. Neki nem tetszett, igazából fogalma sem volt róla mit lát. Ezt szerintem korrekt módon elárulta a pasas. Bevallom én sem írnék jobb, vagy lelkesebb cikket egy asztalitenisz-, vagy egy ritmikus sportgimnasztika eseményről, ha éppen újságíróskodnék és ezzel bízna meg a főnököm.
Színvonaltalan, buta írás, de nem kell az ilyen bulvármajmokkal foglalkozni. Gondolom, miután - ahogy írja - nem sikerült tarhálnia ingyenjegyet, alapból sértődötten ment oda. Másrészt valóban lesaüt róla, hogy a legkisebb mértékben sincs tisztában még az alapokkal sem.