Nem vennék rá mérget, de valószínűleg ez a Bolshoi, tavaly nyáron. Feltáró ásatásokat kellene végezni vagy a tő körül vagy az emailjeim között, ha biztosra akarok menni a fajtáját illetően... ;-P...
Michelke, általában vágórózsákat szoktak a virágosok árulni, a Meillandnál erre külön szekció van, amikor beszéltem a szőregiekkel, azt mondták, hogy nem ajánlják őket szabadföldi termesztésre, mert marha kényesek. :-/ Ha a kontrasztra mégy rá, akkor nagyonpiros-sárga fonákkal pl. gyönyörű, rengeteget virágzott nekem tavaly, próbálok róla majd képet keresni, az egyik kedvencem lett. :-)
Liba, köszönöm szépen a felajánlást, nagyon szívesen elfogadom, de csak akkor, ha a tieid tényleg megmaradnak - ha átültetsz. Szvsz nem bolygatnék több tíz éves rózsatöveket, ellenben ha ilyen szépen meggyökeresedett a 'próbadarab', akkor megpróbálkoznék ugyanezzel a kunszttal, és amikor már két-három éves új töveid vannak, akkor - ha valóban nagyon muszáj - esnék neki az öregek mozgatásának, mert ha kinyúlnak mégis, akkor így ott lesz az utánpótlás, ha nem, maradt még néhány fiatal rózsatöved. :-D
Azt megtennéd, hogy pakolsz fel képet róla, hátha be tudom azonosítani a helpmefind-on? Köszi! :-)
Nézzd meg a 4906-os hozzászólásban a linket. Ott is van ilyen rózsa. Szeged-Szöregen. Isabel d Ortiz ha jó emlékszem. Azt írták róla, hogy piros fehér fonákkal.
mik a tünetei, hogy gombás a rózsa. Nálunk eddig, csak az apró zöld tetvek okoztak némi fejfájást.
Ma megmetszettem a rózsáinkat, hát nem semmi mennyiségü ágat, és hajtást dobáltam ki. Van egy cc8 éves futó rózsánk, amit azóta komolyabban nem metszettem meg, de ma ez sem menekült az olló elöl. Egész formás lett! :)
Jaj és nagyon várom a Szeged-Szöreg-i utánpótlás válogatottat.
Én akkor nagyon sok növényt rendeltem tőlük, egy részük ki sem hajtott (pl. az évelők nagy része), egy részük pedig nem olyan fajta volt, mint a katalógusban feltüntetettt (pl. rózsa). Ami első évben még kihajtot évelő (a töredéke a vásárolt mennyiségnek és fajtáknak), második-harmadik évre egyszerűen "eltűnt", magyarán nem bírta a magyar teleket (persze olyanokról van szó, amelyeket télállónak árultak). Én akkor nagyon nagyot buktam rajta, mert komoly összegért vásároltam tőlük. Igaz, nem mentem reklamálni, nem volt akkoriban erre energiám...
De másoktól is rossz tapasztalatokat hallottam, kifejezetten róluk van egy topic is, nézd:
Hát, lehet, hogy nálam éppen ilyen van?? Két jó idős tövet "vettem a házzal", csodaszép, hatalmas virágai vannak. Egy kis csemetét sikerült is életemben először dugványból létrehozni. Ez már tavaly óta szabadföldben van, virágzott is - igaz, még csak egyet :) Kéred?? Még ki lehetne szedni gond nélkül. De a nevét nekem sem mondta meg.
Nekem viszont most az a gondom, hogy éppen ezeket az öregeket kellene átültetnem, de reszketek a gondolattól is. Meg merjem próbálni???
Sziasztok, lányok, szükségem lenne egy kis segítségre, mert megállt a rózsatudományom: Egy ismerősöm olyan rózsafajtát keres, ami virágra nézve teahibrid kinézetű, tehát nem csokros, jó nagy virágú, hófehér, ámde habitusra mégis 'rendes', bokorszerű (értsd: polyantha) a növény. Tehát nem a Virgo, nem Schneewittchen, és nem is fehér Fairy. Összeadtam a két támpontot de nem találtam meg a két halmaz közös metszetét. Van valakinek esetleg valamilyen tippje? Ja, és régebbi fajta lehet, semmi extra, csak hát a neve nincs meg... Köszi előre is!