Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
akár - külföldi - nagyobb kaliberű fizikusokat, szakembereket....
Mea culpa
Már megint elvitte a kiscica... :((((
Megpróbálom ismét. Szóval, értem én, hogy mit mondasz, szerintem inkább te nem értetted, hogy én mire akartam alkalmazni a "túlmisztifikál" szót (ami valójában azért történhetett, mert nagy valószínűséggel rossz szót használtam...)
Számomra H. Zs. valamilyen szinten - és, talán ezt már írtam is - ún. "modern próféta", aki ijesztgetve beszél... [ami hasonlatként hirtelen eszembeötlik róla: Jézus korában tudnám ilyennek képzelni a prófétákat; kicsit emlékeztet az 'Ember tragédiája' demagógjaira /tudom ettől felkapod a vizet;)/ ]
--->""Aki 1960 után született, jó esélye van, hogy erőszak, járványok vagy éhínség végezzen vele.""
Az ilyen megfogalmazásaival van a problémám! Én elhiszem, hogy konkrét tényekre alapoz, még azt is, hogy valóban oda kell figyelni arra amit mond, de még, ha tényleg ilyen szintű "armageddon" fog is bekövetkezni, akkor sem biztos, hogy neki ezt így kell elmondania. Ráadásul ROSSZ helyen mondja.
Különben, hogy hol kéne ezt elmondania (jó, ne az országirányítóknál kezdje): szerintem kezdhetné hason fizikusok társaságában konferenciákon, szaklapokban Külföldi publikációkban, hogy legyenek más neves szakemberek, akiket maga mellé tud állítani; akik szavára talán jobban ad a politikai vezetés, és akár világszinten felfigyelhetnek...egyelőre azt látom, hogy nagyon egyedül van az elméletével (mint az egér és az elefánt); hihetőbb talán, ha maga mellé tud állítani (hát az előbb egyszerűbben, és jobban fogalmaztam...de elszállt )
(nem tudom mit csináltam, de összementek a betűim, és nem tudom, hogyan kell visszacsinálni, úgyhogy bocsi)
Legújabb "plágium"cikk... ami viszont már nem állja meg a helyét egyáltalán... (bár nem olvastam végig minden összehasonlítást) -Paff a bűvös sárkány--> soha nem állították, hogy az saját szerzemény -Volt egy tánc--> Zorán/Cohen még a lemezen is rajta van az eredeti szerző neve! (sőt a szöveg is, ha jól tudom valami műfordításféle...)
Lehet, hogy zavaros lett a kérdéses bekezdésem megfogalmazása. Azt gondolom Zsolt amit tud és gondol pikolaj és éghajlat ügyben azt pontosan adja elő és nem misztifikál ezen a szinten. Az a kérdés, hogy mindezen elmondott dolgoknak az _üzenete_ és _hatása_, mennyire integráns része az egész problematikának. Az nem világos, hogy mennyi _kétely_, mennyi _játéktér_ 'marad' a befogadónak. És idevonatkozóan sem aktívan "misztifikál" Zsolt, az én meglátásom szerint, hanem szimplán csak nagyon kevéssé fókuszál rá. Nincs meg az egésznek a teljes dramaturgiai íve, vagy én nem érzékelem (jól), én hiányolom (rosszul). Így érthetőbb?
Dubai --->>> Már korábban eszembejutott, most hogy beszéltünk erről a témáról, hogy mennyi az olaj... Egyértelműen hangoztatták egy ideje, hogy Dubai azért építkezik ilyen szinten, és próbálja odacsalni a gazdagokat üdülőközpontjaival, mert kezdenek kimerülni olajforrásai, és új anyagi forrásra lesz szükségük, erre akarják létrehozni az idegenforgalmi központokat...mondjuk fergeteges összegeket pazarolnak ennek nevében, ilyen törvények mellett pedig nem tudni meddig-mekkora bevétel lesz belőle bármikor is...(gondolok itt pl. a Pálma-sziget projektre..)
Mostanában nagyon ripsz-ropsz kivégzel bennünket...
Eref így aztán várhatja, hogy elérjük a 3000.-et.
FUN/FAN, tudom, hogy az angol szavaknak végtelenül sok jelentésük van, de én csak bizonyosakra gondoltam... :)
Viszont ezentúl ezek szerint nevezhetlek FunThomasnak?! ;))))
>>>nagyon egzakt...
az a baj, hogy bármit mondhat, bármit alátámaszthat adatokkal, én/mi nem tud/om/juk felmérni, mennyire valósak ezek az adatok...a laikussal bármit el lehet hitetni, mert nehéz utánajárni. Magát a problémát megértem, ezt mindig is mondtam, de az a riogatás, amit ő véghezvisz, nem tudom mennyire reális. És ezt is mondogattam már itt többször is.
[Vidéki /Bács-Kiskun/ ismerősünk arra kapott sok-sok pénzt, hogy megszüntesse a szőlőjét, és, hogy egyáltalán ne művelje a földjét! Azóta mondhatni jobban él...] ez csak úgy eszembe jutott most.
>>>Szerintem nem misztifikál Hetesi, éppenhogy - már-már kíméletlenül - nagyon egzakt. Csak egyelőre nem jól méri fel az egésznek a hatását.
Ezzel nem mondasz ellent sajátmagadnak?? ;) vagy lehet, hogy már én nem értem az egészet?...
"A hangos zenehallgatást, a táncot, a meztelenkedést, de még a csókot és a kézen fogva sétálást is helytelen viselkedésnek nyilvánították Dubajban, adta hírül az el-Imárát el-Jaum című arab nyelvű lap. A városállam vezetése arra szólította fel a 80 százalékban külföldi lakosságot, hogy tiszteljék a muszlim többségű ország szokásait, és kerüljék az illetlen viselkedést.
Dubaj eddig az Egyesült Arab Emirátusok egyik legtoleránsabb államának számított. Az öltözködési szabályok lazábbak, mint máshol, a hotelek bárjában legális az alkoholfogyasztás is. Az új szabály azonban nemcsak a zenét, a táncot, a lenge öltözetet, és az alkoholt tiltja be, de még a férfi és nő között váltott csókot is. A nem házasságban élő párok kézenfogva sem sétálhatnak. A szabályok megsértése pénzbüntetéssel és szabadságvesztéssel járhat."
2. Nyilvános lefejezés Szaúd-Arábiában http://index.hu/bulvar/2009/03/16/1258565/
Ha ott dolgoznék biztos "szívesen" megnéznék egy ilyen performance-t és utána "könnyebben" menne biztosan a munka is...
3. A gólját ünnepelte, a pályán agyonlőtték http://sportgeza.hu/futball/2009/03/16/agyonlottek_az_unneplo_golszerzot/
"Az iraki tartományi futballmeccsen a hazaiak az utolsó percben egyenlítettek, a gólszerzőt még a pályán lelőtte egy szurkoló. Meghalt."
(2897) >...inkább "helyi" vezetéképítésekre Kézenfekvő reális gondolat lehet, pláne, ha csak ennyi van mögötte.
(2898) >...mert elég sok jelentéssel akar bírni... :))) Az a jó benne. :o)
(2899) Na látod ez nagyon érdekes cikk. Köszi, hogy betetted. A vezetékeknél az is kérdés, hogy ki finanszíroz: aki kapja, vagy aki adja a fosszilis "áldást". Nabucco "kapók"-oldali költségvetésen alapul. Az oroszok ("adók") vélhetőleg maguk, a kisded hatalmi játszmáik miatt. Az arabok is gondolom fizetnének bőven, ha például Európába akarnának jutni.
(2900) >http://www.egely.hu/?page=dokumentum&lang=hun&id=6 Ismertem. És az utóbbi pár hét fórumozása nyomán 'dobtam' az ürgét - Mindig arról papolt, hogy meg kell osztani az infókat, hogy senki ne vigye el a sírba. Ehhez képest ő rejtélyeskedik a legtöbbet. - Mindig arról panaszkodik, hogy mennyire elnyomják, közben TV-sztár, könyvei jelennek meg, szeánszai vannak. Gondolom azért jut belőle betevő falatra. - Végtelenül inkorrekt volt a szkeptikus társaság idei konferenciájának meghívásakor.
(2901) FUN/FAN, meg a FANFAN (a tulipános fajtákból) :o) A FAN jelent még ventillátort is (meg e szóbokorba tartozó pár dolgot). Csak hogy egyszerű legyen az élet.
(2902) >...szekta guruval. :o)) A tények (pl.:exponencialitás) prezentálása szerintem jó és ütős. A drámai hangvétel, a médiamegjelenés, "a másik emberi oldal hangsúlyozása /viszonyulás a témához/", "előrejelzések pontossága", a "játéktér nagysága" stb. bőven igényelne több kifejtést, nagyobb empátiát. Így az ember kap egy nagy "csomagot" és kiszámíthatatlan a hatása. A dactól, ahogy mondod szektaságig bármi lehet a reakció.
>Amerikaiak beinjectàlnak néhàny millàrdot Bizony úgy tűnik, hogy a világ kétszer fizet és szívja meg az pénzügyi exponencialitást: egyszer felfutásában és egyszer a probléma kezelésében. És nekünk az jutott, hogy ezt a tetőződést megéljük a teljes valójában. Az a szép, hogy évtizedes dogmák dőlnek meg napok alatt: "állam rossz gazda", "piac szabályozza magát". Komolyan mondom nem szívesen lennék közgazdász.
>profit...isten Bizony-bizony nehezen tanul az ember.
(2903) - Szerintem nem misztifikál Hetesi, éppenhogy - már-már kíméletlenül - nagyon egzakt. Csak egyelőre nem jól méri fel az egésznek a hatását. - Tény hogy könnyen kerül negatív intellektuális és/vagy lélektani spirálba a magyar. Ez is fontos adalék az egész témához.
Egyetértek, én is! Hetesi szerintem is túl misztifikálja a problémát. Ezt többször is próbáltam különbözőképpen kifejteni...amit mond mennyire fedi a valóságot, mennyire mély a probléma, kinek lehet hinni? Tény, hogy oda kell figyelni, és kevésbé pazarolni az energiával. Érdemes új források után nézni, de hogy minderre mennyi időnk van, azt nehéz kiszámítani, és lehet, hogy ők is tévednek. Azért érdemes odafigyelni, arra amit mondanak.
Különben a magyar nép sajátossága, hogy mindig a legrosszabbat véli mindenben. Elég pesszimista felfogású nemzet vagyunk :)))
Ok, szerintem is megint hulyeségeket irok, de megprobàlom vàllalni. Olvasom én kitartoan amiket felraktok, de még mindig nem értem.
Hetesi Zsolt-Szám Dorottya-Végh László.. Kik ezek? Egy szekta guruval? Vagy tudosok? Furcsa! Eloszor Magyarorszàgon hallottam errol a vilàgvége elméletrol most februàrban egy magyar baràtomtol. Franciaorszàgban is àllandoan beszélnek “ecologie” gondokrol, itt is tombol a gazdasàgi krizis, de messze vagyunk ettol a “mostmindennek vége, nincs tobb olaj” elmélettol. Sot.ebben a krizisben sokan làtjàk, hogy “ végre vége a tékozlàsnak!”, Vigyàzat, jonnek a kinaiak! (tanitsuk meg oket olcson de jobbat produkàlni..!) En inkàbb azon lettem rosszul, hogy az Amerikaiak beinjectàlnak néhàny millàrdot a bankoknak ide, vagy oda.. A Franciàk is segitik a oket milliàrddokkal! ES? Hovà tunik megint ez a pénz?
(Egy hét mulva megyek Belgiumba, megint elkovetem az egyik, szerintem logikus , mindenki àltal teljesen logikàtlannak itélt akciomat. Felveszek megint pénzt, most a màsik fiamnak lakàsra. Ok, nem én vagyok a fontos, ez csak egy példa. Abban az uzemben pl, ahol a férjem dolgozik, vagy kapnak kolcsont, vagy kirakjàk a munkàsokat.) Ami gyalàzat, hogy az europai kozponti bank kamatjai 1,5% korul mozognak. Amit tolem kér a bank, az Kb otszorose ennek, de gondolom Magyarorszàgon sokkal rosszabb a helyzet! A pénz sokba kerul! Kisebb cégek itt is képtelenek kolcsont felvenni, egyszerubb megszunni. A nagyok meg hatalmas profittal a zsebukben rakjàk ki az embereket! A krizis jo alibi. Vesznek fel munkaerot ott, ahol ez olcsobb.. Kozben tonkreteszik magukat, hiszen akkor ki veszi meg és mibol amit termeltek. A kitett munkàsoknak nincs rà pénzuk. Roka fogta csuka.. Rovid tàvra tervezunk, PROFIT isten nevében.
Gondolom ez az okoskodàs tul egyszeru igy, sokkal tobb a gazdasàgi sszefuggés.
Nagyon bizom abban, hogy végre felébredunk, és a képzelt értékek helyett a valodi értékek lesznek fontosak! Naiv vagyok?
Ráadásul most néztem utána a szótárban (ugye-ugye, ha az ember nem tud angolul), és is nem a 'fun' (tréfa, móka) szót akartam használni, bár valóban így is jól fejezi ki a lényeget; hanem a 'fan' (rajongó) kifejezésre gondoltam... , ami más értelmet ad a mondandómnak... :(
Ezt "csak úgy" beteszem ide, még nem olvastam, túl hosszú, és nem tudom, egyáltalán van-e értelme...Egelyről nincs túl jó vélemény amott...csak, hogy megtaláljam.
>>>Én most abban gondolkodom, hogy új vezeték építése mennyire jó indikátor
Ez egy nagyon jó kérdés! Kár, hogy a múlthéten nem linkeltem be egy cikket ide, miszerint az unió kevésbé akarja támogatni a Nabuccot, inkább "helyi" vezetéképítésekre adná ugyanazt a pénzt;azaz Európán belül egymás között, hogy könnyebben támogathassák egymást az országok, olyan helyzetben, mint idén volt, mikoris Oroszország nem adott gázt....(lehet, megpróbálom visszakeresni)
>Zottjoghurt épp most vetette fel...honnan veszik az adataikat, és az mennyire tud megfelelni a valóságnak.
Igen ez volt az, amit én is felvetettem kb. egy hete talán, és ezt azóta is egy fontos kérdésnek tartom. Én azt próbáltam firtatni, hogy mi van, ha (némely) alapadat rossz és abból számol mindenki, akkor esélyesen konzisztensen rosszat kap mindenki.
Egyébként BSM konkrét elmondása/infóelejtések és Zsolt szintén topikbeli BSM iránti kitüntetett figyelme számomra azt sejtteti, hogy valamilyen értelemben intenzív munkakapcsolat volt esetleg van(?) is köztük.
Én most abban gondolkodom, hogy új vezeték építése mennyire jó indikátor (mennyire jó figyelni rá). Benne az a szimpi, hogy vízszintesen építik tehát látható, a média be tud számolni róla, nem úgy mint arról, hogy ki milyen mélyre tud lefúrni 4 vagy 6 km-re (ami ugye Makónál is kulcskérdés).
A másik tényező, hogy mivel horribilis költségszámok repkednek a Nabucco építése körül: nekem ebből az jön le, hogy a megtérülés nem 1-2 év.
Na most, ha valaki el kezd építeni egy új vezetéket és tudja, hogy már csak pár cseppje van, akkor egyrészt minek lökne ki az ablakon ennyi pénzt vezetéképítésre, másrészt mit nyerne vele, ha ideig-óráig elleplezi, hogy elfogyóban van az olaj.
Összegezve, ha lesz új vezeték valahol akkor több lehet a tartalék, ha nem lesz és mondjuk perpillanat ez a realitás akkor tényleg nem sok van hátra a fossziliás energiából.
Zottjoghurt épp most vetette fel, hogy H.Zs-ék honnan veszik az adataikat, és az mennyire tud megfelelni a valóságnak. A nagy olajcégek ugyanis biztosan mélyen titkolják a még meglévő kapacitásaik adatait. Pontosabban mi a garancia, hogy valós adatot mondanak el...?
Abban viszont megvan (részemről legalábbis) az egyetértés, hogy érdemes mindenféleképpen függetlenedni a nagy 'ellátórendszerektől'.
BTW, az elképesztő mai hír az, hogy felkerült torrent oldalakra Hetesi Zsolték 212 oldalas könyve:
Hetesi Zsolt-Szám Dorottya-Végh László: Utolsó kísérlet
Az alábbi kísérő txt-vel:
Beszkennelve 150dpi 24 bit színmélységi opcióval. Amit csináltam nem az íróik és e könyv közreműködését lehetővé tevőket ellehetlenítését akarom elérni, hanem a könyv szélesebb körű megismerését az interneten és akár, azok is megveszik, akik letöltötték és elolvasták. Ajánlom: bookline.hu, polc.hu, kairosz.hu a kiadója. 20%-os kevezménnyel megvehető. Link.: http://astro.elte.hu/~hetesizs/kutat.html
És ennek apropóján előkerült egy újabb tavaly őszi előadás linkje is. http://ize.hu/click.php?id=11119&url=http%3A%2F%2Fblip.tv%2Ffile%2F1397572%2F
Hozzàtehetek valamit? Magritte azt probàlja megmutatni nekunk, ha elfogadjuk, hogy kilépunk a megszokott rutinlogikànkbol, meglàtjuk azt a màsik (talàn koltoibb) vilàgott. Allitolag az “ablak” c. muve 1925-ben a szurréalita alkotàsainak kezdete.
Magritte maga is megmosolyogja sajàt muvészetét, (sot a muvészetet àltalàban). Sokan mondjàk,, hogy Magritte egy kozepesen jo festo, de egy zseniàlis muvész! Magritte gyakran hangoztatta azt is : a képeim cime nem magyaràzzàk el a képeket, ahogy a kepek sem a cimeket. “"Mon titre n'explique pas mon tableau, comme mon tableau n'explique pas mon titre". Igy aztàn elég nehéz megtalàlni azt a bizonyos eszmei talàlkozàsi pontot a muvész és mi, nézok kozott, ( ha egyàltalàn létezik !) Ha élvezed a képeit, megtalàltad !
Szóval Kicsi Mozdony! Folytatom a pipára vonatkozó eszmefuttatásom.
"Ez nem pipa"! A kép címe különben: (kétféle módozatban is ismerem, ráadásul alapból más az értelme..., milyen érdekes dolog is a "műfordítás") -Árulkodó kép -A kép elárulása
Ugye, hogy magyarul mindkét cím, - holott valamiképp ugyanaz - mégis teljesen más értelemmel bír...Mi a valóság? (én sem tudom), viszont sokatmondó a tartalmat illetőleg.
A szürrealisták azt mondják, ne a képet/a képen lévő ábrát nézd, hanem a mögöttes tartalmat, a jelentést, mondanivalót keresd. Ennek a képnek éppen ez a mondanivalója; azaz láss a kép mögé, és ne hidd el amit látsz,azaz , hogy az ott egy pipa, mert nem! És el lehet gondolkodni, minek higgyek: az ábrának, vagy a feliratnak...esetleg egyiknek sem, hanem adjak új értelmet a gondolatoknak, amik a kép láttán előkerülnek a tudatom mélyéről...
>>>""Az én értelmezésemben a festés művészete lehetővé teszi látható költői képek ábrázolását." (mi van belül, mi van mögötte)"">>> (Magritte)