Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nálam a Sweetreden a vesszők végén lesz .... remélem . A többi fajta eddig úgy néz ki , hogy maradt annyi , hogy ha ritkítani nem is kell ,de lesz belőlük . Talán a tsunamin a metszéssel is variálni kell , de egyelőre bizakodik . Az azért látszik , hogy a virágok csak kis része jó a nagyobb része már nem , az valamikor elfogyott .
Azért érdekes ,hogy ezt a 20 . i fagyot is jelezte valaki , hogy " bizonytalanságot lát " erre az időszakra és ez valamikor a hónap elején lehetett . Persze ne legyen igaz , de mostanában elég sok ilyen " véletlen " egybeesés történt az előrejelzésekkel kapcsolatban .
"természetesen" a SweetRed is kuka, az virágzott legelőször, pedig nem is az érik legelőbb...
ilyen szempontból a legrosszabb fajta... más koraiak is valszeg kuka, de a 10%-ban azért még reménykedem, az ágak végén sok a pirosbimbó, a bibe is épnek tűnik,
bár nagyítóval nem idegesítettem magam (így még lehet reménykedni :),
szóval szabad szemmel nézve, romló (látással) még lehet pár jó virág...
Kiotó és társai még nagyon jók is lehetnek, csak ne jöjjön áprilisban semmi...
"Időben megjelenik az ültetvénytelepítési pályázat
2021. április 20-án az agrártárca megjelenteti a Vidékfejlesztési Program keretében a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívását 15 milliárd forintos keretösszeggel. Ennek alapján a nyertesek már a 2021 őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait. A pályázat kiterjed egyebek mellett az ültetvényekhez tartozó öntözésre, továbbá a káros éghajlati hatások csökkentését lehetővé tevő rendszerek kiépítésére és a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is."
Nem, a mezőgazdasági boltban rendeltük annak idején, megkaptuk, fölraktuk. Akkor kicsit vékonynak éreztem, de ez nem bizonyult problémának. Nem tudom, milyen vastag.
A hajtások azóta is látszanak rajta, de még ott sem szakadt el. Csak ott van pár helyen kihasadva, ahol mászás közben kitépte a macska, aki a fóliasátor tetején szeretett pihengetni, de itt sem hasad még tovább.
Tápióságban lakom. Nálunk még -10 volt másfél hete, de nem is ez a probléma, hanem az előtte lévő 20 fok... különben nem lenne virágzás sem. De ez a klímaváltozás csak egyre rosszabb lesz és kiszámíthatatlanabb a termés. Állítólag külföldön nagyüzemben már a gyümölcsfák is fóliasátrakban vannak, különben alig lenne valami a fagy miatt.
Eltűntek? Hogy érted? Szőrén-szálán eltűntek? Nem elfagytak? Milyen idő volt felétek a napokban?
nyaxi00: sajnálom. Merre laksz? Én Dél-Dunántúlon, felénk már nem mutatnak mínuszokat. Múlt héten megúsztuk a leghidegebb éjszakákat -2, -3-al (talán egy nap volt -3, többi -1, -2), ma hajnalban is "csak" -2, -3 volt. Elvileg túl vagyunk rajta. Március elején voltak felénk is -6, -7 fokok, azok a fagyok és nyilván azért az előtte lévők is elvitték kb az 50%-át a rügyeknek. Azóta jelentősebb kár nem nagyon volt, biztos vitt a múlt hét is egy 10-20%-ot, de így tippre az alapállapothoz egy 30-40% azért megmaradt. De hát én csak egy amatőr hobbikertész vagyok az egyetlen Gönci kajszimmal, nekem az is elég, ha eszik róla a család egy 30-40 szemet. Majd nyilatkoznak a profik is, hogy mi a helyzet, mi a véleményük.
Nagyon jó helyen lakhattok, nálunk végig mínuszt ír egész héten, még péntek reggelre is -4 fokot. Telepítettem pár féle kajszit hobbikertbe, de mi a p**nak, azt már én sem tudom. Még az őszibarack is elfagy itt...
Nekem is ez a bevált módszerem a permetezés időpontjával kapcsolatban. Nálam van még egy csavar:több kisebb területen van kajszim így még a területek is eltérnek fejlődési stádiumba.
Ebből a szempontból ez hátrány de azért van előnye is(tavaly 1 területen megmaradt a kajszi így volt barackom). Szirom hulláskor már egyszerre permetezem mindet azonos szerrel.