Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Képzeljétek a szomszédunk tegnap óta ilyenkor délelőtt műanyag palackokat éget. Borzasztóan büdös van, pedig becsuktam minden lehetséges nyílászárót.... (és akkor a levegőszennyezésről ne is beszéljünk)
Ez ha és egyáltalán összejön akkor is nagyon odébb van, ne haragudjatok meg rám érte.
De le is beszélnék mindenkit róla. * Nem biztos (sőt), hogy másnál is ugyanazt azt a hatást váltja ki mint nálam. * Lehet, hogy már az én fülemnek sem ugyanaz, hiszen mostanság már nem nagyon LP-zem. * Egy 50 éves Hungaroton lemez lássuk be nem jó omen se.
A legjobb metódus, keresni valahol egy jó ám ugyanakkor korszerű felvételt. Csak van ilyen.
Azt tudtátok, hogy Bartók nagyon szerette állítólag Liszt Haláltáncát. Állítólag van vele egy legendás felvétel is valahol.
Hány éves a kapitány?! ;))))))))))))))))))))))))))))))
- Mennyi?
- 50
- Mi 50?
- Mi mennyi?
Eredeti kérdés:
>>>>Mai napi feladvány extra tét nélkül, mondhatnám költői kérdés: mi köti össze a topikban azt a két filmet (Egy nehéz nap éjszakája, Cherbourgi esernyők), amivel kapcsolatban beszéltem szüleimről is?
Tudom benneteket nem fog feldobni a tudat, hogy végre sikerült megtalálnom magyarul is a dalt, de számomra nagy élmény, mert már nagyon kiborított, hogy nincs meg.
Eredetileg különben Sárosi Katalin énekelte, de az nincs fenn, viszont ebben az előadásban rátaláltam.
(nem kell szeretni, én sem teszem, csak örülök, hogy megvan)
Különben pedig majd mesélek, csak előbb vissza kell néznem: ugyanis tegnap este megismételték a Prokofjev zongorakoncert/verseny előadásokat a Mezzon.
Csak tegnap nem tudtam megnézni (barátnőztem egész este).
A sellak a lakktetű váladékából készült anyag. Kiváló ragasztóképességű, szeszben (abban is csak nehezen) oldódik, a francia politúr és a régi gramofonlemez alapanyaga.
Már meg akartam kérdeznei, hogy mi köztetek a kapcsolat? ;)))
Egy időben arra gondoltam, hogy esetleg osztálytársak voltatok a gimiben?!
Vagy szülők általi ismeretség?!
;))))))
Na jó! Tudom, nem ilyen jellegű kapcsolatot említettél...talán inkább zeneit.
Mindkettőt feldolgozták, átírták, beledolgozták egy-egy dalba. Előadták orgonán...eljátszották neked zongorán...Te adtad kölcsön nekik a lemezt...közösen zenéltétek el...te javaslatodra adták elő/dolgozták fel/írták át...egyelőte több variáció nem jut eszembe...
>Úgyhogy szabad a gazda.....?! ;) Akkor segítek. Mi a kapcsolat az Egy nehéz nap éjszakája, a Cherbourgi esernyők, köztem, Vedres Csaba, Torma Ferenc, Görgényi Tamás között. :o)
Ez a Lisitsa Haláltánc már tán kétszer is előkerült itt a topikban. Eleve nem biztos, hogy szerencsés egy zongorán előadni, még ha négy keze és 20 ujja is lenne az embernek. Ha mégis akkor sem feltétlenül ennyire "vastagon" hangzóra kéne átírni. Viszont mindenképpen érdekes kísérlet. :o)
Egyetértek ereffel, hogy a "súlyokkal" van baj, én inkább úgy fogalmaznék, hogy nem igazán sikerülten súlyozott. Vannak benne finom és tempóilag is jól megválasztott részek, de a lényeggel valóban vannak problémák az én fülemnek is. Hiába ez egy nehéz darab ab ovo is, szellemileg is intellektuálisan is, és nagyon sokan játsszák rosszul. Lisitsa nem rossz csak van jobb nála e darabot illetően.
Esküszöm be kéne digiznem a kedvenc Haláltánc felvételemet, amit imádok. Helyenként recseg, de akkorát szól zseniálisan ihletetten a zongora és a zenekar a tökéletes feszültséget mindvégig fenntartva, hogy már-már megközelíthetetlen, pláne felülmúlhatatlan.
visszanéztem 1500 hozzászólást, és eddig nem találtam. A keresőt nem bírom tudni használni, így azon keresztül nem megy a keresés.
Lényeg: eddig nem találtam azt a régi hozzászólásodat, tovább pedig nem keresem. Túl változatosak a témáink, és repkedünk össze-vissza itt a topikban. Mindamellett érdekes olvasmány, hogy röpke idő alatt mennyi témát feldobtunk, átbeszéltünk...és hányszor vesztünk össze ;))))
(bár itt a végefelé már kevésbé)
Viszont sem időm, sem lelkierőm mindent elolvasni, úgyhogy az is lehet hogy, véletlenül elsiklottam felette.
Előrebocsátom, hogy hátast nem fogok dobni, még titokban sem ;)
Néhány variáció az esetleges megoldásra:
- Szüleid kedvence, de te nem szeretted (ugye ezt már írtam, és kilőve)
- Mamád nehezen jutott hozzá a lemezhez, de sikerült megszereznie
- hirtelen több variáció nem jut eszembe...
[viszont: "ha kicsi a tét a kedvem sötét"...itt kicsi a tét(nincs is tét)... ;)))]