Ma a világon mind politikai, mind gazdasági, mind katonai téren tényező: Kína.
Magyarország is érintett: ingatlanpiacon a kínai vásárlók ( még ha most szünet is van e téren ), Belgrád -Bp vasútvonal, Fundan....úgy tűnik,. az USA is kénytelen átengedni a világ vezető hatalmának szerepét Kínának.
Vajon lesz háború emiatt? Hogyan érint ez minket itt Európában és Mo -on?
Azután: "Én csak visszaütöttem, a demokráciát terjesztettem ki és a békét védtem. Csak a véletlen műve, hogy van újraelosztásra vágyó aranyuk, olajuk, gázuk, nyersanyaguk, egyéb. Az indiánoknak is a legjobbat akartuk."
Miért van az hogy az oroszoknak fegyverrel kell rákényszeriteniük a korülottük élőket hogy oroszok legyenek a kinaiaknak meg fegyverrel kell rákényszeriteniük a tajvaniakat hogy kinaiak legyenek?
A zusák szenátus előtt van egy trvjavaslat (republikánus eredetű de állítólag kétpárti) amiben az áll, hogy Tajvanra lend lease alapon többszáz milliárd dollárnyi fegyvert (gondolom, hajók, repülők, rakéták) kell szállítani rögtön.
Sőt, hozzáteszem, lehet, hogy kimaradt, Taiwan kéri amcsiékat, hogy ne menjenek. Viszont azok annyira szeretik és segítik őket, hogy lexarják, mint rendesen mindenkit.
Tehát most Taiwan, akit annyira szeretnek, szophat, ameróka dicsőségéért.
Miért kell Kínának egy ellenséges, elnyomott, gyarmatosított, megszált Taiwan, amikor lehetne helyette egy technológiailag fejlett, jó partner, szomszédja.
Beteges nacionalizmus?
Jó partner szomszédja? Egy amerikai katonai bázis? Ti mit szívtok mind?
Miért kell Kínának egy ellenséges, elnyomott, gyarmatosított, megszált Taiwan, amikor lehetne helyette egy technológiailag fejlett, jó partner, szomszédja.
Beteges nacionalizmus?
Közben azt írja a 444.hu, hogy "Kína holnap kezdi a - Palosi - látogatása miatt beígért hadgyakorlatokat Tajvan ellen."
Mások szerint ugyanakkor a tajvani kérdésben amúgy sem fenntartható a status quo, és az Egyesült Államok számára előnyösebb addig komolyabb lépéseket tenni Tajvan bebiztosítása érdekében, amíg Kína nem képes katonailag elfoglalni a szigetet.
Nem kell megvárni amíg eltelik pár év és Kína lerohanja a szigetet, amely mindenképpen bekövetkezik.
Ha sajnalkoznak itt az orosz trollok 0/24-ben, ha nem.
Pár év múlva ugyanúgy nem izlene senkinek!
Jobb ezt a konfliktust akkor lejátszani, amikor az agresszornak még kevésbé ízlik, de legalábbis követ dobni az allovizbe és megnézni hogy fodrozodik!
Egy meglátásom van, szubjektív, pelosi látogatásával kapcsolatban a hivatalos USA álláspont legalább annyira Janus arcú, mint az egy Kína elv hivatalos elismerése.