Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2018.04.30 0 1 22622

Minél előbb vágd ki a hangyalepte tőkéket, elsősorban nem a hangyák miatt. Ők csak éltek a lehetőséggel. Annak a fehéres résznek középen nem szabadna ott lennie.

Előzmény: Barret02 (22621)
Barret02 Creative Commons License 2018.04.30 0 0 22621

Vágtam le pár satnya ágat,mindegyik közepében vöröshangya fészek volt! Ez normális?

A másik: Van pár Othello tőkém,20-25 fürt tőkénként...No comment :D

Előzmény: van_Persil (22620)
van_Persil Creative Commons License 2018.04.29 -1 0 22620

Pont, hogy nem csak ár pelevelt esznek le, hanem jóval többet, mint amit lelevelezésnél (Auslaubung: schweitzer deutsch,: z. D.: Entblättern) az ember eltávolítana. A lelevelezést csak fokozatosan szabad csinálni, ügyelve arra, hogy a bogyókat ne érje folyamatosan nap. ha túl sok fény éri, akkor egyrészt megéghet (napégés), másrészt veszít a gyümölcsösségböl, ami nem jó a minöségnek. Cukorfok szempontjából nem számít, ahhoz a fürtzóna feletti hónaljhajtások produkálnak elég új levelet.

Előzmény: Emma F. (22618)
Emma F. Creative Commons License 2018.04.29 0 0 22619

Csak most láttam a hozzászólásodat. Kár, hogy Magyarországon ezek szerint nincs perspektívája a dolognak.

Nem tudom, hogy milyen az a rész ahol az illető termeszt, nem ismerem Svájcot.

üdv

Előzmény: van_Persil (22617)
Emma F. Creative Commons License 2018.04.29 0 0 22618

u.i.: az érdekesség az, hogy a kísérletező kedvű szőlősgazda nem csak télen tartja a Skudde juhait a szőlőben, hanem egész évben, 2 rövid időszak kivételével:

1. Attól kezdve, hogy elkezd kihajtani a szőlő addig amíg a hajtások elérik a 80 cm-es hosszúságot (ez kb. 1 hónapot jelent)

2. Attól kezdve, hogy a szőlő termése eléri a 35 °Oechsle-t (kb. augusztus elején) - addig, amíg a szőlőt le nem szüretelik.

A juhokat "Auslaubung"-ra is használják, tehát az év egy bizonyos szakában pár levelet leetetnek velük a tőkékről (ha jól értettem - nem szőlészként - akkor azokat a leveleket amik a fürtök környékén vannak (?) )

A cikkíró tapasztalata szerint az pocok-populáció is csökkent a szőlőjében, mert a juhok széttaposták a járatok egy részét.

van_Persil Creative Commons License 2018.04.29 0 0 22617

A mi csapadékviszonyaink és a napfényes órák nem engedik meg azt, hogy ennyire füves legyen egy ültetvény (tápanyagkonkurencia), ill. az ennyire kilevelezett szölöben mindenképp napégés fog fellépni. Aargauban a hegyek közt lehet, hogy müködik, de nálunk tuti nem. Egyesfüggönyben még csak elmegy a legeltetés, de az a müvelésmód meg alapból képtelen minöséget produkálni.

Előzmény: Emma F. (22616)
Emma F. Creative Commons License 2018.04.29 0 0 22616

Sziasztok,

Nem vagyok szőlész és még csak kis cserepes szőlőm van, de találtam egy érdekes cikket a német weben, talán érdekel közületek valakit:

http://www.skudden.ch/application/files/7215/1316/2356/obst_und_weinbau_2012.pdf

Valaki kísérletképpen kis termetű, eredetileg Poroszországban és a Baltikumban honos Skudde fajtájú juhokkal tartatja rendben a profi szőlőültetvényét.

A fajta kifejezetten ritka, német nemzeti örökség. Pár lelkes kedvelője tenyészti, én a svájci Skudde-egyesület honlapján találtam a cikket, itt:

http://www.skudden.ch/index.php/medien

üdv

shaggy86 Creative Commons License 2018.04.26 0 0 22615

Valaki használ a szőlészetében Pellenc Tournesol soraljművelőt a képen láthatót.

Tapasztalat és beállítás érdekelne, hogy ne turja be a sort a csillagokat hogy kellene állítani?

van_Persil Creative Commons License 2018.04.26 0 0 22614

Én csak akkor, ha túl sürü lenne. Attól nem kell félni, hogy lefelé nönének. Mondjuk nekem legtöbbször jobbra-balra hajtanak.

Előzmény: jaro1979 (22613)
jaro1979 Creative Commons License 2018.04.26 0 0 22613

Tiszteletem,tegnap elkezdtem a hajtásválogatást a szőlőben.Szürkebarát a szőlőfajta és az érdekelne hogy ti minden esetben le szoktátok venni az alsó állású hajtásokat?Tavaly nem termett semmit mert a tavalyelőtti évben teljesen elfagytak a a szálvesszők.

Most szépen kezdenek rügyezni szálvesszőként van kb. 8-10 hajtásom és ha leszedném az alsó állású rügyeket akkor maradna 4-6 hajtás és attól tartok hogy azok nagyon vastagok lesznek és ugye az sem az optimális.Mi legyen a megoldás?Köszönöm a tippeket.

van_Persil Creative Commons License 2018.04.25 -1 1 22612

-A golyva lappangó betegség, csak valamilyen sérülés hozza ki.

-Ebböl következöen lehet golyvás a szaporítóanyag úgy, hogy nem észlelik.

-Attól az oltványostól ne rendelj többet, ahonnét azok az oltványok vannak.

Előzmény: jaro1979 (22611)
jaro1979 Creative Commons License 2018.04.25 0 0 22611

Köszönöm a válasz.A kép egy fiatal ültetvényben készült és a jelenség nem a vesszőkön van hanem a szőlő lábon.Az a gond hogy nem csak egy tőkén jelentkeznek a tünetek hanem sokkal többön.Én is azért tettem fel a kérdést mert lehetne akár fagykár tünete is ugyanis nem mindegyik tőkén vannak golyvás kitüremkedések csak simán kiszáradt tőkék és a keresztmetszet azokkat a tönetekkel amiket már lefényképeztem.

Előzmény: Falusi1 (22603)
zsorsz Creative Commons License 2018.04.24 0 0 22610

A felvétel alapján ezt benéztem,a fonák segített volna.Legalább tanultam valamit

Előzmény: van_Persil (22607)
van_Persil Creative Commons License 2018.04.24 -1 1 22609

Mondjuk, ha egy gubacsatkás és egy peronoszpórás levél fonákját megnézed, akkor, ha csak felületesen pislantasz rájuk, akkkor esetleg össze lehet öket keverni. Viszont a gubacsatka a levél színén fodrozódást okoz, a peronoszpóra pedig "olajfoltot". Amivel még össze lehet téveszteni a gubacsatka kártételét, az a filoxéra levéllalkó alakjának a gubacsa, csakhogy az pont fordítva jelenik meg, azaz a dudor a fonák felé van, a színe felöl csak egy picike bemélyedés látható. Ezen kívül a gubacsatka kártételét mindig rügyfakadás után lehet tapasztalni, a filoxéráét pedig csakis a már teljesen kifejlett lombozaton.

Előzmény: vlacko (22608)
vlacko Creative Commons License 2018.04.24 0 0 22608

Köszönöm a választ. Én sem gondolom, hogy peronoszpóra, azt felismerem. 

Előzmény: van_Persil (22606)
van_Persil Creative Commons License 2018.04.24 -1 0 22607

Amúgy a peronoszpóra az virágzás elött sosem szokott megjelenni és kárt okozni. Amúgy hozzánk Olaszországból, a Pó-deltából jön a genovai ciklonnal (a Genovai-öbölben kialakuló ciklon, amnek következtében DNY-ÉK-i az áramlás és egy hétig esik az esö). Ezzel szemben a lisztharmat itt telel át a tökéken, levélmaradványokon, lehet "saját termesztésü", de jöhet a szomszédtól is.

Előzmény: zsorsz (22605)
van_Persil Creative Commons License 2018.04.24 -1 2 22606

Egészen pontosan miböl gondolod, hogy ez peronoszpóra volna? Elárulom, nem az. Még csak nem is gombabetegség., söt nem is rovarkártevö (azaz se rovarölöszer, se gombaölöszer nem jöhet szóba).

Ez a gubacsatka szívásnyoma.

Normál esetben elhanyagolható mértékü a kártétele, úgyhogy legtöbbször teljességgel felesleges atkaölöszert használni a tünetek megjelenésekor.

A védekezés ellene (és a takácsatka) ellen:

Az atkák július második felében-augusztus elején vonulnak telelni a rügyekbe. Ekkor lehet a leghatékonyabban védekezni ellenük. Az egyedüli szabadforgalmú szer, amit engedélyezett használni ellenük, az Orthus (idén legkorábban kb. július 2. hetétöl érdemes). Ezen kívül a szálvesszös müvelés csökkenti az esélyét az atkakártételnek. Ezen kívül tavasszal olajos szerrel kell lemosózni, ha réz+kén+olajjal, akkor legkésöbb a rügypattanás elötti napon, ha kén+olajjal, akkor a rügypattanást követö elsö vagy második nap még lehet vele permetezni nagy lémennyiséggel.

Ilyenkor tavasszal sajnos már csak a kártételt lehet szemlélni, de a gubacsatka -szemben a tákácsatkával- terméskiesést csak a nagyon elhanyagolt szölöben tud okozni.

Előzmény: zsorsz (22605)
zsorsz Creative Commons License 2018.04.24 0 0 22605
Előzmény: vlacko (22604)
vlacko Creative Commons License 2018.04.24 0 0 22604

Kedves Topiktársak!

Van valakinek ötlete, hogy mi lehet ez, és mit lehet ellene tenni?

Falusi1 Creative Commons License 2018.04.24 0 0 22603

Nálam a golyva a tőke idősebb részein jelent meg először, de ez a természete. Nálad a vessző oldalán nem is annyira tipikus a megjelenés.

Mivel a fagyveszély miatt általában hagyok biztosító vesszőt, az idősebb golyvásodott részeket levágom és a biztosító vesszőből alakítok ki új termő részt. Mivel az egyéves vesszőn még nem jelenik meg, van termés. A másik évben ezt a vesszőt kordonkarnak alakítom ki és rövid csapos metszést alkalmazok egészen addig, amíg a kart a golyva megjelenése miatt le nem kell vágnom, majd az egész kezdődik elölről.

Egy tőkét ezzel a módszerrel tartok termőképes állapotban már évek óta.

Baj akkor van ha a biztosító rész lesz golyvás, ezért a tőkefejből esetleg kihajtott másik vesszőt is meg szoktam hagyni.

Nem tudom mennyire érthető amit írtam, de azt akartam vele üzenni, hogy nem feltétlen kell mindjárt kivágni.

A keresztmetszet nézhet így ki különböző vírusfertőzés esetén is.

Előzmény: jaro1979 (22599)
van_Persil Creative Commons License 2018.04.23 0 0 22602

Sérülés (de nem metszés) után jöhetett elő az addig lappangó betegség, az elnyúlt háncs nélküli rész alapján a legvalószínűbb a nyúlrágás. Már a szaporítóanyag fertőzött kellett legyen, a tumorosodáshoz kellett a sérülés.

Előzmény: arpad-lajos (22601)
arpad-lajos Creative Commons License 2018.04.23 0 0 22601

Igen ez baktériumos golyva. Kórokozó Agrobacterium vitis

van_Persil Creative Commons License 2018.04.23 0 0 22600

Lehet valami elrákosodott nyúlrágás is, tekintettel arra, hogy az elszáradt rész kör alakú, az új (zöldessárga) rész pedig csak ott nö, ahol nincs a seb.

jaro1979 Creative Commons License 2018.04.23 0 0 22599

Tisztelt szőlészek,egy kérdésem lenne ,ma készítettem egy pár képet a szőlőben és arra lennék kíváncsi hogy szerintetek ez milyen betegség lehet.Én baktériumos golyvára tippelek de lehet hogy tévedek.Íme a képek:

robágsz Creative Commons License 2018.04.23 0 0 22598

Szerintetek melyik rezisztens borszőlő a legjobb lugasnak? Egyenlőre a Néró, és a Pölöskei tűnik jónak a leírások szerint. Én még Vénuszra gondoltam volna, de írtátok itt, hogy az nem a legjobb bornak.

jaro1979 Creative Commons License 2018.04.23 0 0 22597

Köszi a választ,arra gondoltál te is amire én.Valahogy én is így gondoltam de nem voltam benne 100% biztos.

Előzmény: van_Persil (22596)
van_Persil Creative Commons License 2018.04.22 0 2 22596

Mit értesz "visszavágni" alatt?

Mielött elülteted? Vagy amikor már elültetted, és a "hányszor" arra vonatkozik, hogy hány éven keresztül?

Ha arra gondolsz, amire szerintem gondolsz:

1. Elülteted a 2 szemre visszavágott (vagy már eleve visszavágottan vett) oltványt.

2. Kihajt, te összesen két hajtást hagysz rajta.

3. Következö év tavaszán a jobb állású hajtást visszavágod 2 szemre.

4. Két hajtást hagysz.

5. Következö év tavaszán a jobb állásút visszavágod 5-6 szemre.

6. Két hajtást hagysz (nem biztos, hogy a legfelsö hajtást fogod tudni meghagyni, mert néha az csenevész lesz)

7. Következö év tavaszán, ha kellöen vastagok a hajtások, akkor a kívánt müvelésmódnak megfelelöen vagy az alsót (ernyö/rövidcsap), vagy a felsöt (Guyot) húzod el. Nagyon fontos, hogy ha nem elég vastag, akkor az alsó hajtást két szemre vissza kell vágni, mert a túl korán leterhelt szölö idejekorán tönkre fog menni/nem fog rendesen fejlödni.

8. Az elsö termésnél hajtásonként max. egy fürt maradhat, tökénként max. 10 db vagy 1 kg (amelyik a kevesebb).

Lehet azt is csinálni, hogy elhúzod a második évben, meg meghagyod mind a húsz fürtöt, dicsekszel a szomszédoknak, hogy neked az új telepítéseden 5 kg/töke termésed volt már a második évben, de az ötödik évtöl kezdve nem lesz mivel dicsekedned. Tudom, miröl beszélek, részben a saját káromon megtanulva (túl korai elhúzás), részben a más hibájából okulva (túl korán túlterhelés).

Előzmény: jaro1979 (22595)
jaro1979 Creative Commons License 2018.04.22 0 0 22595

Üdv mindenkinek ,újj telepítésű ültetvény esetében hányszor kell visszavágni az oltványokat?Én úgy tudom kétszer,esetleg a fejlettségtől függő ez a művelet?

van_Persil Creative Commons License 2018.04.21 0 0 22594

Ami után a bárium-poliszulfidot kitiltották, évekig nem lemosóztunk, a szölö kibírta. Én most elsösorban nem is a lisztharmat ellen (mert nem engedem vegetációban felszaporodni, meg a Guyot-müvelés is a lisztharmat ellen dolgozik), hanem az egyéb nyavalyák ellen (ESCA, tripsz, amerikai szölökabóca) lemosózok réztartalmú szerrel.

A Syngenta kifejezetten azt ajánlja, hogy ne lemosózzunk, helyette eggyel többször jó magas dózisú Thiovittal menjünk. Nyilván ezt ajánlják, mert nekik nincs lemosó szerük...

Előzmény: WaArdulph (22593)
WaArdulph Creative Commons License 2018.04.21 0 0 22593

Vegetációban lisztharmat ellen 1%-os dózisban lehet használni, de ez már nyilván nem a lemosó kategória. Nagy dózisos Thiovit amúgy is mindig szokott menni 4-6 leveles állapotban, úgyhogy idén majd ez lesz az első permetezés. Meglátjuk mennyire fog fájni a lemosó hiánya... 

Előzmény: van_Persil (22591)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!