Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Piros pont, kimehetsz játszani. :o) Látom többet kell vidékre járnom, milyen kellemesen felpörgött a topik, nekem csak olvasnom kell a jobbnál jobb hozzászólásokat, de tényleg! :o)
Tanár bácsi, ha elkészültem a feladattal mit kell csinálni? Kimehetek játszani a folyosóra? Osztályozva is lesz, vagy csak a legjobbaknak jár pirospont érte?
(Némely táblázatot - mint nemrégiben kiderült - BSM sk. készített, és tett közzé...) Ha túl akarnám bonyolítani (legalábbis megpróbálok olyan monumentálisan gondolkodni...), akkor mondanám, hogy a meglévő adatok kiböngészhetők bizonyosan különböző webhelyekről, és lehet őket adatbányászkodni. Nyilván, attól függően, hogy hol jelennek meg/kik teszik közzé ezek lehetnek meghamisított (esetleg tudatosan, vagy nemtudatosan elferdített) adatok is...így, az ezek alapján elkészített bármiféle ábra is lehet rossz. És azon felül mindebből lehet levonni helytelen következtetéseket is...és nem feltétlen tudatlanságból, vagy rosszindulatból; egyszerűen egy rossz gondolatmenet alapján.
Második témakörről már eddig is hangoztatott elég egyszerű gondolatmenetem van... Píkolaj probléma kissé túllihegett, de nem valótlan. Valóban kezdeni kell valamit/én atomerőmű-párti vagyok. BSM szerint min. 10-15 év kell az új elkészítéséhez, beüzemeléséhez, amit ő túl hosszú időnek tart. Szerintem , ha valóban elkezdik, és nem szól bele a sok környezetvédő, meg miegymás, akkor ez épp időben mentheti a helyzetet. Persze ki lehet próbálni a csicsókatermesztést, ami ismét felvetődött (örökös-kedvenc-visszatérő téma) ;))))
A kompresszor nagy nyomású levegőt csinál aránylag kis mennyiségben, az orgonafújtató sokkal kisebb nyomásút sokkal nagyobb mennyiségben. Egy barokk orgonában kb. 5 milibár nyomás van, egy romantikusban kb. 10. A csúcs a kufsteini Heldenorgel, abban negyvenvalahány milibár nyomás van.
Még nem tűnt el a köztudatból az "úriember" (magyarul: gentleman) fogalma :)))
Alapvető ismérvei: -figyelmes /nem felejti el, amit megígért -tapintatos /hiú, 'öregecske'* hölgyekre tekintettel van -éééés tudja tisztességesen alkalmazni a nevemet!
*-hasonkorú, nem kifejezetten úriember, - gondolom - korosztálya hölgytagjaira utalva tette meg ezen alapuló kijelentéstét anno...
Előrebocsátom, hogy soha nem voltam Purple-rajongó, a Concertón kívül egy lemezük sincs meg és egy koncertjükön sem voltam. A Concerto viszont alapélmény, egy időben rendszeres szellemi táplálékom volt, szinte kívülről fújtam. Tehát elsősorban emiatt mentem el a koncertre, a többit ráadásnak tekintettem (és titkon reménykedtem, hogy a Child in Time-ot is eljátsszák, ui. ezt én a rocktörténelem egyik legnagyszerűbb művének tartom). Külön személyes érintettség volt, hogy a Danubiában egy kedves ismerősöm is zenél (a koncerten viszont nem vett részt :().
A Concertot nagyon jól játszották. Néha kicsit máshogy, mint a lemezen, és kisebb hibák is előfordultak, de ez természetes. Nagyon jók voltak a fafúvós szólók. Volt egy énekesnő (<Foenit kérem, forduljon el> mellesleg még lengyel mércével mérve is elbűvölő<Foeninek szóljatok, hogy visszafordulhat>), Kasia Łaska, és egy énekes fiú, Steve Balsamo. Róluk előtte semmit nem hallottam: híres musical-színészek ill. -énekesek. Eleinte szokatlan volt a rocktól eltérő éneklési stílus, de meg lehetett szokni.
Ki kell emelnem a Cry Free zenekart, úgy játszottak, mintha mindig is a Danubia tagjai lettek volna. A Concerto két hangszerszólójában (gitár és dob) ugyan kicsit egyszerűsítettek, de ez nem volt zavaró. Azt hiszem, nagyon nagy élmény és megtiszteltetés volt ez nekik... be is írtam a vendégkönyvükbe.
Ami fura volt, az a színpadkép: a Danubia szétterült a színpadon, középen Lord, tőle jobbra a karmester, a bal szélen a Cry Free. Lord a karmester fele nézett, háttal a Cry Freenek (előttem meg egy nagy darab fickó ült, és pont eltakarta Kasiát :().
A második részben a Lord Sarabande c. lemezéről volt a legtöbb darab, volt egy Telemann Experiment, egy Purple-szám és két líraibb darab - ez utóbbiak kevésbé tetszettek. Lord sokat szövegelt a számok között, nagyon rokonszenves pali. A második ráadás pedig... pedig... a Child in Time volt!!! Már amikor a Mester odaült az orgonáhóz, szinte megéreztem, mire készül, s az első hangok után kitört a taps... méltó lezárása volt a nagyszerű estének, utána felállós ováció, a tapsvihartól majd leszakadtak a MuPa hangterelő szerelvényei. 11 után lett vége.
Jó volt ezt ez emlékezetes estét így leírva újra felidézni.
Elnézést, de vallástörténelem-témakörben kifejezetten tájékozatlan vagyok :( Nem is tudtam, hogy mise, és istentisztelet szavak tartalmilag is mást jelentenek... (azt hittem szinonimák)
---> viszont a 'túljátszásnak' volt értelme, mert így legalább még mindig emlékszem erre a részletre a filmből :)))))
Én is szerettem csocsózni :))) Sajnos fiaim már "kinőtték".... :(
Viszont azt sokkal élvezetesebb művelni, mint nézni. Különben újabban tele van a sportcsatorna egy rakás lehetetlen sporttal (amit nehéz ráadásul 'sport'nak nevezni) Múltkoriban csupa indiai fickó játszott valami táblás (pöckölős) játékot, és azt közvetítették....
Bezzeg a snookernél mindig találnak "fontosabb" közvetítendő sportágat :(
Viszont a héten adnak 3 falas karambolt (valamiféle bajnokság), ami egész érdekes, főként az elemzéseket kedvelem benne....
Ja, és különben megjöttem :)))
[bár sok sportot figyelemmel kísérek, lovizni nem szoktam ;)]
Viszont megkezdődött az idei országúti kerékpár versenysorozat nyitó versenye vasárnap: a Párizs-Nizza
Mai napi kérdések pikolaj témában, amíg távol leszek :o) - Lehetséges-e, hogy pikolajos alapadatok (némelyike) téves/hazugság és a belőlük számolt érintett számaztatott adatok konzisztensen mindenkinél rosszak? - Tudja-e bizonyítani egy bárhol megkezdett nagyobb földgáz/kőolaj vezeték építésének megkezdése, hogy a pikolaj-problematika súlyát illetően túl van lihegve?
>A Tamás templom lutheránus felekezetű, ezért abban nincs mise, hanem istentisztelet (Gottesdienst) van. A mise katolikus műfaj.
* És mi a helyzet a h-moll misével... ;)
* Egyébként én úgy tudom, hogy bachi terminológiában létezik protestáns kis mise. Kyrie+Gloria és opcionálisan Credo még. És vagy négy ilyet hagyott ránk Bach.
A hagyományosabb fúvótartály úgy működik, hogy van egy vízszintes tábla megfelelő mennyiségű téglával leterherve, alatta pedig egy ki-be hajtogatott oldalfalú harmonikaszerűen működő rész zárja körbe a tábla alatti levegőt. Ha a tábla eléri a legfelső megengedett helyét, akkor kinyit egy szelepet, hogy a fölösleges levegő kimehessen. A fújtatókezelőnél van egy jelző, ami mutatja a tartály telítettségét.
A film a "Bach Arnstadtban" című magyar film volt. Abban kicsit túljátszották ezt a fújtatósdit. A Tamás templom lutheránus felekezetű, ezért abban nincs mise, hanem istentisztelet (Gottesdienst) van. A mise katolikus műfaj.
Wikipédián (magyar) utánanéztem, de nincs leírva. Igen, a fújtató érdekel. Valójában úgy tudom elképzelni, hogy kell legyen egy 'zsák', amiben folyamatos (nagyjából állandó értékű) légnyomás van, ezt klell a fújtatóval felfújni, kiegyenlíteni (ez valami elektromos generátorral történik?)
Gyerekkoromban láttam egy filmet Bach életéről. Arra emlékszem belőle, hogy amikor felvették a Tamástemplomba játszani, ott emberek taposták a fújtatót, és morgolódtak, hogy mióta ez az új orgonista játszik, sokkal több a munkájuk, és teljesen elfáradtak :) Illetve a pap veszekedett vele, hogy mindenki a zene miatt megy misére, és alig jut idő a prédikációra, mert olyan hosszan zenél...
Szerencsére feltalálták az orgonafújtatót. Ennek a szexárdi orgonának meglepően kis méretű fújtatója van, pontosabban egy motoros ventilátoros fújó, ami egy nyomáskiegyenlítő tartályon keresztül fújja a levegőt a szélcsatornákba. Ez utóbbi tartály a meglepően kicsi (még egy köbméter sincs), más orgonákban nagyobbakat láttam. A víziorgona rekonstrukciót nem láttam, de az eredeti maradványait igen. Azok is össze voltak rakva egy plexi tartóvázon.
Petyus! Egy 18 cm oldalhosszúságú (ráadásul téglalap alakú keresztmetszet) orgonasípot hogyan lehet megszólaltatni? Pontosabban fizikai értelemben gondolom. Mi az ami bele tud fújni annyi mennyiségű egyenletes eloszlású levegőt, hogy az normálisan tudjon megszólalni egy billentyű lenyomásának hatására?
[elég hülye kérdés:)?]
Különben a maraton alatt volt időm, és megnézegettem a víziorgonát. Kiderült, hogy az az eredeti méret rekonstrukciója (én azt hittem hogy kicsinyített). A működési elv lényege is le volt írva: Víznyomással kiegyenlített légbefúvásos orgonasípok. Innen a "vízi-" előtag. Valójában csak néhány orgonasípot találtak meg a régészek, és a talapzatot, ami egy tűzvész után megmaradt egy pinceszinten (ugyanis lehuppant a földszintről). A fából készült síp(dugók?) -részek elégtek... ezek alapján készült a rekonstrukció. A 220-as években készült, és 1934-ben találták meg (ha jól emlékszem)