Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
PETYUS nem egyedi eset. Sok természettudományos/műszaki végzettségű ember lesz zenész, akár pályaelhagyóként, akár párhuzamosan folytatva a kettőt. (Persze profi szinten csinálni mindkettőt nagyon nehéz.) A népzenészek közt tudtommal rengeteg van.
Nem olyan sok ez, de a többi nagyjából stimmel. Egy lényeges dolgot kihagytam a felsorolásból: gimnazista koromban részt vettem a "Verdi és kora" című rádiós zenei műveltségi versenyen, az operairodalommal ennek a felkészülési időszakában kezdtem ismerkedni.
Képzeljétek össz-vissz 10 db mag volt a zacskóban. Hát kíváncsi leszek, mennyi kel ki belőle. Ráadásul elég bután elszúrtam a dolgot, ugyanis kidobtan a zacskóját, és most nem tudom, hogy mekkorára fog nőni...Milyen helyre ültessem ki, ha majd palántázható lesz.
Különben fürtös koktélparadicsom-félének vettem, hát...majd meglátom, mivé fejlődi ki magát :)))
Kettő mag már kikelt különben.
Más:
Mostanában virágzik a magnólia.
A leges-legszebb virágzó fácska, imádom ilyenkor. Nekünk is van kétféle, de egyik sem az a legszbbik fajta, ami a kedvencem. Az a világos rózsaszínű nagyvirágú fajta, ami a legkorábban nyílik, és emiatt sajnos sokszor le is fagy. De az idén csodálatosak.
Nekünk apróbb virágú fehér van, és egész sötétlila, hosszúkás virágzatú, ami később fog csak nyíllani.
Jártam zeneiskolába, de csak alapfokon. De elég jó alapokat kaptam. És közben játszottam fúvószenekarban. Aztán a Műegyetem szimfonikus zenekarában is játszottam, de diplomaosztás után ez abbamaradt. Aztán énekeltem a Szekszárdi Madrigálkórusban, és a sváb kórusban is, amit vezettem is egy fél évig. 2000 óta csináljuk a régizenét az Ungaresca Consort-ban. És néha megpróbálkozok dalszöveg-fordítással is.
Szerintem ez magyarul azt jelenti, hogy Prokofjev 3. zongoraversenye.
"the Concerto No.3 in C major (Sergueï Prokofiev) with French conductor Paul Paray leading the RTF National Orchestra."
A szöveg többi részét is figyelembe véve ez is az lehet.
Amúgy a "concerto" műfaja a barokkban alakult ki, és először olyan többtételes műveket jelentett, amelyekben egy kisebb hangszeres csoport (concertino) és a nagyobb csoport, a zenekar többi része (ripieno) játszott váltakozva és ügyesen összeszerkesztve. Később lett divat a szólóhangszerekre és zenekarra írott versenymű. Első kiemelkedő művelője Vivaldi volt.
Ha jól tudom Alföldi Robi is rendezett valamilyen operát modern/alternatív felfogásban.
Igaz, ő volt, aki újrafordíttatta Shakespeare valamely darabját is mai nyelvezetre, hogy új formában adhassa elő.
Bár erről jut eszembe, a Rómeó és Júlia Di Caprio-féle feldolgozását egyszer megpróbáltam végignézni; - fiatalok istenítették akkoriban a filmet - hát még Mészöly Dezső fordításában készült magyar szinkront adtak hozzá, szerintem iszonyatosan elrontotta a filmet, ha egyáltalán jó lehetett...élvezhetetlenné tette számomra.
A Mezzo különben csak ilyen modern feldolgozású operákat ad (legalábbis én normálisat még nem láttam ott). Elég nehezen befogadható számomra ezáltal... :)
A Víg özvegy a Drezdai 'Staatskapelle' előadása, német szöveg, francia felirat. Modern díszlet, nekem nem tetsző előadásmód. A szereplők sem szimpatikusak, a színészi játék sem tetszik, zenébe belekeverték az 'Alexanders Ragtime Band' c. nótát is...(bocsi, ha rosszul írtam), egyaránt ronda a díszlet, és a jelmez is.
Az éneklés, a dalok az egyetlen, ami élvezhető.
Lassú, elnyújtott, unalmas. Még az megy, de nem nézem, mint látható (vagy nem).
Nem. A magyar nyelv szokásos értelmezése szerint Prokofjev 3. zongorakoncertje azt az eseményt jelentené, amikor a fiatal Prokofjev életében 3. alkalommal játszott nagy közönség előtt egész estét betöltő zongoraszólós hangversenyt. Ám ha az ő 3. zongorakoncertjét "adták", az valószínűleg egy szerencsétlen fordítás, és valójában a 3. zongoraversenyét adták, zongorával és zenekarral.