hat az h ott van klunivilla az nem oszt nem szoroz nalunk :)
egesz egyszeruen megtetszett az a kornyek abbol amit olvastunk rola, amit a weboldalakon lattunk, amiket a kulfoldi forumokon olvastam rola. nekem igy fotok es beszamolok alapjan nagyon bejon az a kornyek.
Mindezek mellett persze nem vonom kétségbe Lago de Iseo nagyszerűségét, de oda még nem volt szerencsém eljutni.
Lásd be, hogy aki 2-3 napot tölt ezen a környéken, Como-t sokkal jobban be tudja illeszteni a programjába, Lago de Iseo inkább az ínyenceké, akik nem először járnak arra, vagy több idő áll rendelkezésükre a környék felderítésére.
Én is szeretnék oda eljutni, meg is ígértem már neked. :-))
NEM NEKED SZÓL, félre ne értsd, és nagyon kérlek, NE SÉRTŐDJ MEG, egyszerűen most jön ki belőlem a kérdés, ami már cseszi a csőröm egy ideje, de aztán eldugulok... Ez annyira tipikusan magyar...annyira gyerekes...jaj, megyünk Comoba, mert ott van Klúúúninak villája... NA ÉS?????
Mi is most jöttünk vissza. Nekem is azt hozta amit vártam: iparváros. Nagyon szeretjük az olaszokat (városok + emberek)...de ez NEM AZ az Itália. Este az éttermekben jó, de a város messze olasz átlag alatti. Kb 3 órát ér az egész, többet nem. Üzleti út volt, így nem bánkódom a pénzemért, de túrista célpontnak nem ajánlom: Utolsó vacsora, San Siro, Scala inside és Dóm amit látni kell.
Sajnos nem a kornyèken lakom ès nem is jàtok arra, de a kaja miatt nem aggodnèk, itt minden 10 mèteren van egy bàr vagy pizzèria vagy valami supermercato. Nagy kulonbsègek nincsnenek az àrban...mind dràga... :))
mivel pedig még lógok azzal, hogy hogy tetszett Milánó, íme:
A várostól nem tudtam mit várjak, nem tudtam mennyi idő kell megnézni, így nem terveztem részletes programot, mondhatni felkészületlenül mentem, ez nem jellemző rám. Első este (szombat!) kimentem a Dóm térre, ahol körülbelüll hatezer millió ember fogadott, kavargott a tömeg a téren, és a bevásárló kozón is, bevallom, nem igazán ragadott me, zsúfoltnak, ellenszenvesnek éreztem. Ezt a véleményt este csak a Vittorio Emanuel galéria tudta ellenpontozni, ami fantasztikus a dolog, a forma, és a tartalom egyraánt nagyszerű. Nem arról van szó, hogy ki be mászkáltam a Gucciba, hanem a visszafogott elegancia a nagyszerű építészeti remekműben remek párosítást nyújtott. A fekete-arany, egységes betűk (még a McDonaldsnál is) remek hatást keltett.
Másnap aztán korán felkeltem, és belevetettem magam a városnézésbe, rögtön a dóm tetejével kezdtem, sütütt a nap, én pedig elsőnek értem fel, azaz sehol senki, nagyszerű, szuper, fantasztikus volt. Mind a dóm, mind a hangulat, az emberek lassan szállingóztak csak, kellmes volt odafentről nézni a majdnem üres teret, ezt ajánlom mindenkinek, később, mikor felkel a japán turisták özöne, és megrohanja a tetőt, már biztos sokat veszít a varázsából. Ezután és az elkövetkező napokban aztán sokat mászkáltam a városban, pár szó a fontosabb dolgokról:
A dóm, és a passzázs fantasztikus. pont.
A scala kívülről nagyon egyszerű, belül nem voltam, Leonardo szobra tetszett előtte.
A sforza kastély nagyon jól néz ki, de semmi különösebb extra.
A parco sempionéban jó nagyot sétáltam mrs. weasley kedvéért, szép nyugis park, épp egy japán vagy kínai esküvő volt, a sforza kastéllyal átellenes végén tetszett a diadalív körülötti tér kialakítása.
A másik park, a Giardni pubblici szintén legalább ilyen szép.
Az utolsó vacsorát nem látam, nem kaptam rá jegyet, viszont a kerengő udvarán épp virágozta a fák, nagyon szép volt.
A technikai múzeum talán egy picit csalódás volt, legalábbis 8 euróért, de itt is voltak inyencségek. A tengeralattjáró belülről való megtekintéséért újabb 8 euró leszurkolását lehúzásnak érzem.
Végül aztán természetesen betévedtem a bevásárlóutcába is, bár ez távol áll tőlem, lenyűgözött a divat felsőbb rétegeinek ennyire koncentráltan való elhelyezkedése, a rinascante épülete nagyon szép kívülről, belülről azonban nem sokkal más, mint a Skála metró, csak itt Speedo meg Intimissimi helyett Prada, Dior, meg Dolce&Gabbana van kiírva.
Összességében Milánó azt hozta amit vártam, egy kétnapos város turisztikailag, az üzleti és a divat élet központja, a klasszikus, városnéző turizmus azonban nem tud intenzíven jelen lenni. Szerintem. Érdemes a várost megnézni (ha a tied a hitelkártya, és veled van akedvesed, akkor csak óvatosan), jól is fogod magad benne érezni, megvan a mag ahangulata, de ezt nem a történelmi levegője hozza igazán (pár helyet kivéve), hanem sokkal inkább a város pezsgése. Nem mindenki lesz megelégedve vele.
Számomra Torino karakteresebb, történelmibb és elegánsabb város volt.
ja igen, a menetrend holnapra lett lekérve, a trenitalia.it-n meggyőződhetsz arról, hogy a te utazási napodon ez pontosan hogy alakul. A vasútállomási automatáktól nem kell félni, soknyelvűek, mindent le lehet rajtuk foglalni (azaz Milánóban két sziciliai falu közti utat is), te választhatod ki pl. hova akarsz ülni helyjegyes vonatnál.
Lehet kártyával, meg készpénzzel is fizetni.
Ami fontos: a vonatjegyet a vonatra felszállás előtt érvényesíteni kell a kis sárga jegykezelőknél.
Azt esetleg meg tudnád még mondani, hogy ha Bergamoba akarunk menni az óvárosba akkor melyik vonattal kellene utaznunk?
A délelőtti közvetlen vonatok. Lambrate szintén a zöld metróvonalán van. Saját tapasztalatból itélve nem érdemes nagyon korán átmenni, mert h aesti, 20.50-es géppel jöttök haza, akkor bőven-bőven sok időtök lesz. A vasútállomásról az 1-es busszal juttok fel az Óvárosba, de szerintem érdemesebb végigsétálni, majd felsiklózni, a lenti rész Porta Nuova környéke is szép nagyon.
Mind a vasútállomásnál, mind az óváros nyugati végén levő parkolónál felszálhattok az 1-es buszjárat reptéri járatára, (1-es+repcsi a jele), kb. félóránként megy, és a terminálnál tesz le. Nagyon minőségi a bergamoi buszközlekedés.
Milano Greco Pirelli Bergamo Th, 29.03.07 Th, 29.03.07 dep arr 07:13 08:19 1:06 0 R Tariff abroad
Milano Lambrate Bergamo Th, 29.03.07 Th, 29.03.07 dep arr 07:27 08:21 0:54 0 R Tariff abroad
Milano Lambrate Bergamo Th, 29.03.07 Th, 29.03.07 dep arr 08:24 09:20 0:56 0 R Tariff abroad
Milano Lambrate Bergamo Th, 29.03.07 Th, 29.03.07 dep arr 08:47 09:33 0:46 0 IR Tariff abroad
Milano Greco Pirelli Bergamo Th, 29.03.07 Th, 29.03.07 dep arr 08:54 09:42 0:48 0 R Tariff abroad
Milano Lambrate Bergamo Th, 29.03.07 Th, 29.03.07 dep arr 11:22 12:15 0:53 0 R Tariff abroad
Milano Centrale Bergamo Th, 29.03.07 Th, 29.03.07 dep arr 11:55 12:42 0:47 0 R Tariff abroad
Milano Lambrate Bergamo Th, 29.03.07 Th, 29.03.07 dep arr 12:27 13:20 0:53 0 R Tariff abroad
- este megerkezunk skyeuroppal es mashogy ugy tunik nem tudjuk megoldani ugyh Bergamoban alszunk egy ejszakat.
- Delelott csatangolas varosnezes ott, majd allitolag Bergamoi vonatallomasrol mar konnyen eljutunk
- a Comoi tohoz (Bellagio es Como kozott vacilalunk egyenlore). Ott toltunk ket v harom ejszakat.
- Aztan irany Milano, egesz napos nezelodes, majd a Riviera Train elvisz minket Nizzaba, ahol 4-5 napot leszunk (illetve Nizzaban szallunk meg de kis falukat jarunk majd be a kornyeken).
- Aztan utolso nap kora reggel felpattanunk a vonatra es ismet nezelodunk Milanoban estig, amikor is elindulunk hazafele
Egyenlore mar nezegettuk a szallasokat de meg bizonytalankodunk. Nizzaban ott fogunk lakni ahol tavaly, de a tobbi a bergamoi es a comoi toi meg targyalas alatt all :) )
Azt esetleg meg tudnád még mondani, hogy ha Bergamoba akarunk menni az óvárosba akkor melyik vonattal kellene utaznunk?
Ja, és nagyon hálás lennék érte, ha a Hotel Ritter környékén javasolnál nekem 1-2 gyorskajáldát, pizzéria, gyros-os... esetleg szupermarket van a környéken?
Köszönöm az eddigi segítő hozzászólásokat. Jegyzetelek ám szorgalmasan... :-)
Most, hogy átfutottam a jegyzetem lenne még egy kérdésem. A San't Amrodgio-t hol találom és mi is ez tulajdonképp? Bocs, ha már szó volt róla korábban, de egyszerűen nem találom, már kezdek fáradni... :-O
Lényegében az összes elővárosi pályaudvart elérheted a zöld (kettes) metróval. Cadornát is (Cadorna FNM megálló) természetesen, de az egyes (piros) metró is megáll itt. 3,5€ az egyirányú jegy, és természetesne vehetsz retúr jegyet is.
Como is szèp, na! :) Felmehetsz a hegytetore a siklòval, meg hajòkàzhatsz òràkig mikozben gyonyorkodsz a milliàrdosok villàiban. Valakinek ez a nyaralàs. :)
És a Cadorna hol van, oda hogy jutok el? És ha ezzel az FNM hévvel utazunk Comora, akkor lehet retur jegyet is venni? Most lehet, hogy hülyeséget kérdeztem... :-I
Ugyanis valaki írta, hogy a Como-hoz csak fél óra az út az Eurocity vonattal...
40 perc. És elég kevés Ec megy naponta.
A TiLoknak a Centraleból (óránként), meg FNM vonatoknak Cadornából egy óra körül van a menetideje. Egy nagy különség van köztük, a TiLok meg az EC-k Como szélén raknak le, az FNM hévek meg a tópraton rögtön, a belvárosban.
Köszi a segítséget. Most, hogy végigolvastam a topikot, láttam, hogy ezen a tickitaly-n is lehet jegyet foglalni az Utolsó vacsira. Rögtön meg is próbáltam, de még nem küldték a megerősítést, 3 napon belül kiderül sikerrel jártunk-e... Egyébként 15 Eur/fő, ha lesz szabad hely. Szoríts :-)))
Igen tudom, ti Frednével a Monte Isola-i tó mellett vagytok, oda hogyan lehet eljutni és mennyi ideig tart az út? Ugyanis valaki írta, hogy a Como-hoz csak fél óra az út az Eurocity vonattal...
"Ez talán a leglepukkantabb aluljáró, és leglepukkantabb tér is." (Centrale)
Ha legkozelebb erre jàrsz majd mutatok neked mèg ennèl is lepukkantabbakat!!! Meg fogsz dobbenni... :))
Az fore jutò "kulfoldiek" (èrtsd. arab, kinai ès egyèb nem europid tàrsaik) szàma pedig a Via Padova-n a legmagasabb, ez biztos, ott màr szinte nem is èlnek olaszok. Kàr, hogy arra nem jàrtàl. az ùt jobb oldala vègig kinai piac, a bal meg arab zsibvàsàr ès gyros kànaàn...egyszòval: undoritò :)))
de amugy osszesègèben mennyire tetszett milàno?
Ja, ma elloptàk a baràtom kocsijàt...fèl òra alatt...senki se làtott semmit a tomott belvàrosban....a zsaruktòl meg azt hallgattunk vègig, hogy menjunk el innen amig tudunk, mert ez egy "città di merda"... Tènyleg Frednè az egyetelen akirol tudom, hogy szereti milànòt! :)))
Nem ismerem ezeket a hoteleket, ezèrt nem merek ajànlani, csak a Soperga-t ismerem meg vèletlenul pont a Gambaràt. A lènyeg, hogy kozel legyen a metro, meg viszonyleg a kozpontban legyen, akkor màr szinte minden jò, ha meg 2 csillag megvan, akkor nem lehet nagyon gàz. Nèha az1 csillagos is tok igènyes, csak pont a Gambara nem az. :)
Esetleg nézd meg, amiről a 809-es hozzászólásomban írtam: Hotel Diablo.
Egy kétágyas szoba 56 EUR egy éjszakára.
A központi pályaudvar közvetlen busszal kb. 10 perc.
Biztos van ennél olcsóbb, vagy olyan, ami közelebb van a pályaudvarhoz, de ehhez a helyhez hozzá tudom tenni a saját tapasztalatomat, miszerint teljesen rendben lévő kis szállás. A recepciósfiú nagyon kedves (háromnapos ott-tartózkodásunk alatt végig ő dolgozott), tiszta, csendes és jó a környék.