Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
A sarrusofon nem más, mint a duplanádas ofikleid, míg az ofikleid nem más, mint a tölcséres fúvókájú sarrusofon. A saxofon meg szimplanádas, mint a klarinét.
Az ám a gondom, hogy nekem annyira egyformák, így képen.
Mármint a saxkürt, tuba, kürt...szerintem valóságban jobban érzékelhető a különbség, legalábbis, ha az ember kézbefogja, és babrál vele, akkor jobban meglátja :)
Ja, és a szaxofon kapcsán érdemes még megnézni az offikleid és a sarrusofon nevű hanxereket is, mert ugyanannak a kísérletezéssorozatnak a különféle eredményei.
Huh, kapkodom a fejem, és lapozom a wikit, hogy melyik hangszer milyen. És ezek után nem is csodálkozom, hogy az angolkürtön oboisták játszanak, hiszen inkább arra hasonlít, mint egy 'vadászkürtre' :)))))
Rákerestem ám a Wagner-tubára is !
Ami a vadászkürt és a tuba "gyermeke" :)
ééés ua. Adolphe Sax készítette, akiről a szaxofon is kapta nevét... :)
Az a pici fuvola a pikkoló. Érdekes, hogy az ébenfából készült példányai feketék, pedig valahonnan tudjuk, hogy egy pikkoló világos. ;O) Akik a zenekarban pikkolóval játszanak, azok egyébként fuvolisták, és játszanak nagyobb fuvolával is amikor kell. És előfordul, hogy egy zenész több hangszeren is játszik. Pl. a ritka hangszereken játszók általában valamilyen gyakori hangszeren is játszanak. Pl. a Wagner-tuba azért készül balkezes billentyűzettel, mert azon kürtösök játszanak többnyire. Vagy pl. egy szimfonikus zenekarban a szaxofon is ritka hanxernexámít, ezért klarinétosok vagy fagottosok játszanak rajta. Ugyanígy ha nagyritkán kell egy tenorkürt, akkor azon harsonás játszik.
Gyerekkoromban amikor először láttam színházban a Rómeó és Júliát, ezt használták aláfestő zenének, úgyhogy, ha meghallom mindig a szerelmi jelenet jut eszembe róla:
Teljesen kiborultam mérgemben (no, azért nem olyan kmoly az eset):
Az egész este folyamán egyetlen jó műsort találtam, és már vártam, hogy legalább végre lesz egy élvezetes, humoros kis műsor, erre - szerintem nagypéntekre való tekintettel - levették a műsorról a Beugrót.
Úgyhogy kikapcsoltam a tv-t, és ideültem. Most zenét hallgatok a jutubon, és írogatok...
Mindamellett azt nem tudom soha felfogni, hogy horrorisztikus, ocsmány akciófilmeket lehet adni ilyenkor is, csak kellemesen humorosat nem?!
Különben Rossini: Tolvaj szarka nyitányát hallgatom éppen. Csupa Abbados felvételt találtam csak fenn...ami annyiban rossz, hogy nem tudom összehasonlítani másokkal a felvételt :(
(Valaki említette, hogy Abbado nagyon rossz karmester...)
Érdekes, ahogy nézem a felvételt, van az a nagyon pici fuvola...máskor is megfigyeltem, hogy azon mindig nagy férfiak játszanak :)))
Oh, tévedtem!Tehàt Paavo Järvi szuletett 30 décembre 1962-ben, Tallinban egy Estonien-Américain. karmester. Testvérei Kristjan Järvi et Maarika Järvi, szintén zenemuvészek.
En is nagyon boldog husvétot kivànok Neked, Nektek!
Képzeljétek, amikor a fiaim kicsik voltak eldugtam nekik a kertben csokitojàsokat, ajàndékot.Most hogy otthon voltam gyorsan vettem egy csomo csokitojàst, és mindenfelé elhagytam belole. A muzeumban, a konytàrban, a szinhàzban, a parkban, a piacon, a baràtoknàl, a konyhàban a tànyérok mogott, stb.
Igy ha akarjàk, kereshetik, mint amikor gyerekek voltak. Most meg félek nekik megirni! Szerintem kinevetnek, mint ti is!
Kristjan Järvi szuletett 13 June 1972, Tallinn -ban szintén egy Estonian-American karmesrer A legfiatalabb fia Neeme Järvi-nak, unokàja Paavo és Maarika Jaevinak, akik szintén elismert muvészek.