E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
Felmerül több kérdés, hogy ki adta Jézusnak a " minden hatalmat a mennyen és a földön..." ?? Ez a minden hatalom mit ért egyáltalán ? Felhasználta, avagy mire is kapta Jézus eme ajándékot? Isten ekkor ki volt szolgáltatva Jézusnak? Mi az a minden hatalom, mire terjedhetett ki?
Aki a hatalomnak, mint közösségnek az érdekeit szolgálja az a hatalomnak értékes, de azon kívül létezhetnek más közösségek akiknek mások az érdekeik mint a hatalomnak, ezeknek az értékes tagja nem értékes a katalomnak, de értékes annak a közösségnek akinek az érdekeit szolgálja, adott esetben a hatalommal szemben.. Az dönti el, hogy ki az értékes, hogy melyik közösségbe tartozik, legalábbis ebből a szempontból, szerintem.
Szóval mi a jelentősége a hatalmon van - hatalma van megkülönböztetésének beszélgetésünk szempontjából? (Amiben pillanatnyilag ott tartunk, hogy véleményed szerint az ember értékmérője a hatalom.)
csak érdek van , idea az nincs az érdek pedig minden szót ügynökévé zülleszt , igy lesznek a szavak : fejlődés , érték , közösség , ócska ügynökök , riherongy szavak
A "Közöd?"-re: szerettem volna meggyőződni arról, hogy jól rakom-e össze a puzzlet. 1050-ben azt írod, hogy nem tudsz olyan közösséget elképzelni, amiben az általad parazitáknak nevezett csoportba tartozol. Ezek szerint most sem vagy parazita->értékes vagy->hatalmon vagy.
A 2. mondatodra: végső soron igen.
Nem válaszoltál a kérdésre: "Jól értem, az az értékes ember, aki hatalmon van?"
1048-ban ezt írtad: az határozza meg az emberek értékét, hogy "ki mennyire segíti elő az adott közösség fejlődését."
A fejlődés meghatározása közösségenként (koronként, ideológiánként, stb.) változik, jellemzően a hatalom határozza meg (a kultúrára, tudományra, hagyományra támaszkodva, de ha érdekei szükségessé teszik, akkor ezeket meghamisítja, figyelmen kívül hagyja.).
Ebből az következik, hogy számodra az az értékes ember, aki a hatalmat maximálisan kiszolgálja.
A 1050-ből. Abból az derült ki, hogy az ember értékének mértéke a te felfogásod szerint relatív, az adott közösség és az adott közösségi ideológia által meghatározott.
Szerintetek István a vértanú a valóságot mondja, avagy Lukács mondatja vele, netán szinbolikusan kell érteni? Mert János aki a látomásában is leírja az Istent, jelentette ki, hogy az Istent soha senki nem látta..... Csak azt nem tudom, hogy ő ezt honnan tudta?
Apcsel 7, 55. Mivel pedig teljes vala Szent Lélekkel, a mennybe függesztvén szemeit, látá Istennek dicsőségét, és Jézust állani az Istennek jobbja felől, 56. És monda: Ímé látom az egeket megnyilni, és az embernek Fiát az Isten jobbja felől állani.
Hat valahogy en is igy vagyok ezzel. Ha lattam is, de bizonyitani nem tudom, nincs mas, mint az oszinte szavam.
Jezusra visszaterve: egy emberi test a kinzasok, stresszre tud ugy reagalni, hogy kataton allapotba kerul, amit ketezer eves tudassal nem lehet diagnosztikalni. Halott, mondjak ra. De a stressz elmulasara a test regeneralodik es eletre kell. (a eros hit, onszuggesszio stb. is elo tudja idezni a felhalott alapotot )
Mert te mindenkeppen logikus, megmagyarazhato valaszt akarasz. Pedig ilyen neha nincs, Jezus feltamadasa pedig nem hasonlithato semmihez sem. Vagy pl. melyik sirnal lattal te angyalt?
Az, hogy sokmillio ember azt hiszi, hogy valami orokke fog allni (ami logikailag sem lehetseges) az meg nem azt jelenti, hogy ha valaki megjosolja, hogy le fog dolni, az isteni joslat. maximum logika, tapasztalas, vagy egyszeruen csak esszeru gondolkodas.
Az orokke nyilvan nem azt jelenti, hogy a vegtelensegig, hiszen mindenki tudta, hogy a dolgok idovel megkopnak, elromlanak, hanem ez ugy ertehto, hogy nagyon sokaig. De Jezus azt mondja, nem sokara el fog pusztulni. Mondom, ezt senki nem hitte volna el, akkor meg a romaiak se igen gondoltak arra, hogy kesobb majd leromboljak Jeruzsalemet.
A definíciódból számomra az derült ki, hogy a középkori Európában az volt értékes ember, aki jó keresztény volt, hiszen a közösség és a közösségi ideológia ezt tartotta kívánatosnak.
Bármelyikre, amit a jó fasiszták, vagy a jó kommunisták követtek el.
Erdekes mod mindig ezt a kettot emlegetik egyutt. Semmi inkvizicio, vallashaboru, kereszteshaboruban elkovetett esemenyek, kicsi eroszekos terites, spanyol hodito papok delamerikaban. Semmi. Csak es kizarolag ket eszemerendszer kiemelese. Erdekes.