Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Igaz, még van három hetem kitalálni, mit is szeretnék jobban... Pándi Marianne könyvében olvastam a III. szimfóniájáról. Először is 6, azaz HAT tételből áll ez a műve! Másodszor: csak az első tétel több, mint 30 perces! Bár a romantika egyik legnagyobbjaként emlegetik (ezt wikipédiában olvastam), félelmetesen hangzik egy ilyen monumentális mű...az összes műve félelmetesen hangzik... :) /még a neve is/ Pl. a 3. tételre azt írja, hogy 'barátságtalan a karaktere'...
Viszont: Élőben sokkal érdekesebb, jobban feldolgozható tud lenni, mint, ha itt próbálnám meghallgatni...szeretem élőben nézni/hallgatni a zenét, teljesen másképp lehet átélni. Még a félelmetessége is legyőzhető. [azt pl. nem is említettem a múltkor, hogy Dvorak VIII.-jának az utolsó tétele, amit legkevésbé kedvelek a műből, igy élőben sokkal-sokkal szebben hangzott, ezerszer jobban lehetett élvezni a harsányságát] Ráadásul a 4. tételben ének szóló is van, amit még nem tudom, hogy jó-vagy rosszként éljem meg...
Viszont a mű összességének mondanivalója Pándi könyve alapján egész érdekes; kíváncsivá tesz... A 2. tételtől egy felemelkedés-sorozat az egész mű: -amit a mezei virágok mesélnek -amit az erdei állatok mesélnek -amit az ember mesél (itt van a szóló; Nietzsche szövegével) -amit az angyalok mesélnek (a felemelkedés Isten felé...) -amit a szeretet mesél Így elolvasva elég érdekesnek tűnik....mégis félelmetes.
[[A másik gondolatmenetem: a kirándulás, az egy túra, ahol végre emberek között lehetek (ami elég ritka mostanában), viszont feltöri a lábam a cipő, koszos leszek... Koncerten viszont felöltözhetek szép ruhába, és jól érzem magam...]] /valahol ez is szempont nekem, mégha kicsit mulatságosan hangzik is/
Ez nem ott volt ahol most lakunk, és nem a vízvezetékből volt az anyag (nagyobb része), legalábbis nem az elosztóhálózatból. Ugyanis amikor a vízműnél üzembe helyezték a vastalanítót, akkor megváltozott a helyzet. Tehát a vas már eleve benne volt a vízben, mielőtt az elosztóhálózatba került volna a víz. Ha a vízvezetékből oldana ki annyi vasat, akkor nem sokáig maradna egyben a cső.
OK! Tudom, rossz, aki rosszra gondol :))) Továbbgondoltam (mert azt hittem volt célod az írással), hogy akkor fölösleges az OBI-ban pénzt kiadni vasoxidra, ha a vízcsapból is lehet kinyerni :) Sárga, vörös, vagy barna?
Rézcső valóban megoldás; sőt újabban már műanyag csövet használnak az ilyen kioldódások elkerülése végett....egy jó kis lakásfelújításra nem gondoltál még?! ;))))
Csak úgy megemlítenék néhány sporteseményt: Megkezdődött a Forma-1 szezon Melbourne-ben. Jenson Button győzelmével. (bár úgy gondolom nincs köztünk F-1 rajongó/még én sem)
Viszont holnap kezdődik hosszú, ínséges idő után a snooker-rajongók nagy örömére a China Open. A VB előtti utolsó nagy pontszerző verseny. (sajnos a vb-vel lezárul majd az idei szezon is) Bár épp ez a verseny nem tartozik a kedvenceim közé. Tele van kínai 'szabadkártyás' játékosokkal. A kedvenceim indiszponáltak az időeltolódás miatt...úgyhogy nem ez a legjobb verseny, a sorozatban :(
Ránéztem Kertész Jánosra, pontosabban amit beírtál ide róla. Ez a digitális lábnyom-téma egészen izgalmas dolog. Már én is törtem ilyenen a buksimat, hogy, ha az ember bankkártyával vásárol, akkor minden mozdulata lekövethető,és kielemezhető. -merre jár éppen -milyen összeget költ -mire költ -hol vásárol -milyen árutípusokat vesz egy csomó mindent ki lehet elemezni akár a vásárlási szokásokról, és minden egyébről. A megfigyelés ehhez képest semmi, ráadásul ezt a sok személyes információt önként adjuk ki magunkról. És akkor még nem is szólva a többi digitémáról, mint parkolójegy, autópálya jegy, telefon....szerintem az internet használat is megfigyelhető
Hát, lehet, hogy valóban nagyon zagyvára sikeredett a gondolatmenetem, ha ilyeneket értetek ki belőle...
Személy szerint én már jóideje nem hallgatok rádiót. Interneten egy időben hallgattam, de már azok linkjeit sem tudom. Viszont valóban jobb volt, illetve lehetett jobban stílusok szerint megválogatni.
A számítógépen keresztüli zenehallgatásaimmal az a problémám, hogy viszonylag régi gép, és hangos a ventilátora-->azaz nagyon zúg!!!! (igaz épp ebben a pillanatban is itt hallgatok zenét, mert gépezés közben úgyis mindegy)
-->>olyat egyáltalán nem írtam, hogy új zenét is háttérzeneként hallgatok... kivéve, amikor R. Strauss: Tyll Ulenspiegeljét ajánlottad :))) Akkor meg is jegyezted, hogy az nem semmi ;))) úgyhogy azok után abba is belemélyedtem komolyan...
Mostmár merítek bátorságot, és megkérdezem végre, hogy ilyen fórumozós körökben a: "szvsz" kifejezés mit jelent???? [nekem mindig az jut róla eszembe, hogy szevasz:)))] ez egy tök triviálisnak ható kifejezés, de soha nem tudtam ám a jelentését :))))))
Hát, lehet, hogy lemaradok mégis Mahlerről, mert aznapra kirándulni is hívtak, és lehet, hogy inkább azt választjuk... Különben sem tudom, hogy az öt tétel? Meg énekelnek is benne, ráadásul Zarathustrát?
Nem is állandó zenekarra gondoltam. Berliozzal kapcsolatban olvastam, hogy szeretett fesztiválokat szervezni, sőt maga a "fesztivál", mint kifejezés az ő nevéhez fűződik. A párizsi világkiállításra készült hangversenyén több, mint ezer fő létszámú zenekarral ad elő műsort.
""Az Imperiál-kantátát ezerkétszáz közreműködővel adja elő, akkor alkalmaz először elektromos metronómot, mely ütemezését öt alkarmesterhez továbbítja.""
Nem tudok több ezer fős zenekarról, akkora még a Mahler 8. szimfóniához sem kell. Állandó hivatásos zenekarból biztos nincs ilyen ezen a bolygón, nem lehetne fenntartani rentábilisan. Alkalmi rendezvénybandát viszont el tudnék képzelni egy-egy guiness-rekord-kísérletre. Ilyenre talán össze is lehetne szedni egyszer-egyszer.
Vannak internetrádiók. Ott jobban odafigyelnek a szakmai részletekre. Kisebb a költségvetés is, kisebb cél a manipulálás is, nem cél a nivellálás.
Magyar zenét a közszolgálati rádión kéne követelni, ha és egyáltalán, kereskedelmi rádiónál szerintem nem. De ez sem biztos, hogy jó csapásirány. Az egész magyar zene támogatása topikot kellene rendesen végiggondolni.
Ha már háttérzene, akkor hallgasd azt amit te szeretsz, te gyűjtöttél össze. Újak befogadása háttérzeneként, nem tudom mennyire egyszerű feladat.
Ki az aki politikusnak megy egyáltalán? ;)
A nagyzenekaros Mahler-szimfónia az a VIII.
Bátran menj a koncertre, szerintem szeretni fogod, szvsz. Semmi avantgarde nincs benne, erős intellektuális élményben lesz részed. Talán annyi fontos előzetesen, hogy pihenten menjél.
(mellesleg így zárójelben megjegyezném, hogy valójában pontos voltam ám, csak túl pontosan kezdték, nem hagytak 'érkezési' időt, mint a színházi előadásoknál...)
>...előbb- utóbb mindenki megtalálja a maga szappanoperáját, és ez a zenében is így van.
Nahát ez-az! Fején találtad a szöget eref!
Hát nincs önmagában szégyellnivaló azon, ha valaki megtalálja a szappanoperáját? ;)
Elárulok egy 'titkot', remélem itt megtehetem. Péter mesélte, amikor ilyesmikről beszéltünk, (egy időben biztosan, lehet, hogy most is) nagyon szerette az Emil Rulez zenekart. Azt mondta szellemes, és kikapcsolja. Ha jól emlékszem a szavaira.
Igen, hasonló akart lenni az én véleményem is a témáról, úgy látszik így második nekifutásra lemaradt...
Illetve, hiábavalónak is tartom, ha közöttük is szelektálnak továbbra is: lesz/lenne akit ezentúl sem ismernek meg, és lesznek/lennének agyonjátszott előadók/dalok.
Apropó: Petyus! örültem volna, ha hozzászólsz a (2954) 3. gondolatomhoz. Lényege, (bár lehet, hogy volt már szó róla, csak kiesett a fejemből) hogy nagy létszámú (többezer főt számláló) zenekarról tudsz-e...?
Különben érdekes volt ott lennem. Mikor elkezdte a mondókáját, úgy indított, hogy itt mindenki fizikus, ezért érteni fogják...no ekkor megijedtem, hogy majd olyan szinten beszél, hogy örülök, ha a kötőszavakat megértem :))) ehhez képest mindent egyszerűen, érthetően fogalmazott. Viszont a jelen lévő többi fizikus erőt sugárzott, olyan értelemben, hogy a megfestett jövőképét megkérdőjelezték... illetve ami érdekes volt, hogy nem találtak valódi vitára lehetőséget, nem kérdeztek utána részleteknek, egyszerűen konstatálták, hogy ez is egy alternatíva maximum...valahogy olyan megnyugtatónak hatott számomra :)))
Szerintem hülyeség ezt törvényileg szabályozni. Meg embereket fizetni azért, hogy figyeljék a betartását, meg hogy feljelentsék a szabálysértőket, eljárást folytassanak ellenük, elítéljék őket, behajtsák a büntetést, stb. Egyáltalán hallgat még valaki rádiót? Annyian biztos nem, hogy valakinek megérje ez a haccacáré.
>>>>>>> Valaki azt a poént sütötte el ezzel kapcsolatban, hogy a népesség csökkenésével azonos időben csökkent a gólyák száma is az országban, mégsem mondhatjuk, hogy ez azért történt, mert a gólya hozza a kisbabát. >>>>>>>
Ez szenzációs poén volt. :o) Ő volt az aki elsütötte?
(elolvasni nincs értelme a két cikket, inkább csak azért linkeltem be, hogy értelmezhető legyen a gondolatébresztő) A napokban már olvastam róla: elgondolkodtak, hogy szükség lenne törvényileg előírni, a zenei rádiókban legalább 40%-ban magyar zenéket adjanak. Ennek kapcsán kezdtek a gondolataim kavarogni minden irányba, így lehet, hogy kissé zavaros leszek, de ki akarom írni magamból. A két cikk egyik oldalról a zenészek/előadók véleményét kérte ki, másik oldalról pedig a rádiókét. A zenészek egy része pozitívan fogadta, szerintük szükség van, hogy jobban megismerjék a hallgatók a magyar előadókat, míg a rádiók szerint nincs annyi magyar 'sláger', hogy ilyen szinten ki lehessen tölteni vele a műsoridőt. Ha pedig olyat adnak, ami nem a közízlés szerint aló, elriaszthatják a hallgatókat, akik akár végleg leszoknak a rádiózásról. [ennek kapcsán az jutott eszemben, hogy én hogyan szoktam le néhány évvel ezelőtt. Ugyanis valóban jóval egyszerűbb bekapcsolni a rádiót, és munka közben háttérként hallgatni egyszerű zenéket. Viszont egy idő után idegesítően unalmas az egyhangúsága. Mert hiába létezik számtalan előadó, mérhetetlen mennyiségű slágerrel, ha a rádiók csak azt a néhány /ráadásul adótól függetlenül ugyanazt/ a zenét játssza, visszatérően, akár napjában többször. Volt olyan adó, akik azt hirdették, hogy egy nap csak egyszer adnak le egy dalt; viszont másnap teljesen ugyanatz az összeállítást véltem felfedezni a műsorukban, majd harmadnap ismét...azóta csak lemezeket hallgatok, pedig én nem dicsekedhetem nagy készlettel. Mégis változatosabb, illetve legalább azt hallgatok, amihez nekem van kedvem]
A rádiók ugyanoda jutottak, mint a kereskedelmi tv-k. Közízlésre, nézettségre/hallgatottságra hivatkozva egyre alacsonyabbra teszik a színvonalat. Nem is keresik az elgondolkodtató, ösztönző műsorokat, a butítás az egyszerűség a cél... Elgondolkodtam, hogy olyan zenéket/zenészeket, mint az After Crying hogyan lehet megismerni? Ha nem járok erre a fórumokban, lehet, hogy soha nem is hallok róluk?... Kevésbé 'népszerű' zenéket (sőt még a népszerű előadók hosszabb dalait) sem lehet hallani... [volt egy műsor régebben az egyik tv csatornán, ahol egy 'alternatív' előadó mesélte, hogy odaadták a lemezüket rádióadóknak, hogy azok 'ingyen' adják le; mindenki örült, dicsérték a zenészeket, a lemezt, de nem adták le a rádióban...viszont eltűnt, ugyanis hazavitték hallgatni...]
OFF Bár politikai témába nem akarok belekontárkodni, az a véleményem, hogy valamit is magára adó, bármilyen szintű megbecsülést élvező közszereplő nem vállal semmilyen felkérést a pillanatnyi helyzetben. ON
És végül egy kérdés: Mahler III. szimfóniája Mit kell/érdemes tudni róla...egyáltalán milyen?