Nekem két féle japán naspolyám van, az egyik már harmadik telén van túl (itt a fotón). Minden tavasszal az előző éves leveleinek nagy részét eldobja, és hozza a rengeteg újat. Tömve van levelekkel, a lombhullás miatt nem kopasz. Ezért én úgy gondolom a mi klímánkon ez rendben van.
Szerintem,mint minden örökzöldet,a japán naspolyát is megviseli a téli napfényhiányos időszak.Pl némelyik olíva is ledobálta a leveleit.Szabadba kiültetve edződik a fa és sokkal több tápanyagot tud felvenni a gyökereivel ,mintha csak cserépben lenne.Hamarabb fog regenerálódni.(szerintem) Mivel a télikertemet már kinőtte,sok választása nem volt. Találtam neki egy védett helyet és kapott egy esélyt a szabad életre. :) Szerintem jól vette a telet. Az ,hogy a virágait is ki tudta nevelni,egy extra bónusz. Majd máskor is megpróbálom néhány ágon a virágok takarását.
Csak tippelni tudok.Szerintem ez is nyolc - tíz év körüli lehet.Eddig nálam sem csinált semmit.Évek folyamán annyi "egzotikus" növényt összeszedtem,hogy úgy döntöttem,amit lehet kiültetek.találtam neki egy védett helyet.Tavaly tavasszal ültettem ki.Onnantól kezdve látványosan megindult és legnagyobb meglepetésemre november táján virágozni kezdett.A fát virágokat hozó ág magasságában geotextillel tekertem be.A fa is kapott fátyolfóliás takarást,a tövét nylonnal takartam,hogy ne fagyjon át teljesen a talaj a gyökerénél. (ha kell,tudjon nedvességet felvenni) Mível sokan írták,hogy a japán naspolya amínusz 10-15 celsius fokokat elviselli viszont a virágok mínusz 3 celsius fok alatt elfagynak,ezért tettem egy próbát.A takarás megvédte a virágokat.Eddig úugy néz ki,hogy kineveli a terméseket.
A képeiden látom, hogy a japán naspolyán akadnak sárguló levelek. Ez szokványos jelenség nála így tavasszal? Én most ismerkedek a növénnyel, ősszel vettem, dézsában tartom, a leanderekkel simán, bármi károsodás nélkül áttelelt a padláson, most már kint van a szabadban, s nálam is elkezdtek sárgulni az alsó levelei, miközben vadul hozza az új hajtásokat. Ez normális jelenség?
Itt küldöm a képeket a 4 olíváról.1ismeretlen fajta.2db Elit és 1db pendolió.Plusz egy,védett helyre ültetett babér és egy Japán naspolya a telet túlélt virágával.
Szia Gábor.köszi az infót.Megnéztem,ill, elolvastam.A héten teszek fel pár képet (4 db) kiültetett olajfámról. a mikroklímáról: Érden lakom az M7-es vonalán egy dombtetőn. A domb állítólag a Gellértheggyel egy magasságban van.Ez jó. Viszont a domb tetején egy kis völgyben lakom,ez viszont a fagy zúg miatt nem a legjobb.(viszont a nagyobb viharoktól kicsit védve vagyunk.) Ezen belül a "házfalba építve "vannak az Olívák. Van egy nevesincs .Ez fiatal korában szétfagyott.Átültetve a télikert előtt jó helyet talált magának.Egyrészt a fal védi.A gyökerénél van egy használaton kívüli emésztő,ami télen melegen tartja a gyökérzónát. A nagyobb Elit a faltól másfél méterre van.Még időben szóltál ,-mert nem metszettem meg. A kisebbik Elit A" garázs falába" lett ültetve. A negyedik Olívámat (Pendolinó)egy hónapja ültettem ki a házam és a garázsom közötti másfél méteres átjáróba.Őróla a héten lesz kép. Basszus l,a képeket később teszem fel.Ezen a gépen nincs képszerkesztő. A képek túl nagyok.nem engedi a rendszer feltölteni őket.Néznem kell valami egyszerűbb programot.
A 'P' betűs olajfa fajta valószínűleg a 'Pendolino' lesz. A téli fátyoltakarás a mostani meglátásom szerint többet árt, mint használ és csak a legvégső esetben 'érdemes' a használata, megfelelő körültekintés mellett. Mielőtt bármit cselekednél, ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket:
Szia Gábor.A tőled kapott ( 2db Elit + Horvátoknál vett két másik fajta Oblica és a hozzávett porzó- ha jól emlékszem valami P betűvel kezdődő, lelógó habitusú fajta ) olíva fa metszéséhez tudnál valami támpontot,irány vonalat adni? Szoktam látni alacsonyabb,tömörebb korona formát.A téli fátyolfóliás takarás miatt előnyösebb lehet? vagy hagyjam,ahogy nő,laza ,megnyúlt ágakkal,csak a befelé növőket vágjam le? Mit tanácsolsz? A két Elt és az Oblica már kiültetve vitte a telet. Az Elitek profik voltak,az Oblica most dobálja le a leveleit,egyébként sértetlen. A P betűs porzóst pedig most ültettem ki egy védett helyre. A ház és a garázsom közötti 1.70m -es részbe / a "falba lesz építve" ,de felülről kap fényt.Ha itt sem viseli el a telet,akkor vessen magára. :)
Na az szuper :) Igen már előre megmondta amikor hazahoztuk kintről, hogy el fog hullajtani mindent és ne ijedjünk meg, valamint az lenne a legjobb ha teljesen visszametszenénk. Ezt persze nem mertük megtenni. Azt mondta az ekkora klimaváltozás ezt fogja okozni. Bízom benne, hogy hamarosan elkezd újra kihajtani. Tápszert azt kaptak 3-4 hetente.
Én fagymentes de hideg, világos helyen teleltetem, akár 1-2 fokra is lemegy a hőmérséklet. Tipikusan inkább 4-5 fok. A citrusok levele kicsit sárgult, virág/hajtás egy darab se, az olajfán viszont áll minden levél mint a cövek. Még nem teszem ki szabadba. Szakértő azt mondta a kopasz olajfa fa a normális? Hát....
Szia :) Pont most kezdtem aggodalmaskodni. Mi kettőt vettük szeptemberben görögországban és idén még bent tartottuk őket a házban hűvös normál fényes szobában. Még novemberre elhullajtották az összes levelüket, de azt mondta egy szakember, hogy ez így normális most. Azota a nagyobb fa hozott egy teljesen új ágat, amit azóta el is veszített lapostetü miatt. Megszabadultunk a tetvektől könnyen. Szóval még mindig kopaszok a fák, a vékony ágak biztosan halottak, de nem tudom metszek-e még rajta. Tavaly metszettük novemberben.