Sajnos, mivel nem vagyok növényvédös, csak szölösgazda, ezért csak azokat a szereket ismerem, amiket én használok, de azok literes, meg 5 kg-os kiszerelésben kaphatóak.
A vegesolban van olaj is, az ilyenkor már nem a legjobb, de nézd meg a leírásában, hogy mennyire kell/lehet higítani, ha év közben (nem lemosóként) akarod használni. Viszont az a ridomil, amit írsz, és a vegesol is tartalmaz rezet, amit ilyenkor nem célszerü használni, mert a zsenge leveleknek/hajtásoknak nem igazán tesz jót. Viszont, ha nincs más, használd nyugodtan, de nagyon ügyelj a hektárdózisra. 1 töke 2 m2, 6 az 12, azaz 0,0012 hektár. Ez azt jelenti, hogy ha 1 kg vagy l a szer hektárdózisa, akkor neked 1,2 g-ot vagy ml-t kell a 6 tökédre juttatnod. Ha a leírásban kb 600 l vízmennyiséghez számítják a hektáronkénti 1 kg-ot vagy l-t, akkor 10 l-hez 16 g vagy l szer kell, 1 literhez 1,6. Azaz, ha 10 litert keversz be, akkor abból csak 1 liter kell a 6 tökédre, hogy ne adagold túl a szert. Ugyanis az is árt, söt, kifejezetten káros, ha túl sok szert juttatsz ki.
Lisztharmat elleni felszívódó így hirtelen csak a Topas jut eszembe, de azt nem jó szívvel ajánlom, mert nem igazán használ/véd, viszont ha mégis azt használsz, akkor okvetlen rakj mellé thiovitot vagy más lisztharmat elleni kontakt szert.
A fürtökről is majd felteszek képet.Tóth Imre-Pernesz György-Szőlőfajták könyvből a morfológiai bélyegek alapján próbálom azonosítani,egyenlőre nem egyértelmű sikerrel.
Szia. Köszönöm a multkori segitséget amit a lemoso permetezéshez adtál. Most az eső után kérlek segits már hogy mivel permetezhetnéám a csemege szőlőmet. Gondoltam erre a Ridomil 42,5 WP peronoszpóra ellen. Lisztharmatra esetleg mit ajánlanál, és kell rodhadás ellen megkell e kezdeni a permetezést? Kérlek olyan permetszert ajánlj amivel 6 tőkém van és 10 literes kiszerelésben van. Vegesol eres maratt a lemoso permetszeremből. Használhatom-e?
Én most inkább dithane-t használnék, ha már kontakt és peronoszpóra elleni szer, a bordóilé semmivel sem "egészségesebb".
"Szőlőben peronoszpóra ellen megelôzô jelleggel a hajtás 20-25 cm-es nagyságától, idôjárástól és fertôzési nyomástól függôen 7-14 naponként kell permetezni." Ez alapján még ne használd -szerintem. majd június közepétöl, de csak óvatosan.
Mit jelent az, hogy "fehéres a levele"? (kép?) A peronoszpóra csak a levél fonkáján alkot fehér telepet és nem ledörzsölhetö, a lisztharmat a levél színén, de az inkább szürkésfehér, és ledörzsölhetö. Olyan, mintha sivatagi por jött volna az esövel.
A fürtöket vedd le, most az a cél, hogy a növény megerösödjön, nem pedig a termés.
SZiasztok, meg tudnátok nekem rni hogy a bordóilé+kén kombinációt mikor lehet használni,lehet egészen fiatalk szőlőnél? Ősszel lettek elültetve az oltványok a kiskertemben,tavasszal lemosóztam csak, a zöme meg is eredt, van amelyiken még kis szőlőkezdeményecske is van, pár darabon vettem észre hogy olyan fehéres a levele. Ezeket lehet ezzel a bordói lé kénnel kezelni? Hányszor? Érdemes lefújni a többit is,amelyiken nem látok fehéredést,hanem szép zöld a levele? Azok amelyikek nem hajtottak ki, létezik hogy még történik velük valami, alvórügy stb? Ilyenkor mit szoktatok csinálni, ősszel kiszeditek és a helyére ugyanilyen fajtát ültettek,más kertészetből, vagy mással próbálkoztok? Mindegyik fajtából két tőt ültettem, arra gondoltam,hogy amelyiknél leaglább az egyik jó, annál megpróbálom ugyanazt, ha egyik sem sikerült a kettőből akkor választok majd mást. De a zöme sikerült.
A strobilurin hatóanyagú szereknek az tett be, hogy hobbiszölészek használták és csak ezt használták, mondván, ez minden ellen jó csodaszer, mást akkor már nem is kell használni, így lisztharmat-rezisztencia alakult ki, ami miatt a bortermelök már nem tudják érdemben használni. Anno zöldítö hatást tulajdonítottak neki, így nem hinném, hogy emiatt sárgák. Inkább lehet vashiány, de ezt fénykép alapján megmondani lehetetlen. A sárgulásnak millió oka van, ha aggódsz, küldd be pl. Badacsonyba a kutatóba vagy Keszthelyre az egyetemre levélanalízisre, ott meg tudják mondani, hogy szenved-e valamiben hiányt az a szölö (a sárgulás elsösorban hiánybetegség szokott lenni, de lehet, hogy valami sanyargatja).
A réz-thiovit lemosóhoz: minek kutyulni, ha olcsó és jó kész lemosókat lehet kapni? Réztartalmút is és csak kéntartalmút is.
Ha jól emlékszem, permeteznek azóta, mióta ott van, kaphatott is belőle véletlenül. Lombtrágya (vas, keserűsó, voldünger) +delan. A Delan perzselhet, de az új leveleken nem kellene nyoma legyen. Mondjuk nem vagyok biztos benne, hogy ezek új levelek. A többi tőkén nincs ilyen gond! Este permeteztem.
Dunaföldvárról van, a társai is egészségesek voltak. Szabadgyökerű volt, mert nem volt konténeres. Mondta az eladó, hogy már ne ültessek szabadgyökerűt, de meg kellett kockáztatni. Május 4-én került földbe, gyökérzóna belocsolva, trágya nem éri. Gyomirtót nem kapott. Azt hiszem, hagyom még, hogy a természet döntsön. Tulajdonképpen ebben a melegben a többi, korábban ültetett sz.gy. is csak kínlódik, csak a konténeresek mennek mint a bolond.
Nem írják, de a réz megkeményíti a levél börszövetét, parásítja a vesszöket, ezért jobb, ha csak bogyókötödés után használod (addig, amíg intenzív a hajtásnövekedés).