Keresés

Részletes keresés

efzsuzsa Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15560

Nem ebből derül ki.

Ez volt a szokás. Sárközi György( Molnár  Ferenc veje, 1944-ben halt meg.) remek  újságíró volt, de nem tudott oroszul.

Előzmény: Törölt nick (15559)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15559

Sárközi György. A Sikkasztók c. regényt fordította és egyben írt is róla a Nyugatban. Ezt írja a végén: Katajev könyve azt mutatja, hogy - akármennyire kívülről befelé nézi is embereit - még mindig fontosabbnak látja az autonóm embert, mint a politikai állatot. Ez a könyv, amely suttyomban csupa politika, mert egy politikai rendszer hatását mutatja be a mindennapi életre, végeredményben a politika tökéletes megvetése és csúffátétele. Már ez is nagyon tanulságos és elgondolkoztató. De a könyvet leginkább azért volt érdemes lefordítani magyarra, (az igyekvő fordító: csekélységem), mert nem dilettánsan hamarlelkesedő, s nem is elfogultan gyűlölködő külföldiek, hanem egy sine ira et studio nézelődő bennszülött világít lapjain a titokzatos Oroszország mai titkai közé.

Ebből ugyan nem derül ki, hogy németből vagy oroszból fordította-e, de az kiderül, hogy érdekes, tanulságos lehet ez is.

Előzmény: efzsuzsa (15558)
efzsuzsa Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15558

Azt azért ne felejtsd , Anikó, hogy az a bizonyos fordító ( ki az?) németből fordította a könyvet,  ahogy ez az orosz irodalommal akkoriban történt,( Kosztolányival  is a Három nővér esetében !) és igen  sok tévedés  és helyismeret hiányból származó súlyos férteértelmezés következett ebből. (  A Három nővérben IS!!!)

Aztán az ötvenes években újrafordították, tény, hogy ekkor  már oroszból - de akkor meg  erősen átpolitizálták.

Szóval szerintem erről a könyvről nincs (sincs)valódi képünk.

Csak ha ma valaki újrafordítaná...na de, mért tennék...amikor még a Mester és Margaritának se gyűrközik neki senki, pedig arra is ráférne...

Előzmény: Törölt nick (15556)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15557
Egy Lermontov-vers. Na, ennyit legalább tudtam rekonstruálni a műből. (A könyv sajnos nincs meg.)
Előzmény: gábornok (15555)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15556

(Gyöngyöző kacagás)

Szóval a távolban több Katajev is felsejlik (vagy le?) a horizonton.

Komolyan kínos nem ismerni a művet, most itt állok a bizonytalanságban, hogy ki tudja jól (a mit).

A Nyugatban írja róla az egyik fordítója, 1929-ben (még 7 évvel a Távolban egy fehér vitorla keletkezése előtt):

Végül akadnak olyan írók, akik nem tartották szükségesnek, hogy hazájukból elmeneküljenek, de azt sem, hogy a terror szolgálatába álljanak; tudomásul veszik azt, amit a politika csinál, de nem látják egyébnek a politikát, mint folytonosan változó máznak, amely alatt csak az ember, (…( Ezek közé a kiábrándult szemlélődők közé tartozik a fiatal Katajev is. Ült a fehérek börtönében és ült a vörösök börtönében. Szenvedte a fehér nyomorúságot, és szenvedte a vörös nyomorúságot. Ma is Moszkvában él: ténfereg az esős utcákon, elolvassa a szocializált vállalatok címtábláit, s behajol az ablakon, hogy lássa a változatlanul kicsinyes életet élő, görnyedő hivatalnokokat; fölszáll a propaganda-képekkel telepingált villamosra, s figyelmes szemmel leül a bérükért remegő szolgák, kisemberek közé; beállít a szesztilalmas kiskocsmába, ahol a pincér köténye alatt tölti a vutkit, s a fényes mulatóhelyekre, ahol bámészkodni vagy utikönyvet írni jött külföldiek nyakalják a francia pezsgőt; elutazik az S. S. S. R. istenhátamögötti városkáiba és még azon is túl pislákoló falvaiba, ahol az utcák nevén, vagy a bíró személyén kívül a világon semmi meg nem változott.

Hát ennek alapján a Távolban egy fehér vitorla lehet egy teljesen apolitikus mű is, lehet a vörös-fehér kiegyezés műve is. Most vagy beszerzem és elolvasom,  vagy kivárom, amíg valaki mond valami biztosat. :)

Előzmény: Doppelstangel (15546)
gábornok Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15555

Távolban egy fehér vitorla,

kék tenger ködén átragyog..

Ez a regényben is egy vers idézet.

Előzmény: Doppelstangel (15546)
Alpári Gnác Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15554

Vagyis amiként az embert a töltőtollával, a kékharisnyát a fakanalával, úgy senkit sem lehet azonosítani a nickjével.

Ez, bár régi kényszerképzeted ez néked, hülyeség.

Szerinted igaz, és ebből következően mindenki, aki nem ért ebben, vagy bármely más kérdésben egyet veled, az gyengeelméjű, szarember, satöbbi.

De azért kérdeznék valamit.

Na most én ezek közül egyet sem jelentettem föl, soha, merthogy egyszerűen undorodom tőlük, ami viszont nem azt jelenti, hogy ne volna róluk véleményem.

Töltőtollaktól, fakanalaktól is szoktál undorodni? Már hogy nem töltőtollfóbiád van, hanem bizonyos töltőtollaktól egyszeriben megundorodsz.

Mert ha igen, akkor sürgős orvosi segítségre van szükséged, ismeretelméletileg, ha meg nem, akkor már megint hülyeséget beszélsz.

Előzmény: Törölt nick (15537)
Doppelstangel Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15552
A férgeknek van szájuk? Nem csak valami lyukuk, amin esznek, szarnak egyszerre?
Előzmény: Törölt nick (15551)
Doppelstangel Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15546
A helyzet az, hogy két történetet kevernek itt az urak, az egyiküknek igaza van (én tudom, hogy melyiküknek, beee!), a másik téved.

Érdekes viszont, hogy UGYANAZON cím alatt egy merőben más történetet képzel oda a tévedő. Ritka jelenség. Mert hiszen akkor előfordulhat, hogy az alábbi lehetséges címekkel keveri a sztorit:

1. Távolban két fehér vitorla (vagy több)
2. Távolban egyetlen fehér vitorla sem látható
3. Távolban egy (vagy több) kék, zöld, fekete, piros, narancssárga vitorla (barnát direkt nem írok, mert vitorlában az nagyon ronda)
4. Közelben egy (több) fehér (vagy más színű) vitorla
6. Kuzmin apó dolezsánsza innen hat versztára elakadt
Előzmény: Törölt nick (15542)
Alpári Gnác Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15545
Na, most ezért te is le leszel baszva...:)
Előzmény: Törölt nick (15544)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15544

megjegyzem, (jóllehet senki sem kérdezte, talán épp ezért), hogy én undorodom bizonyos nickváltogatóktól. Pl. milyen szánalmas, alantas ember lehet az (bár van tippem, ki az illető) aki képes azért új nicket regisztrálni, hogy olyan alpári szöveget beírjon, mint hangya-akárhány.

Pfuj.

efzsuzsa Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15543

...ez azonban azt sem jelenti,  hogyha sokat  sunyi patkányozol - én sem  foglak feljelenteni téged, mert ...és itt a lényeg: semmit sem írtam arról, amit tudok rólad...nem úgy, mint itt sokan , aki téged névvel , foglakozással, valamikori karrierrel azonosítanak és akiket furcsa mód elfelejtettél figyelmeztetni a fórumozás szabályaira... Lelked rajta.

Pont az én unalmas, tehetségtelen lényem keltette fel  benned az erre vonatkozó vágyat.

De a gyáva, sunyi csatornapatkány vélelmezés  erősen ütközik a  fórumozás alapszabályaival és azt te bizony, kétség nem fér hozzá, elkövetted.

Nicknevem, az egyetlen(!), feloldható, továbbá látható  ímélcímem teljes, valódi nevemet tartalmazza, így csak a gyávaság vádja, tisztelt bíróság ,a  mókás nickváltogató  vádját cáfolja, legalábbis erősen gyöngíti.

És mellesleg - a fórum szabályai nem csak az irl adatok kiszolgáltatását tiltják ám, nem bizony, hanem a nicknevek azonosításának kísérletét is. Ezen a "szerintem"  hozzátétel...de hát ezt tudod jól ...semmit sem változtat.

És te ezt is többszörösen elkövetted.

És hogy van-e hozzászólnivalóm a topick témájáho?

Természetesen van.

Nem értek egyet azzal, hogy a Magyar Köztársaság elnöke Babarczy Eszter legyen.

Előzmény: Törölt nick (15537)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15542

Már akartam kérdezni, hogy az érdekfeszítő minősítés kinek a véleménye - de akkor ezexerint a fülszövegé... (Ezzel nem vitatom az érdekfeszítő jelzőt - mert sajnos egyáltalán nem emlékszem a műre -, csak szemet szúrt.)

Előzmény: gábornok (15541)
gábornok Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15541

Én nem fülszöveget idéztem, apukám, én madám Sztorozsenkóra emléxek.

Egy Makarenkói útmutatásra felterjesztelek.

Előzmény: Gondoljátok meg (15538)
gábornok Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15539

Ahol Petya az egyik oldal gyermeke, Gavros a másik oldalé.

Gavroche a Nyomorultakban szerepelt, talán Katajev sem véletlenül erre rímelő nevet választott.

Serdülőként mindenki forradalmár-szimpatizáns. Később lesz csak reform-szimpatizáns.. Még később konzervatív, sőt ultra-hőkezelt, tartós politikus..

Előzmény: Gondoljátok meg (15538)
Gondoljátok meg Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15538
A tenger ködös kékségében mind kisebb lesz nagyapó bárkájának fehér, légiesen könnyű vitorlája. Biztos révbe viszi a menekülő Rogyion Zsukov matrózt, az 1905-ös orosz forradalom bátor harcosát. Két kisfiú néz utána szomorúan és mégis megkönnyebbülten: Petya és Gavrik, akik a matrózt megmentették, rejtegették, s a forradalom leverése után szökését elősegítették. A fiúk maguk is részt vettek a harcokban, s Petya iskolatáskájában töltényt szállítottak a szorongatott helyzetben levő felkelőknek. Odessza hősi korszakáról, halászok, gyári munkások életéről, Petya és Gavrik kalandjairól, felnőttekhez méltó hősiességéről szól Katajev érdekfeszítő könyve.
Ahol Petya az egyik oldal gyermeke, Gavros a másik oldalé.

Én ezt gondolom a könyv főbb történéseinek.

Te meg ezt: A Távolban egy fehér vitorla c. Katajev könyvben nem emléxem bal-jobb kiegyezésre, épphogy egy balos mű. Madám Sztorozsenko halaskofa az osztályellenség, mert szemérmetlenűl olcsón veszi át a szkumbrit a szegény halászoktól, és drágán adja a standján el. Meg adósrabszolgatartó, meg ilyenek.

Lehet, hogy nem ugyan azt a könyvet olvastuk?
Előzmény: gábornok (15517)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15536

forog

szája helyén az üres

mondat, szélmalom-arc: 

add fel

/Tóth Kriszta/

Előzmény: Doppelstangel (15535)
Doppelstangel Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15535
DonQ-i küzdelmet csak szélmalmokkal lehet vívni, nem szélkakasokkal, széltolókkal, szélsőségesekkel, széllelbélelt szélhámosokkal.

A szélmalom legalább ott áll és vár, kiszámíthatóan.
Előzmény: Törölt nick (15529)
efzsuzsa Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15534

"És hogy milyen ember vagyok én? Ez csak költői kérdés és mint ilyenre, csak stilisztikára érzéketlen irástudatlanok válaszolnának, én nem."

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Amikor te Babarczt Tekipnával azonosítod. Az mi?

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Előzmény: Törölt nick (15533)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15533
efzsuzsa válasz | 2009.04.19 11:20:41 © (15530)

Igazán véletlenül történt, hogy irl-személyiségedre rábukkantam, de, minő érdekes , ezzel eddig sosem álltam elő.

És tudod mért?

Mer tökmindegy.

Előzmény: Fő Bundy (15523)

Ha tökmindegy, akkor most miért álltál elő vele? Miért emlegetsz IRL-adatokat? Legyenek bárki adatai azok. Ha tökmindegy, akkor most miért csinálod? Miért éppen most?

Megmondom (ne törd magad a válasszal): azért, mert alattomos ember vagy.

efzsuzsa válasz | 2009.04.19 11:20:41 © (15530)

Dühos vagy. Fröcsögsz.

Előzmény: Fő Bundy (15523)

Nem dühből mondom, egészen higgadtan, tárgyszerűen állapítom meg: egy sunyi kis senki vagy. Mert úgy tűnik, pontosan tudod: semmi közöd mások IRL-adataihoz, nem áll jogodban visszaélni azzal, hogy valamire valahol „rábukkantál”, ráadásul fogalmad nincs arról, hogy valóság-e, amire „rábukkantál”, vagy sem, mégis kevered a szart.

Továbbá: milyen alapon állítod, hogy mindez „tökmindegy”? Neked lehet, hogy az, ám minden fórumszabályzat tiltja az IRL-ezést, mégpedig azért, mert másoknak egyáltalán nem tökmindegy. Ennyit sem értesz a dologból? Vagy inkább nem akarod érteni? Miféle ember vagy te? Fődbuta ember? Alattomosan gonosz ember? Milyen?

Előzmény: efzsuzsa (15530)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15532

"Amiből megtudjuk, hogy "társadalmi felhatalmazás nélkül nem lehet reformokat végrehajtani." Hogy "a baloldali véleményformáló értelmiség" "nem érti az országot, az embereket". Hogy "Beszélnünk kellene az emberekhez, de a beszélgetés el sem kezdődött". (Itt kezdem kissé elveszíteni a fonalat: a többes szám első személyű fogalmazás kiket, mit is takar pontosan: kiknek kéne beszélniük az emberekkel? "

nem láttam, nem hallottam. a fenti részletek alapján úgy tűnik, a baloldali véleményformáló értelmiségre gondol. Akiket nem teljesen alaptalanul vádol azzal, hogy nem érti az embereket, illetve nem tudja őket megszólítani.

Előzmény: Törölt nick (15522)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15531

Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri
Balsorsa minden nyűgét s nyilait;
Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen,
S fegyvert ragadva véget vet neki?

E szavak csakis Hamlet szavai, csakis ő mondja és ő tudja - de a kérdés örök.

efzsuzsa Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15530

Dühos vagy. Fröcsögsz. Nem olvasol végig. 

Összevissza tanítgatod B. Anikót ( és másokat)  a magyar nyelv helyes használatára, és sikerrrel: először bátran leírja a helyes " beleolvasol a szövegbe " formát, aztán öncenzúrát alkalmaz és legközelebb már azt írja" azt olvasol ki belőle, amit akarsz",  és ez is helyes, persze, csak az első változatnak volt egy erős képi plussza - áthallás  az " azt látsz bele a szövegbe, amit akarsz" szókapcsotra , analógiás szövegalkotás volt...amit egyébként te is gyakran alkalmazol. Persze, Fő Bundynak nincs saját Fő Bundyja, hogy erre figyelmeztesse.

Vagy van, de az is őmaga és  csak időmúlató játékból veszekszik vele.

Igazán véletlenül történt, hogy irl-személyiségedre rábukkantam, de, minő érdekes , ezzel eddig sosem álltam elő.

És tudod mért?

Mer tökmindegy.

A fentebbiek sokkal fontosabbak és továbbá még az, hogy, amint írtam, de te már sajnálatosan nem jutottál el addig: békéscsabai névrokonod, akinek legutóbb lakáscíme és mobiltelefonszána is idekerült -érdekes, akkor nem dühöngtél -

ne kapjon érdemtelenül elismerést ,se neheztelést.

És hogy milyen ember vagyok én? Ez csak költői kérdés és mint ilyenre, csak stilisztikára érzéketlen irástudatlanok válaszolnának, én nem.

Előzmény: Törölt nick (15521)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15529

Ergo: Eszter egy olyan erőt méltat, amely reformellenes, szemben a reformpártival. Hogy lehet ez? Eszter szerint jobb politika lenne azt adni a népnek, amit akar, mint azt adni, amit adni kell?

Nem - talán nem.

Úgy sejtem, Eszter békítő szándékú beszélgetésének az lenne a célja, hogy a társadalom megértse és elfogadja a reformok szükségességét, elodázhatatlanságát. Mivel a társadalom (helyesebben a közvéleménykutatók által megkérdezettek) szimpátiáját jelenleg 70%-ban a jobboldal bírja -  ő tudja sikerrel befolyásolni a közvéleményt -, ezért neki lenne dolga a reformok elfogadtatása. Vagy legalábbis az ő segítsége nélkül nem megy. Úgy sejtem, az lehet Eszter szándéka, hogy a jobboldali erőket belátásra bírja. Talán.

(Vagy én nem értem Esztert, vagy ő nem érti a jobboldalt. Ahogy én látom, Don Quijote-i küzdelem ez, amiről természetesen nem akarnám lebeszélni - nem is tudnám, helyesen -, csak szemlélője vagyok.)

Előzmény: Doppelstangel (15525)
efzsuzsa Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15528

Tao történetet kapsz, mert te is megérdemled.

Három szerzetes nézte a tóban úszkáló halakat.

- De jó ezeknek  a halaknak  ebben a tóban! - szólt Chuang.

- Honnan  tudod mi a jó a halaknak? Te nem vagy hal. - így Csüi.

- És te honnan tudod , mit tud  arról, mi jó a halaknak - te

nem vagy Chuang. - így a harmadik, Dzsuo.

Előzmény: Törölt nick (15521)
Gördülő Kő Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15527
"A reformellenes, sőt reformfóbiás társadalmat értő jobboldal ezzel szemben úgy mutatja fel a maga avatottságát, hogy elutasítja a reformokat, mint azt látjuk is naponta.

Ergo: Eszter egy olyan erőt méltat, amely reformellenes, szemben a reformpártival. Hogy lehet ez? Eszter szerint jobb politika lenne azt adni a népnek, amit akar, mint azt adni, amit adni kell?"

A reformellenes erő és BE még jól emlékeznek a mozgalmi nótára:
"A párttal, a NÉPPEL egy az utunk,
A jelszavunk, MUNKA és béke,
Mi kommunista IFJAK indulunk,
Mert bennünk APÁINK reménye."

Vagy egyszerűen csak próbálkozik.

Előzmény: Doppelstangel (15525)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15526
helyesen: a magyar nyelvben...
Előzmény: Törölt nick (15524)
Doppelstangel Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15525
Indulj ki abból, hogy:

1. A Reggel Jam nézőinek, annak a mintegy 187 embernek, még ez is bőségesen meghaladja a felfogó képességét. A baloldali átlagközönség most önostort akar, önmarcangot, és nagyon vevő az ilyen közéleti flagellánsokra.

2. megjegyzendő, hogy a "pusztába kiáltott szó" (Lukácsnál) NEM a hiábavaló nyavalygás metaforája, hanem ellenkezőleg: a próféta hívta, kereste, castingolta a Megváltót, hogy szíveskedjék végre megjelenni és fölvenni a keresztséget, mert anélkül nem oldható meg logisztikailag a feltámadás, tehát magához SZÓLÍTOTTA, amit nem is tehetett másként a távközlés korabeli szintjén, mint hogy a puszta égtájai felé rivalgott, és - a szólás mai értelmezésével ellentétben - NEM HIÁBAVALÓAN, hanem nagyon is sikeresen, mert a vonakodó ifjú végre szíveskedett feltűnni a színen.

Tehát János pusztába kiáltott szava nem volt pusztába kiáltott szó.

3. Az egyszemélyes forradalom nem kizárható műfaj. Eszter, aki közismert energikus és tevékeny természetéről, előbb felkaparja a kövezetet, barrikádot emel belőle, majd - keblét feltárva - az így létrehozott torlaszra vezeti a népet, mint azt Delacroix Eugén örökbecsű festményen is élvezhettük. Eszter enmaga a bajonett, a kartács, a nemzetgyűlés, ő a gironde és a mocsár, ő a sans-culotte és a jakobinus, ő Marat fürdőkádja, kiáltványfogalmazó és alkotmányíró vagy alkotmánynyíró, ő csípi fülön a menekülő királyt és viszi vérpadra, tehát igenis az egyszemélyes forradalom nem értelmetlenség, felette áll a rejtett gúnyolódásnak, mellyel illeted.

4. Az emberekHEZ való beszéd, mint a "beszélgetés" eufemizmusa, nekem is feltűnt. Mi gátolta vajon Esztert vagy bárki mást abban, hogy ezt már 2002 májusában elkezdje? Volt-e értelmiségi e honban, aki ne tudta volna már akkor, hogy a reformok elodázhatatlanok és az osztogatás csak a háborgó tengerre öntött olaj, mellyel perceket lehet nyerni? Tudtuk. Mégsem szólt vagy beszélgetett szinte senki. Eszternek ezt a rejtélyt kellene megfejtenie ahelyett, hogy a párbeszéd elmaradását - amelynek katalizálatlanságában ő is ludas - a kormányzó baloldal nyakába varrja aképpen, hogy az nem érti a társadalmat. Csak így, egyszerűen, ukkmukkfukk. "Nem érted a társadalmat, az a te bajod." - mondja. Mint amikor egy orvos képibe vágják: "Az a te bajod, hogy nem tudod, hogy a vakbél."

5. Manapság az olyan vád, hogy valaki nem érti a társadalmat, azt jelenti, hogy az illető REFORMOKAT AKAR. Az a szemét! Sőt, még seggfej is, mert nem veszi észre, hogy wgyedül van vele. A reformellenes, sőt reformfóbiás társadalmat értő jobboldal ezzel szemben úgy mutatja fel a maga avatottságát, hogy elutasítja a reformokat, mint azt látjuk is naponta.

Ergo: Eszter egy olyan erőt méltat, amely reformellenes, szemben a reformpártival. Hogy lehet ez? Eszter szerint jobb politika lenne azt adni a népnek, amit akar, mint azt adni, amit adni kell?

Előzmény: Törölt nick (15522)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15524
B. Anikó válasz | 2009.04.18 15:38:25 © (15488)

„A zsarnok fő taktikája a megfélemlítés, a fenyegetőzés..”

Előzmény: Doppelstangel (15487)

fenyeget ts ige 1. Büntetés, megtorlás, ártalom kilátásba helyezésével ijeszt(get) vkit, vmit.

meg/félemlít ts ige vál Félelmet kelt vkiben.  (MÉKSZ, Budapest 1975)

Kérdezem (az általad használt fogalmak jelentésének fényében): mikor fenyegettelek, mivel fenyegettelek téged? Milyen büntetéssel, milyen megtorlással?

Mikor fenyegettem, mivel fenyegettem bárkit is? Amely kérdés természetesen vonatkozik a megfélemlítésre is, az idézett állításod ugyanis tautológia, a fenyegetés nem egyéb, mint félelemkeltés.

Tehát?! Mikor és mivel?

Nem fenyegettelek, hanem kérdeztem. Ezt kérdeztem: eszednél vagy te, jóember? Érted egyáltalán, amit beszélsz? Tudod, hogy mit jelentenek azok a szavak, fogalmak, amelyekkel hadonászol, igyekszel serényen gyalázkodni, átkozódni a fórumon? Konkretizálom a kérdést: tudod te, hogy mit jelent a „vérszomjas zsarnok”, a „fenyegetés”, „megfélemlítés” szó magyar nyelvben?

„A zsarnok fő taktikája a megfélemlítés, a fenyegetőzés. Másik jellemzője, hogy mindig igaza van, vagyis nem lehet másképp, csak ahogy ő mondja.”

Már hogyan ne lehetne másképp? Én ezt mondtam: jobban tennéd, ha a sparhelt mellett maradnál, úgy nem válnál nevetségessé minduntalan. Nem utasítottalak (ha akarnám, se tehetném), hanem megállapítottam: jobban tennéd

És aztán így történt? Nem így történt. Lehet tehát „másképpen”? Lehet másképpen, hiszen azt, hogy a fórumon mely nick jelenhet meg és milyen szöveggel, a moderátorok döntik el. És ők is csak utólag.

Mi a problémád konkrétan? Túl azon, hogy a fórumozás lényegéből nem értesz semmit. Ki gátol abban („vérszomjas zsarnoki” módon), hogy írjál? Bármit. Akár marhaságot is. Ki akadályoz ebben?

Mikor fenyegettelek? Mivel fenyegettelek? Ha pedig én nem, akkor ki a bánat fenyeget itt téged? Kicsoda? Mitől félsz? Kitől félsz? Miért, milyen alapon érzed magad megfélemlítve (valami zsarnok által)?

Ki akarja itt a véredet ontani, a véredet inni?

„A zsarnok… megmondja neked… mit kell érezned és gondolnod 3. mit kellene érezned és gondolnod.”

Most akkor kell, vagy kellene?

Én egyébként egyiket se mondtam (már csak azért sem, mert a zsarnokiság vonatkozásában a kettő egy és ugyanaz), én azt mondtam, érdemes a „vérszomjas”, „fenyegetőzés”, „megfélemlítés” szavakról azt „gondolnod”, amit ezek a szavak jelentenek, különben röhejessé válsz.

Nem mondtam, hogy „kell”, még azt sem mondtam, hogy „kellene”, csupán jeleztem: nem árt, ha nagyjából tudod, miről locsogsz a nyilvánosság előtt.

Viszont a pontatlanságomra adott válaszában megint felszínre tört ez a hajlam: kiderült, hogy kihívtam magam ellen a sorsot.”

A két dolognak semmi köze egymáshoz. Sem én nem vagyok azonos a sorssal, sem a hajlamaim nem azonosak a sorssal. Azt mondtam: ha oktatgatod Babarczy Esztert, akkor óhatatlanul kihívod magad ellen a kritikát (mint sorsot), ha pedig hülyén oktatgatod, akkor még inkább. Ez tehát nem zsarnoki fenyegetés, hanem figyelemfölhívás. Nem vagyok Babarczy Eszternek sem a férje, sem az ügyvédje, a legkevésbé vagyok az elvbarátja, ám még én is szólok, ha nincs igazad vele szemben. Merthogy ez a fórumozás lényege. Mindenki szólhat. Bármivel kapcsolatosan.

„Nem azt kellett volna írnom, hogy vérszomjas zsarnok - ebből a vérszomjas már eleve fölösleges indulatból jött -, hanem azt, hogy a zsarnoki hajlamain uralkodni képtelen egyén.

Teljesen mindegy, mit kellett volna. Leírtad a szót, kimondtad: vérszomjas. Amivel elkapáltad magad örökre. Komoly ember már érdemben nem áll veled szóba. Soha. És ez sem fenyegetés, különösen nem zsarnoki fenyegetés, ez is csupán tájékoztatás.

Egyébként roppant egyszerű, nem is értem, mindez miért oly fölfoghatatlan számodra: ha nem akarod, hogy támadjanak a fórumon, akkor az a minimum, hogy ne gyalázkodj a fórumon! Még akkor se, sőt akkor a legkevésbé, ha iszonyúan sértve érzed magad. Indulatból válaszolva szinte biztos (99,9 %), hogy elvéted a jelzőt. És akkor vége. Örökre vége! Hiába magyarázkodsz utána. Ismétlem: hiába! Mert, ha egyszer megpofoztál valakit, a gesztust nem felejti el sem az, akit megpofoztál (értelemszerűen), sem az, aki „csak” látta az esetet. Ettől kezdve minden mozdulatod gyanakvást kelt, védekező reflexet indukál a másikban.

Persze, ha ez számodra nem jelent gondot, akkor nincs gond. Csináld! Lehet így is fórumozni. Hülye csak akkor vagy (de akkor nagyon!), ha egyszersmind frusztrál a sértés, a bántás; miközben – mondom – magad hívod, generálod magad ellen a támadást.

B. Anikó válasz | 2009.04.17 20:09:58 © (15449)

Nem gyűlölködni, nem acsarkodni egymásra…

Előzmény: Gondoljátok meg (15440)

Ezt ugye te írtad!? Így oktatgattad Babarczy Esztert. Kérdezem: miért nem mutattál inkább példát? Mindenkinek. Szeretetet, megértést, türelmet („nem gyűlölködést”, „nem acsarkodást”) prédikálsz, miközben te magad is „vérszomjat” vedelsz gyűlölködve, acsarogva a fórumon.

Nem érzed magad viszolyogtatóan hipokritának?

„A továbbiakban azt olvasol ki és magyarázol bele az általad olvasott szövegekbe, amit akarsz.”

Tényleg?! Megengeded??? De megkönnyebbültem így a végére!

Előzmény: Törölt nick (15488)
Doppelstangel Creative Commons License 2009.04.19 0 0 15523
A meglékelt hajó el van látva kellékkel.
Előzmény: Törölt nick (15520)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!