Boldog karácsonyt és ,,növényekben" gazdag Boldog Új évet kívánok mindenkinek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nyugati szamócafa magjai fényen csírázóak. Laza szerkezetű, homokkal kevert virágföld felszínére kell szórni. Üveggel takarni a pára érdekében és meleg helyen, legnaposabb belső ablakpárkányon érdemes a vetésével próbálkozni.
Hideg előkezelés is javasolható - bár talán anélkül is kel - az eredményesebb csírázás érdekében +5 C körül. pl hűtőben tartva.
Elviekben megfelelő mikroklímájú területeken védett helyen nálunk is kitelel kiültetve, de mivel télen virágzik a fagyok elpusztítják a virágokat kint, így termés sem várható. A dézsás tartás télen biztosabb a számára világos és hűvös helyen.
Kakaó csemeték tucatják sikerült elpusztítanom az elmúlt két évben.
Jelenleg is több helyen tartok. Amelyik világosabb, melegebb (~24 C fok) helyen van és igen csínján locsolom, nagyon szépen fejlődik most is. A másik (kevésbé világos hely, 3-4 fokkal hűvösebb) barnúl a levele és valószínű ez is elpusztúl. Nem a pára az érdekes számára. Egyébiránt igen becsapós a beteg növény levelének kinézete. Sokszor -most is- gombás betegségre is gyanakodtam. Tehát valószínű: akár csak kissé hűvösebb és kevésbé világos helyen, ha a talaja igen nyírkos is, lehetséges, hogy egyidejűleg gombás betegség is megtámadja.
Melegebb, világosabb hely, a talaj fellazítása (szellőztetés, száradás gyorsítás) és gombaölőszer (levélbetegségre) alkalmazása az én tanácsom.
Főleg a fény, de ha keveset locsolod jobban bírja. Valószínű hogy a magonc főleg ha még a magsziklevél is rajta van több tápanyagot kap, és nem is fogyaszt olyan sokat, mint a nagy, ilyenkor a sötét időszakban.
Sziasztok. Nemrég kaptam egy kis csomagba nyugati szamócafa magokat. Nem egészen tudom, hogy kéne őket elültetni, vagy esetleg előtte be is áztassam. kb mennyi idő alatt kel ki, és mik a szükségletei? Remélem valaki tud nekem segíteni. Előre is köszönöm.
A longan és a karambola sem trópusi növény, mindkettő szubtrópusi, tehát hűvösebben szárazabban kell tartani télen, és a levélhullás még hűvös tartásban is megtörténik, mivel a legtöbbje félig lombhullató. üdv
Csak minimálisan szabad locsolni. Valamilyen átlátszó burkolást érdemes köré rakni, hogy a levegő páratartalma legalább 50...60% fölött legyen. Fűtött lakásban le tud menni egészen 35% relatív páratartalomra is.
Tavasszal nagy örömmel benne lennék a cserében.Valamit csak tudnék ajánlani érte.A 100 magos projekted az huzos de szép és érdekes lehet.A Füvészkertbe én is szerettem volna elmenni.De sajna közbejött ez-az,mostmár bánom.Fel is iratkoztam hozzájuk.majd jövőre.Ez a tropusiakat tartsuk melegben dolog ez bennem is kezd gyanus lenni.Példaként mondanám,hogy pl.a Averrhoa carambola nekem kelés óta -3 éve-a citrusaimnál telel.Kutya baja sincs pedig bizony itt van,hogy 5 celsius van.Kicsit ledobálja a leveleit,utánna meg kinöveli.Azt hiszem igy jártam most a Kakaofával pedig halgathattam volna arra,hogy télen nem kell az amit a szakirodalom ir.Most meg kapkodok,hogy probáljak korrigálni.Pedig éppen ha előbb elolvastam volna a www.flora-toscana.de -nél irottakat sok marhaságot megsporoltam volna.Dehát ilyen a volna...
A longan könnyen nevelhető, nem megy tönkre mint a licsi. Nekem már van egy nagy másfél méteres, kb 6 éves, lassacskán teremnie kéne. Igénytelen, télen hűvös helyen tartandó, még a -1 fokot is túlélte nálam. Napos helyet kedveli. Ja az én piros szamóca guavám júliusban érett be, tavasszal virágzott. üdv.
Az klassz de sajna én messze vagyok a füvészkerttől.Igy vettem öket Kopácsról de hát kitudja mennyire volt friss.Legalább máskor ha kidobálod gondolj rám.És mi lett a magoncokból?
A képen látott növényeket teraszon szoktam teleltetni. Nem rossz; csak a hőmérsékletingadozással van gond. Napközben a kinti időjárástól függően akár 25 fok is lehet. Éjszaka pedig lehűl 10 fokra. Sajnos nem eléggé világos helység, a fényigényesebb példányok megszenvednek tavaszig. A guava Bene Lászlótól van ő azt mondta hogy 1 fán előfordul körte és almaalakú termés. Egyébként láttam feijoa termést is. Hasonlít a guaváéra csak kisebb. Tavaszra szinte teljesen felkopaszodik aztán kint kertben szépen kihajt. A szamóca guavám tavaly korábban érett finomabb is volt a gyümölcse. Viszont van 1 olyan gyagyája hogy beviszem telelni utána 1 héttel az összes zöld gyümölcs besárgul és lepotyog. A közönséges guava az nem csinálja. A longan magok gyorsan elveszítik csírázóképességüket. Tavaly vetettem 1 se kelt ki idén az összes. A szakirodalom szerint kevésbé igényes mint a licsi. Kíváncsi leszek rá.
most láttalak meg.A reagálásom: -későn ért be a sárga szam.guav.-ád,ha előbb történt volna kellemes savanykás izü.Az kétségtelen,hogy a piros az édes de az is akkor ha korábban van. -nagyon szépek a növényeid.Jó lehet a telelőd.A Barbadoszi most talán nekem is rendben lesz.Az eddigi melegentartás az nekem eddig bajt okozott.Most a dugványaim eddig szépek és csak kb.15 Celsiuson vannak. -a közönséges guavád is nagyon klassz.nekem van egy pirosbelü meg egy normális de hely hiányában addig jutok,hogy tulélik a telet de lekopaszodnak majd tavasztól nekirugaszkodnak és szépek de csak bimbóig jutnak el ösz végéig és utánna kezdődik elölről.Ate éretlen guava képed az kisértetiesren azonos a Acca/Feijoa/sellowiana gyümölcsére. _longan magot egyszer kaptam de ki sem keltek nekem/10 db/evvel szemben a licsi az vidáman növöget a fütőradiátoron az ablakpárkány felett.