Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Akkor nem kell citromsav pluszba, általában nem szokott kelleni esővízhez, föleg ha nem sokáig állt.
Bombabánál mivel minden tápot megkapott a trifós alanya is, így első körben a Fertiplus amit a talajba bekevert annak a Ca tartalma miatt lehet esetleg sárgulás, még így sem elég a trifónak a talaj pH, hiába esővíz, sajna látatlanból ettől többet hirtelen nem tudok mondani ötletnek (ha a gyökér rendben van stb....) (elvileg a Fertiplus pH-ja még a sok mész ellenére is 6,5 pH-t mutat ahogy emlékszem az adatlapról, de ettől még lehet a Ca probléma).
Ha jól mér a papír, akkor szemmel bőven látni hogy 5-6 között van e a pH, a pH 6 is jó, ha nincs hiány a növényeden akkor azzal már lehet nyugodtan locsolni. Trifó alanynál (hibrideinél) érdemes 5,5-ig lemenni állandó locsolásnál, mert az nyűgösebb a magas talaj pH-ra
Akkor nem biztos hogy kell citromsav, érdemes mérni a már tápos vizet, ha pH 5,5-6 körül van akkor nem kell nagyon adni, mert valamennyi van a tápban is.
Így igaz, valszin többféle hiány is van, bár erősen a K hiány jön ki (kissé lefelé hajló levelek a háttérben, háromszögben száradó csúcs). Ez nem csak amiatt lehet hogy nem kap tápot, mert lehet hogy kap rendesen, hanem vmilyen gyökérprobléma, mivel nem tudja felvenni, olyan a tünet mintha nem kapna. Van esélye hogy a talaj is problémás, vagy az öntözés nem megfelelő, gondolok a túlöntözésre. Valószínű hogy a teleltetés sem megfelelő hőfokon történik.
Lényeg hogy a növényt rendbe kell tenni, mert nem sokáig húzza különben.
1 g/l adja a 250 ppm-et K-ra, egyébként sztem is elég lehet 200ppm, akkor viszont csak 0,8g/l kell belőle, állandó öntözésnél pedig 0,4g/l maximum, én mondjuk 0,3-ra szoktam keverni, mivel a vizemben alapban is van EC.
Tömény oldatot is lehet csinálni mint törzsoldat, de itt az oldhatóság adja meg a határt.
Ez a levél olyan mintha tűző nap égette volna meg.
A citromfa nem szereti az erős napot.
Tavasztól őszig kertben, kissé árnyékosabb helyen, páradúsabb környezetben nagyon rendbe szokott jönni.
Fontos, hogy savanyú, citrus földbe legyen ültetve és vigyázni kell a tápozással, öntözéssel. Az utóbbiaknál a túlfejlett levelek pöndörödés hajlamosak.
Nálam már előfordult, hogy a téli időszakban pajzstetves lett. A pajzstetvek irtására a virágboltban felszívódó hatású vegyszerrel átitatott keménypapír rudacskákat szoktak árulni, melyeket a földbe kell szúrni.
Atkás még nem volt a citrom fám, de a takácsatkát ismerem és a gyümölcsfákon, málnán, ribizlin előfordulókkal már találkoztam.
Takácsatkás cserepes növénynél kiemeltem a növényt földestől és az edény elmostam forró hipós-mosószeres vízzel.
Egyéb atkáknál a szaküzletben szoktam kimondottan atkaölő permetet vásárolni:
Pajzstetű valszin, illetve le van gyöngülve a növény a nem megfelelő tartás miatt, és ez még valszin tápanyaghiánnyal is kombinálva van, hirtelen pl. K hiány nagyon esélyes.
Én még nem kaptam meg, nem ismerem. Majd gaborke talán megmondja :)
Ki kellene számolni a 80-100 ppm-et.
Józan paraszti logikával kevernék az Universolnál kiszámolt mennyiséggel egy tömény oldatot (mennyi kellett?), és abból adnék 10 l-hez 7-14-28 ml-t az 50-100-200 ppm-es arányhoz. Talán kiigazít valaki, ha ez nem jó.
Melyiket rendelted?
Én két félét, a Green-nek megfelelő és a kálium túlsúlyost. A maradék Universolt meg elhasználom a kertben a többi növényre.
Bizony jó. Elvileg ha vminek nincs nagy hiánya akkor nem kell külön semmi egyéb, max ha meszes a víz akkor plusz citromsav mellé.
Most már csak a K dúsat érdemes használni, a termésérés elősegítésére. Én max 1g/l-es koncentrációt javaslom, ha 2-3 hetente tápozol, ha folyamatosan akkor max. a fele, vagy kissé az alatt.
És a talaja... tényleg kavicsokat látok rajta? Én azt leszedném, tavasszal meg átültetném valami neki való földkeverékbe, erre nézvést sok receptet olvasni itt.
Szegénynek, ha ilyen beteg, a telelése is veszélyes lesz. Hol tudod teleltetni?