Keresés

Részletes keresés

Charlie2013 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 2651

Nagyon szépen köszönjük. :) :) :)

Előzmény: SlatkaVila (2650)
SlatkaVila Creative Commons License 2013.08.14 0 0 2650

Szia Charlie2013!

Mostar-ból Trebinje felé valóban nagyon jó az út! Ha megfogadsz egy tanácsot, akkor Mostar után Buna felé fordulsz, balra ( talán ki lesz táblázva Stolac, Ljubinje, Trebinje is ), így kb. 30 km-t spórolsz az úttal :)

Stolac-ba ha beérsz, akkor pedig a centrum felé, át a hídon, jobbra vedd az irányt ( Ljubinje felé ), így szintén levágsz az útból.

Trebinjéből 3 lehetőséged van Montenegro felé menni ( régebben már írtam erről, de leírom újra )

1. Ivanica-Brgat határátkelő felé, mintha Dubrovnik felé mennél, ha átérsz a határon, akkor a 8-as úton balra, de így lesz még 1 határ és lassabb és talán várokozni is kell...

2. Trebinjéből Herceg Novi felé veszed az irányt ( körforgalom után Dubrovnik jobbra, majd innen lesz egy balra kanyarodó Herceg Novi felé ) Montenegroban itt lesz egy 3 eurós útdíj, közvetlenül a határ után...

3. Trebinjéből Niksic felé veszed az irányt ( át a centrumon, Bileca felé balra, Niksic felé jobbra ágazik el az út ), majd így megérkezel a Klobuk határhoz :)) Jó minőségű az út, ( kicsit kanyarog, de nem vészes ) és így Risan fölé fogtok megérkezni ( a határ után majd ki lesz táblázva az öböl stb, jobbra, kb. 5-10 km ) 

Mi ezt az utóbbi utat használjuk, én ezt javasolnám Neked :))

Jó nyaralást kívánok! 

Előzmény: Charlie2013 (2645)
giorgio3 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2649

Kedves Mindenki!

A hónap végén szeretnék a Bosziai Visegrádban, vagy környékény egy éjszakát eltölteni. Rogatica felöl érkezem. tud valaki ebben segíteni?

Charlie2013 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2648

Köszönöm, így bátrabban fordulunk sárga jelzésű útra. :) :) Már alig várjuk az indulást.

Előzmény: oleandro (2647)
oleandro Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2647

Mostar-trebinje tök jó minőségű, tök üres út.

azt az utat nem jártuk be, de szerintem még Trebinje felé se kell menni, hanem  a Bilecko jezero mellettegyből át lehet menni Montenegróba. azt az utat nem jártuk be, de sok montenegrói autó arról jött, úgyogy gondolom az is rednben van)

Előzmény: Charlie2013 (2645)
K.Carlo Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2646

Ezt meg tudom erősíteni, meg is álltunk nézni a repülőgépes oltást. Akkor még csak kis területen pusztított a tűz. Mi éppen Mostarból Jajceba utaztunk:

Előzmény: Charlie2013 (2639)
Charlie2013 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2645

Köszönöm. Valószínű inkább egy benzinkutat keresünk, lesz velünk egy kismama is, nem árt, ha lesz mosdó.

Még egy kérdésem lenne. Mostarból megyünk a Kotori öbölbe, ott lesz a szállás. Nézegettem a térképet. Vagy Bosznián keresztül Trebinjén át, de a térkép szerint az alsóbb rendű út (sárgával jelezve), vagy le a tengerpartra, az főútvonal (pirossal jelezve), de sok határátlépéssel és valamivel hosszabb is. Valakinek van tapasztalata, hogy melyik a jobb? Ha a Trebinjébe vezető út rossz minőségű, akkor inkább a másikat választanánk.

Előzmény: Buhul (2644)
Buhul Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2644

Én mindig éjjel járok,és meg is szoktam állni pihenni.Szarajevo után javaslom a hegyekben,de vannak alkalmas kutak is.Banja Luka után multkor is Knezevo mellett elhagyott mellékúton pihentem.Nem kell parázni!

Előzmény: Charlie2013 (2614)
fekvőrendőr Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2643

Nem épp friss helyszíni beszámoló: pénteken délelőtt a Jablanica előtt a Kovacevic vendéglővel szembeni hegyoldal égett egész magasan, egy katonai helikopter oltotta.

Charlie2013 Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2642

Köszönöm

Prigradica Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2641

Én is úgy olvasom, hogy a tűz Donja Jablanicát veszélyeztette, de már nem fogja elérni, sikerült megállítani, és most a Konjic felé terjedést is megállították. Néhány hegyi falu van még közel a tűzhöz, de az M-17 főút rendben van.

emojnarode Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2640

A ma reggeli bosnyák lapok azt írják, hogy stabilizálták a helyzetet. A tűz a Čvrsnica hegy elérhetetlen részei felé terjed. A helyzet nem rózsás, de sehol nincs olyan hír, hogy bármilyen utat is lezártak volna.

Charlie2013 Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2639

Megtaláltam:

"Hat napja küzdenek a tűzoltók Bosznia–Hercegovinában, Jablanica környékén a lángokkal, amelyek már lakóházakat is fenyegetnek. Az oltásban a hadsereg helikopterei és önkéntesek is segítenek. Az önkéntesek szerint a munkát nehezíti, hogy nincs víz a közelben és a füstöt visszafújja a szél. Bosznia nemzetközi segítséget kért a tűz megfékezéséhez. Horvátországból két repülőgépet is kaptak, amelyek segítségével végül megfékezték ugyan a tűzvészt, de teljesen még nem sikerült eloltani a lángokat."

Charlie2013 Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2638

Múlt hét végén mondták a híradóban, de sajnos csak a felét hallottam, hogy Boszniában nagy erdőtüzek vannak. Tudja valaki, hogy merre és hogy sikerült-e eloltotani már? Pár nap múlva indulunk és lehet, hogy akkor útvonalat kell módosítanunk. Mintha Jablanica környékét mondták volna, de még félig aludtam reggel és nem igazán fogtam fel amit hallottam. :) :) :) Próbáltam rákeresni, de semmit nem dobott ki a gép.

pityy palko Creative Commons License 2013.08.08 0 0 2637

Kedvenc költőm mondja erre, hogy ha már ennyi szabadideje van, miért nem csinál kistestvért magának! :-)

Előzmény: Prigradica (2635)
zithea Creative Commons License 2013.08.08 0 0 2636

Szia, Szarajevo felé és Banja Luka felé is egyaránt szép (mi lefelé Banja Luka, hazafelé Szarajevo felé mentünk).

Attól is függ, hogy szeretnél-e kicsit körülnézni még hazafelé.

1. esetben Szarajevót, 2. esetben Jajcét érdemes megnézni, ha az időtök engedi.

Előzmény: kispest51 (2634)
Prigradica Creative Commons License 2013.08.08 0 0 2635

Lehet, hogy én nem tudnék visszafogottan válaszolni erre:

utazás Bosznián keresztül

kispest51 Creative Commons License 2013.08.08 0 0 2634

Ciovoi nyaralás után 2 nap Mostarban.Azt szeretném kérdezni,merre van szebb táj hazafelé Pestre?

lborli Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2633

A háború előtt többször aludtunk az ilidzsai kamp külső parkolójában, később anyagiakban gyarapodván benn a kampban. Sátoroztunk anno, de voltak/vannak bungalók is, legalábbis tavalyelőtt még megvoltak. Újabban a Bascsarsija környékén szállunk meg.

Előzmény: Charlie2013 (2614)
Prigradica Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2632

Azért ne túlozzunk :)

Gyakorlás a tudás almafája (vagy micsoda). Gyakrabban kellene arra járnod, úgy mint nekem. Már minden bokrot ismerek (köszönünk is egymásnak). Tudom, hogy melyik alagút tetejéről csöpög a víz, melyikben nincs szellőzés (belső cirkóra kell kapcsolni az autó-szellőzőjét). Hol fog állni rendőr. Hol szokott a cigánygyerek kéregetni. Meg hol van jó burek.

Előzmény: BHJ-962 (2630)
Prigradica Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2631

Így van, érdemes rászánni az időt. Az utazás lényege az utazás. Út közben vannak az élmények. Nem baj, ha tovább tart. (sőt hazafelé gyakran azt kívánja az ember, hogy még hosszabb legyen az út)

Előzmény: Törölt nick (2629)
BHJ-962 Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2630

Na ez az,hiába a tudás előtt meg kell,hogy hajoljak:-)

Mentségemre legyen mondva,amikor kocsival mentem arra,akkor még szvsz nem volt ott pálya,tavaly meg busszal jártam arra és nemigen figyeltem rá.

Ezért szeretek fórumozni,valaki,mindig tesz hozzá valamit és a végén kikerekedik a dolog.!

Mottó: Ne siess,a tenger megvár!!

Előzmény: Prigradica (2625)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2629

köszi. Igyekszem figyelni az időt. Végülis akkor sincs semmi, ha csak este 7-8 körül érünk Jajcéba, majd másnap délelőtt megnézzük, aztán tűz haza. 

Előzmény: Prigradica (2626)
Charlie2013 Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2628

Köszönöm. Úgy néz ki, akkor ez a Petrol kút lesz a befutó. Addig kényelmesen napközben "lecsordogálunk" 16-án, 17-én hajnalban tovább Mostár-ba, így gyönyörködhetünk a tájban is. Mostárban reggeli, a bureket nem fogjuk kihagyni, nézelődés és délutánra Montenegroba érünk.

Szerintem marad az autós alvás, 3-4 óra pihenés elég és ezért kár 4 főre szállást bérelni. Autó nagy, dönthető fotelok vannak benne.

Előzmény: Prigradica (2625)
Prigradica Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2627

Úgy látszik gyakran be kell linkelne a menetidőket, mert mindig van valaki aki még nem látta. Itt még a Kakanj-Zenica közötti autópályaszakasz nem szerepel. Legrosszabb esetben jövőre frissítem, amikor már kész lesz az egész 100 km hosszú szakasz.

Menetidők Pécs-Bosznia-Orebic-Korcula

Prigradica Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2626

Gondolom fürödni is akarsz a Kravicánál, így az 1-2 óra lesz az 3-5 is. Csak szólok.

Az az út egyébként lassabb mint Szarajevó felé (kanyargósabb), számolhatsz + 2 órát arrafelé az Orebic - Budapest távon. Ebből nagyjából ki tudod számolni, hogy mikor érnél Jajcába.

Előzmény: Törölt nick (2624)
Prigradica Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2625

BHJ "kartács" rosszul emlékszik mert van pihenős benzinkút az autópályán. Igaz csak egy, a Szarajevó felé vezető oldalon.

Ez pont az a kék-piros szlovén Petrol kút, aminek a nevére nem emlékezett. Néha én is megállok itt.

Országszerte egyébként sok ilyen pihenő kitérő van, mindenfelé. Nekem is megvannak a bevált pihenőhelyeim. Először Dobojban szoktam megállni az egyik benzikút mellett (ahol az a kis szökőkút van), majd Konjicban az ÖMV kútnál. Néha megállok az említett Petrol kútnál, Bradina előtt az ócskásnál (mindig rám akar sózni valamit, kalasnyikovot ilyesmit), Mosztárban egy burekre stb.

Még soha nem aludtam autóban, mert legtöbbször végigvezetek, de ha kell, olcsón lehet szobát kapni. Legutóbb (júniusban) egy éjszakát töltöttem egy kis bungallóban a borci tó felett a Neretva partján.

Előzmény: Charlie2013 (2622)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2624

én is kérdezek.

Idén Orebicből Jajcén keresztül tervezzük hazajönni, Jajcéban töltve az éjszakát.

Szerintetek mennyi idő Orebicből Jajce? Belefér egy 1-2 órás kitérő a Kravica-vízeséshez?

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2623

tavalyi adat: hajnal 3-as indulással kerek 9 óra alatt értünk oda, sebességhatárokat zömében betartva. Az út Szarajevó után lesz egyre szebb. Szerintem abszolút érdemes Mostarig menni. Érkezés után pihensz egy órát, du. megnézed a várost világosban, vacsorázol, aztán megnézed sötétben is. Mindkét esetben gyönyörű.

Előzmény: Charlie2013 (2622)
Charlie2013 Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2622

Tökéletes, ha nincs más ötlete senkinek, akkor szerintem ez lesz. Akkor lehet még korábban indulunk, hogy a Mostarba vezető utat még lássuk is :), azt olvastam, gyönyörű.

Pont most böngészem a műholdképen az új autópálya szakaszt, ott is látszik 1-2 parkolónak tűnő valami, Termoelektrana-ban pl. mintha elég sok személyautó állna.

Szóval akkor megyünk-megyünk és ha nem találunk Mostarig semmit, akkor ott töltjük az éjszakát.

Előzmény: BHJ-962 (2621)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!