még november végén leszedtem az osszes piros csilit,cseresznyepaprikát,kosszarvút,almapaprikát,ledaráltam,bekevertem 20%-nyi sóval kis uvegekbe raktam és kidunsztoltam.
Mi sem éreztük túl savanyúnak a Zsebi féle változatot. Én a (pucolva, reszelve) 1-1 kilós adaghoz 6 evőkanál cukrot tettem, és egy teáskanál sót, 1,5 dl 10%-os ecetet. A Na-benzoát elmaradt. Nem volt ideje összeérni sem, mert megettük. Most készül egy háromszoros adag, hogy össze is érhessen, és jusson is mindenkinek.
Igen, ezt az uborkaraceptedet használtam az idén, miután közreadtad (4 kanál ecettel), és évek óta először volt sikerélményem uborkaügyben. ezzel minden OK.
A korábbi uborkáimmal voltak gondok, számtalan receptet kipróbáltam, de a ha a soknak tartott ecetet lecsökkentettem, mindig felforrt. Szóval mindig túlsavanyú uborkához jutottam, ha betartottam a receptet, ha nem.
Itt most a túl kevés állásidő, és a pucolás előtt épp egy kiló cékla lehet a gond. Amit gondosan beüvegeztem, az majd pár nap múlva vizsgázik, amit tálban hagytam, az kapott egy kis forralt vizet, arra úgyse maradt elég lé.
Az én csemege uborkám még senkinek nem volt savanyú én a receptet 7dcl üvegre tudom csak mert mindig abba csinálom.
Amikor megtöltöttem az üveget uborkával, benne van a kapor , torma, bors, babérlevél fekete ribizli, v. megy fa levél. akkor teszek bele 2 teáskanál sót, 2 evőkanál cukrot, 6 evőkanál 10 %-os ecetet, hidegvizzel teli töltöm a tetejére borsószemnyi Na benzoátot, teszek rá folpakot, csavaros tetőt. Fazék aljába konyharuhát bele az üveget és forrástól számított 5-6 percig gyöngyözve főzöm, az üvegbe hagyom kihülni.
Nem rég találtam rámolás közben egy tavalyi üveggel kifogástalanul finom volt. Soha még nem romlott meg.
Lehet, hogy céklát még érlelni kellett volna? Azért tartom furcsának, hogy neked túl savanyú lett, mert én nem birom a nagyon ecetes dolgokat, és nekem nagyon kellemes volt az íze.
A káposzta és a cékla a felhasználáskor volt 1-1 kg.? Mert a káposztából azért jelentős a vesztesség és a megtisztított cékla is veszit a súlyából.
Üdvözlöm!Soha de soha ne főzzön kóstolás nélkül!Egy recept írhat elő x mennyiségű fűszert.Ha az sok akkor van a gond.Ízesíteni mindig saját ízlés szerint.A tartósító mennyiség adott,azt kell betartani.
Ez nekem is a problemam! En beletettem az ajanlott ecetet, nagyon kimertem es istenverte savanyu lett, sot sos! Abbol is az ajanlott mennyiseg ment bele de ebbol azert elkepzelem hogy ez a sos, sosabb izu mint esetleg az otthoni. Nekem is at kellett mosni bar igy azert sok termeszetes izt veszitek vele. Es korantsem olyan joizu de azert persze megesszuk, a boltinal nem rosszabb. Igy jartam a csak uborkaval, a csak paprikaval, a vegyessel, a bedobalossal es a csalamadeval is. A kaposztaval toltott paprika az egyetlen ami legjobban hasonlit az elvarthoz bar az is sosabb a kelletenel.
Hat en most az unnep utan kiserletbe kezdek, fel literes uvegekbe merem a megadott mennyiseget, szelidebbre veve, kulonbozo savanyu es sos fokokon, telen is arulnak kicsi uborkakat es paprikat, es uvegenkent 3-at rakok csak bele es tesztelem. Mire bejon a befozo szezon nekem muszaj hogy meglegyen a rendes, itteni anyagokbol osszeallitott le ami tokeletes.
Ami a kinezetet illeti a balulsikerult savanyusagaimnak az csodalatos, sot eszmeletlenul szep, azok a szinek..... muszaj hogy jovore sikeruljon.
Megcsináltam a céklás káposztát, 1-1 kiló cékla, káposzta, fél kiló hagyma, zsebi ízesítésével. Hát, lehet, hogy velünk van a baj, nekem a másfél deci ecettől is ehetetlenül savanyú. Az eredeti receptben pedig még annak is a duplája volt. Most felöntöttem egy kis forralt-hűtött vízzel, hátha nem ront rajta.
De nálam a csemege uborka is azért forr fel végül, mert az ajánlott ecetnek kb a felét teszem bele, mert nekünk úgy ízlik. És a végén ottmaradok mégis a kelleténél savanyúbb uborkával...:)
nekem nem ázik el megpírítod rendesen a cipócskát? én levágom a tetejét a belét mikor kiszedtem szépen megpirítom a tetejével együtt, amivel lefedem tálalás után.
Ragu levest mindenféle húsbol készítettem már, gyakorlatilag egyformán.
Mondjuk legyen csirkéből kevés hagymán megpárolom a húst, sózom borsozom, teszek bele tettszés szerint feldarabolt sárgarépát, fehérrépát zellert, készre főzöm, a végén teszek bele jó sok tárkonyt, tejszint, v. tejfölt kis citromlét és már tálalom is.
Lehet bele gombát is tenni lehet, csak gombából is készíteni, készítettem malachúsból is.
Itt egy másik csodálatos káposztás étel.
Zalai borítós
Hány személyre: 6
» 10 savanyúkáposzta-levél » 60 dkg sertés lapocka » 1 fej hagyma » 2 tojásnyi zsír » kis darab füstölt szalonna » 1 mk. bors » késhegynyi majoránna » 1 ek. liszt » 1 gerezd fokhagyma » 1 ek. liszt » 2 ek. paradicsompüré » 1 dl bor » A tésztához: » 25 dkg liszt » 2 tojás » diónyi vaj » kevés s » 1 pohár tejföl » 3 tojás
A felkockázott szalonna zsírját kisütjük, majd ebben megpirítjuk a hagymt, és hozzáadjuk a felcsíkozott húst. sozzuk, borsozzuk, a majoránnával és az összepréselt fokhagymval ízesítjük, majd beletesszük a paradicsompürét és egy kanál lisztet is. Eközben egy tálban összekeverjük a lisztet, kevés vajat, a tojásokat, sozzuk. Ebből tésztát gyúrunk, felcsíkozzuk, és megfőzzük. A tojások sárgáját, a vajat, a tejfölt, a tésztát és a húst összekeverjük, majd beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert habot is. Ezután egy lábos aljára kevés káposztát teszünk, rátesszük ezt a masszát, majd meglocsoljuk a borral, és befedjük a többi káposztával. Így sütőbe tesszük és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Ez egy óriás adag, én sokkal kevesebbet készítek, és kész cérnametéltet használok tésztának. Kicsi egyszemélyes cserépedénybe teszem a sütőbe Ja és én a lábaska aljára nem kevés káposztát teszek.
Adj valami finom raguleves receptet amit a cipocskaba is fel lehet talalni es nem aztatja rogton el. En csak kremleveseket szoktam de kiprobalnam masfelevel is. Mivel savanyukaposzta manias vagyok, ezt a sult receptet feltetlenul ki fogom probalni. Mivel a csalad nincs oda a toltottkaposztaert, hatha ez jobban bejonne. Valamelyik nap olyan vagyat ereztem valami kaposztas recept utan hogy megpiritottam a daralt diszonohust olajon, vele a hagymat is, aztan ra pirospaprikat, ra a kaposztat, kis bors fokhagyma es osszefoztem. Jaj de jo volt! vagy 4 napig rajartam, semmivel sem maradt el izben a toltottkaposzta mogott es etetette magat. Delben es este is azt ettem es meg ennem ha nem fogyott volna el.
A recept eredeti szerb étel Zorán Sztevanovity édesannyától való. Úgy irom le ahogy én kaptam, természetesen én nem ekkora adagot készitek.
Sült savanyú káposzta
Hozzávalók: 1kg. sertéstarja v. libahús
2kg. savanyú káposzta
2-3 babérlevél, örőlt bors, 1. e.k. pirospaprika,
zsír, só.
A húst besózzuk és egy tepsibe rakjuk, és sütőbe tesszük sülni.A káposztát, kevés zsiradékon pároljuk, kevés víz hozzáadásával, teszünk hozzá babérlevelet, borsot.
Amikor a hús már félig puha tányérra rakjuk, a tepsibe szétterítjük a káposztát a tetejére tesszük a húst, közepes lángon kb. 1 órát sütjük, ekkora a hús, és a káposzta is szép piros lesz.
Ez igazán az ilyen napokra való finom téli étel.
Erről jut eszembe a másik téli kedvencünk a mindenféle, hagyma és különféle ragu levesek amit cipócskába tálalok, sokszor már nincs is igény második fogásra elég utána egy kis gyümölcs.
Ha nem felejtem el akkor a mai fokhagymakrém levesről majd küldök fotót.
Kedves Vizus, a veteményesben kérted a zöldpradicsom dzsem receptjét, íme:
Kb fél centis szeletekre vágom a kicsumázott paradicsomot, forrásban lévő gyengén ecetes vízben egyet forralok rajta (kábé1 l vízhez 1 evőkanál ecet). Szűröm, mérem. Főzök egy szirupot: ahány kg a paradicsom, annyiszor 80 dkg cukorból és 2 dl vízből ½ rúd vaníliával és citromhéjjal .Amikor már jól forr beleteszem a paradicsomot, üvegesre főzöm, és letakarva otthagyom a pulton másnapig. Másnap addig főzöm, míg jól besűrűsödik, és teszem az üvegekbe, majd száraz dunsztba. A cukor mennyiségét én 60 dkg-ra csökkentettem. Nem kell nagyon sűrűre főzni, mert az üvegben még tovább sűrűsödik. Nagyon finom!
Na ez az amiből télen is lehet után gyártani. Én most csinálok az utolsó savanyú káposztámból salátát. Holnap megyek káposztát venni, így aztán a karácsonyi káposztámhoz biztos lesz.
Nálunk nagy tempóba fogy minden savanyú káposztával készült ételt szeretünk.
Mar en is megcsinaltam. Kaposztat kezzel vagtam meg. A ceklat reszelni probaltam. de ahhoz segitseget kellett a szomszedbol hivnom, mert nem tudtam megcsinalni.
2 hete megcsináltam a káposztás céklát, most kóstoltuk meg. Nagyon finom lett, gyönyörű a szine. Mi amúgy a natúr cékláért nem vagyunk oda, de így káposztával mindenkinek ízlett.
Ezt most a kertész noteszbe írom, amit tavasszal gakran forgat az ember, és így talán felülírja az automatizmust, hogy borsószedés, blansírozás ... Egyébként pedig a spenót mellett idén én is megpróbálkoztam az áttelelő borsó vetéssel. A spenót így néz ki.