Keresés

Részletes keresés

jogértelmező Creative Commons License 2019.01.12 0 0 543

A pí relatív? Na ne már!

Vigyázzunk, mert a hülyeség ragadós!

isabellee2 Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 542

Azt hozza ki, hogy az időtartamok relatívak.

Az elején abból indulunk ki, hogy az időtartamok abszolútak, mivel EGY dologhoz viszonyitunk. A másodperc definiciója pontosan meghatározott.

Előzmény: jogértelmező (540)
isabellee2 Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 541

szemben az axiómákkal, melyek nem levezetések eredményei.

De igaznak kell lenniük. Pl. az a+b=b+a igaz. Azért nem kell levezetni, mert túl triviális.

A "fénysebesség állandó" pedig egyáltalán nem triviális, HA a fénynek az a sebessége, ami a normál sebesség. Ebben az esetben pedig nem is igaz.

Legjobb lenne az axiómákat kivenni, és akkor egyértelmű lenne: valami vagy definició, vagy tétel. Akkor bizonyitsuk a triviális tételeket is, ha más nem triviális állitásokkal.

Az axiómákat emberek találták ki, úgyhogy nyugodtan ki is vehetnénk. Persze, azért nem veszik ki, mert akkor nem lehetne ilyen zavaros elméleteket épiteni.

Az sem érv, hogy az axiómák megfelelelőek, ha igaz eredményre jutunk. De mi az igaz eredmény? Az, hogy valamik valamit kimértek, amit nem tudjuk, hogy mi (gravitációs hullámok).

Különben meg, már eleve az idővel kapcsolatban önellentmondáshoz jutunk. Abszolút időt feltételezünk, és relativ időt kapunk a végén.

Előzmény: jogértelmező (539)
jogértelmező Creative Commons License 2019.01.12 0 0 540

" Einstein kihozza, hogy az idő relativ"

Nem hozza ki. Azt hozza ki, hogy az időtartamok relatívak.

Előzmény: isabellee2 (536)
jogértelmező Creative Commons License 2019.01.12 0 0 539

" A fénysebesség definició vagy tétel? Definició."

A fénysebesség abszolút volta se nem tétel, se nem definíció, hanem axióma.

A tételek következtetések, levezetések eredményei - szemben az axiómákkal, melyek nem levezetések eredményei.

Előzmény: isabellee2 (536)
isabellee2 Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 538

Ha elég jó vagy a felvételihez, elvégzel minimum 6 évet mérnök-fizikusi szakon, akkor megértheted.

Eleve, a 6 év egyetem az jóval kevesebb, mivel ősszel 3 hónap, tavasszal 4 hónap az egyetem.

A 6 év alatt más tárgyakat is kell tanulni: pl. nyelvek, filozófia, stb. A mérnöki oktatást most ne vegyük ide, mert éppen ez a vita tárgya: szerintem minden gyakorlatias dolgot (pl. hogy kell félvezetőt épiteni), a mérnöki szakon tanitják, nem a fizika szakon. Szerinted pedig a kvantummechanikából egyenesen következik a félvezetők készitése.

Tehát maradjunk a tiszta fizikai tárgyaknál. Fizika szakon van kisérleti és elméleti fizika. A kisérleti fizikát vegyük is ki, mert ugye most elméleti fizikáról van szó. Ezen belül a kvantummechanika 1 vagy 2 szemeszter, kb. heti 5-6 órával. Ez nem túl sok effektiv kvantummechanika tanulás. Ezen mit tanitanak? Sok matekot (bár, erre lehet van külön óra), a hullámfüggvény levezetését, stb. Ha ezt meg is tanulja valaki, nem fog tudni félvezetőt épiteni. És nem fogja érteni a kvantummechanika lényegét, csak a számolásokat tudja. Sok mindent meg lehet tanulni a lényeg nélkül. (pl. kiválóan lehet differenciálni és integrálni, akár még bonyolultabb függvényeket is, anélkül, hogy valaki értené a lényegét).

Mit mond a kvantummechanika? Van az elektron, amit soha senki nem látott, és nem tudjuk, hogy mi. Nem tudjuk, hogy anyag, vagy hullám. Vagyis, azt mondjuk, hogy mind a kettő. De hogy itt mi a hullám, azt se lehet tudni, nyilán nem rádióhullám. Továbbá, nem tudjuk, hogy ez a láthatatlan, ismeretlen anyag hol van. Erre van a hullámfüggvény, ami egy valószinűségi eloszlás. De még ha valószinűség is, melyik atom, melyik elektronjára vonatkozik? Igazából semmire sem vonatkozik, mert ez az egész egy matematikai konstrukció.

Van a határozatlansági reláció, ami azt mondja, hogy nem is lehet tudni. Tehát ebből a nagy nem tudásból épitünk egy félvezetőt. Ezt nem hiszem el. Nemhogy egy félvezetőt, egy homokvárat sem lehet épiteni matematikai egyenletekből.

Számitógépek és telefonok már a kvantummechanika előtt is voltak. Tehát a technika megvolt, és működött.. Csak kisebbé akarták tenni. Igaz, hogy a félvezetőkkel oldották meg. Csakhogy a félvezetők megépitése nem a kvantummechanikából jött. Ez kb. olyan, mint a mesterséges intelligencia: azt mondják, hogy a gép magától részt vesz kommunikációban (pl. chat-ek), de közben mindegyik mögött emberek vannak (sokszor külföldi országokban). Olvass utána.

Előzmény: mmormota (446)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.12 0 0 537

Igen. Az eszedről ismertelek fel az első alkalommal is.

:o)

Előzmény: Maxtion Zenaxus (535)
isabellee2 Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 536

Amíg egy axióma/"agyrém" nincs megcáfolva, addig elméleti alapként fenntartható.

Tehát nem kell se logikusnak - se tapasztalatból ismertnek lennie.

Eleve minden állitásnak vagy definiciónak vagy tételnek kellene lennie. A definició egyszerűen valaminek a megnevezése, és ez bármi lehet, lehet elképzelt dolog is. A tételt pedig bizonyitani kell, ha más nem tapasztalattal (pl. nevezhetjük tételnek, hogy az emberi élet fenntartásához táplálék kell).

A fénysebesség definició vagy tétel? Definició. Mivel semmilyen sebesség sem lehet állandó. Mert minden rendszerhez viszonyitva más. Egy mozgó kocsiban mozdulatlanul ülő ember sebessége 0 a kocsihoz képest, és mondjuk 60 km/h a föld felszinéhez képest. Tehát NEM állandó. Akkor a fénysebesség nem az a sebesség, amit korábban definiáltunk, hanem valami más. Tehát ez egy új definició: a fénysebesség az olyan dolog, ami állandó, és legyen az értéke kb. 300000m/s.

A kiindulás az, hogy az idő állandó, de ez nincs kimondva, csak feltételezett. Ha beszél a vonat sebességéről, akkor abban benne van, hogy sebesség = megtett út/idő (m/s). Milyen idő? Az, amit az EGY Föld/Nap mozgásához viszonyitunk (tegyük fel, hogy évben számolunk, és Einstein idejében nem volt atomóra). Vagyis pontosan meg van határozva, hogy az 1 másodperc mennyi időtartam, MINDENHOL, mindenhonnan nézve.

Ebből következik, hogy az idő állandó, bárhol a világegyetemben, bármilyen rendszerből nézve.

A levezetés után Einstein kihozza, hogy az idő relativ, attól függ az értéke, hogy melyik rendszerből nézzük.

Tehát ellentmondásba jutunk a kezdeti kiinduló pontokkal. Mert ha abból indulunk ki, hogy az idő abszolút, akkor nem vezethetjük le, hogy relativ.

A fénysebesség definiciónak indult, de közben mégis tételként használtuk (a fénysebesség ténylegesen a fény sebességének van használva a levezetés során). 

A reletivitás elmélet azt mondja, hogy ha van egy óra, és egyszerre, egy időben ránézünk 2 különböző rendszerből, akkor a 2 különböző rendszerből különbözőnek LÁTJUK. Ez értelmetlen.

Erre az a cáfolat, hogy az egyszerre nem ugyanaz, mint amit eddig használtunk. Oké, akkor az egyszerre nem jelentsen egyszerrét, ekkor viszont egy trivialitást kapunk: különböző időkben megnézve, az óra különböző értékeket mutat.

A gravitációs hullámok kimérése pedig semmit sem bizonyit. Ha nem tudjuk pontosan, hogy az anyagi világban mi a gravitációs hullám, akkor azt se tudjuk, hogy mit mérünk. Ha pedig a gravitációs hullám csak egy matematikai konstrukció, azt nem lehet kimérni.

Továbbá, itt legalább értjük, hogy mi az állitás tárgya: mozgás, út, idő, sebesség. A kvantummechanikában még azt sem tudjuk. Tehát logikátlan, az anyagi világban nem megfigyelhető, és nem tudjuk, hogy miről szól.

Előzmény: jogértelmező (510)
Maxtion Zenaxus Creative Commons License 2019.01.12 0 0 535

Jó, és ha én vagyok mungo? Attol meg megcafoltam a pi=3 geometria letezeset. A tudomanyossag a lenyeg!

Előzmény: ZorróAszter (534)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.12 0 0 534

Ipi-apacs Mungó!

Lelepleződtél!!!!

Muhahahaha !!!! :o)

Előzmény: Maxtion Zenaxus (528)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 533

A politikai vitákból vett módszerek alkalmazása mindenki számára világosan azt célozza, hogy győzni akarsz bármi áron. Ahogy a cimboráid is.

Ez a kommented is ezt bizonyítja a politikából átvett minősítgetési/tukmálgatási technikáddal ("köpködsz és hülyeségeket beszélsz", stb.).

Az továbbá a szelektív süketséged is, amivel elkerülöd, hogy mások érvei eljussanak az agyadig.

Ezek mint a politikából átvett módszerek.

Ez azonban matematika. Itt nincsenek győztesek. Legalábbis nem úgy, mint a politikai vitákban.

Vagy ahogyan ti hiszitek.

Elénekelni nem tudom. Rossz az énekhangom. És már réges-rég óta tapasztaltam, hogy a szavaim fele kihull a szelektív süketséged hálóján.

Előzmény: mmormota (527)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 0 0 532

"(a-b)(a+b)"

elnézést, kimaradt az osztás jel, és így szorzásnak tűnik.

(a-b)/(a+b)

Előzmény: kinaicselédeklesztek (531)
kinaicselédeklesztek Creative Commons License 2019.01.12 0 0 531

Isabelle. Rögtön beleköt, hogy micsoda egy fertelmes ez a világ.

Im itt az e. Vagyis lényegében annyi, amilyen pontossággal akarom. 

Most már csak olyan háromváltozós függvény kell amire

[-i,i],[-e,e],[-pi,pi] háromdimenziós kockában integrálva változónként a megadott határok között e,pi,i től független. Tetszőleges állandó.

Előzmény: Törölt nick (529)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 0 0 530

a hullám ugyebár pozitív és negatív félperiódusokból áll. ez persze szuperponálódik a kibocsátó forrás pozitív szintjével. lehetséges olyan, hogy valahol nettó negatívba megy át a hullámzó gravitációs mező erőssége?

Előzmény: construct (514)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 0 0 529

"na mekkora az ellipszis kerülete?"

k = 4aE(e)

vagyis az euler szám hatványsorával írható fel.

de felírható az (a-b)(a+b) hatványsorával is.

(forrás: bronstein szemengyajev)

Előzmény: kinaicselédeklesztek (506)
Maxtion Zenaxus Creative Commons License 2019.01.12 0 0 528

Na jó mostmár átgondoltam és tudom, hogy nem létezik pi=3 geometria. Badarság az egész! Mindenki tudja!

mmormota Creative Commons License 2019.01.12 0 3 527

Nem akarok győzni. Gergo73 adta meg a választ, nem az én érdemem. Én értem, te nem érted, köpködsz és hülyeségeket beszélsz. Mi lenne itt a győzelem?!

Előzmény: ZorróAszter (525)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.11 -2 0 526

Attól hogy a varázsigéidet motyogod, attól még rajtad látja mindenki, hogy majd becsinálsz az erőlködéstől. Pedig szemlátomást már fáradsz is.

"(Mellesleg ha lesz használatban alteregóm, majd szólok.)"

Van itt valaki, aki egy szavadat is elhiszi?

Akkor szólj neki.

Előzmény: Mungo (515)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.11 -2 0 525

Felesleges veled vitatkozni. Megint hozod a polidiliben felcsipegetett vitatechnikádat.

Ez nem a polidili. Te hiheted azt, hogy itt győzni kell, meg bármilyen retorikai fogással pontokat szerezni, de ez nem a politikai adok-kapok.

Itt hiába probálkozol ilyesmivel, mellébeszéléssel, meg minősítgetéssel. Az itt nem hatástalan vagy kevés, hanem értelmetlen.

Ez matematika és nem politika. Pláne nem a polidili.

Szóval mondhatsz ilyeneket. És?????

Ennek csak a cimboráid előtt van jelentősége.

Én megértem, hogy ő előttük kell helytállnod, Fat Old Sun, construct, Mungo meg a többiek előtt, de ez engem nem érdekel.

Meg aki a kérdésre idetéved, és az IQ-ja nagyobb mint 40, azt se.

Előzmény: mmormota (523)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.11 -2 0 524

Itt még a cimboráit se várják, hogy a tümmedt kis agyacskáddal bármit is megérts. Tőled a Micimackó képregény megértését se várjuk el.

Mi ilyen megértőek vagyunk.

Muhahaha!!!! :o)

Előzmény: Fat old Sun (522)
mmormota Creative Commons License 2019.01.11 0 3 523

Egyszerűen nem érted, amit mondanak neked. Kézenfekvően azért, mert sokkal kevesebbet tudsz, mint amit Gergo73, vagy éppen a többi neked válaszolgató nick gondolt. Az axiómák szerepét sem érted, csak valami zavaros elképzelésed van geometriáról, fogalmakról. Pontos, részletes választ kapsz, és egy hangot se értesz belőle. Nem jössz rá, hogy benned van a hiba, azt hiszed, csak ködösítenek. Nem hagyod azt se hogy elmagyarázzák neked, csak toporzékolsz.

Előzmény: ZorróAszter (518)
Fat old Sun Creative Commons License 2019.01.11 -1 2 522

Nem a párhuzamossági axiomák körül konstruált nemeuklideszi, vagyis Bolyai-Lobacsevszkij

Nem görbült téridőszerűség

Nem Riemann

Nem a többi tér és geometria

Hanem "kvázi" "Euklideszi". Azaz a tér minden pontján minden körre pi=3.0

pi>3.14... esetén ez olyan mintha ez speciálisan horpadt lenne, pi<3.14... esetén meg fordítva. Ezért, és mivel a többi kifejezés foglalt, nevezzük ezt speciálisan horpadtnak vagy csak egyszerűen horpadtnak.

Ugyanitt bullshitgenerátor olcsón eladó !

Fat old Sun Creative Commons License 2019.01.11 -1 2 521

A te koponyád az, ami speciálisan horpadt a benne lévő vákuum miatt.

Előzmény: ZorróAszter (520)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.11 -2 0 520

De az ugye nem te leszel, Hüvejkmatyi

Muhahahaha: :o)

Előzmény: Fat old Sun (517)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.11 -2 0 519

kifelejtettem, hogy az euklideszihez képest

tehát

speciálisan horpadt lenne az EUKLIDESZIHEZ KÉPEST

Előzmény: ZorróAszter (518)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.11 -2 0 518

Jóember. Hiába teszed a süketet, ott fenn van a topicnyitóban minden.

A sormintát hiányolod, vagy el is énekeljem?

Minden, amit kérdezni akartam.

Elismételni tudom csak. Minden más megszorítása vagy kiterjesztése lenne a kérdésnek.

Engem viszont csak ez érdekel.

Ti persze beszélhettek a légbe bármiről. Eddig se akadályoztam.

Na jó "horpadt" még egyszer, holott tudom, hogy semmi értelme:

Nem a párhuzamossági axiomák körül konstruált nemeuklideszi, vagyis Bolyai-Lobacsevszkij

Nem görbült téridőszerűség

Nem Riemann

Nem a többi tér és geometria

Hanem "kvázi" "Euklideszi". Azaz a tér minden pontján minden körre pi=3.0

pi>3.14... esetén ez olyan mintha ez speciálisan horpadt lenne, pi<3.14... esetén meg fordítva. Ezért, és mivel a többi kifejezés foglalt, nevezzük ezt speciálisan horpadtnak vagy csak egyszerűen horpadtnak.

Előzmény: mmormota (509)
Fat old Sun Creative Commons License 2019.01.11 -1 3 517

Szánalmas kis ostoba pöcs vagy, bármit is képzelj magadról. Valaki egyszer bele fog lépni a nagy pofádba, de azt sem fogod érteni. Barom.

Előzmény: ZorróAszter (516)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.11 -3 0 516

Attól, hogy itt nyüszítesz, és édesanyád szakmai karrierjéből vett példákkal traktálsz bennünket, attól még senki el nem hiszi neked, hogy egy mukkot is értesz ebből az egészből a törköllyel átitatott parányi agyacskáddal.

Inkább kérdezd meg a cimboráidtól, hogy mit jelenthet a topic és topicnyitó. Mi lehet a titka ennek a két rejtélyes kifejezésnek ami úgy kong a fejecskédben. Bár a jelek szerint ők se tudják.

:o)

Előzmény: Fat old Sun (508)
Mungo Creative Commons License 2019.01.11 0 3 515

..."sunyi kis személyiségzavaros lelked rezdülései" Mungora vonatkoztak, és nem az esetleges alteregójára.

Látom találat érte sekélyes lelkivilágod, ezért aztán most kínodban vért pisilsz.
Pedig a nyakadon az a kis gombóc nem csak kalaptartónak jó, gondolkozni is lehet vele.
Ha nem az egodat pátyolgatnád, még talán sikerülhetne valami értelmeset is kiizzadnod magadból. De sebaj, így is elég szórakoztató vagy.
Majd ha felvezetted a geometriát, ahol igaz a kör kerület/átmérő hányadosra, hogy három, lehetne veled társalogni is. Így meg csak kiröhögteted magad. Jó ez neked?

(Mellesleg ha lesz használatban alteregóm, majd szólok.)

Előzmény: ZorróAszter (507)
construct Creative Commons License 2019.01.11 0 1 514

"Milyen forrásokra lehet vadászni a tervezett nagyon alacsony frekvenciákkal?"

1. 104 Naptömegű kettős rendszerekre.

2. Extrém tömegarányú résztvevőkből álló bespirálozó rendszerekre. Ilyenek valószínűsíthetők a galaxisok magjában: szuper masszív fekete lyukba zuhanó fekete lyukak, neutroncsillagok, és csillagok formájában.

3. A feltételezések szerint a Tejútban százmilliós nagyságrendben léteznek fehér törpe-párok, amelyek olyan rövid periódusidővel keringenek egymás körül, hogy észlelhető gravitációs hullámokat kelthetnek. Ez a Galaxis gravitációs "háttérzajának" alighanem elég domináns összetevője, így a feltérképezése arra is szolgálhat, hogy a többi (instrumentális) zajhoz hasonlóan ezt is kiszűrhessék a távolabbi gyenge gravitációs hullámok jeleiből.

4. Az ősrobbanás által generált gravitációs hullámra.

https://en.wikipedia.org/wiki/Extreme_mass_ratio_inspiral

https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/20120015433.pdf

Előzmény: mmormota (512)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!