Balról jobbra: fenyőméz, fenyőszirup, és két üveg sóska. Tegnapi gyártmányok. Fenyővel először kísérletezek, a sóska bevett szokás. Kevés zsíradékon dinsztelve, forrón üvegbe. Ennyi. A fenyőhajtásokat csak rétegelve cukroztam, illetve a kisebbik üvegben mézzel csorgattam le.
A mángold nem magzik fel második évben? Én most ültettem először, nagyon kevés kelt ki, remélem azok szépen megnőnek.
A második éves petrezselyem most szedhető, de később felmagzik.
Már tettem el a fagyasztóba spenótot, igaz, nem én termeltem, hanem erdélyi barátnőm, ősszel vetette. Az enyém tavaszi, már talán szedhető, de a közepén már ott van a virágkezdemény.
A februárban duggatott zöldhagyma már elfogyott, most az apró , márciusban rakott ezüsthagyma érte el a zöldhagyma méretet. A retek elkezdett felmagzani, kiszedtük tegnap. A saláta az üvegházban kezd fejesedni, kint aprócska, és kiritkították a pajorok. Kint a tépősaláta lesz hamarosan szedhető.
a petrezselyem, fodros, még tavalyról maradt egy kisebb sor, ami szépen kihajtott,
már arra gondolok, hogy évelő?? ez a fajta..
ez a fóli alagút pedig egy 2,5 m x 1,2 m-es az egyik emeltágyasra tettem rá, és ott neveltem a palántákat, na meg salit is. (azaz elég kicsike.., és már le is szedtem.))
a szabadba vetett saláták, most tojásnyi levelüek, ezek meg már tenyérnyi levéllel rendelkeznek.
a léda borsó virágzik, és a sárgrépa mintha nem is lett volna vetve, vagy nagyon kevés kelt ki belőlük.
karalábé (nyári) az nagyon szép, egy részét már elpalántáztam, most jön majd a többi,
más helyem nincs, mint pl. a borsó köze..
hagyma pedig ősszel lett duggatva, most már szedhető.
nagyon szeretjük az újhagymát:)
a mangold igazi siker történet, az előző évről bent maradtak adják a szép nagy levelüket.
saját magot is gyűjtöttem, és csináltam egy mangold ágyast, remélem évekig fognak teremni ott.(1,5 m x 2 m)
igaz ez nem piros szárú mangold, hanem molyan régi falusi, zöldszárú, és még salátának is nagyon finom..
Petrezselymet itt is ettünk már, a többi gondolom fóliából, nekem csak egy tégla keretű, üveg tetejű ,,neveldém" van, tele kikelt kelkáposzta, karfiol és karalábé palántával és van benne 1 szem kikelt mimózám is, ennyi kelt 1 csomagból, remélem, sikerül nekik kifejlődni. 1 levélnyele van még csak, de ha a lányom megérinti, elájulnak a levelek.:-)
Az előbb jöttem be a kertből, meglocsoltam mindent, mert minket sajnos kerül az égi áldás, alig esik pár csepp hetek óta.
Ha nem is a kertből, erdőből szedett medvehagymát már tettem el. Tavaly üvegekbe töltöttem ledarálva, olajjal és sóval tartósítva, idén annyira meleg volt az április, hogy leszárítottam és por alakban várja a sorsát.
Jut eszembe, hogy egyszer azt is olvastam, hogy főzeléket lehet belőle főzni, de a mikéntjéről fogalmam sincs. Ha ez fontos, talán - ha más nem - GOOGLE bácsi tud segíteni... :)
Azt meg nem mondom, hogy mikor és hol olvastam (érintettként, mert nekem is sok volt, s mindent sajnálok kidobni), de határozottan emlékszem rá, hogy nem ehető!
En meg gyerekkoromban szerettem a spenotot, most nem annyira, inkabb turmixolom es nyersen eszem. De az igaz hogy valtozik az izles.
Szoval en is varom hogy mikor irja be valaki elsonek hogy valamit mar bevitt a kertbol. Van egy kerdesem is! Tudja-e valaki hogy a paszternak / olyan mint a feher repa csak a levele masfele/ levele eheto valamilyen formaban? Ugyanis maradt a kertben tavalyrol egy darab, most kinott a levele, harsogo zold, gyonyoru es bio, nalam semmifele permetezes nincsen, se tapso, szoval szemezek vele csak nem tudom hogy eheto-e? nem-e mergezo!
Mar kikelt a mangoldom, igaz hogy kell egy kis ido amire a konyhaba talalja magat de mar van, meg ket szem rozsaszinu eper. A tavalyi savanyusagoknak mar nyoma sincs, semminek, en is varom hogy kezdhessem a befozeseket....
Ha már kérdezted... Az ember változik. Világ életemben utáltam a spenótot, tudtam, hogy fontos, ezért eljátszottam a gyermekeim előtt, hogy szeretem, milyen finom, stb. Megették (talán a kedvemért, ki tudja), de hogy közben mit gondoltak, talán jobb, ha nem is tudom. Ma már nem hiányozhat a kertemből (az új zélandit favorizálom), nagyon szertetjük a nejemmel mindketten, persze jó fokhagymásan. Egyébként is valahogyan több főzeléket eszünk vénségünkre, mint korábban. Amúgy húsevők (is) vagyunk, tehát nem helyette esszük, hanem változatosan. Sok hasonló példával szolgálhatnék, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy miért utáltam a spenótot a menzán, az üzemi konyhán, s néha otthon is. Ezt is sokféleképp el lehet készíteni, s kinek így, kinek úgy ízlik...
Majdcsak teli lesz ismét a kert és így a fórum is!! (Legalább is nagyon remélem )
Itt a spenót ,a mangold .Ezeket meg tudjátok etetni a családdal?
Nálunk a spenót lasagnának,és pizzára téve megetethető a válogatós családommal. Kb.ennyi. Esetleg még nyersen salátába keverve...
Olyan nagyszerűen indult ez a topik, aztán tél lett. El nem akarom hinni, hogy azóta semmi sem ment be "Kertből a konyhába". Jó, jó, tél van (volt), de legalább egy nyamvadt csirke, leszerepelt - de jaj de finom - tyúkocska, jobb sorsra érdemes nyuszi, no de pláne egy coca, vagy legalább a boltban kapható darabjai, stb. Hol vagytok gurmanok?
Köszönöm a válaszaitokat! Akkor valamit csak megéreztem,mert a tervezésben most kb 40tő paradicsomnál tartok,padlizsánból meg a 25nél.De hová tegyem a többit? :) Szertnék az idén már télire is eltenni belőlük...
nekem tavaly és előtte éven 100 tő paradicsomról lejött 1 mázsa paradicsom. (2010-ben meg 50 se, de az egy nagyon esős év volt, állandóan a fitoftóra ellen hadakoztunk)
hogy hány üveg lesz belőle, attól függ, mennyire sűríted be.
Ha már rutin.... Kb hány tő mondjuk paradicsomból,padlizsánból stb. hány üveg télire eltett akármi lehet nagyjából :)
Tudom,hogy sokminden függvénye de aztért tudtok valami hozzávetőleges adatot?