Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Szerintem pedig nem lenne rossz, ha a nyarat nem a konyhában töltené. Ezek nem szobanövények! Nincs valami lehetőség kitenni? Sokkal jobb lenne a kondija. Így ránézésre eléggé haldoklik...
A tetűt feltétlen irtsd le róla, de a deformált leveleket atkák is okozhatják, az ellen meg külön szer kell.
két kérdésem is volna a citromfámmal kapcsolatban:
az egyik, hogy biztosan beteg, sárgulnak a levelei
ez mitől lehet?
főleg a régi levelek sárgulnak így, de a frissek is deformáltak
a másik, és lehet, hogy összefüggés van: valamilyen levéltetű jelent meg a fán
ez ellen több helyen olvastam, hogy Actarat javasoltak, de azt nekem, mezei nem-őstermelőnek nem adnak a boltban. milyen, szabadforgalmú szerrel kezelhetném őket? jó lenne, ha létezne valamilyen felszívódó szer, amivel öntözhetném és nem kellene permetezni, mert akkor ki kellene valahová raknom a konyhámból a fát
ez engem is édekelne nekem is csak porzós virágok voltak, termő/bibés / egy darabsem :( gondolkozok rajta hogy belrakok egy másik fajtát valamelyik ágába :)
Nem tudom, mennyi idő alatt fejlődik ki a virág, de a többi citrusommal egy helyen tartom a Nápolyi lime-ot, már márciusban kipakoltam idén, a Nápolyi jóval később virágzott, mint a Máltai.
A Máltai május 3.-án, 21.-én és 06.02.-án:
A Nápolyi 05.21.-én:
Rengeteg virág volt rajta, egyben sem volt bibe. Nagyon figyeltem, mert már hatodik éve van nálam és még nem láttam a termését, pedig minden évben tele van virággal. Másodvirágzása pár darab virág, szintén bibe nélkül.
A többi citrusom (limakvát, Fukushu, cédrátok virágoznak, kötnek, csak a Nápolyi steril.
"AZ ecetről hogy- mást meg ne zavarj -elárulom,hogy nincs gyomirtó hatása DE(!) az asztali só (NaCl) nagyszerűen oldódik ecetsav oldatában,ezt a tulajdonságát kihasználva némi mosogatószer vagy cukor(mint tapadásfokozó)hozzáadásával totális gyomirtónak lehet használni"
Ez tök jó! :D
Szóval az egyszerű uborkasaláta-lé (víz-ecet-cukor-só) totális gyomirtó? Miket tudok meg... :D
Amúgy az ecetet valahol ajánlották aszat ellen, ki is próbáltam, és tényleg, leperzselte a levelét, ahova csak jutott belőle. Persze utána kihajtott.
Köszi, igen egy virágzás volt 1-2 virággal, nekem is hasonlóan mint nálad, bibe nélkül. Sajna a citrustartós FB-n sem jött rá eddig senki mi okozza ezt, sztem vmi genetikai dolog lehet, vagy franc se tudja. Tápokkal is próbálkoztam anno (más citromoknál), de nem változott, mindegy milyen arányút kapott, de más lime-oknál is előfordul ez, és persze citromoknál. Persze az hogy évekig ezt csinálja az passz..
Pl. a Meyer múltév őszén hozott rengeteg virágot, mind bibés volt, persze a tél miatt nem sok termés maradt meg, most tavasszal megint virágzott, egy virágban sem volt bibe, most ismét virágzik ismét tele van bibével. Tápozás normál, meg ilyen rövid idősávban nem hinném, hogy ilyen rapszodikus hatása lenne ha táp lenne.
Ja, szépen növögetnek a Sharbati-k, bár kicsit lassan nő a termése, úgy néz ki ez ilyen:)
Kérdeztem már valahol, de elkerülte a figyelmedet: ha van Nápolyi lime-od, hogy viselkedik? Termett már? (Tudod, ezzel nyűglődök a bibe nélküli virágok miatt már évek óta.)