Keresés

Részletes keresés

Deryan Creative Commons License 2017.10.23 0 0 179

A kis gyümölcsfának a törzsét télire a vadak ellen védeni kellene, mert ha picin megrágja, az nagyon visszavetheti a fát a fejlődésében.

A naspolyával én nagyon megjártam. Most, amikor már termőre fordult, a régi rágások miatt a fa koronája féloldalasan fejlődött és a termést sem tudja mind kinevelni. A fa kérgén a rágás majdnem körbeér.

Előzmény: Lakótelepi_kertész (177)
Deryan Creative Commons License 2017.10.23 0 0 178

A "kis öreg" nekem is tetszik. A kalapálása nekem is fordítottnak számít.

A kertészeti boltban én is csak olyan kongó kaszát kaptam, de ez itt gondolom valami szépen csengő, örök példány lehet.

https://www.szerszamok-webaruhaz.hu/tartalom/kasza_elezett_600mm_szloven

Lehet, hogy karácsonyra meglepem magam vele... Éppen azon gondolkodtam, hogy a hobbykertben lévő befüvesített szőlősorok kaszálásához valami jó kis kézi kasza kellene.

Nem gondoltam, hogy kaszaüllőt nálunk is kapni.

Előzmény: pintjano (176)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2017.10.23 0 0 177

Köszönöm szépen mindenkinek, szerintem gyorsabb is lesz hagyományos kaszával végezni ekkora területtel, mint a motorossal, az akkumulátoros 20 perces ténykedésre elég csak, így az biztosan nem lenne jó, a motoros, meg olyan zajos is. Lehet, hogy a 60 cm-eset veszem meg, de figyelni fogom, hogy a kasza méreteit is ne legyen olyan otromba vastag az élnél, és rákérdezek egyszerre az üllőre is, az a videó jobban tetszett, amin két fém közé fogja a kaszát, talán nehezebb úgy elrontani a kalapálást, hogy ne legyen hullámos a végeredmény, mivel kezdőként ez lehet, hogy menni fog :) De mindenesetre a fenőkő is kelleni fog :) Szerintem jó lesz. Egyébként nem is írtam, de ez a terület egy arborétumban van, és épp ott mondták az ott dolgozók, hogy gyomirtózzak, de szerintem ilyen kis gyümölcsfáknál ez nem helyén való, pláne nem arborétumban. Én amúgy is viszolygok a permetszerektől. Annak idején az ősember sem nyomott mindenfajta kemikáliát egyszerre, sokszor a régebbi könyvekben olyan jó praktikumokat találni a gazokra és a tápozásra is, manapság hamar elintézik, méregkeveréssel. Sajnos!

pintjano köszönöm a felajánlást, a kapakalapálást illetően, nem tudom merrefelé laksz, én Szombathelyen, de ha nagyon messze laksz tőlem, akkor felejtős, mivel autóm sajnos nincsen. De lehet, hogy elegendő lesz a video is ehhez, mérnök vagyok tehát talán menni fog. Majd elválik.

Esetleg kaszafajtát tudnátok még ajánlani? Persze abból tudok majd, ami a gazdaboltban lesz, de mégis, hátha lesz olyan is :)

pintjano Creative Commons License 2017.10.23 0 0 176

Jó fej a "kis öreg"... Én forditva tartom a pengét a kalapáláskor, lehet megpróbálom igy.

A kaszának jó csengése volt, amit itt lehet kapni annak "bili hangja" van

Az uj kaszát üllőn vékonyitom, de nem szivesen...

Itt a nálunk általában használt--én is ezt használom:http://www.barkacs-ker.hu/barkacsbolt/index.php?route=product/product&product_id=4250

Ilyen üllő is kapható:http://www.kelemenmunkaruha.hu/kasza-ullo.html

üdv PJ

Előzmény: Deryan (175)
Deryan Creative Commons License 2017.10.23 0 0 175

Jó ötlet ez a videó, amit belinkeltél!

Nem feltétlenül kell ilyen puccos sámli a kikalapáláshoz. Találtam egy hasonló videót, ahol ezeknek a célszerszámoknak a jelentősége jobban megvilágosodott előttem.

https://www.youtube.com/watch?v=oZyNTCqs4yM

Azelőtt ilyet nem láttam. Nálunk egy darabka sínvas (vonat sínpálya hulladék) vagy kis flex használatos.

Találtam a célszerszámnélküli kikalapálást is. Szerintem egy kis gyakorlattal ez is megteszi. Nem kell nagy beruházást csinálni mindjárt.

https://www.youtube.com/watch?v=MfcTKuRT544&t=81s

Véknyítani, élezni mindenképpen kell az új kaszát, mert az olyan mint a bot, amikor az ember a boltból haza hozza. Kiába árulják úgy, hogy előkalapált.

Előzmény: pintjano (173)
bab1 Creative Commons License 2017.10.23 0 0 174

igen.simán mindent le lehet vágni,ami még zöld,nem fás.  az általad említett "rostos" szárnem akadály. A többit remekül leírták a többiek. 

Előzmény: Lakótelepi_kertész (168)
pintjano Creative Commons License 2017.10.23 0 0 173

Jó ez a videó... Még gyerekként mutatott egy idős bácsi un. német üllőt---azóta is "vadászok" rá--

azon ugyanugy kellett kalapálni a kaszát.

És ütés közben "húzza" maga felé a kalpácsot, és vizezi... nem a hűtés miatt az biztos.

Itt egy másik, de fogalmam sincs hol kapható:https://www.youtube.com/watch?v=fEqAmrc4H3k

Visszaolvasva van erre utalás, de az vagy 6 éves.

üdv PJ

Előzmény: Deryan (171)
Deryan Creative Commons License 2017.10.23 0 0 172

Most látom, hogy megelőztél :)

Előzmény: pintjano (170)
Deryan Creative Commons License 2017.10.23 0 0 171

Szerintem jó lesz. Én is ilyet használok.

Jól ki kell kalapálni az élét, fenőkővel átfenni s aztán írthatod tövig a gazt.

Kasza kikalapálása szakszerűen:)

https://www.youtube.com/watch?v=mQUj2yf_4t8

Előzmény: Lakótelepi_kertész (169)
pintjano Creative Commons License 2017.10.22 0 0 170

Mindegy mekkora a penge, csak kicsire állittsd ( a gyári beállitás nem jó többnyire). Persze a kicsi kaszat kevésbé lehet eltörni... Nem túl nagy a fű-gaz a képek alapján. Nem is kellene kikalapálni a pengét--- persze ha nem vastag nagyon-- csak igy nehezebb.Embermagasságú csalánt is kaszáltam többször, nem lehetetlen... A kiszaggatott gazt inkább szedd össze és a fák tövéhez, sőt amit sikerül lekaszálni, azt is fák tövébe vastagon.  Ha eljössz beállitom a kaszát s keresünk helyet, ahol kipróbálhatod... üdv PJ

Előzmény: Lakótelepi_kertész (169)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2017.10.22 0 0 169

Illetve a fő kérdésem el is maradt, ha hagyományos kaszát javasoltok, milyen méretűt ajánlotok, abszolút kezdőnek? én a 60 cm-esre gondoltam, vagy az túl kicsi?

Előzmény: Lakótelepi_kertész (168)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2017.10.21 0 0 168

Sziasztok!

Lenne egy nagyon érdekes kérdésem. Van egy 30x75 méteres területem, amit jó lenne vagy kigazolni, vagy kaszálni, de motoros kaszában nem gondolkodom, mivel olvasgattam a témában, és azt tapasztalom, hogy a nagyon erős gazokhoz nem mindegy milyet vesz az ember, a pár forintos értem itt a 30-40 ezrest nem jók hozzá, jobb a Stihl motoros fűkasza, de ezek számomra már végképp elérhetetlen árban vannak. Az lenne a kérdésem, hogy a csalános, aszatos, szulákos, zsurlós, nadálytöves gazt a hagyományos kasza elvinné e, mivel a csalánnak nagyon rostos a szára és főleg erős, ezt a területet több 10 éve nem gazolta senki, illetve hogy lehet, hogy nem is ez a módszer ennek a területnek a megfelelő karban tartása, de vegyszerezni nem szeretnék, mivel gyümölcsfák vannak közbeültetve, amik még ráadásul kicsik is. Ilyen a terület:

tavasszal így nézett ki, őszre kikapáltam egy-egy csíkot, hogy tudjak benne járkálni...

Most így néz ki, de látszik, hogy nagy a gaz, és sajnos a kikapált részeket az ösvények mellé dobáltam, így ezek sem egyenletesek sajnos.

Szerintetek mit lehetne vele kezdenem, vagy a tél folyamán, mikor kisebb amúgy is a gaz, akkor ássam fel, mikor nem fagyott a talaj tavasz felé?

Szabo5 Creative Commons License 2017.10.18 0 0 167

Hali Barát!

Már kezdtem megijedni, hogy nem is olvassa senki ezt a fórumot.

Nagy tisztelettel várunk a II. Zámolyi KASZACSATÁN, melynek időpontját, ( ha már tavaszodik és látjuk, hogy hogyan serken a zsenge fű) ezen a fórumon közzé teszek.

Addig pedig azt javaslom, hogy kalapáld azt a 90-est, és beszélj rá másokat is, hogy jöjjenek, had lássák a nézelődők mennyi "őrült" ember próbálja elsajátítani ezt a nem könnyű mesterséget.

Addig pedig bemásolok egy kis olvasnivalót, amit a párom ollózott össze a világhálóról.

Ez a kis iromány összefoglalja mindazt amit a kaszáról, kaszálásról tudni érdemes.

Persze a teljesség igénye nélkül.

"A becsületes, hazaszerető igazi magyar férfiember tud kaszálni."

A kasza szerkezete nagyon egyszerű: nyélből és a rá erősített pengéből áll. A szó szláv eredetű, nagy valószínűséggel a szlovákból került a magyarba.  A kasza egy mezőgazdasági kézi eszköz, amit fűnyírásra vagy gabonafélék aratására használnak. A parasztgazdaságok legmegbecsültebb szerszáma volt. A jó kaszásnak tekintélye volt a paraszti társadalomban. A jó kaszát tulajdonosa szereti, és személyes tárgyként féltve gondozza. Használatát nagyrészt a gépi eszközök váltották fel, mint a kombájn, de Ázsia és Európa egyes területein használják még gépek helyett is.

A mitológiában gyakran előfordul, például Kronosszal, a Kaszással vagy az apokalipszis négy lovasával összefüggésben. Ez a Bibliából eredő hiedelemből jön, miszerint a halál kaszával aratja a lelkeket.

Kaszáscsillag az Orion csillagkép népi neve. A 18. sz-tól van adatunk arra, hogy egyidejűleg Kaszának és Kaszásnak is nevezték. A mai néphagyományban ritkán fordul elő az a képzet, hogy a Kaszáscsillag kaszát ábrázol, gyakoribb, hogy a csillagképet alkotó hét csillagot (vagy a középső hármat = Orion öve) egy-egy kaszásnak tartják.

Napjainkban az európai paraszti gazdaságokban használt hosszú nyelű kasza őse, a rövid kasza kialakulásának technikai feltételét a vas felhasználásának feltalálása alkotta. Hozzájárult az a klimatikus változás is, amely a bronzkor végén Európa időjárását hidegebbé, teleit zordabbá változtatta. Az állatállomány téli eltartását istállózással és gyűjtött takarmánnyal kellett megoldani. A rendszeres fűvágásra az aratásra használt sarlónál intenzívebb eszközre volt szükség. A régészeti leletek azt tanúsítják, hogy ahol a horgas sarló megvolt, ott bárhol kialakulhatott belőle a rövid kasza. Megjelenése mégis szorosan kapcsolódik a keltákhoz, és az általuk lakott területen a vaskorban mindenütt elterjedt. Magyarországon is több korabeli lelet bizonyítja meglétét. A horgas sarló pengéje idővel kiegyenesedett, meghosszabbodott, hosszabb nyelet kapott.  

A római kortól fokozatosan elterjedt a hosszú nyelű kasza, mely jóval nagyobb teljesítményt biztosított a korábbi rövid kaszával szemben. Nyele és pengéje meghosszabbodott, a penge és a nyak hegyesszöget zárnak be, ami új vágástechnikát tett lehetővé. Európai elterjedése összefügg a takarmányozó-istállózó állattartás térhódításával és a középkor végi (14–15. sz.) aratótechnikai forradalommal, ami a hosszú nyelű kaszát aratószerszámmá tette. A magyar kiegyenesített kasza egyenértékű volt a szamurájkarddal, csak épp a kasza békés célra is használható, ami remek képet ad a magyar ember találékonyságáról és a praktikusságáról!

A kasza élezése kétféle módon történt. A nagyobb feladatot és szakértelmet a kasza kalapálása jelentette. A kalapálást egy erre a célra magukkal vitt kis, legtöbbször szilfából készült tuskón végezték, melynek sokszor volt egy leszúrócsapja, mellyel a földben rögzítették. A kis tuskó felső részét egy vaskarika, abroncs védte a széthasadástól. Ebbe a tuskóba volt beleütve a vasból készült üllő, melyre a kasza pengéjét ráfektették és a csak erre a célra használt kalapács vékony végével a „smórjával” egyenletes ütésekkel elvékonyították, gondosan ügyelve arra, hogy ki ne „habosítsák” a pengét. A kalapács ütemes csattogása hozzátartozott a nyári rétek hangulatához. A másik élező eszköz a kaszakő volt, melyet a fából, szaruból, vagy vasból készült tokmányban tartottak vízben.

Jó készülődést!

Üdv: Szabó György

bab1 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 166

Üdv! gratulálok a szervezett esemény ilyen vonalú sikeréhez !   Kifejezetten örülök ennek a dolognak! Engem érdekelne. természetesen be is szállnék szivesen a kaszacsatába egy 90 -essel. :)  

Előzmény: Szabo5 (165)
Szabo5 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 165

Szép Napot kaszások!

Bocsánat, hogy bele pimaszkodok társalgásaitokba, de gondoltam, hátha érdekel benneteket, hogy idén tavasszal nagy unalmamban kitaláltam, hogy rendezek egy "kaszafesztivált".

Elsősorban ismerőseim és szűk környezetem megszólítása volt a cél.

A program gerince egy motoros kaszák számára rendezett verseny volt, és mellé társult a kézi kaszások bemutatója, kaszakalapálás, mindenféle kaszálással kapcsolatos holmik kiállítása stb.

Ami nagyon meglepett,hogy a motoros kaszák versenyére kevesen jelentkeztek (6-8 fő) és a nézelődőket sem hozta igazán lázba ez a dolog.

A kézi kaszások "bemutatója" ami valójában csak egy össznépi kaszálgassunk és lessük el egymás fortélyait volt, viszont nagy érdeklődésnek örvendett és a végére egy olyan versenyszerű dolog alakult ki belőle, hogy szinte bele pirultam, hogy ezt csak mellékprogramnak szántam.

Szóval ezen felbuzdulva nem maradt más lehetőségem min tavasszal újra nekivágni, és az idei év tapasztalataival felvértezve a célközönséget szélesebb körben megszólítva, szervezni egy újabb találkozót, amin a fő csapás már a kézi kaszálás lesz.

Ne gondoljátok, hogy ez egy nagy rendezvény volt, kevesen voltak. De azt biztosra mondom, hogy aki ott volt az jól érezte magát, és aki utólag hallott róla,vagy látta a képeket, az letette a nagy esküt, hogy jövőre Ő is ott lesz.

Ha másért nem nézőnek.

Szóval ezt a nagy élményt szerettem volna megosztani veletek, és ha valakit érdekel beszéljünk róla.

Képeket és egy kis összeállítást a Sirály lovaspark facebook oldalon a kaszacsata 2017 albumban találtok.

A rendezvény neve egyébként KASZACSATA és Zámolyon került és kerül megrendezésre.

Köszönöm, hogy meghallgattatok!

Tisztelettel: Szabó György

unartis: Creative Commons License 2017.08.15 0 0 164

Megvan a régi penge is, de mifelénk nem ismerek kovácsot, így marad a sutba téve :-(.

Az orosszal pengével sincs semmi baj, a kínaiban nem bíztam, a régi sem kizárt, hogy nem orosz volt, igaz a régi penge és a mostani 'új' sem egyforma. Az új pengéje bordásan-barázdásan van megedzve ami szerintem erősebbé teszi az anyagot. Nekem tetszik az új is. dolgozni még könnyebb vele, mert rövidebb.

Előzmény: pintjano (163)
pintjano Creative Commons License 2017.08.14 0 0 163

Kovács mondta, hogy egyenárammal meg lehet hegeszten s nem törik el. Vettem egy ilyen hegeszettet és nem tört el ... De szegecselés is jó. Jobb lesz mint az orosz új

Előzmény: unartis: (162)
unartis: Creative Commons License 2017.08.13 0 0 162

Van  egy kb 1500 m2 terület azt tartom rendben kézi kaszával már vagy 3-4 éve, 2 délelőtt szokta vele végezni(mert a nagy melegben el lehet olvadni, így (6-7 órától kezdve)10-11 órakor általában befejeztem), idén 2X kaszáltam le így.

Nem mondom, hogy tökéletes amilyenre vágom, mert a tarackot tépi, de a többit szépen viszi.

Tavaly tönkrement apukámtól örökölt régi kasza, mert elfáradt, eltört(nem hinném,hogy ez azért történt mert többször  talajba állítottam volna, mert homokterületről van szó, amivel vakolni lehetne. Nem sok választásom volt kaszából, a helyi mezőgazdasági boltban, volt kínai és orosz kasza(ez utóbbit a szlovákok forgalmazták, ezt választottam), igaz rövidebb a pengéje mint az előző volt, de ezzel is  jó dolgozni, jól haladok vele.

Kikalapáltam rendes kalapáccsal, vettem hozzá egy sima üllőt, utána, egyből nem volt vele annyira jó dolgozni, mint az 'öreg' kaszával, mert elég masszív anyagból készült ez a kasza, alig tudtam kalapálni, kicsipkézni, azt vettem észre, hogy a kézi fenések után, egyre jobban vágja a növényzetet. Amíg  a régi kaszám megvolt addig nem is tudtam, hogy ki kell kalapálni, csak fentem a fenőkővel, de jól lehetett vele úgy is dolgozni. csak az új kasza pengéjét látva néztem utána, hogy kalapálni kell.

Korábban is kaszáltam még 14 éves koromban, most meg a 4.x-ben újra csinálom, amúgy nagyon élvezem, felér egy jó sport gyakorlattal! :D

machoman0 Creative Commons License 2017.08.03 0 0 161

errol volt mar itt szo:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134875168&t=9209194

nem biztos hogy szukseg van ra, nem kell annyira preciz legyen, elvegre parszor azt irtak, hogy a gazra jo a hanyagul kalapacsolt is, a lenyeg, hogy soxor kell csinalni

Előzmény: kaldijano75 (160)
kaldijano75 Creative Commons License 2017.07.13 0 0 160

Jó Napot!

Hol tudok beszerezni olyan kasza kalapálót ami nem kalapács és üllő,hanem a kasza pengéjét be kell fogni két rész közé és a felső részt ütve lehet kalapálni a pengét?Nem tudok kalapálni és úgy hallottam ilyen eszközzel könnyebben lehet kalapálni.

bab1 Creative Commons License 2017.06.15 0 0 159

Nem ismerem ezt a fajta nyelet. Csak a hagyományosat. A penge meg ,ha nem is a csúcs, de attól még meg lehet vele tanulni. Én speciel a normális nyelet ajánlanám és a nem nagy pnegét, aminek ez legalább megfelel, mert tanulni elég a 60-as 70-es penge szerintem.  tiszteletem a szintén  kézzel kaszálók előtt! : ) 

Előzmény: mokus18 (157)
pintjano Creative Commons License 2017.05.29 0 0 158

Mostanában kaptam egy "dunántúli" régi kaszát, amely hasonló csak fából. Nem kell hajolni hozzá és a földön "magától" ugy áll a penge, ahogy "illik"... Szóval, ha a penge jó, akkor akár jól lehet vele kaszálni

Előzmény: mokus18 (157)
mokus18 Creative Commons License 2017.05.27 0 0 157

Sziasztok!

Újabb év, újabb tavasz / nyár... :)

És ismét kaszálás.

Én teljesen kezdő vagyok a kaszálás terén. Sem kalapálni, semmit nem tudok. Még nem értek teljesen.

Kezdőknek mit ajánlatok?

Én ezt a kettőt néztem...

https://www.obi.hu/metszoollok-agvagok/lux-kaszanyel-horganyzott-acel-ivelt-150-cm/p/9236464

https://www.obi.hu/metszoollok-agvagok/lux-kaszapenge-kovacsolt-70-cm/p/9239138

Vélemények?

Vagy ha nem ez, akkor mit ajánlotok?

Köszönöm

Mókus

pintjano Creative Commons License 2016.07.19 0 0 156

Láttam régebben az oroszok is csináltak ilyet..hasonlót--de konyebb megtalulni üllőn kaszaverőkalapáccsal. Kipróbáltam, elég macerás ott is ki kell kisérletezni, mekkora kalapáccsal és mekkorát üss a "kalapra", egyszerűbb közvetlenül a kaszára, arra egy-két mm-es sávra ütni, s ha többször kicsit, akkor látod is az eredményt. Türelem jó szem (v.-üveg) és gyakorlás.

Egyébként ugyancsak az oroszok csináltak egy tekerős élezőt, és acélgolyók lapitották ki az élét. Ott viszont  a kaszapengét kellett elég erőszakkal ott tartani, mert kinyomta állandóan. S csak a már egyébként is vékonyabbat tudta tovább vékonyitani...

Ha vaterán elcsipsz egy Stubai- kaszaüllőt és kalapácsot (anno ezt vettem kb 40 éve Pesten), azzal öröm dolgozni ...

üdv PJ

Előzmény: Csiszér Géza (155)
Csiszér Géza Creative Commons License 2016.07.14 0 0 155

a 2013 évi bejegyzéseddel kapcsolatosan érdeklődnék, hogy sikerült-e vásárolnod ilyen szerszámot

ha igen-hól?,-és mennyiért?

légy szíves válaszoljál

segítségedet megköszönném

csg.

Előzmény: Redbull... (21)
bab1 Creative Commons License 2016.05.14 0 1 154

pj. Nagyon jól mondja  .  És igen, inkább ék a csavaros elég kókány megoldás  : )))))) 

Előzmény: Deputy Sheriff (153)
Deputy Sheriff Creative Commons License 2016.05.14 0 0 153

küldtem mailt bab1, Neked is nemsokára pj köszike

pintjano Creative Commons License 2016.05.13 0 0 152

Hozd el... Emailcimem nyilvános. Első beállitás a későbbieket is meghatározza...

S mint irtam inkább ék, mint csavar. S ha nem megy rá, akkor nagyobb kell (lehet, látni kell) s még bőr is illik alá...

üdv PJ

Előzmény: Deputy Sheriff (150)
Deputy Sheriff Creative Commons License 2016.05.13 0 0 151

Mindjárt irok levelet, nem akartam túl tolakodó lenni és elkérni fb vagy skype cimet de majd hátha tudunk értekezni emailen is

Deputy Sheriff Creative Commons License 2016.05.13 0 0 150

Na helyzet jelentés, megvettem a 70ckmes szlovén kaszát bükk nyéllel, rá is tettem a kacsot ha jól mondom a foganytút helyesen, de a fejjel van gondom ha beleteszem abba a vas sinve és még ha kicsit be is ütögetem nem tudom felhuzni rá azt a bilincs szerü dolgot amivel rögzitenem kéne csavarokkal addig kaalapáljam rá amig rá nem fér vagy mit csináljak?:D

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!