Sebulba egyébként pont pozitív példa és csak a gyenge cgi miatt volt kicsit fura, de mint idegen, nem humanoid lény nálam tökéletesen működött. azon kevés szereplők egyike volt, ami a PT-ban érték.
nem az OT-ről beszélgetünk csak? én abban voltam. a PT nekem már a felhígult irány volt, ahol Lucas elszabadult és a mennyiségre helyezte a hangsúlyt nem a kreatív minőségre. ezért jöhetett létre szvsz Maul.
Én amúgy nagyon kicsi gyerek voltam még, amikor az OT filmeket volt szerencsém látni. Biztos láttam én is, hogy azok csak beöltözött bácsik, pl a Greedo (aki amúgy beöltözött nő is volt, dehát...) vagy bárkik és nem, például egyáltalán nem féltem tőlük vagy valami. De imádtam, hogy távoli galaxis, űr, űrhajók, robotok, IDEGEN LÉNYEK stb... Vagyis nekem amennyire egy filmben azt el kell hinni, annyira el is hittem. Hogy is tehettem volna mást? Hát még csak hasonló filmet sem láttam egészen odáig!
OT: nekem soha, már kiskoromban sem voltak élők. A kantin statikus maszkjai, Yoda artikulálatlan tátogása, Greedo hihetetlenül gagyi dizájnja, a rankor béna kompozitálása Mark Hamill felvételeivel, stb.. Nem, talán csak Ackbar admirálist és Csubakkát éreztem élőnek (meg a tauntaun légzését), mindenki mást jelmezbe bújt embernek láttam kezdettől fogva, kölyökként is. Ettől még a történet elvarázsolt, ahogy kellett. :)
OT SE: a kantin új lényei határozottan jobban néznek ki a farkasemberekhez képest, és az új wampát is teljesen élőnek láttam végre. Biztosra vettem, hogy ez mind CG, hiszen az most a menő, de aztán kiderült, hogy ezek is jelmezes emberek voltak. :)
A CG-Jabba, CG-dewback és CG-Sy Snootles viszont fájdalmas látvány volt már 1997-ben is (ennek ellenére akkor még örültem nekik, mert egyszerűen mindennek örültem). :)
PT: a CG idegenek abból a szempontból jók voltak, hogy jelmezekkel és bábokkal megvalósíthatatlan dolgokat oldottak meg velük (kedvenc példám erre a lábait kéznek használó Sebulba), de sajnos már akkor is ordított róluk a CG-ség. Különösen ha emberi szereplők érintkeztek velük (Obi ölelkezése Dexterrel borzalmasan nézett ki már 2002-ben is, vagy Anakin amikor meglovagolja a szörnyet az arénában). Viszont ekkorra már remek animatronikai maszkokat készítettek, így például a neimoidik mimikája teljesen élőnek tűnt.
ST: szerencsére az animatronikai maszkok vonalát vitték tovább, ahol csak lehetett, így Neal Scanlan lényei lettek szerintem minden SW trilógia legélethűbb idegenei. Hogy a filmek szarok, az egy dolog. A bennük látható idegenek viszont élőek, szinte lélegeznek. Az antológiafilmekben is tök szuper idegenek láthatók, és bizonyítják, hogy a valóságban elkészített maszkok-jelmezek már szerencsére túlszárnyalják a CG lények minőségét (lásd pl a Zsivány egyesben a CG gondolatolvasó lényt, aki rátekeredik a CG-csápjaival Bodhi Rookra; na az ritka szarul néz ki).
sorozatok: itt visszalépést érzek az előző bekezdéshez képest, de nincs különösebben kifogásolnivalóm az idegen lényekkel kapcsolatban. Kivétel ez alól a Mythrol és a hínárfejű kalóz. Ez a kettő szar lett. :)
"nem voltak központi szereplők még jelenet szinten sem"
Kik voltak az alábbi jelenetek központi szereplői? :)
"a Zabrak nálam eléggé kilóg, a Twi'lek épp határeset."
Na, Maulnál én is azt gondoltam ugyan, hogy faszán néz ki meg minden, de ez akkor is csak egy tetkós ember szarvakkal! :D Akkor már jobb lett volna, ha csak simán egy tetkós kopasz ember, szarvak nélkül, tehát emberi fajba tartozik.
Viszont kiskoromban amikor megláttam Bib Fortunát meg Oolát, nekem nagyon tetszett és igazán fantasztikusnak gondoltam, hogy ezeknek haj helyett csápok nőnek ki a fejükből. :)
egyébként itt arra gondoltam mind a mandó mind a pretó páncéloknál, hogy lehet olyasmi, mint a középkori páncélos lovagoknál, hogy a hajlatokban nem volt páncél, oda kellett ügyesen beszúrni közelharcban... mintha a pretók is úgy végezték volna ki Vizslát, az ST párbajra szerencsére már egyáltalán nem emlékszem, addigra már nagyon mehetnékem volt a moziból :)
mai kedvenc agymenésem a netről, hogy a Mandalorian utolsó része azért szuper, mert igazolja Kylo és Ren micsoda naccerű harcosok, mert ők bezzeg a trónteremben lehentelték a ptrodacty..akarom mondani pretoriánusokat, (ezért írtam nemrég hogy furcsa páncéljuk lehet, egyik pillantban nem vágja át a fénykard, a másik percben igen.
ok én is megjátszok egy katasztrófatétet: lehet hogy Bo-Katan marad ott a harctéren.
jóvanna, mese. Amikor nekem az eredeti trilogia hibáival jönnek, elintézem azzal, : igazából nem is úgy volt, ez csak az évezereddel később írt Whill Krónika mondájának megfilmesítése:))) Fun fact. Életemben először kivettem sorozatzáró miatt egy szabadnapot, mert mire képernyőhöz jutnék este, valaki valahol elspoilerezné nekem, mint a 2. évad végét- kolléga berohan.. fúbazdmegláttad, Luke szétkapta a droidokat!!!
- de ha életszerű lenne a harc, az ha ennyire fejlett civilizáció, akkor úgy nézett volna ki mint a Csillagközi invázió. Mármint a könyvben.
Ha meg a mostani konfliktusokat írták volna filmre, akkor több gép fedezi a a deszantot vivő hajót, a földön drónokat használnak, minimum valami járművet visznek, - modjuk a gyors rohamosztagos felderítő suhanókat, a 12 embernél lett volna még egy Paz Vizsla gatling, meg egy nehezebb talán de ott vannak a motorok beépített fegyverei, , legalább három gránátvető és két NLAW kategória, (na jón ez legyen a Bobafettes hátirakéta) aztán ha kitör a gyalázat, a közeledő méhraj, aka Gideon rocketmanjai le lettek volna robbantva az égből a rakétákkal, mindenki felpattan a suhanókra és elhúz a francba hajóhoz, két géppár Gauntlet meg lezúg az égből és protontorpedókkal megszórja a nagymuff bázisát, és máris piros hó esne, akarom mondani cafatokra robbant pretóriánuszok.
DE. Azt hiszem most láttam először normálisan felálló flottát. a mandaloriak úgy jöttek ahogy a Carrier Battle Group a nagykönyvben meg van írva. Kár, hogy a szezonzáróra ezt el fogják felejteni, mert az a pár vadász és elfogó úgy járna, mint a japán Zerók és Bettyk 1945-ben Nimitz flottája ellen.
1. az OT filmek előtt szerintem csak szórványosan voltak jelen a filmekben az idegen lények. Ha jelen is voltak, azok többnyire óriási pókok, rákok, majom stb voltak. Szóval főleg szörnyetegek. Ha kisebbek, akkor azok többnyire humanoidok voltak és szemlátomást valami intelligenciával is rendelkeztek. Ha ezeket túl sokat mutatta a kamera, akkor pedig valahogy bénának tűntek, naná, hogy annak, hiszen a dolognak technikai korlátai voltak. Az OT filmek voltak talán az elsők, ahol ezeket tömegesen megkaptuk és utána szaporodott el az idegen lények jelenléte a mindenféle filmekben csak igazán. Az OT filmek pedig úgy oldották meg nagyon ügyesen ezeket a dolgokat, hogy a nehezen megvalósíthatóakat a háttérbe tolta (Cantina és Jabba palotája) és csak néhány nagyon jól sikerültet tettek a képernyő középpontjába. Pl Chewbacca, Jawa, Tusken. Ha megnézzük, ezek olyan jelmezek, amelyek egyszerűen elviselték azt, hogy több ideig is a képernyőn lehessenek, hiszen pl a bőrüket nem kellett nagyon mutatni. Kivétel ez alól Greedo, aki még szerintem határeset és abban a kis szerepben nem vált bénasággá. Meg persze, Yoda és Jabba, akik meg egyszerűen zseniálisak, elképesztően jól sikerült prezentálni őket.
Na, szóval azt akarom mondani, hogy nem könnyű már újat mutatni ezen a téren, mert az OT óta annyi mindent láthattunk, hogy nemigen lesz olyan, ami nem fog valamire emlékeztetni bennünket. A másik pedig, hogy a fenti módszerrel sikerült azt a benyomást kelteni, hogy sok lény van a galaxisban, de mégis alig látjuk őket. De ez így jó is volt szerintem!
2. a Disney nekem most úgy tűnik, hogy ezen próbál tovább menni. A korábban csak a háttérben látható lényeket is az arcunkba tolja. Beszélnek, nagyobb szerepeket kapnak, jobban meg lehet őket nézni. Ez egyrészt jó, mert jó :D Másrészt meg sajnos kijönnek a hiányosságok, valahogy nem hihetőek. Túl éles a kép, magas a felbontás, túl jól látni őket meg már el is vagyunk kényeztetve és nagyon sok ezek közül már ilyen maszk hatást kelt. És igen, nagy részük humanoid. Régen is azok voltak, de nem láttuk őket "ennyire" és az alkotók is a fantáziánkra bízták ezeket a dolgokat. Az ANH idején még nem gondoltuk, hogy mind olyan. (megvallom, engem gyerekként a ROTJ-ban azért már icipicit zavart a sok humanoid, ott is akiket jobban látsz, azok azok és valahogy elkezdett kilógni a lóláb) Szóval jobb volt (így "érzetre"), amíg a háttérben voltak és nekünk kellett elképzelni őket komolyabb szerepben. Most pl konkrétan ezekre a mandalorianos kalózokra gondolok, asszem azok között is volt Nikto meg egy olyan is, mint az ESB-ben Bossk, trandoshan, na, csak eszembe jutott a faj.
számomra nem voltak központi szereplők még jelenet szinten sem. el siklottam felettük, de ha így konkrétan kérdezed, akkor a Zabrak nálam eléggé kilóg, a Twi'lek épp határeset. nekem tényleg azzal van bajom inkább, amikor egy emberre ráaggatnak valamit és attól várják, hogy idegen legyen. felőlem legyen keze meg lába, de azért ne egy emberre asszociáljak ha látom. ezért szeretem azokat, akiket korábban felsoroltam.
"Imádom ezt a sorozatot, de a legutóbbi epizód megtekintése után kissé frusztráltnak érzem magam. Mint egykori Army Ranger és harci veterán, van némi tapasztalatom a felderítő járőrök vezetésében. A birodalmi kommandósokkal való kezdeti csetepaté után minden tisztességes vezető visszavonult volna, átcsoportosította volna magát, és tervet készített volna. A kommandósoknak valahonnan kellett jönniük, és egyértelműen visszavonultak valahová. Szóval itt a kérdésem: az írókat utáljam, mert inkompetensek és nem csinálták meg a házi feladatukat, vagy Bo-Katant utáljam, mert egy inkompetens barom, akit azonnal fel kell menteni a parancsnokság alól? Hadd magyarázzam el. Bo-Katan utasította a csapatát, hogy üldözzék az ellenséget, és szinte minden alkalommal egy nagyobb, veszélyesebb erőbe vezette őket. És amikor megtalálták a nyilvánvalóan birodalmi infrastruktúrát, teljes erővel továbbmentek. Nem ez a célja egy felderítő járőrnek. A tisztek általában azért vannak, hogy megakadályozzák az ilyen típusú ostobaságokat, de Bo-Katan, mint az őrjárat vezetője, úgy viselkedett, mint egy újonc egy kis adrenalinnal. Amikor az ellenség megszakította a kapcsolatot, egy felderítőcsapatot (2-4 mandalori) kellett volna előre küldenie, hogy információt gyűjtsön, miközben a járőr többi részével visszavonul, hogy felállítsa a területet, és megvárja az erősítést. Ez nem magas szintű katonai elmélet; ez alapvető harci doktrína. Elkeserítő látni, hogy egy ilyen tapasztalt vezető és kommandós úgy viselkedik, mint egy fiatal, zöldfülű idióta, aki még soha nem csinált ilyet. Több ezer veterán van odakint, akik szívesen segítettek volna a sorozat íróinak egy hihetőbb csapda vagy csapda megtervezésében. Csak remélni tudom, hogy a sorozat javul e tekintetben, mert így sokkal élvezetesebb lenne bárki számára, aki bármit is tud a hadviselésről.
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)"
Nem tudok a többi dologra válaszolni, mert nincs velük kapcsolatban mondanivalóm.
Már csak azt szeretném tudni, hogy a véleményed szerint az olyan humanoid fajok, akik a pre-dizni érában nem csupán a háttérben húzódtak meg, hanem bizonyos jelenetek központi szereplői voltak (pl twi'lek, zabrak), azok is a Star Trek kategóriába esnek?
a kalózvezéresnél válasznál gondoltam, hogy arra érted, hogy ez az jó irány, hogy új fajokat mutassanak be.
egyébként nem azt mondom, hogy nem kellenek, csak legyen egy jó arány, mert az se realisztikus, hogy hirtelen az OT utáni érában sok eredetibbnél eredetibb faj kerül elő, csak mert megtehetik.
az állatoknál, nem értelmes fajoknál viszont úgy érzem, kifejezetten dömping van, csak éppen nem túl eredetiek (madársárkány, krokodil, mítoszaurusz, óriáspók) hanem valahol már létező elemek vannak összegyúrva, semmi "idegen" feelingjük nincs..
szerintem egy belakott galaxis életét bemutató filmfolyamtól ez nem elfogadható. pont ebben van a fejlődési potenciál, hogy a régi filmek által bemutatott univerzum szeletét tovább építik, de abban a kreatív minőségben, ahogy a régi filmek elkezdték. ehelyett azt látjuk, hogy kb. 20 faj népesíti be a galaxist és innentől ezeket látjuk szüntelen filmről filmre, sorozatról sorozatra, pedig pont attól lenne a folyam érdekes, ha mindig valami újat tudnánk felfedezni a régen lerakott minőségi kereteken belül és a galaxis nem egy kis falu léptékét mutatná, hanem valóban egy sok milliárdnyi naprendszert magába foglaló univerzumét. de lehet az alapvető elvárásaimmal maximalistának tűnök. simán lehet. viszont ez az egész pont ezért nem működik. uncsi és gagyi.