Hály Urak! Nem tudom, van-e még akit ilyesmi érdekel, de szerintem fantasztikus látni, hogy korukban mi volt az értékük. Az adatok egy 1981-e angol fotós újságból valók, az árak angol fontban értendők. A gépek legtöbbje ma is forog idehaza is, és jól ismerjük őket. Ahol szett ár van, ott csak odaírom az obi fényerejét, mind 50mm-es.
Hmm, csak azért gondolkodtam el, mert az 1-es zorki keresőablaka mintha egy teleobjektív lenne, és normális fényviszonyok között nekem könnyebb azzal fókuszálni.Mondjuk egy asztali lámpával megvilágított szobában meg a 4-es a jobb, szóval nem egyszerű.
Leicám meg sosem lesz, tehát nem nagyon gondolkodok rajta. Ha nagyon sok pénzem lesz, akkor egy Vogitlander Bessa, de azt sem hiszem :)
A Zorki-1 a Leica II vázon alapul. ~39mm a távmérő bázistávolsága, 1:1 nagyítással csak úgy mint a Leica-nál, így az effektív bázistávolsága 39mm. A Leica III-nál jelent meg az 1.5x nagyítású távmérőablak, így annak az effektív bázistávolsága 58.5mm.
A Zorki-4 RF bázistávolsága 41mm, 1:1 nagyítással, így ezzel - elméletileg - nagyobb pontosságot lehet elérni. Persze ez azért még többek között függ a távmérőrendszer tisztaságától, torzításmentességétől, kontrasztjától, pontos beállításától,stb.
Pl. a Leica M3 effektív RF bázistávolsága 62.33mm, amely máig a legnagyobb az M39/M-bajonett vonalon. De pl. egy Contax/Kiev effektív bázistávolsága 90mm...
Van ugye egy Zorki 4-em és egy Zorki 1-em.Mindkettő bázistávolsága 38mm.Namármost, azon gondolkodom, hogy hiába a Zorki-4 1:1 nagyítású mérőkeresője, a Zorki-1 külön keresője-ami olyan mintha egy kb. 100 mm-es objektívbe néznénk- nem pontosabb?
Föl sem merült! Sőt: az ilyesmi (egy Moszkva), csak erősíti a kapcsolatot. Nekem az elején egy ismerősöm mesélt arról mit össze tudtak az öccsével örömködni a roncs Moszkvájukkal. Aztán mivel látta, hogy érdekel, ők meg már pár éve nem használták, ideadta kipróbálni. Azóta is itt van, még nem használtam, de azt hiszem ezzel indult...
A harmónikás-távmérős-kf sorban áll a listámon, és nem a legelőkelőbb helyen. Így egyelőre csak szaglászom. :o)
A vakera zsákbamacska. Ha nagy ritkán van rá lém, akkor lehetőleg megpróbálok "pakkot" vásárolni, lehetőleg olyan áron, hogy ha valami gázos benne, akkor se bukjak nagyot. Persze volt már olyan, hogy tökéletesnek mondott váz+obi+winderből minden xar volt, de szerencsés benyúlásaim is akadtak.
A Moszkva tényleg tetszik, főleg mert kategóriájában (ahogy nézem) a legolcsóbb "nem gagyi" gép. De vakerán nem venném meg, csak ha előtte körbetaperolhatom.
Jól saccolod az árát, csak adjál még hozzá 3e-t... Furcsa hely a vatera, nézegettem egy Moskva II-t, de nem tetszett, a lencse koszos volt... 18,5-ért ment el. Ilyenben azért inkább személyesen kipróbáltat veszek, ha veszek, mert ha nem jó, a gép mehet a szervízbe, és drágább lesz a leves, mint a hús...
Hááát, egy ilyet (vagy hasonlót) szeretnék én is... Tájképezni sztem ideális lenne. Én is kíváncsi lennék, mennyiért adták. Tavaly volt a vakerán egy Moszkva-5, asszem, tizes körül ment el. De arról hiányzott az egyik piros ablak takarólemeze, meg nem volt benne húzóorsó. Amúgy "kozmetikailag" jól nézett ki, meg állítólag hibátlanul működött. Bár a szokásos "filmmel nem próbáltam" szöveg is ott volt... :o)
Ha nem lenne már egy ugyanilyenem, akkor eszem ágában sem lenne elpasszolni, de sajna nem engedhetem meg magamnak, hogy csak azért legyen két tökéletes FED5B-m, mert az egyiken van olimpiai embléma, a másikon meg nincs...
Amúgy piszkosul hiányzik egy 35 milis obi... (Persze hozzá való keresővel)
Szombaton a Pilisben kirándultam, és csak ezt a gépet vittem magammal. Elég sokat morogtam, mert ígéretes témákat nem tudtam megképelni az ötvenes látószöge miatt.
Meg sok egyéb is hiányzik, de most ez lenne a legégetőbb. Nameg színszűrők kellenének még nagyon. Csak sárgám van, ez most a havas tájhoz pont jól jött, de mindjárt itt van a sárgászöld-zöld korszak... Nameg egy halovány narancs sem ártana... Meg ugyanezek a Canon obijaimhoz is... :o)