Nekem is sikerült már párszor, de ez azt jelenti, hogy f2-nél elfogadhatóan élesek a félalakos portrék. De mérőszalag mellett még így is sokkal nagyobb a szórása a Zorki-1/FED-1-nek, mint a Zorki-6-nak, vagy a Leicának.
Szia! Nem olyan sok, meg most elméletileg az öreg elméletileg utánaállított, de majd megnézem hétvégén. Mindenesetre ma értem a végére egy tekercs ilfordpan 400nak. Néhány portré is akad rajta. Majd előhívatom és szkenneltetem 6mpixelben, aztán kiderül. Biztos jó rekeszelve, de vajon ez csak az én perverzióm, hogy szeretnék f2-f2.8on portrézni? Ez is reális dolog szerintem,hiába régi masinák. Engem most a függőleges eltérés zavar csak.
Bocs, lemaradt, át akartam rendezni a hozzászólást, és utána már nem tudtam hozzáírni.
A távolságot (1m) a kereső síkjától mértem.
Következő gyakorlatom az lesz, hogy rögzítem a fényvetőt a gépre, és a vetet fénypontot beállítom Z/Y irányba a váznak/keresőnek megfelelően. Majd változó X-nél megnézem, hogy hová is fókuszálok tulajdomképen.
(a képek minőségért elnézést, csak kompakt volt kéznél)
Most nézem: az 1 m-en 10 centi nem biztos, hogy olyan sok. Valamennyi szórás nekem mindig volt ezzel a géppel, kétszer egymás után nem tudtam pontosan ugyanazt mérni, főleg ilyen kis távolságon. (Egyáltalán a filmsíktól mérted az 1 m-t?)
Szóval lehet, hogy megérne egy próbatekercset, kipróbálni valós körülmények közt, hogy a szokásos témáknál/távolságoknál/rekeszeknél elegendően pontos-e.
A felső burkolat lebontása előtt le kell venni a kezelő gombokat, karokat. Minden gépnél más trükkökkel. Ezért nem szeretek ennyire belemászni. A Kiev távmérősöknélk a távmérő csak finomhangolható, jelentősebb állításhoz ki kell szerelni a zárat. Egyszerűbb venni egy másikat, amelyben jó a távmérő (a Kievnél ritkán állítódik el).
A FED 4 nem olyan értékes gép, hogy érdemes legyen rákölteni.
De még a Praktica sem, egyszer egy MTL5B vázat Tibi bácsival 3-4000-ért beállíttattam és őrizgetem, mert tetszik. Azóta vannak majdnem hasonló és kifogástalan vázaim, amik objektív hátsó kupakként kerültek hozzám. Szinte kár őket meghirdetni, annyira nem érnek semmit.
A távmérő pontosítását mindenképpen érdemes házilag végezni. A Zorki-1 külnösen problémás tud lenni. A kereső képe elég sötét és homályos. Továbbá nem mindegy, hogy hogyan nézel bele (teljesen merőlegesen, vagy kicsit ferdén). Valamint az sem, hogy a "szellemképes körnek" a közepén, vagy a szélén nézed a teszttárgyat.
Zöld Werra 3 tokkal, Tessar 2,8-as objektívvel, védősapka nélkül . A gép szép állapotú, a lassú záridők lusták, ha valaki használná, érdemes tisztíttatni.
Fed 2, tökéletes állapotú, nemrég lett tisztítva, beállítva, tokkal.
Zenit EM, fekete, a használat felfedezhető jele nélkül, Industar objektívvel, tokkal.
Nekem a FED-4-nél van durva függőleges eltérés, nameg a kereső frontüvege belül maszatos... A burkolaton nem látszik hogy meg lett volna bontva, de más magyarázatot nem igen találok erre a hibára.
Éppen most akartam kérdezni, hogy mit tudnék vele csinálni.
De akkor kérdezek mást. A fókuszgyűrű mozgását a tükörre átvivő kar (nem tom, mi a szabatos megnevezése) nagyon lagymatag. Túlságosan könnyen jár, olyan mintha elfáradt volna a rugója, ami nekifeszíti az obinak. Ez gyárilag ilyen, vagy javítanom kell?
Utóbbi esetben csereszabatos-e a FED2 hasonló alkatrészével? Merthogy van egy döglött FED2 vázam. (Alkatrésznek vettem a nem létező fedkettőmhöz, 50,- forintért...). Vagy keresnem kell egy döglött négyest?
A távmérő függőleges állítása a jobb első kis kinéző recés záróanyájának, vagy egyes típusoknál az alatta lévő üveg foglalatának tekerésével állítható. Előtte alkoholos vattával a sellakkot oldani kell, utána lakkal rögzíteni.
Hisztizni kár, nagyon egyszerű művelet, csak nem kell elbarmolni, durván fogóval megragadni.
A távmérő végtelenre állítása a bal első (előrenéző) zárócsavar alatti kis csavarral állítandó, órás csavarhúzóval. Utána kell ellenőrizni 1 m-re, azt a távmérő íves bütyök (ami nekitámaszkodik az obi végének) jobbra-balra kis elállításával kell belőni, én 6-os vagy 7-es villáskulccsal csinálom, semmiképeen nem durván fogóval!
Az egészet többször kell ismételni, mert az egyik hatással van a másikra. Türelemjáték, de nem nehéz.
Az egész még a Zorki 1 szervizeléssel kezdődött.Megcsinálta Tibi bá', madarat lehetett volna fogatni velem, sikerült orsót is szereznem, aztán csak úgy unalmamban leellenőriztem a távmérőt. 1méteren olyan 10 centit tévedett, ami nyitott rekesznél már azért gáz. Felküldettem egy jó komámmal a Flexaret VI-ot és a Zorki 4-em Jupiter 8-át egy kis újrakenésre, mert nagyon szorult, na mondom felküldöm ezt is, hogy utánaállítson.
Ma mentem a cuccokért, elkészült a FED2-m is. Időhiányban semmit nem néztem meg, még fotóztam is az utcán majdnem egy tekercs ff ilfordot.Aztán jött a meglepi, amikor hazaértem.Lehet hogy pontos a távmérő, mert utánaállított az öreg, de függőlegesen zavaróan el van állítódva, nemtudom milyen lehet 1 méteren, lehet pontos, de baromi zavaró, mert max vonalakra tudok így fókuszálni, ami ugye BP-en nem volt gáz, főként épületekere kattogtam el a tekit, de mondjuk egy szem pl. már fél centivel lentebb van...A FED2-n nem létezik B idő, csak 1/500, 1/250, 1/100, 1/50, 1/25 és a B helyén valami 1/15 szerűseg, mert se nem 1/25, se nem B...
A Jupiter-8 igaz könnyen, de súrlódva mozog, mintha nem kapott volna kenést. A Flexareten minden jár, mint az óramű, a távolságára vagyok még kíváncsi.
Szóval el vagyok keseredve.Most itt van 4 távmérős és egy TLR és csak a Zorki 4-ben és az XA-ban bízok :(((((((
Viszont örömhír, hogy találtam Soóséknál rátolhatós sárga szűrőt, ami szerintem inkább 37-38mm, de a karmoknak köszönhetően rá tudtam applikálni az Industarra.Már csak vörös kéne :S
Szokatlan ügyben kérem a segítségeteket. Néhány éve megszünt Budaörsön a Minolta szervíz. Egy ott dolgozó kollégát keresek, akivel a szervíz megszünése után elveszítettem a kapcsolatot. Ha tudtok, kérem segítsetek!
A következő szűrőket találtam (többre emlékeztem, de vagy elvesztek, vagy csak nem tudom hova sülyesztettem el őket):
18mm : sárgászöld (2db)
42mm : zöld
49mm : sárga; narancs
51mm : kék; narancs (ráhúzós)
58mm : halványsárgás, narancs
67mm : sárga, sárgászöld
77mm : sárga, halványsárga, sárgászöld
Mázli, mert közben előkerült egy doboz (két éve kaptam, komolyan át se néztem, a tetején meg pár m42-es obi volt) és találtam benne egy Yashika 635-öt, egy Voightlander Prominent harmonikás gépet (ez sajnos kopottas, de szerintem rendbehozható), illetve egy 120mm f2.8-as Biometart, egy 25mm f4 Flektogont (sajna a frontlencse menthetetlenül gombás), 135 f4 Sonnar-t exakta bajonettel.
Az OM3 szerintem a 4 mechanikus változata. De annál is jóval drágább. És nekem is a vágyam tárgya...
Az R3 a Minoltával közösen fejlesztett zár, de tudtommal deutsch elektronika. És épp ez a probléma. Legendásan megbízhattatlan, kérdezd meg bármelyik szervizest. Magamnak eddig 3 (!!!!) romlott el a kezemben, legalábbis az eladók szerint. Ezekre a helyekre azóta nem is járok.
"Mára a vázak értéke töredéke a manuális vázakénak."
Ez így van. De ez fokozottan igaz pl. a nagyjából egyidőben gyártott testvérgépek esetében az Olympus OM-2 és az OM-3 esetében (az utóbbinál rövid időre visszetértek a mechanikához).
Míg az OM-2-es viszonylag olcsón beszerezhető addig a 3-hoz jóval magasabb áron lehet hozzájutni.
Igaz, hogy az Oly OM 3-nak már kollekciós értéke van.
Azért ha egyszer sok pénzem lenne, a 10-es és a 4-es mellé beújítanék egyet. :)
Azért ebben az összeállításban már majdnam beéri az OM-10 a Fujit.
Mint ahogy az már szóbakerült az R3 kapcsán a napokban, a Leica már annak idején együttműködött a japán cégekkel, pl. a zár közös fejlesztés volt a Minoltával, de több Leica váza is japánban készült, valszeg. az R3-é is.
Én nem lepődtem meg különösebben a Leica R3 árán, mert mint az Auer könyv írja, idézem: "Amint az NSZK-ban kissé rosszmájúan mondják: a váz Japánból, az ár Wetzlarból." :)
Azért az Oly. OM-10 1.8 és a Fujica AX-3 1.6 árkülönbségén kissé csodálkozom. Mindkettő van nekem is és használom őket néha (legutóbb az Oly-t a tavalyi Erdélyi úton).
Jó a Fuji is de azért az Oly az Oly. Az enyémen nem az 1.8 hanem a Zuiko 50/1.4. van. Valószínűleg - bár ez a listából nem derül ki - az OM 10 ára manuál adapter nélkül értendő és ebből az árkülönbség az AX-3 javára.
:D Komoly áron ment az biztos. Ezentúl még jobban fogok vigyázni rá,az tuti! A minap lőttem el egy tekercs 400-as fomát,ha meglesznek a képek,majd szúrok be néhányat.