Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Ismét megnéztem a Dvorak IX.-et, mindkét előadásban.
Szóval az most Abbado-féle előadást éreztem jobbnak, de valójában csak annyiban, hogy ott jóval nagyobb zenekar játszotta, így erősebben tudott szólni, mint a hölgyemény zenekarával.
Az este viszont csalódást okozott. A műsorújságba Csajkovszkíj IV. szimfóniát írták, és lelkesen vártam, hogy kezdődjék, erre Sosztakovics I.-jét adták le. Persze a Mezzo honlapján már utóbbi volt, sőt a Port.hu-n is...
Viszont ebben sem lehetek biztos, mert a múltkor viszont nem az volt műsoron, ami a Mezzo honlapjára volt kiírva.../na így igazodjon ki az ember/
Sosztakovics sajnos nem tartozik a kedvenceim közé :(
Kivételek persze itt is akadnak, mert ugye a II. Waltz azért tetszik ám /tudjátok az a kommersz darab, belinkelem/
Viszont a Mezzo csapjából újabban állandóan Abbado folyik... Legfőképp Mahler- koncertjeit adják. És persze abból is I. II. V. ...csak épp melyik nincs műsoron...????
Nyilván amelyik érdekelne is, természetesen a III.
Ráadásul szegény Abbado annyira ellenszenves figura...
Este különben még volt jó kis műsor: archív felvételről közvetítették Rahmanyinov Paganini variációit (op. 43) Nagyon jó, élvezetes kis darab, kedvelem. Ez egy 1967-es felvétel volt, Byron Jaris (nem tudom ismeritek-e) nevű zongoraművész interpretációjában.
Apropó: Mi a különbség a "zongorakoncert" és a "zongoraverseny" között????
Végülis már kezdem kapisgálni, de eddig azt hittem, hogy a két kifejezés ugyanazt takarja... :(
[na még egy utolsó megjegyzés, más témában:
Tegnap kertészkedtem (persze mostanában minden nap szoktam egy keveset), és teljesen össze-vissza vagyok karcolva mindenféle gallyaktól, tüskéktől]
Sajnos, mivel már néhány napja letöltöttem, ki ment a fejemből, hogy melyik blogból, innen az Indexről.
Amit pedig végképp szégyellek, hogy nem emlékszem a kép 'alkotójára' sem, pedig van még néhány érdekesen szép, vagy éppen érdekesen elborzasztó/visszataszító képe...
Előzményként tudnotok kell, hogy reggel visszaolvastam a topik elejére; no nem az egészet, csak az első 500 hozzászólást, ott is elsősorban bekapcsolódásom kezdetétől...(bár az elejébe is belenéztem)
Pl. Petyus te már egész korán benéztél ide. Pontosabban Erefre emlékeztem, hogy majd az elejétől jelen volt, de te akkor váltál számomra ismertté, amikor elejtetted ájedzsís poénodat :)
Nem tudom, érezted-e akkor, de borzasztóan mérges voltam rád :))))
Igaz, akkoriban nagyon paranojás voltam, és sokmindent vettem bántásnak. Azt is kifejezetten annak értékeltem...sőt azt hittem abszolúte direkte volt. Különbenis általában véve is túlérzékeny vagyok.
Hamar felkaptam a vizet, viszont így visszanézve szerintem ti is türelmetlenebbek voltatok velem :)
Tény, hogy szoknom kellett ezt a fajta társalgást. Ráadásul, azóta is így elnézve egész komoly kis társaság vagytok itt, én meg egy egészen komolytalan nőszemély.
És valóban igyekeztem megfelelni a ti tudásszinteteknek, mert az én zenei műveltségem nagyon gyatra ám.
Lényeg, hogy arra jutottam, hogy mindannyian nagyon aranyos pasik vagytok, és tök jó itt lenni köztetek. Kedves Topiktársak!
apropó: van ám akit még nem ismerek személyesen! ;)))
Kérdés, hogy kinek...annak is, akinek az a munkája, hogy egésznap a neten csüngjön?! ;)
Különben pedig nem találjátok ki hol voltam?!
Uszodában. Majd másfél hónap kihagyás után ismét lelkierőt vettem, és nekiindultam. Sőt vettem hamarjában bérletet is, hogy rá tudjam venni magam újra a rendszerességre :)))
Hát, mit mondjak, nem ment a másfél óra folyamatos úszás, elfáradtam...így előbb abbahagytam. Viszont az úszás nem csak fizikailag frissít fel, hanem szellemileg is, ezt már azelőtt is észleltem. Majd megírom a gondolataimat.
Egyetlen dilemmám: nagyon éhes lettem...viszont valahol olvastam a múltkoriban, hogy ha nem akarunk hízni, akkor úszás után két órán át nem szabad enni :((((
Tudom, különösebben nem izgat benneteket a sport, viszont, ha már eddig írtam, gondoltam befejezem a közvetítést :)))
Szóval:
Snookerben John Higgins - Peter Ebdon döntő lett; aholis Ebdon (hosszú idő után ismét) győzedelmeskedett 8-10 arányban.
Teniszben Murray - Djokovich döntőben sikeresen vitte a prímet Murray 6-2 , 7-5 arányban.
F1-ben Button nyert ismét.
Itt volt valami esőféle, és leállítás, de a kritikus útvonalon túlértek, nem kellett újraindítani.../erről túlsokat nem tudok, mert nem néztem. Csak hallomásból írtam/
Azért örülök, mert látom csak-csak benéztek ide néha :)))
Ha már említettem Ronnie O'Sullivan - John Higgins snooker meccsét, akkor folytatom az eseményeket.
Ronnie feljött 3-3 állásig, majd 4-4 lett. Végül a döntő frame-ben Johnnak sikerült a végső győzelem, bár lehetőséget Ronnie is kapott, amit sajnálatos módon nem tudott kihasználni.
Viszont nagyon élvezetes játékot produkáltak mindketten, öröm volt nézni. Szeretem az ilyen snookert, és örülök John győzelmének is, mert ráfért ebben a szezonban néhány pont a ranglistához :)))
Igaz, még messze van a döntőtől. Ez a meccs csak a négy közé jutáshoz volt elegendő. Bár hasonló játékkal Higgins viheti a China Open kupáját, mert a mezőnyben ő számít a legesélyesebbnek...
Erről jut eszembe: Nadal is kiesett a négy közé jutásért vívott játékból a Miami ATP tornán.
Nálad hogyan jött le a pénteki előadásban, hogy fizikusok voltak a hallgatók? (Lehet, hogy nem fog sikerülni pontosan megfogalmaznom a gondolataimat/érzéseimet a kérdésemhez...) Valami olyasmire lennék kíváncsi, hogy hogyan érzékelted, hogyan viszonyultak H.Zs. előadásához? Főleg, hogy te másik előadáson is voltál, az ottani hallgatóság másként reagált? Ha igen, mennyiben?
No, akkor kezdem mai napra rendelt mondókámat: ;)))))
Tegnap a Mezzon Dvorak IX. szimfóniáját adták. 20:30-kor a Berlini Filharmónikusokkal, Claudio Abbado vezényletével (ha jól emlékszem Palermóból). Valójában jó elemzést nem tudok írni róla, annyira azért nem ismerem a művet, illetve az időpont miatt voltak zavaró körülmények is. Kicsit szaggatottnak éreztem, és nem elég lendületesnek...lassúnak. Az utolsó tétel sem tudott olyan 'ütős' lenni, mint ami kihozható lenne belőle... Talán ennyi azért kijött belőle.
Viszont érdekességként: teljesen véletlenül ~23:00-kor ismét a Mezzora kapcsoltam, aholis épp egy Sosztakovics darab végére értek...éééés a következő darab ismét Dvorak IX.-je lett. Lyoni Nemzeti Zenekar adta elő Anu Tali nevű karmester hölgy vezényletével. Érdekes látvány volt az előadás. Hangzásban talán jobb, mint a koraesti. A hölgy esztétikailag egész kellemes látványt nyújtott (már amennyire frakkban egy nő lehet) egészen hidrogénszőke hajjal. Viszont ilyen furán, még nem láttam karmestert kalimpálni, ahogyan ő tette... :) A testtartása olyan volt, mint aki karót nyelt, viszont a karjaival óriási lendülettel hadonászott; úgy tűnt, mintha nem is a zenére kalimpálná a kezét. Nem is tudom, hogy fura, vagy mulatságos volt-e inkább...vagy mindkettő... :)))) (zeneileg mégis jobbnak éreztem, mint Abbadoékat, de lehet, hogy már túl késő volt...)
Végignéztem Kertész János előadását a digitális lábnyomokról. Valóban érdekes volt. Sajnos gondoltam, hogy ilyen szinten tudnak minket megfigyelni. A végén a műsorvezető hölgy rá is kérdezett arra ami bennem is azonnal felmerült ennek kapcsán. Szerintem nem megnyugtató a válasz... :) Viszont, ahogy hallgattam, megértettem, hogy a prof. éppen az ilyen mérhetetlen adathalmazból való "helyes" következtetések levonására törekszik, azaz ezt fontos feladatnak tartja, mondhatni a legfőbb feladatnak. Így méginkább megértem általa, - mivel talán a leghitelesebbnek mondható személyiség a témában - az elejtett poénját a gólyáról, és a népességről :))))))
Egyelőre inkább csak beleolvastam: a téma a világ olaj- és földgázkészlete... A 6. oldalon lévő 7. ábrára kifejezetten visszaemlékszem H. Zs. előadásából is (azaz ő is felhasználta) Szerintem érdemes beleolvasni, vagy megnézni...jóval optimistább megközelítése a témának.
Egy részlet: >>>""Az egész Földre vonatkozó pontos előrejelzés kivihetetlen. A kitermelés dinamikájának becslése közelítő módszerek alapján történik. Ebből eredően, az energiaigény kielégíthetőségével ill. az energiahordozók részvételi arányával kapcsolatosan a vita óriási, amely sokszor a gyűlöletig fajul. A reális kép kialakítása miatt mind a pesszimista, mind az optimista érveket meg kell hallgatni és elemezni kell. Bármelyikhez való merev ragaszkodás súlyos következményekkel járhat, hiszen az energiapolitika alapvető eleme a világpolitikának."">>>