Látom nemsok tanácsot kapsz.Én sem tudok adni,de az enyém is a ház /családi/lépcsőházának/Ny.oldalának ablakában van.Itt is 20-22fok van,esővizzel locsolom /ritkán.Megvan láthatóan jól van,levelet nem dobott le mióta behoztam igaz új sem jött ki.Most látok a levelek tövében rügykezdeményt.Probáld a www.flora-toscana.de-n megnézni.Ott a kedvencek között sorolják fel és ha rámész a javasolt tartási dolgokat is olvashatod.Hátha kibogarászol valamit.
Hát ha hajlandóak lesznek kicsírázni egyszer, akkor szivesen küldök egyet. Nekem aztmondták először hogy szorjak rá egy kis földet, szóval így nem igazán éri fény. lehet hogy megpróbálom, és párat kiszedek a föld alól..
Boldog új évet mindenkinek! Szeretnék tőletek tanácsot kérni mangóval kapcsolatban. Most kb. 3 hónapos és dobálja a leveleit. Nem sokat tudok róla, de utánaolvastam régebben, és úgy tudtam, hogy teleltetés nélkül is tartható, ezért 20 °C-os szobában van, sima virágföldben, 2-3 naponta öntözöm meg egy kicsit esővízzel. Keleti ablak, egyéb megvilágítás nincs. Szokott új leveleket hozni, de azoknak nagy része még ki sem tud fejlődni, máris leesik. Azon a ponton szárad el, ahol a "törzshöz" kapcsolódik és ez kifejlett levelekkel is előfordul. Lehetséges, hogy mégiscsak hűvösebb helyre kellene vinnem? Vagy ez természetes? Előre is köszönök minden segítséget!
Szia.Közben elkészültek a képek is,igy most összerakom a választ is .Elöször a képek/bocs de szakad az eső igy probáltam vakuval kompenzálni,ilyenek lettek/.Sorrendben:Legkisebb kávék, Nagyobb ananász, Kisebb ananász,Fentröl-le,Lentröl-fel,Kicsit nagyobb kávék.A termő kávékat már nem tettem fel azt már láthattad. Az Oliva ha van dugványod az legyen csak egy ujgyakorlat.Nekem oltottam van az most a mosókonyhában dekkol a Babér meg a lombhullatók mellett/Papau.Kaki,Jujuba.Törpe gránátalma,citrus alanyok oltásra stb.-ik mellett/Ezek egy része kiültetésre kerül szabadföldbe,vagy oltásra mint a citrusok,vagy kicipelésre mint az Olajfa. Az ujgyakorlatra azt értettem,hogy a magról ültetés mert a legjobb a dugványozott vagy gyökérsarjas/ismert fáról/vagy az oltott bár evvel ritkán bajlódnak. Az érett hajtások jól gyökeresednek a téli nyugalmi állapot végén tavasszal,vagy a növekedés befejezése után szeptemberben. Magvetéssel a magot januárban lombföld és homok keverékébe rakjuk,a cserepet takarással állandó párát és nedvességet biztosithatunk.A csirázás 3-4 hét alatt megindul.A 2-3 lombleveles növénykéketkis cserépbe rakjuk.Szabadba máj.-jun.-ban r
akhatod ki.Én csak őseim iránti nosztalgiából tartom,meg szép mint fa.Terem már. közben látom egyik kép nagyobb lett mint a limit.ezt utánnaküldöm.Szia.BUÉK.
Nagyon örülök hogy terem már az ananászod nagyon kiváncsi vagyok rájuk. Majdén is teszek fel képet az enyémről. Szerintem Nagyon szép:) lehet hogy elfogult vagyok egy kicsit.:)
Most próbálok oliva magbol csíráztatni olajfát. Szerinted mekkora eséllyel csíráznak a magjai???
Vica 46 igért dugványt az milyen eséllyel marad meg ebben nincs tapasztalatod???
Nem voltam erőszakos csak javasoltam,de ha nem jön be kapsz töllem egy hasonlót mert én is szeretem,főként mikor virágzik.az enyém /a 2db./ az 7éves ,az egyik 4éves korában hozott 2-3 virágot de nem kötött.A másik 1évre rá ugyanigy akkor az első már sokat virágzott és volt termés is ,azóta szépen fejlődnek.Ilyen méretnél már kinti tartásnál nem szabad feledni,hogy ahol él vagy 4x-es a csapadék és azt sem,hogy nagyon tápanyagigényes.A közepes az most volt 4éves/140cm magas/volt -van rajta 2szem kávé.A kicsik/még csomóban nekem is/nem akartalak idegesiteni de ott vannak ahol a leghüvösebb van.Ezeket szedem én is tavasszal.Azt még nem irtam mondtam.hogy ha a formája-alakja növés közben valami miatt nem tetszik nyugodtan elő az ollót és zsupsz.Birja a vágást és alakitható a formája,vagy pl.a hosszu ágakat is kurtitsd majd meg,hogy tömöttebb legyen a növény. Más:ananász.De bizony ugy ahogy Gáborke irja ennek is itt a helye.nekem 2db.van mindkettő itt van a hidegebb részen annyi + kapnak,hogy a legfelsö polcon ahol mikor-hogy kb.2-3fokkal több van mint a padozaton.mindkettönek van már kis ananásza.Majd teszek fel rolluk képet ,hogy lásd nem loditok.Az ananásznál nekem 6évet kellett várnom,hogy a meggyökeresztetett rozsa elkezdte a kis ananászt fejleszteni. BUÉK.Üdv.:József
Sziasztok A kávénak jó a 10-15 fok, de 10 fok alá ne menjen azt nem szereti. öntözni csökkentve kell. (azért lehet hogy kicsit szoktatni kellett volna 22 fokból hirtelen tetted ki 10-15 fokra) A savanyítást 22 fokon meg lehet csinálni, mert itt nem pihen a kávé, de ha kibírja akkor inkább tavasszal, savanyú talajba kell átültetni. A kávé jól tartva nekem 4 év után termett, de sokszor csak 5-6 év után kezd. Az ananász is jobban telel 15 fokon, öntözés nélkül, túl meleg fénytelen helyen visszaszáradhatnak a levelei.
Ahogy gondolod.Te döntesz.Az én 2db."nagy" termöm melletti "közepes"1db-om melletti kis szálasaim is a világos hüvös helyen vannak.A növény ha melegben van kap vizet nem pihen,hanem vegetál,kivéve ha éppen magról hajtatod az ablakban fütőtest vagy más melegtalpon.És kivétel ha genetikailag erre van kodolva,de a kávé nincs erre kodolva hanem mi pihentetjük:alacsony hőfokkal és vizkorlátozással. BUÉK. Üdv.:József
A tavaszi átültetés egyértelmű magától érthetődő, meg az is hogy minden növényt külön cserépbe fogok tenni mert ezt is olvastam már valahol (mármint ha egy cserépbe 4 szál kávácserje van azokat szétültetem egyesével)
De ezek még csak 30 cm es növények és így inkább marad az ablak ba napos helyen, majd jövöre mennek a 10 -15 fokba a kávék is.
Szerintem amúgy pihennek mivel 1-2 hónapja nem hoznak uj levelet a régi alsó leveleik sárgultak meg es néhány leesett.
Szia én vagyok a "más".Csak a Kávéval kapcsolatban van észrevételem.Első és legfontosabb szabály ne görcsölj de főként nyugalmi időszakban a kávéval/szerintem más növénnyel se kisérletezz,ne maceráld/azon kivul,hogy összeszeded a lehullott levelet figyeled,hogy nincs e vándorpajzstetű/gyapjastetű/amit azonnal irtani kell/caak figyeld és néha lágyvizzel locsold.Ami teljesen érthetetlen viszont,hogy honnan vetted a szobában való 20-22 fokon való "teleltetést"?Ilyen hőfokon nincs teleltetés meg nyugalmi időszak sem,ha nincs kellő naofény. A coffea arabica a savanyu(4,2-5,1 pH)talajokat kedveli.Ezt érett trágya,tözeg,komposzt keverékéből lehet összeállitani én ezt a citromleves dolgot soha nem hallottam.Viszont télen meleg szobában meleg szobában csak napfényes helyen teleltesűnk mert ekkor nem pihen,vagy a legjobb jól szellöző,10 fok körüli helyiségben,ahol csökkentett öntözés mellett,nyugalmi állapotban vészelik át a téli hónapokat. Nálad viszont meleg van,de nem tudom van e elég világos/levélhullás/,valószinü a melegnek megfelelően locsolod/lágyvizzel?/de ez sok ha nincs kellő fény.E mellett nem b iztos,hogy jó pH-ju a talaj igy viszonylagos vashiány lép fel mire a levélsárgulás utal. Hogy én most mit csinálnék?Azonnan földestől kivenném a csrepekből,kissé megfaragnám a földpalástot és jó földdel a helyet kitöltve egy nagyobb cserépbe tenném:világos,10fokos helyre ovatos locsolással/lágyviz/.A gyökér ugy van ahogy Gáborke mondta gyorsan regenerálódik ugy,hogy célszerü ezen tavasszal gyorsan tulesni.És ha mód van tavasztól nagyfa árnyékában bő locsolással sok tápanyaggal tartani.Mellékelt képen látható a teleltetőben anagyobbak elől a kisebb a kép végén. Nyugi.Üdv.:József
A két ünnep között irok pár sort a jelenlegi növényeimről:
Plumeria: mára szinte az összes levelét ledobta 10-15 fokon telel napos körülmény között
Kávé: szobában 20-22 fokon telel lehet hogy tegnap hülyeséget csináltam mert régebbi hozzászólásokon felbuzdulva 25% os citromlével probáltam savanyítani a földjét mert a képeket látva nagyon szépek lettek töle a fórum társak növénye. 0,5-1 dl közötti mennyiséggel locsoltam meg őket de nem baj hogy ílyen nyugalmi időszakba tettem mindezt?? el is határoztam hogy tavasszal egyesével ültetem őket savanyú talajba bár már 30-40 cm es ek de csak szét lehet őket szedni valahogy és gaborke azt mondta hogy gyorsan regerenálódik a gyökérzete. Ja és most egy cserépbe 2 db 30 cm körüli és 2 db 10 cm növény van de a nagyoknak sárgul a levele a kicsiknek pedig nagyon világos. Nagy hülyeséget csináltam így tál derekán a talaj savanyítással??(Gáborke???)Más is irhat rá :)
Eukaliptusz:3-4napja dugványoztam 4 db ot 3 foliázva van 1 nem és mindegyik a radiátor felett van kiváncsi vagyok mi lesz belőle. Azt mondják nagyon gyorsan nő így bízok én is a gyors eredményben 2-3 héten belül szerintem már jelentkezni kellene valaminek.
Szerintetek??? Van ilyen növénnyel tapasztalata itt valakinek??
Válaszaitokat és hozzászólásaitokat előre is köszönöm
Az természetes dolog, hogy a szobában napos helyen tartott washington pálma alsó levelei (kb. az összes levél fele) elkezdtek sárgulni? Kb. 50 cm magas növény nyár óta van nálam.
Sziasztok!!! A papagájvirágomról leszárította az alsó leveleit....most vettem észre hogy egyik nagy levele is gyors ütemben szárad.....mi lehet a baja???Nem szeretném ha elpusztulna....már 90 centis ...tavaly ilyet nem csinált...középről azonban hozza az új hajtást......üdv:Lipio köszönöm ha válaszoltok...
Pár dologra már adtam választ, de akkor újra: Levélcíme: info@flora-toskana.de
A szállítás növénymennyiségtől függ de kb 35 eurotól felfelé. Nem tud magyarul hisz német, tehát németül vagy angolul lehet vele beszélni. Tavasszal majd írok neked levelet és akkor tudunk rendelni, általában majustól érdemes. A kérdés még az is hogy merre laksz mert én Bp-re szoktam rendelni. üdv G
mostanában szoktam nézegetni ezt az oldalt, hogy esetleg mangót rendelni és lenne pár kérdésem feléd. Azt szertném megkérdezni tőled, hogy mi ennek a Hans Peternek az e- mail címe, tud-e magyarul, mennyibe kerülne pl. magyarországra a szállítás és hogy ha akarod rendelhetnénk együtt tavasszal, hogy neked is és nekem is kevesebbe kerüljön. A válaszadást előre is köszönöm.