Keresés

Részletes keresés

Mariska néni Creative Commons License 2012.12.16 0 0 822

A szár felőli részt vágom ki kis kúp alakban, az nem finom - azt a paradicsomfőzéskor is kivágom.

Előzmény: vizus (821)
vizus Creative Commons License 2012.12.16 0 0 821

Miért jó ha kicsumázom a zöldparadicsomot?

Előzmény: Mariska néni (805)
v2rider. Creative Commons License 2012.12.13 0 0 820

még november végén leszedtem az osszes piros csilit,cseresznyepaprikát,kosszarvút,almapaprikát,ledaráltam,bekevertem 20%-nyi sóval kis uvegekbe raktam és kidunsztoltam.

 

Előzmény: Gina68 (819)
Gina68 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 819

Üdv!Nagyon erős paprikához valami receptet kérhetek?Nem igazán lehet szátítani.

Mariska néni Creative Commons License 2012.12.10 0 0 818

Mi sem éreztük túl savanyúnak a Zsebi féle változatot. Én a (pucolva, reszelve)  1-1 kilós adaghoz 6 evőkanál cukrot tettem, és egy teáskanál sót, 1,5 dl 10%-os ecetet. A Na-benzoát elmaradt.  Nem volt ideje összeérni sem, mert megettük. Most készül egy háromszoros adag, hogy össze is érhessen, és jusson is mindenkinek.

Előzmény: Törölt nick (816)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.10 0 0 817

a te recepted a legjobb, terjesztem is, ahol érem:)

Előzmény: zsebi41 (815)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.09 0 0 816

Igen, ezt az uborkaraceptedet használtam az idén, miután közreadtad (4 kanál ecettel), és évek óta először volt sikerélményem uborkaügyben. ezzel minden OK.

A korábbi uborkáimmal voltak gondok, számtalan receptet kipróbáltam, de a ha a soknak tartott ecetet lecsökkentettem, mindig felforrt. Szóval mindig túlsavanyú uborkához jutottam, ha betartottam a receptet, ha nem.

 

Itt most a túl kevés állásidő, és a pucolás előtt épp egy kiló cékla lehet a gond. Amit gondosan beüvegeztem, az majd pár nap múlva vizsgázik, amit tálban hagytam, az kapott egy kis forralt vizet, arra úgyse maradt elég lé.

Előzmény: zsebi41 (815)
zsebi41 Creative Commons License 2012.12.09 0 0 815

Az én csemege uborkám még senkinek nem volt savanyú én a receptet 7dcl üvegre tudom csak mert mindig abba csinálom.

 

Amikor megtöltöttem az üveget uborkával, benne van a kapor , torma, bors, babérlevél fekete ribizli, v. megy fa levél. akkor teszek bele 2 teáskanál sót, 2 evőkanál cukrot, 6 evőkanál 10 %-os ecetet, hidegvizzel teli töltöm a tetejére borsószemnyi Na benzoátot, teszek rá folpakot, csavaros tetőt. Fazék aljába konyharuhát bele az üveget és forrástól számított 5-6 percig gyöngyözve főzöm, az üvegbe hagyom kihülni.

 

Nem rég találtam rámolás közben egy tavalyi üveggel kifogástalanul finom volt. Soha még nem romlott meg.

 

Lehet, hogy céklát még érlelni kellett volna? Azért tartom furcsának, hogy neked túl savanyú lett, mert én nem birom a nagyon ecetes dolgokat, és nekem nagyon kellemes volt az íze.

 

A káposzta és a cékla a felhasználáskor volt 1-1 kg.? Mert a káposztából azért jelentős a vesztesség és a megtisztított cékla is veszit a súlyából.

Előzmény: Törölt nick (811)
Sárközi István Creative Commons License 2012.12.09 0 0 814

Üdvözlöm!Soha de soha ne főzzön kóstolás nélkül!Egy recept írhat elő x mennyiségű fűszert.Ha  az sok akkor van a gond.Ízesíteni mindig saját ízlés szerint.A tartósító mennyiség adott,azt kell betartani.

Előzmény: islamorada (813)
islamorada Creative Commons License 2012.12.09 0 0 813

Ez nekem is a problemam! En beletettem az ajanlott ecetet, nagyon kimertem es istenverte savanyu lett, sot sos! Abbol is az ajanlott mennyiseg ment bele de ebbol azert elkepzelem hogy ez a sos, sosabb izu mint esetleg az otthoni. Nekem is at kellett mosni bar igy azert sok termeszetes izt veszitek vele. Es korantsem olyan joizu de azert persze megesszuk, a boltinal nem rosszabb.  Igy jartam  a csak uborkaval, a csak paprikaval, a vegyessel, a bedobalossal es a csalamadeval is. A kaposztaval toltott paprika az egyetlen ami legjobban hasonlit az elvarthoz bar az is sosabb a kelletenel.

Hat en most az unnep utan kiserletbe kezdek, fel  literes uvegekbe merem a megadott mennyiseget, szelidebbre veve, kulonbozo savanyu es sos fokokon, telen is arulnak kicsi uborkakat es paprikat, es uvegenkent 3-at rakok csak bele es tesztelem.  Mire bejon a befozo szezon  nekem muszaj hogy meglegyen a rendes, itteni anyagokbol osszeallitott  le ami tokeletes.

Ami a kinezetet illeti a balulsikerult savanyusagaimnak az csodalatos, sot eszmeletlenul szep, azok a szinek..... muszaj hogy jovore sikeruljon.

 

Előzmény: Törölt nick (811)
islamorada Creative Commons License 2012.12.09 0 0 812

Koszi, ki fogom probalni. Erdekes ez a kaposzta recept hogy meg teszta is kell bele.

Előzmény: zsebi41 (810)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.09 0 0 811

Megcsináltam a céklás káposztát, 1-1 kiló cékla, káposzta, fél kiló hagyma, zsebi ízesítésével. Hát, lehet, hogy velünk van a baj, nekem a másfél deci ecettől is ehetetlenül savanyú. Az eredeti receptben pedig még annak is a duplája volt.  Most felöntöttem egy kis forralt-hűtött vízzel, hátha nem ront rajta.

De nálam a csemege uborka is azért forr fel végül, mert az ajánlott ecetnek kb a felét teszem bele, mert nekünk úgy ízlik. És a végén ottmaradok mégis a kelleténél savanyúbb uborkával...:)

zsebi41 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 810

nekem nem ázik el megpírítod rendesen a cipócskát? én levágom a tetejét a belét mikor kiszedtem szépen megpirítom a tetejével együtt, amivel lefedem tálalás után.

 

Ragu levest mindenféle húsbol készítettem már, gyakorlatilag egyformán.

Mondjuk legyen csirkéből kevés hagymán megpárolom a húst, sózom borsozom, teszek bele tettszés szerint feldarabolt sárgarépát, fehérrépát zellert, készre főzöm, a végén teszek bele jó sok tárkonyt, tejszint, v. tejfölt kis citromlét és már tálalom is.

 

Lehet bele gombát is tenni lehet, csak gombából is készíteni, készítettem malachúsból is.

 

Itt egy másik csodálatos káposztás étel.

 

 

 

Zalai borítós

Hány személyre: 6

» 10 savanyúkáposzta-levél
» 60 dkg sertés lapocka
» 1 fej hagyma
» 2 tojásnyi zsír
» kis darab füstölt szalonna
» 1 mk. bors
» késhegynyi majoránna
» 1 ek. liszt
» 1 gerezd fokhagyma
» 1 ek. liszt
» 2 ek. paradicsompüré
» 1 dl bor
» A tésztához:
» 25 dkg liszt
» 2 tojás
» diónyi vaj
» kevés s
» 1 pohár tejföl
» 3 tojás

A felkockázott szalonna zsírját kisütjük, majd ebben megpirítjuk a hagymt, és hozzáadjuk a felcsíkozott húst. sozzuk, borsozzuk, a majoránnával és az összepréselt fokhagymval ízesítjük, majd beletesszük a paradicsompürét és egy kanál lisztet is. Eközben egy tálban összekeverjük a lisztet, kevés vajat, a tojásokat, sozzuk. Ebből tésztát gyúrunk, felcsíkozzuk, és megfőzzük. A tojások sárgáját, a vajat, a tejfölt, a tésztát és a húst összekeverjük, majd beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert habot is. Ezután egy lábos aljára kevés káposztát teszünk, rátesszük ezt a masszát, majd meglocsoljuk a borral, és befedjük a többi káposztával. Így sütőbe tesszük és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

 

 

Ez egy óriás adag, én sokkal kevesebbet készítek, és kész cérnametéltet használok tésztának. Kicsi  egyszemélyes cserépedénybe teszem a sütőbe Ja és én a lábaska aljára nem kevés káposztát teszek.

 

Előzmény: islamorada (809)
islamorada Creative Commons License 2012.12.06 0 0 809

Adj valami finom raguleves receptet amit a cipocskaba is fel lehet talalni es nem aztatja rogton el. En csak kremleveseket szoktam de kiprobalnam masfelevel is. Mivel savanyukaposzta manias vagyok, ezt a sult receptet feltetlenul ki fogom probalni. Mivel a csalad nincs oda a toltottkaposztaert, hatha ez jobban bejonne. Valamelyik nap olyan vagyat ereztem valami kaposztas recept utan hogy megpiritottam a daralt diszonohust  olajon, vele a hagymat is, aztan ra pirospaprikat, ra a kaposztat, kis bors fokhagyma es osszefoztem. Jaj de jo volt! vagy 4 napig rajartam, semmivel sem maradt el izben a toltottkaposzta mogott es etetette magat. Delben es este is azt ettem es meg ennem ha nem fogyott volna el.

Előzmény: zsebi41 (807)
Mariska néni Creative Commons License 2012.12.06 0 0 808

mitcsináltamivel?

Előzmény: ke_fe (806)
zsebi41 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 807

A recept eredeti szerb étel Zorán Sztevanovity édesannyától való. Úgy irom le ahogy én kaptam, természetesen én nem ekkora adagot készitek.

 

Sült savanyú káposzta

 

Hozzávalók: 1kg. sertéstarja v. libahús

                     2kg. savanyú káposzta

 

2-3 babérlevél, örőlt bors, 1. e.k. pirospaprika,

zsír, só.

 

A húst besózzuk és egy tepsibe rakjuk, és sütőbe tesszük sülni.A káposztát, kevés zsiradékon pároljuk, kevés víz hozzáadásával,  teszünk hozzá babérlevelet, borsot.

 

Amikor a hús már félig puha tányérra rakjuk, a tepsibe szétterítjük a káposztát a tetejére tesszük a húst, közepes lángon kb. 1 órát sütjük, ekkora a hús, és a káposzta is szép piros lesz.

 

Ez igazán az ilyen napokra való finom téli étel.

 

Erről jut eszembe a másik téli kedvencünk a mindenféle, hagyma és különféle ragu levesek amit cipócskába tálalok, sokszor már nincs is igény második fogásra elég utána egy kis gyümölcs.

 

Ha nem felejtem el akkor a mai fokhagymakrém levesről majd küldök fotót.

Előzmény: Mariska néni (804)
ke_fe Creative Commons License 2012.12.04 0 0 806

Fustolt mar valaki paprikat?

Van otletetek hogyan kell csinalni?

Mariska néni Creative Commons License 2012.12.04 0 0 805

Kedves Vizus, a veteményesben kérted a zöldpradicsom dzsem receptjét, íme:

Kb fél centis szeletekre vágom a kicsumázott paradicsomot, forrásban lévő gyengén ecetes vízben egyet forralok rajta (kábé1 l vízhez 1 evőkanál ecet). Szűröm, mérem. Főzök egy szirupot: ahány kg a paradicsom, annyiszor 80 dkg cukorból és 2 dl vízből ½ rúd vaníliával és citromhéjjal .Amikor már jól forr beleteszem a paradicsomot, üvegesre főzöm, és letakarva otthagyom a pulton másnapig. Másnap addig főzöm, míg jól besűrűsödik, és teszem az üvegekbe, majd száraz dunsztba. A cukor mennyiségét én 60 dkg-ra csökkentettem. Nem kell nagyon sűrűre főzni, mert az üvegben még tovább sűrűsödik. Nagyon finom!

 

Mariska néni Creative Commons License 2012.12.04 0 0 804

Én nem, de szeretném.

Előzmény: zsebi41 (803)
zsebi41 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 803

Na ez az amiből télen is lehet után gyártani. Én most csinálok az utolsó savanyú káposztámból salátát. Holnap megyek káposztát venni, így aztán a karácsonyi káposztámhoz biztos lesz.

 

Nálunk nagy tempóba fogy minden savanyú káposztával készült ételt szeretünk.

 

Ismeritek a sült káposztás tarját?

Előzmény: Mariska néni (802)
Mariska néni Creative Commons License 2012.12.03 0 0 802

Biztos jó lehet két hét állás után, de nálunk nem élte meg azt a kort. Elkóstolgattuk.

Előzmény: pippoka (798)
pippoka Creative Commons License 2012.12.03 0 0 801

Igen  a 778-as Zsebi féle változat, csak nyers tormát reszeltem bele egy keveset. 

Én mindent szabályozható géppel apritottam nagyon gyorsan:-)

 

Előzmény: ZsuR (799)
ke_fe Creative Commons License 2012.12.03 0 0 800

778 sz. hozzaszolas.

 

Mar en is megcsinaltam.  Kaposztat kezzel vagtam meg. A ceklat reszelni probaltam. de ahhoz segitseget kellett a szomszedbol hivnom, mert nem tudtam megcsinalni.

Előzmény: ZsuR (799)
ZsuR Creative Commons License 2012.12.03 0 0 799

Hogy csinalod?

Előzmény: pippoka (798)
pippoka Creative Commons License 2012.12.03 0 0 798

2 hete megcsináltam a káposztás céklát, most kóstoltuk meg. Nagyon finom lett, gyönyörű a szine. Mi amúgy a natúr cékláért nem vagyunk oda, de így káposztával mindenkinek ízlett.

Mariska néni Creative Commons License 2012.11.30 0 0 797

A borsót én is később vetettem, nehogy már kikeljen nekem most! De a spenót így is át szokott telelni.

Előzmény: zsebi41 (796)
zsebi41 Creative Commons License 2012.11.29 0 0 796

Nagyon szép, én mindig későn ültetem, hogy csak kora tavasszal keljen ki.

Előzmény: Mariska néni (795)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.28 0 0 795

Ezt most a kertész noteszbe írom, amit tavasszal gakran forgat az ember, és így talán felülírja az automatizmust, hogy borsószedés, blansírozás ...  Egyébként pedig a spenót mellett idén én is megpróbálkoztam az áttelelő borsó vetéssel. A spenót így néz ki.

Előzmény: zsebi41 (794)
zsebi41 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 794

az én borsóm a földben szunnyad, remélem korán lesz belőle borsó.

 

 

Már Te is mindent felírsz?

Előzmény: Mariska néni (793)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.26 0 0 793

Na, ezt beírom a füzetembe (mert sajnos soká lesz még a borsószezon)!

Előzmény: zsebi41 (792)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!